Domů     Jak se slaví Vánoce ve světě?
Jak se slaví Vánoce ve světě?

Jak se stalo, že tento křesťanský svátek dodržujeme do dnešních časů? Jaké vánoční tradice mají jiné země a v čem se liší od těch našich? Znáte typická vánoční jídla?

O tom, jak provést vánoční úklid s noblesou, jsme již psali. Dnes se ale zaměříme na to, jak se slaví Vánoce ve světě.

STŘEDNÍ EVROPA

Polsko

Tradice a zvyky: K nejoblíbenějším zvykům patří lámání posvěcené oplatky a dělení se o ni u štědrovečerního stolu. Prostírá se navíc pro jednoho náhodného hosta.

Štědrovečerní večeře má mít 12 chodů, které symbolizují měsíce v roce i počet apoštolů. Pod svícen se uprostřed stolu dává mince, která má chránit před chudobou.

Jídlo: Tradiční vánoční polévku mají Poláci boršč. Jedná se o vývar z uzeného masa a červené řepy, který se podává s noky. Hlavním chodem je většinou smažený kapr nebo kapr s černou omáčkou a švestkami. Poláci se mohou pochlubit i chutnou specialitou – mletým rybím masem v rosolu.

Německo

Tradice a zvyky: V jižní části Německa přináší dárky Ježíšek, na severu Weihnachtsmann, který má rudé vousy. V pytli odnáší zlobivé děti a metlou trestá nevěrné ženy.

V Bavorsku chodí tři týdny před Štědrým dnem hudebníci a vždy ve čtvrtek klepou na dveře domů a házejí hrách na okna. Tato tradice má připomenout smutek Marie a Josefa, když sháněli v Betlémě nocleh.

Jídlo: Němci si rádi pochutnají na pečené huse, propečených klobásách s bramborovou kaší nebo pokrmech z ryb.

Mezi oblíbená jídla patří taky Konšelská mísa, která se skládá z kousků vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a smetanových klobás. Místo vánoček se pečou štoly a marcipánové cukroví.

ZÁPADNÍ EVROPA

Velká Británie

Tradice a zvyky: Tradičním zvykem je uříznutá větévka trnky, která je poslána s přáním všeho dobrého královně.  Dle pověsti totiž zabodl Svatý Josef ve městě Glastonbury svou berlu, ze které vyrostly trnkové keře.

Jídlo: Jen málo Britů by si dokázalo představit Vánoce bez pečeného krocana s kaštanovou nádivkou a vánočního pudinku, ve kterém se ukrývají mince nebo náprstek pro štěstí.

Francie

Tradice a zvyky: Děti dávají své vyčištěné boty před domácí krb a čekají na Pére Noela (Otce Vánoc), aby jim boty naplnil dárečky. Ten má pomocníka zvaného Pére Fouettard, který naopak vyplácí zlobivé děti plácnutím na zadek.

Jídlo: Stejně jako ve Velké Británii si oblíbili pečeného krocana s kaštanovou nádivkou či lanýžovou pastou. Na štědrovečerním stole nechybí škeble, uzený losos nebo žabí stehýnka. Tzv.

Kristův koláč se peče a zdobí cukrovou pěnou tak, aby se podobal malému Ježíškovi.

JIŽNÍ EVROPA

Španělsko

Tradice a zvyky: Španělské děti se celý prosinec starají o polínko zvané Caga Tió. Polínko je duté a rodiče ho předtím naplní sladkostmi. Jako poslední z něj musí vypadnout slaneček nebo česnek.

Jídlo: Jídlo se liší podle regionů, hlavním chodem Španělů bývá jehněčí, kachna, treska nebo mořské plody. Pije se cava, která se velmi podobá šampaňskému.

Řecko

Tradice a zvyky: Vánoce začínají už o 40 dní dříve, po nich následuje 40 dní dlouhý půst zvaný Sarakosty. V tomto období každý den někdo z rodiny vysvěcuje celý dům, aby jej ochránil proti Kalikanzarům.

To jsou skřítkové, kteří přinášejí neštěstí a škodu do domu. Jako ochrana před nimi slouží pověšený cedník. Přihlouplí ďáblíci pak stráví celou noc tím, že se pokouší spočítat díry.

