Chcete tip na úžasnou a levnou dovolenou? Malá země hrdých horalů toho nabízí hodně. Milovníkům slunce krásné pláže, dobrodruhům divoké skály, romantikům horské lučiny a obdivovatelům historie středověké stavby. Každý si vybere!
Nejlépe bude začít u moře. Na severu najdete záliv Kotor, známou Boku Kotorskou, kde se kdysi za Rakouska vzbouřili – i čeští – námořníci. Dnes je tu ovšem klid, čistý mořský vzduch a hladina jako sklo, záliv chrání před vlnami.
Po celém černohorském pobřeží, ať už jsou to městečka Bigova, Budva či Sutomore není problém sehnat bydlení v nových, či naopak starobylých kamenných penzionech, ale skutečné zjevení je Sveti Stefan a jeho středověké město uprostřed moře, spojené s pevninou jenom úzkou cestičkou zvíci okresky.
A hned vedle je krásná pláž se slunečníky.
Fascinující kláštery v horách
Vzdálenosti v Černé Hoře nejsou problém, horší je převýšení. Zdejší hory mají až 2500 metrů!
Nedaleko od pobřeží leží Skadarské jezero, je to velká ptačí rezervace, a při romantickém pohledu na zbytky ostrovní pevnosti Lesendro, o kterou kdysi Černohorci bojovali s Turky, doporučujeme nechat v místní restauraci ochutnat místní ryby – oukleje, opečené na rozmarýnu, majoránce a paprice.
Jezer ovšem Černá hora nabízí mnohem víc! Třeba Pivské přehradní jezero na severovýchodě země, s Pivským klášterem, který byl právě kvůli přehradě kámen po kamínku rozebrán, přenesen a znovu sestaven ve skalní soutěsce o pár desítek metrů výš.
Chcete potkat medvědy?
Nejhezčím černohorským jezerem je Crné (Černé), tvořené Velkým a Malým jezerem, spojenými uzounkou říčkou. Dohlednost v křišťálové vodě je až 12 metrů!
Leží v národním parku Durmitor, a když zmíníme malebný skalnatý kopec Medjed nad jezerem, je jasné, jaké největší zvíře je v parku s trochou štěstí k vidění.
A nejen on, také vlci, divoké kočky, prasaty a kamzíci. Nezapomeńte si ujít ani Titovu jeskyni. Slavný maršál se v ní za války na čas usídlil a s partyzány tu přemýšlel, jak na ty nácky nejlépe jít. Snad i zdejší horský vzduch přispěl k tomu, že je nakonec úspěšně vyhnal!
Dvě kuchyně Černé Hory
V této pozoruhodné zemi se jídla dělí na dva druhy – středomořské a horské, asi jako kdyby u moře leželo Slovensko. U Jadranu si pochutnáte na plodech moře zhruba jako v Chorvatsku, s různě upravenou zeleninou.
Ve vnitrozemí vládnou spíš sytější a mléčné recepty, jako obilniny, sýry, luštěniny, brambory a maso.
V celé zemi je ovšem oblíben pršut, sušená vepřová šunka, uzená za přesně určených podmínek. Nejlepší je tzv. Njegušský pršut z oblasti nad Bokou Kotorskou.
Specifickou potravinou je kajmak nebo též skorup, uleželý naložený mléčný škraloup, postupně sbíraný z plnotučného mléka. Je z něho neuvěřitelná pomazánka na chleba!