Domů     Pohádkový Křivoklát: Sídlo králů i obávané vězení
Pohádkový Křivoklát: Sídlo králů i obávané vězení
od 21.1.2020
1

S jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů u nás se pojí řada věhlasných jmen. Od Elišky Přemyslovny přes Karla IV. až po proslulého alchymistu Edwarda Kelleyho.

Kdysi královské sídlo, později vězení a nakonec hvězda stříbrného plátna – nevšední zážitek nabízel Křivoklát ve všech dobách, a nejinak je tomu i dnes.

Je temná noc a kdysi věhlasný alchymista, který si užíval pozornosti na císařském dvoře, trpí ve vězení na hradě Křivoklátě. Je doslova v pasti, císař Rudolf II. mu dal v roce 1591 ultimátum, že pokud mu neprozradí návod na výrobu zlata, zůstane ve vězení.

To bylo skoro před třemi lety. Zoufalý alchymista proto přemýšlí o odvážném plánu, který by mu dopomohl k útěku. Nakonec jej zkusí provést. V noci spustí z okna své cely v hranaté věži Huderce lano a chce se na něm spustit dolů z hradeb.

K jeho smůle ale lano nevydrželo a Kelley se zřítil do hradního příkopu. Zlomil si přitom nohu tak nešťastně, že mu musela být později uříznuta. Místo svobody pak byl převezen do jiného žaláře na mostecký hrad Hněvín.

Edward Kelley ale nebyl jediným slavným vězněm na Křivoklátě. Dalo by se říci, že hrad má celkem tři osudové symboly – královskou korunu, vězeňskou celu a plamen ohně.

Starší než Kosmas

Dějiny skalnatého ostrohu nad Rakovnickým potokem sahají opravdu do dávné minulosti. Možná že mnozí byli zklamáni, když se ukázalo, že zmínka v Kosmově kronice o Křivoklátě, datovaná do počátku 12. století, se ukázala jako nepřesná.

Z té doby totiž na místě dnešního hradu nebyly objeveny žádné stopy. Je tedy možné, že Kosmas mluví o tvrzi, která se původně nacházela někde jinde. Místo toho ale byly na Křivoklátě objeveny důkazy, že návrší bylo obydlené už v pravěkých dobách.

Zůstaly tu nejen střepy keramiky z doby bronzové, ale i zbytky osídlení či obranného valu. Dávné sídlo našich předchůdců bylo navíc ještě rozsáhlejší než dnešní hrad, který nejstarší dochované zmínky datují do začátku 13. století. Zřejmě jej nechal vybudovat některý z přemyslovských knížat.

Domov králů a královen

I to je tedy úctyhodná historie, která Křivoklát řadí mezi nejvýznamnější a nejstarší královské hrady. A je také nasnadě, proč tvrz obklopená hlubokými lesy původně sloužila jako lovecké sídlo, kde se pořádaly velké hony a také řada dalších radovánek.

Jak věhlas Křivoklátu rostl, stal se jedním ze sídelních královských hradů. Často zde proto pobýval třeba Václav I. a také Přemysl Otakar II., který nakonec završil velkou přestavbu hradu a dal zbudovat hradní kapli.

Poprvé se oheň zapsal do osudu Křivoklátu v roce 1316, zatím však jen z bezpečné vzdálenosti. Po požáru Pražského hradu se totiž právě sem uchýlila se svými třemi dětmi česká královna Eliška Přemyslovna.

Její manžel Jan Lucemburský ji pak začal podezírat, že chce se svým malým synem převzít vládu nad královstvím. A tak se Křivoklát stal po celé čtyři roky nedobrovolným vězením pro malého kralevice, který byl později znám jako Karel IV.

První ničivý požár

Slavný český král ale na Křivoklát ani po takové zkušenosti nezanevřel, když se vracel z Francie se svou těhotnou manželkou Blankou z Valois, přivedl ji právě sem, aby dala život jejich dceři a budoucí uherské královně Markétě.

Často tady také pobýval, ovšem až do doby, kdy bylo dokončeno jeho proslulé sídlo na Karlštejně. Křivoklátský hrad si ale také velmi oblíbil jeho nejstarší syn a pozdější český král Václav IV. Období slávy a lesku se ale nakonec ztratilo v plamenech.

Křivoklát totiž čelil hned několika ničivým požárům, dá se vlastně říct, že každé dvě století skončil v plamenech. Poprvé to bylo za husitských válek, v roce 1422, tehdy do základů vyhořel hradní palác nazývaný Manský dům.

Tehdy se ovšem při opravách neobtěžovali s jeho opětovným vybudováním a spáleniště zůstalo tak, jak bylo. Díky tomu se archeologům, kteří jej prozkoumali v 80. letech minulého století, se podařil nečekaný objev. V popelu totiž zůstaly mnohé poklady, které unikly plamenům.

Boj proti plamenům

Současnou podobu pak hradu dala gotická přestavba, za kterou od roku 1471 stál nově zvolený král Vladislav II. Jagellonský. Křivoklát ale po něm získali Habsburkové, kteří neměli nijak velký zájem na tom jej dále zvelebovat.

Hrad se tak stal částečně skladištěm střelného prachu, ale také státní věznicí. Jen tři roky poté, co se odtud pokusil uprchnout alchymista Kelley, se tu opět rozhořel ničivý požár, který jej v roce 1597 téměř úplně zničil. Jeho obnova ale dlouho nevydržela.

Do českých zemí přišla třicetiletá válka a s ní i další požár, který na Křivoklátě v červnu 1643 poničil téměř čtyři desítky komnat. Po Habsburcích hrad získali Valdštejnové a jako věno pak také Fürstenbergové.

I oni museli bojovat s následky ohnivého živlu, který málem zničil hrad v roce 1826. Požár tehdy vznikl přímo v bytě správce hradu. Fürstenbergové se rozhodli opravit, co se dá, ale jejich necitlivá přestavba poničila původní architekturu.

Na druhou stranu se jim alespoň podařilo hrad zachránit před totální zkázou, a to by byla velká škoda. Hlavně tedy pro české filmaře.

Hvězda filmového plátna

Poslední vlastník panství, Max Egon II. Fürstenberg, prodal v roce 1929 hrad československému státu za astronomickou částku 118,5 milionu korun.

Na Křivoklátě zůstala také unikátní Fürstenberská knihovna s 50 tisíci svazky iluminovaných rukopisů, zdobených prvotisků a dalších vzácných tisků, kterou si můžete dnes prohlédnout. Nové období slávy ale hradu přineslo až filmové plátno.

S třiceti filmy, které se tu natáčely, patří Křivoklát k největším filmovým hvězdám mezi českými hrady.

Právě tady se ve věži píchla o vřeteno Růženka v pohádce Jak se budí princezny, Honza tu zase nasekal na zadek trucovité princezně v pohádce Honza málem králem. Křivoklát byl také hradem, odkud král vyhnal Marušku v Soli nad zlato.

Natáčely se tu také populární pohádky Dívka na koštěti, Tři veteráni nebo Třetí princ. Alespoň v pohádkové říši si tedy po dlouhých staletích hrad opět našel místo královského sídla.

Jiří Mareček

Foto: Volenajsen, Soňa Dočekalová, Wikipedia, Archiv
reklama
Související články
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabíd
V Královéhradeckém kraji si každý najde to svoje! Pokud nejste milovníky lyžování nebo běžkování, nemusíte se bát, že byste se tady během zimních měsíců nudili. Přinášíme vám tipy na skvělé výlety, během nichž objevíte mnoho utajených koutů kraje. Když využijete veřejnou dopravu, neutratíte za výletování celou výplatu. Za svůj výlet se určitě nezapomeňte odměnit vyhlášenými královéhradeckými gas
Po loňském úspěchu turistického balíčku 1 víkend a 4 ikonické vily, který nabízel TIC BRNO ve spolupráci se správci všech objektů, se letos mohou návštěvníci Brna těšit na rozšíření. Za jeden víkend mají šanci poznat hned 5 vil – přibyla nově otevřená Arnoldova vila v Černých Polích. „Díky výjimečné spolupráci pěti brněnských institucí vznikl před dvěma lety komplexní turistický produkt pro mil
Oblast Jílového u Prahy byla vždycky známa tím, že se tu nachází zlato. Věděli to už ve 14. století, když tu otevřeli důl sv. Josefa. Štolu pak najdeme zakreslenou i na důlních plánech z roku 1730, i když nikde se nedočteme o tom, kolik zlata tu naši předkové vlastně nakutali. Víme jen to, že vytěženou zlatou rudu dopravovali pomocí povozů na pravý břeh Sázavy, kde stály rudné mlýny a kde se tak
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájily jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřely dle prodloužené otevírací doby pro duben již od Velkého pátku 29. března. Pět jeskyní v Olomouckém kraji (Javoříčské, Mladečské, Na Pomezí, Na Špič
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
panidomu.cz
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl