Domů     ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY – OCHUTNÁVKA KRKONOŠSKÉ TRADICE
ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY – OCHUTNÁVKA KRKONOŠSKÉ TRADICE

V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY.

Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček.

Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou – stejně jako v loňském roce – místní spolky a sdružení i profesionální gastronomické podniky ze Špindlerova Mlýna.

Hudební doprovod během odpoledne zajistí oblíbené duo FILIP A NIKITA, a po vyhlášení vítěze potěší vaše uši šansonové trio JEŽEK V DECI.

Pro děti jsou připraveny kreativní dílničky pod vedením MONKY Galbavé.

Vstup na akci je zdarma, soutěžní degustační kartu bude možné zakoupit přímo v den akce v informačním stánku v městském parku.

Kompletní informace o akci najdete na webu města: https://www.mestospindleruvmlyn.cz/spindlerovske-sejkory-2025

Co je to sejkora?

Sejkora je tradiční pokrm z Krkonoš, patřící do lidové horské kuchyně severních Čech.

Svým vzhledem i chutí připomíná bramborák nebo bramborovou placku, ale s několika odlišnostmi.

Základní příprava

strouhané syrové brambory,

mouka, sůl, někdy také trochu mléka nebo vejce,

v tradiční podobě se pekla nasucho na plotně nebo v troubě, tedy bez tuku – což odpovídalo skromným horským podmínkám.

Každá rodina v regionu má ovšem svůj vlastní recept s odlišnými poměry a často i tajnými přísadami.

Naslano i nasladko

Naslano: podobně jako klasický bramborák – například jen se solí, kmínem či česnekem.

Nasladko: což je pro dnešní představu méně obvyklé, ale v kontextu lidové kuchyně zcela přirozené – podávala se například s povidly, mákem, cukrem nebo máslem.

Šlo o jednoduché, syté a dostupné jídlo, často označované jako „chudá večeře“, které mělo za úkol rychle zasytit celou rodinu.

Zdroje informací: https://www.mestospindleruvmlyn.cz/
Foto: https://www.mestospindleruvmlyn.cz/
Související články
Tradiční Zábořská pouť, která se koná v neděli 7.9.2025 od 11:00 hod. u kostela v Záboří, části obce Kly u Mělníka. V programu naleznete komentovanou prohlídku kostela, dobovou hudbu, řemesla, atrakce pro děti, občerstvení. Výborné koláče a část redakce Epocha na cestách.
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první  poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem "Ťuldou" Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Na zámku v Pardubicích se uskuteční 28. ročník. Po oba dva dny hraje cimbálová kapela DUR a moderuje Petra Beránková. Pátek – 29. 8. 2025 13:00 – začátek 1. dne festivalu s cimbálovou kapelou DUR 15:00 – slavnostní zahájení festivalu vína s Petrou Beránkovou 17:00 – vyhlášení soutěže vín 18:00 – zahájení vinařské noci s Petrou Beránkovou 18:00 – Pouta 20:00 – Libor Pavlata & Band
Prázdniny v Čáslavi uzavře slavnost ve středověkém stylu u Otakarovy bašty. Těšit se můžete na dobový trh, šermíře, sokolníka, dětské divadýlko a dílničky. K poslechu zahrají skupiny Melissa, Grál a Ergo. Nechť město čáslavské v náladě slavnostní zábavu očekává. Tasíme meče ku boží milosti, rozezníme salvy, medovina a zlatavý mok proudem poteče, stejně tak krev šejdířů a chátry zlodějské na k
Přijďte se rozloučit s prázdninami do památkové rezervace Betlém v Hlinsku, a to v sobotu 30.srpna.  Čeká vás den a večer plný loutek, hudby, folkloru a lidové kultury! Připraven je pestrý program pro děti i dospělé, který navíc obohatí slavnostní zakončení 29. ročníku Adámkových folklorních slavností. „V památkové rezervaci Betlém v Hlinsku jsme pro vás společně s Muzeem loutkářských kultu
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vysočina všemi smysly: Kraj, který musíte ochutnat, obejmout i poslouchat
21stoleti.cz
Vysočina všemi smysly: Kraj, který musíte ochutnat, obejmout i poslouchat
Voní po pryskyřici, šumí v korunách smrků a třpytí se na hladinách rybníků. Je to kraj, který se rozkládá na pomezí Čech a Moravy, kde se potkává lidská historie s klidem přírody a kde se turistika ne
Na podzim vás zahrada potřebuje
epochalnisvet.cz
Na podzim vás zahrada potřebuje
Spousta ovoce zraje, přeje-li počasí, můžete sázet, přesazovat, řízkovat a chystat. Práce, kterou uděláte nyní, vám odpadne na jaře. Hodně práce dá v podzimním období okrasná zahrada. Sesbírejte semena po odkvetlých letničkách. Semena očistěte, rozprostřete na papír a nechte v teple a suchu týden odpočinout a vysušit. Poté je uložte do šroubovací nádoby uložte v místě
Pořád mám takový hlad!
panidomu.cz
Pořád mám takový hlad!
Stálý apetit – a teď nemluvíme o „chutích“, ale skutečném hladu – je normální a žádoucí u rostoucích dětí. U dospělých je signálem, že něco v těle není v pořádku. Nejčastěji jde o poruchu hormonální, ale důvodů může být mnohem víc, např. vedlejší účinky léků, následek jiných onemocnění nebo napadení vnitřními parazity. Objevit příčinu proto někdy
Mohla být Johanka z Arku francouzskou princeznou?
enigmaplus.cz
Mohla být Johanka z Arku francouzskou princeznou?
Budoucí francouzský král Karel VII. se tváří rozrušeně. „Jak mě mohla poznat?“ letí mu hlavou ve chvíli, kdy ho Johanka z Arku bez zaváhání nachází schovaného mezi dvořany. Nakonec se rozhodne, že si
Vztah Žilkové se scenáristou nepřežije zimu?
nasehvezdy.cz
Vztah Žilkové se scenáristou nepřežije zimu?
To věru nezní zrovna radostně. Herečka ze seriálu Bratři a sestry Veronika Žilková (63) je po boku scenáristy Ivana Hubače (72) opět za zadanou a žádoucí dámu. Přesto jsou tací, kteří její nové lásc
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Věnečky Janeček rozšiřují sladkou i slanou řadu o nové příchutě
iluxus.cz
Věnečky Janeček rozšiřují sladkou i slanou řadu o nové příchutě
Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, kterým je věneček. Ten představuje v mini verzi a několika různých, sladkých i sla
7 příběhů z těžkých začátků: Metternicha zradily hliněné džbány
historyplus.cz
7 příběhů z těžkých začátků: Metternicha zradily hliněné džbány
Myslel to dobře. Chtěl chebským ženám usnadnit práci, a tak okolí Slatinné kyselky trochu zvelebil. Bohužel „nosičky vody“ si Adlerovu snahu vysvětlí tak, že se jim pokouší ukrást živnost. Rozzuří se a nebohému lékaři udělají ze života peklo!   Náhoda, odhodlání, tvrdá práce… Okolnosti vzniku našich lázní jsou různé a ne vždy jde všechno zrovna
Přece na tom nemohla být líp! Já jsem hvězda!
skutecnepribehy.cz
Přece na tom nemohla být líp! Já jsem hvězda!
Vždycky jsem byla ve všem lepší já! Už od školky. Najednou se ale štěstí obrátilo. Dělám tedy vše pro to, aby na tom byla alespoň stejně mizerně! Hodně jsme se kamarádily. Já a Iveta jsme se narodily necelý měsíc od sebe, už naše maminky byly velké kamarádky. Vyrůstaly jsme jako sestry. Ovšem s tím rozdílem, že mí
Osvěžující dýňový páj k čaji
tisicereceptu.cz
Osvěžující dýňový páj k čaji
Luxusní zákusek na neděli i různé oslavy! Suroviny Na korpus 1 a 1/4 hrnku hladké mouky (175 g) 1/2 lžičky soli 1 lžíce cukru krupice 1/2 hrnku másla 1/4 hrnku ledové vody (60 ml) Na n
Dýně s čočkou
nejsemsama.cz
Dýně s čočkou
Do hotové směsi můžete vmíchat ještě opečenou pikantní klobásu. Dýně snese i aromatičtější koření, přidejte třeba trochu garam masaly. Ingredience na 4 porce: ● 300 g uvařené čočky ● 1 malá dýně ● 1 cibule ● 1 stroužek česneku ● olej ● sůl ● pepř ● 1 lžička sušeného tymiánu Postup: Dýni nakrájejte na kousky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem, posypte sušeným tymiánem, osolte a opepřete. Promíchejte
Padouši, nebo hrdinové? Kamikaze v zrcadle času
epochaplus.cz
Padouši, nebo hrdinové? Kamikaze v zrcadle času
Jeden z nejkontroverznějších a nejvíce diskutovaných fenoménů druhé světové války je bezesporu japonský sebevražedný pilot, známý jako kamikaze. Byli to skutečně fanatici, kteří bez mrknutí oka obětovali svůj život pro císaře, nebo šlo o tragické oběti propagandistického a vojenského systému, který je donutil k nemyslitelnému? Pohled na ně se v průběhu let výrazně měnil, od
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz