V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY.

Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček.
Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou – stejně jako v loňském roce – místní spolky a sdružení i profesionální gastronomické podniky ze Špindlerova Mlýna.

Hudební doprovod během odpoledne zajistí oblíbené duo FILIP A NIKITA, a po vyhlášení vítěze potěší vaše uši šansonové trio JEŽEK V DECI.
Pro děti jsou připraveny kreativní dílničky pod vedením MONKY Galbavé.
Vstup na akci je zdarma, soutěžní degustační kartu bude možné zakoupit přímo v den akce v informačním stánku v městském parku.
Kompletní informace o akci najdete na webu města: https://www.mestospindleruvmlyn.cz/spindlerovske-sejkory-2025

Co je to sejkora?
Sejkora je tradiční pokrm z Krkonoš, patřící do lidové horské kuchyně severních Čech.
Svým vzhledem i chutí připomíná bramborák nebo bramborovou placku, ale s několika odlišnostmi.
Základní příprava
strouhané syrové brambory,
mouka, sůl, někdy také trochu mléka nebo vejce,
v tradiční podobě se pekla nasucho na plotně nebo v troubě, tedy bez tuku – což odpovídalo skromným horským podmínkám.
Každá rodina v regionu má ovšem svůj vlastní recept s odlišnými poměry a často i tajnými přísadami.
Naslano i nasladko
Naslano: podobně jako klasický bramborák – například jen se solí, kmínem či česnekem.
Nasladko: což je pro dnešní představu méně obvyklé, ale v kontextu lidové kuchyně zcela přirozené – podávala se například s povidly, mákem, cukrem nebo máslem.
Šlo o jednoduché, syté a dostupné jídlo, často označované jako „chudá večeře“, které mělo za úkol rychle zasytit celou rodinu.

