Domů     Kulinářské speciality Karlovarského kraje
Kulinářské speciality Karlovarského kraje

Každý kout České republiky má své gastronomické speciality, které jsou pro něj typické. Jak jistě víte, v Karlovarském kraji je ve velké míře zastoupeno lázeňství.

Gastronomii tohoto místa, proslulého léčivými prameny, tak vytvářely mlsné jazýčky lázeňských hostů.

Za uzdravením a relaxací sem přijížděli lidé různých národností a profesí, a právě odtud se odvíjí lokální gastronomie, která vychází z měšťanské kuchyně vídeňské, české, saské i světové.

Pojďme si tedy udělat takovou malou gastronomickou procházku po Karlovarském kraji.

Jako první, co se většině z nás v souvislosti s jídlem vybaví pod pojmem lázně, jsou lázeňské oplatky. Úplně první zmínka se o nich objevuje už v roce 1788 a zhruba z této doby se dochovaly také první formy na pečení oplatek, tzv. oplatnice.

Tenkrát určitě nikdo netušil, že jednou budou tyto kulaté teplé sladkosti vyhledávanou pochoutkou nejen u nás, ale i daleko za hranicemi. Dnes si je s některou z oblíbených náplní můžete koupit doslova na každém rohu.

Přísně tajná a ledově chladná

Když jsme v souvislosti s Karlovarským krajem zmínili tak typické lázeňské oplatky, v žádném případě nesmíme opomenout nápoj, který rovněž proslavil naší zemi i v daleké cizině, a tím je Becherovka.

Tento jedinečný bylinný likér poprvé vyrobil lékárník Josef Becher na počátku 19. století. Původně se Becherovka užívala jako žaludeční kapky.

Vyrábí se z proslulé karlovarské vody, kvalitního lihu, přírodního cukru a charakteristické směsi dvaceti druhů bylinek a koření. Receptura je ale samozřejmě přísně tajena.

Co však není tajemstvím je fakt, že Becherovku je nutno podávat vždy správně namraženou, protože jen tak vynikne to pravé kouzlo její dokonalé chuti.

Už není vídeňský, ale karlovarský

Karlovarský kraj však nejsou jen oplatky a Becherovka, skutečnou specialitou, dokonce mezinárodně známou, je karlovarský knedlík, původně vídeňský, obohacený o čerstvé bylinky a vařený v máslem potřeném ubrousku.

Najdete ho pravděpodobně v každé restauraci, která se specializuje na tradiční českou kuchyni, a ódy na něj pěl například herec Robert de Niro.

Karlovarské lesy hostí britského krále

Téměř polovina území Karlovarského kraje je pokryta lesy, které skýtají mnoho pokladů. Převážně houby, lesní plody a divokou zvěř. A to se odráží i na jídelníčcích místních restaurací.

Jste-li milovníci hub, určitě vyzkoušejte kraslickou liškajdu nebo houbové ragú, nebudete litovat.

Mezi oblíbené pochoutky patří například borůvková polévka, karlovarská bublanina nebo křehké kousky jehněčího masa se svěží zeleninovou přílohou a domácími hranolky.

Údajně byly, kromě jiného, připravovány pro prince waleského a budoucího britského krále Eduarda VII. Ten si region tak zamiloval, že si místní kuchaře vycvičil natolik, že svého času každá restaurace na kolonádě dokázala připravit jehněčí pečeni podle jeho představ. 

Pochutnejte si stejně jako slavní hosté

V Karlových Varech se obecně ujal zvyk pojmenovávat jídla po slavných osobnostech, které si tu na nich během svého lázeňského pobytu pochutnávaly. A že se tu scházela nejen aristokracie, ale také slavní umělci i vědci!

Zdejší kuchaři se předháněli v tom, co dobrého pro své slavné hosty, samozřejmě v rámci lázeňského režimu, připravit. Kromě jehněčího pro Eduarda VII. si tak můžete dát třeba smetanovou omáčku à la Casanova či čokoládovou polévku maminky J. W. Goetha.

Mezi další typické pochoutky, jejichž recepty se předávají z generace na generaci, patří vřídelní polévka. Na současných jídelníčcích ji dnes už spíše nenajdete, ale můžete si pochutnat na vřídelní kávě, a to přímo v budově Vřídelní kolonády v Karlových Varech.

Kterýkoli z receptů můžete ochutnat v místních restauracích – a že je z čeho vybírat.

Foto: KK
Související články
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Hou, hou, hou, kdo nám dá sušenky a mlíčko?! Kanadské ulice jsou jako americké. Kanada Ještě před Štědrým dnem p
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy každoročně přetahují o pozici nejnavštěvovanějších t
Resort Český les oznamuje novou gastronomickou koncepci pod taktovkou šéfkuchaře Radka Kotlána. Jeho vizí je nabídnout hostům restaurace Hvozd kuchyni ukotvenou v regionu, založenou na sezónních a lokálních surovinách a servírovanou s lehkostí a moderním nápadem. Kotlánova cesta k profesionálnímu vaření začala doma. „Počátky mého vaření sahají do útlého dětství. Pocházím z velké rodiny, takže d
Afrika, kontinent nejchudších zemí světa. Dokázali byste si tipnout, jaké to jsou? Somálsko Somálsko je v současnosti zhroucený stát a existuje pouze formálně, protože nemá uznávanou vládu. Kvůli válce, která vypukla v roce 1991, má i zničené zemědělství, zhruba 60 % obyvatel není trvale usazeno a žije kočovným životem. Jediné, co přináší skutečné peníze, je pirátství. Mladí muži touží být p
Pro nadšené cyklisty, ale i romantické duše je vhodná trasa z Velemína přes Milešovku až na nádhernou Labskou stezku, která končí v Ústí nad Labem. Pokud s námi neudržíte tempo, následujte naše tipy, jak si cestu ulehčit. Každý, kdo s námi však projede i nejnáročnější úseky, bude odměněn krásným výhledem, pocitem vítězství a skvělým zážitkem. Délka trasy: 59 km Náročnost trasy: náročná, občas vel
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vánoční Pavlova
nejsemsama.cz
Vánoční Pavlova
Příprava oblíbeného dortu primabaleríny Anny Pavlové je jednoduchá, jen během sušení nesmíte otevírat troubu. Potřebujete: ✿ 4 bílky ✿ 220 g cukru moučky ✿ špetku soli ✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka) ✿ 2 lžičky citronové šťávy ✿ 100 ml smetany ke šlehání ✿ drobné ovoce ✿ lístky čerstvé máty 1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak přisypte zbylý
Půda pod ledem: Vědec z Brna odhaluje skrytý vliv vody v tající Antarktidě
21stoleti.cz
Půda pod ledem: Vědec z Brna odhaluje skrytý vliv vody v tající Antarktidě
Filip Hrbáček z Masarykovy univerzity získal prestižní grant ERC-CZ na výzkum, který může změnit naše chápání klimatických změn v polárních oblastech. Jeho projekt SEAL zkoumá, jak půdní vlhkost ovliv
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
historyplus.cz
Vítejte v Lomené pyramidě: Skrývá dosud neobjevené komory?
Faraon Snofru přimhouří oči a zahledí se na právě dokončenou hrobku. Na okraji pouště v egyptském Dahšúru se před ním k nebi vypíná Lomená pyramida. Stavba se může pochlubit několika nej. Zaujme už na první pohled. Má její netradiční tvar symbolické důvody, nebo byl vynucen hrozbou pádu pyramidy? A čím vším je ještě unikátní?   V prastarém dekretu
Mají Francouzi mlsný jazýček?
panidomu.cz
Mají Francouzi mlsný jazýček?
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Dala mu Solaříková kopačky kvůli dítěti?
nasehvezdy.cz
Dala mu Solaříková kopačky kvůli dítěti?
Příčina rozchodu hvězdy seriálu Bratři a sestry Patricie Solaříkové (36) a jejího partnera, tvůrce videí Alexe Grigorieva (38), vychází najevo? Už delší dobu se spekuluje, že jejich vztah je minulos
Černá ředkev pro zdraví
epochalnisvet.cz
Černá ředkev pro zdraví
Je to zvláštní, kdekdo pěje chválu na superpotraviny z dalekých krajů, a tahle skromná zelenina plná zázračných látek jako by nebyla.   V lepším případě se jako Popelka krčí někde na zastrčeném regálu ve stínu svých barevných kolegyň. No, ruku na srdce, kolika z vás napadlo ji pěstovat nebo občas koupit? A věřte nebo ne, je to velká
Pomáhá uspořádání prostoru podle feng-šuej změnit život?
enigmaplus.cz
Pomáhá uspořádání prostoru podle feng-šuej změnit život?
Feng-šuej, dva znaky, vítr a voda, nejsou jenom pouhými symboly. Je to staré čínské učení o tom, jak neviditelná energie (čchi) proudí místnostmi a jak ji můžeme nasměrovat tak, aby se nám doma lépe ž
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
epochaplus.cz
Adventní zpívání: Hudba, která rozzáří tmu
„Mami, mně se tam nechce,“ protestuje malý školák a vleče se mrazivou ranní tmou. Raději by ještě spal v teple své postele, a kdyby mu máma neslíbila po skončení zpívání vafle v nedaleké pekárně, jistě by se bránil ještě více. Ale když otevřou dveře do svíčkami ozářeného kostela, úžasem se mu rozšíří oči. Předvánoční čas
Nedám se zastrašit ani náhodou!
skutecnepribehy.cz
Nedám se zastrašit ani náhodou!
Bydlím v domku po rodičích na okraji městečka, kde se všichni známe a kde jsem prožila celý život. Tedy zatím… O ten domek projevil zájem synovec. Miluji svoji zahrádku s růžemi, které sázela ještě máma. Nikdy jsem neměla děti, jen sestru, která zemřela před deseti lety. Zůstal po ní Petr, můj synovec, který vystudoval práva. Dnes žije
Hrnkový koláč s malinami
tisicereceptu.cz
Hrnkový koláč s malinami
Pochutnejte si na rychlé dobrotě, malinovém koláči s drobenkou na plech. Suroviny na 10 kusů 1 hrnek polohrubé mouky 1 hrnek hrubé mouky 1 hrnek krupicového cukru 1 hrnek mléka ½ hrnku oleje
Vinograf Wine bar & Restaurant ukazuje, proč se těšit na zimu
iluxus.cz
Vinograf Wine bar & Restaurant ukazuje, proč se těšit na zimu
Chladné a temné zimní měsíce nemusí být vůbec nudné, když přijdete do Vinograf Wine Bar & Restaurant. Nové zimní menu voní mořem, lesem a vínem a podává se od poloviny prosince až do konce února.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz