Starobylé dalmatské město zažilo slávu i pády a dnes ohromuje krásou zachovalých středověkých staveb. V jeho uličkách, profukovaných svěžím mořským větrem, není možné si nevychutnat vůni romantiky, která čiší z každého kusu kamene.
Některé uličky Dubrovníku, hlavního města jižní Dalmácie, které vzniklo už v 7. století, jsou tak úzké, že v nich často ani nerozpažíte. Na historickém centru zvaném Staré město je znát, že se kdysi muselo ubránit cizím mocnostem i pirátům:
k jeho tváři patří vysokánsko kamenné hradby s obrannými věžemi, a ještě nad Dubrovníkem bděly tři pevné gotické tvrze Lovrijenac, Bokar a Ravelin, a v přístavu ještě pevnost sv. Jana.
A opevnění je i jednou z atrakcí: procházka po hradbách je skvělá a mezi věžemi vás do staré pevnosti Bokar bezpečně dovede.
Za pozornost stojí i městské brány, zejména východní Pločská s tvrzí Ravelin, ale na hradby, po kterých lze celý Dubrovník obejít, lze vylézt na více místech.
Díky, pane Onofrie!
Kousek od Pločské brány uvidíte majestátní Onofriovu kašnu, součást městského vodovodu z půle 15. století, postavenou neapolským stavitelem Onofriem della Cava. Vodovod je dodnes funkční a kdo se místní vody napije, jistě se do Dubrovníku vrátí. Hned vedle je Archeologické muzeum se spoustou historický artefaktů.
Odtud se můžete kolem krásného paláce Sponza vydat na hlavní třídu Stradun, jehož dominantou je věž zvonice z roku 1444, kde dva zelení bronzoví mužíci, Maro a Baro, odbíjejí celé hodiny. Určitě neminete katedrálu sv.
Blažeje a před ní sloup rytíře Orlanda, ochránce města, a kousek za ní velebný Rektorský palác s mohutným renesančním podloubím.
Jsou tu i pláže?
Kamenná nádhera města je až neskutečná. Až budete unaveni historií, dejte si něco v jedné z mnoha taveren a pak vyjděte z města tou druhou, Pilskou bránou. Dostanete se do mladšího a několikrát většího Dubrovníku.
Milovníci pláží to mohou „zalomit“ hned naproti pevnosti Lovrijenac anebo v sousední zátoce poloostrůvku Danče.
Oddychnout si lze v městském parku na kopci blízkého poloostrova Lapad, jedna z ulic, jež k němu vede, má jméno Put Masaryk. Lapad je i centrem nočního života, toho, který se nesrovnává s velebností středověkého centra.
Určitě si prohlédněte i pevnost Lovrijenac. Latinský nápis nad branou „Svoboda je nad všechno zlato světa“ platí pro všechen čas.
Co se vaří v Dubrovníku
Můžete si tu dát francouzskou, mexickou nebo i japonskou kuchyni, ale kdo je zvědavý na místní jídla, pochodí dobře. Koncentrují se tu pokrmy jižní Dalmácie, která tradičně spoléhá na na čerstvé, místní druhy ovoce a zeleniny, kvalitního masa a ryb. Používá pouze málo koření a mnoho olivového oleje.
Typickým místním jídlem je uzené maso s dušeným zelím. Žádný milovník ryb neodolá slavnému chobotnicovému salátu, černému rizotu, korýši nebo zeleným sardinkám. Všechny rybí speciality jsou připravovány z čerstvých ryb z hloubek Jaderského moře.
Kdo je na sladké, bude v ráji, místních dezertů, jako je například rozata (crème brulee „po Dubrovnicku“), dort Ston, kotonjata (pudink z kdoulí), arancini (kandovaný pomeranč), je habaděj!
Užijí si i milovníci červeného vína, místní druhy z poloostrova Pelješac (např. Plavac Mali) jsou známé svou kvalitou!