Jídlo: Řekové se mohou pochlubit sladkým chlebem Christopsomo (v překladu boží chléb). Vánoční polévka obsahuje maso z krocana nebo slepice a rýži.

SKANDINÁVSKÉ STÁTY A POBALTÍ

Litva

Tradice a zvyky: Nejznámějším zvykem je průvod s maskami a tahání klády, která odstraní z domu vše zlé a večer se spálí. Typickými zvyky jsou ozdoby ze slámy a červených ornamentů.

Jídlo:  Litevci s oblibou jedí jídlo zvané koca nebo také kikas, což prasečí hlava vařená s rozmělněným ječmenem. Další místní specialitou je vařený hrách s fazolemi a s hromadou klobás. Kolečka nakrájených klobás mají symbolizovat slunce pro příští rok.

Norsko

Tradice a zvyky: V Norsku naděluje dárky tajemný skřítek Misen. V některých částech země je nosí koza, ta ale musí dostat napřed trávu. Podle norské legendy vycházejí na Štědrý večer zlé čarodějnice a hledají košťata.

Proto musejí být všechna košťata v domě schovaná. Norové si překvapivě nedokáží představit Vánoce bez naší české pohádky Tři oříšky pro popelku.

Jídlo: Oblíbenými pokrmy jsou vepřová žebírka s dušeným zelím, brusinkami, sušenými švestkami či jablky. Jako dezert nesmí chybět rýžová kaše nebo moruškový krém.

Island

Tradice a zvyky: Na Islandu se traduje pověst o krvežíznivé kočce Jólakötturinn, která obchází vesnice a sežere každého, kdo nedostal žádné nové oblečení. Islanďané si také libují v posílání vánočních pohlednic a přání.

Jídlo: Islanďané mají na štědrovečerní tabuli pečenou rjúpu neboli bělokura. Servíruje se uzené jehněčí maso s červeným zelím.

Islandskou vánoční specialitou je laufabrauð – smažená tenká placička s dekorativním vzorem, která se podává jako příloha k masu.

Dánsko

Tradice a zvyky: Dárky dětem dává záhadný „vánoční posel“. Dánové velmi dbají na to, aby každá návštěva odcházela zcela sytá.

Lidé si dávají většinou velmi vtipné dárky, které často poukazují na vlastnosti obdarované osoby, například milovníci alkoholu dostávají čistou láhev.

Jídlo: Dánové nedají dopustit na rýžový pudink, do kterého se dává jedna celá mandle. Dalším chodem štědrovečerní večeře bývá pečený krocan či husa plněná jablky a sušenými švestkami servírovaná s červeným zelím a karamelovými bramborami.

Grónsko

Tradice a zvyky: Dárky rozváží Vánoční muž, saně netahají sobi, ale psi.

Jídlo: Obyvatelé Grónska mají na štědrovečerní tabuli jídlo zvané kiviak, což je lachtan nadívaný alkami, které nechávají v jeho útrobách přibližně sedm měsíců uležet.

Otrlí ostrované si také dopřávají pokrm zvaný mattak, který se skládá ze syrové kůže z velryby s vrstvou podkožního tuku.

VÝCHODNÍ EVROPA

Maďarsko

Tradice a zvyky: Maďarské Vánoce jsou nejen církevním, ale i celonárodním svátek, protože druhý den vánoční má svátek Štěpán, který je jmenovcem zakladatele Maďarska. V mnoha rodinách se drží půst.

Na Štědrý den by podle starodávných maďarských zvyků nikdo neměl být zcela sám. V minulosti se proto do bohatých rodin zvali i chudí žebráci a tuláci.

Jídlo: Večeře se v Maďarsku zahajuje oplatkou s medem a česnekem. Pak se servíruje tradiční halászlé –velmi pikantní rybí polévka. Hlavní chod se velmi podobá české večeři, servíruje se smažená ryba s bramborovým salátem.

Bulharsko

Tradice a zvyky: Bulhaři slaví Vánoce dvakrát, 24. prosince i 6. ledna. Dárky naděluje zdejší Děda Koleda.

Na venkově se ještě dodržuje starý zvyk, kdy muž rozloží na podlaze slámu a seno, žena na ně položí vyšívanou deku a pak mísy s jídlem a talíře. Po požehnání, které pronese nejstarší muž, začne rodina na podlaze společně jíst. Zvyk má připomínat dávnou chudobu a prostý styl života.

Jídlo: Bulhaři mají o Vánocích rádi vepřové maso, fazole, čočku, rýži a zelí.

ZAOCEÁNSKÉ

Spojené státy americké

Tradice a zvyky: V USA se zdobí nejen vánoční stromek, ale také domy, na které se večer jezdí Američané dívat. Děti před spaním chystají pro Santa Clause sušenky a sklenici mléka. Přidají k tomu dopis, ve kterém prosí Santu o dárky.

Ráno 25. 12. se rozdávají dárky, které přivezl Santa Claus na saních s devíti soby v čele se sobem Rudolphem. Dárky vyrábí Santovi pomocníci – skřítci ze Severního pólu.

Jídlo: Na americkém stole nesmí chybět typický krocan. Podávají se také mořské plody, pizza nebo americký koláč (většinou jablečný).

Argentina

Tradice a zvyky: Argentinci mají v prosinci horo, proto zdobí stromky chomáčky bavlny, které mají připomenout sníh. Dárky má na starost bytost jménem Magi a rozdává je až 6. ledna.

Jezdí na koni a vkládá dárky do vyleštěných bot, které děti nechávají vedle postele nebo pod stromečkem. Děti přinášejí před dům snítky sena a misku s vodou pro Magiho koně.

Jídlo: Mezi tradiční jídla patří pečené sele nebo pečínka z páva. Oblíbenou pochoutkou je tzv. ninos envuettas, což je pomalu pečený zatočený plátek masa s náplní, které se skládá z drobně umletého masa, cibulky a vařeného vajíčka s kořením.

Mexiko

Tradice a zvyky: Mexičani vyměňují stromečky za velkou hliněnou nádobu na vodu, kterou naplní hračkami a sladkostmi. Tu ozdobí peřím tak, aby připomínala krocana, a pověsí někde v domě.

Děti pak večer nádobu hledají, a když ji najdou, tlučou do ní, dokud se nerozbije a její obsah se nevysype na zem.

Jídlo: Večeře se nijak neliší od jiných dnů.

Foto: Shutterstock,com, wikimedia.org. Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Svět na dlani.
Lokalita:
Související články
K čemu jsou mosty přes řeku? Aby měl člověk blíž k člověku přece! Mnohé z nich si zaslouží pro svou krásu, jedinečnost nebo architektonické provedení naši bližší pozornost. Často po nich projdeme a ani si jich nevšímáme. Přitom jsou tak zajímavé. Nejeden fotograf by možná kvůli jejich kráse a pořízení snímku před nimi padl i na kolena... Jurkovičův skvost Může vám tak trochu připomenout stavb
Nechte se okouzlit různorodostí Olomouckého kraje, pro který je charakteristická bohatá zemědělská tradice, z níž vycházejí jedinečné gastronomické lahůdky. Láska k tradicím se zde dědí z generace na generaci, což je na místních produktech znát. Nevěříte? Udělejte radost sami sobě a přijeďte se o tom přesvědčit! Užijte si cestu do pivního ráje Dalo by se říct, že Olomoucký kraj je doslova pivní
Folklor není nuda ani v 21. století! Výsledkem folklorního kumštu může být navíc věc, která vám dělá radost každý den. Třeba jako modrotisk. Vydejte se za ním na jižní Moravu… Modrotisk je tradiční technika potisku textilií, ale zároveň i název pro tmavě modrou látku s bílými vzory, která se touto prastarou technikou vyrábí. Na Moravě stále existují původní rodinné dílny, kde si ji můžete zkusit.
Poznejte východní Moravu v její pestrosti a zažijte zde opravdovou zimní dovolenou. Předností regionu je krásná příroda, která se rozprostírá v několika pohořích – Chřibech, Vsetínských Beskydech nebo Bílých Karpatech. V této krajině můžete trávit čas turistikou, užít si zimní sporty, relaxaci v moderních wellness centrech nebo ochutnávat rozmanitou gastronomii a tradiční speciality. Na Východní
Byly krásné, sebevědomé a dobře věděly, co chtějí mocní muži slyšet. Usadily se v jejich ložnicích a z hedvábných podušek začaly zprvu nenápadně, později bez ostychu veřejně řídit jejich kroky a důležitá rozhodnutí. Takové byly mocichtivé milenky králů, které místo nich vládly světu. Vyhlášenými sukničkáři, proslulými galantními dobrodružstvími, jsou zejména panovníci Francie. Už od samých počá
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Má Kostková snahu zachránit manželství?
nasehvezdy.cz
Má Kostková snahu zachránit manželství?
V poslední době se toho Tereza Kostková (46) rozhodně nebojí. Když vyráží do společnosti, vyzbrojí se velkým výstřihem i rozparky. Snaží se tím svému manželovi něco naznačit? Moderátorka StarDance
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
skutecnepribehy.cz
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
Babička si to malé selátko doslova vypiplala, děda z něj udělal komika, který bavil svými kousky celou vesnici i náhodné turisty. Ani nevím, odkud babička to neduživé selátko přinesla. Samozřejmě to bylo od někoho z naší vesnice, téměř každý choval prasata. To malé nic bylo asi desáté v pořadí narozených a podle toho vypadalo. Babička si jej nesla ve svém
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
rezidenceonline.cz
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
Mimořádný projekt Carla Ridge v hodnotě 25,5 milionu dolarů nabízí ty nejkrásnější výhledy z hřebene pohoří Trousdale na Tichý oceán. Prestižní lokalita ve čtvrti Beverly Hills amerického Los Angeles je ztělesněním snu zdejší bohaté smetánky. Vše tu podléhá přísným regulím, jež dokonce určují i výšku střech místních luxusních vil, navíc všechny stavební práce tu musejí
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
enigmaplus.cz
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
V 16. století údajně jeho skutky vzbuzují nebývalou hrůzu. Říká se, že hlava 48členného klanu kanibalů Alexander Bean společně se svými společníky vraždí nevinné oběti ve skotské oblasti Galloway a ná
Karlovarský knedlík
nejsemsama.cz
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je oblíbená česká příloha, která se hodí k mnoha masovým pokrmům. Ingredience: ● 6 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky ● 3 vejce ● 200 ml mléka ● hrst hladkolisté petrželky ● 60 g másla ● ½ lžičky soli ● špetka muškátového květu ● 1 lžička oleje Postup: V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
21stoleti.cz
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal
Klobásy jako snídaně šampionů
tisicereceptu.cz
Klobásy jako snídaně šampionů
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami. Ingredience 2 klobásy 1 velká žlutá paprika 1 velká červená paprika 3 stroužky česneku 1 velká žlutá cibule ros
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
panidomu.cz
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak,
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
epochaplus.cz
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
Podléhá mu 50 legií určených ke službě všem bohatým hamižníkům. Jen připomeňme, že jedna legie čítá zhruba 5000 jedinců. Alespoň takto o údajném démonovi Mamonovi mluví svatý Lukáš (?–84), kterému je připisováno stejnojmenné evangelium tvořící třetí knihu Nového zákona.   V duchu rčení „hamty hamty, ať mám víc než tamty,“ se dočká personifikace i hebrejský
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
iluxus.cz
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
Renomovaný sklářský umělec Lukáš Jabůrek přichází s limitovanou zimní edicí váz a objektů. Novinky inspirované zimní přírodou i příběhy každodenního života spojují tradiční sklářské techniky s moderní
Chrám, kde vládnou krysy
epochalnisvet.cz
Chrám, kde vládnou krysy
Indie jako by byla zvířatům zaslíbená. Nesmírné popularity si tu užívají v hinduismus posvátné krávy, kterým lidé nesmí zkřivit ani chlup. Ve státě Rádžastán zase chovají v úctě krysy!   Příběh chrámu, který je pojmenován po hinduistické bohyni Karni Matě, se začíná psát někdy mezi 14. a 16. stoletím. V té době je Karni Mata ještě smrtelnice
Katedrálu zachránil potápěč
historyplus.cz
Katedrálu zachránil potápěč
Potápěč v neforemném skafandru se znovu a znovu noří do zkalené vody. Jen na něm záleží, zda se téměř 1000 let stará katedrála nad ním za chvíli zhroutí, nebo zda se ji podaří zachránit. Anglie na počátku 20. století bije na poplach. Winchesterská katedrála, jeden z největších a nejslavnějších chrámů v zemi, se hroutí. Ve stavbě dlouhé
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz