Zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality mohou návštěvníci Národního zemědělského muzea na akci Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu.
Patnáctý ročník otestuje i jejich zručnost či znalosti tradic a představí zajímavosti z cechu řeznického. Akce se koná v sobotu 21. ledna od 10 do 17 hodin.
Zájemci se mohou těšit na ukázky bourání prasete, ochutnávku zabijačkových specialit i workshopy přípravy zapomenutých zabijačkových jídel pod taktovkou Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Pro děti jsou připravené výtvarné dílny, řeznická kvízová stezka i divadelní představení O Prasátku Arturovi.
Historii i současnost přiblíží krátký dokument Zabijačka a fotografie Jindřicha Štreita a také komentovaná prohlídka s ukázkami historického řeznického náčiní ze Sbírek NZM. „V našem muzeu návštěvníkům tradice nejen připomínáme, ale řadu z nich si u nás mohou dospělí i děti sami vyzkoušet.
Letenské prase je letošní první akcí připomínající rituály zemědělského roku a patří také mezi nejoblíbenější,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.
S čím se potýkají stará původní plemena a proč se vyplatí jíst přeštíka, se zájemci dozvědí na přednášce Deset nej strakatého přeštíka Evy Weisbauerové z Výzkumného ústavu živočišné výroby. O hudební doprovod se postará Řeznická kapela.
K prodeji budou jitrnice, klobásy, škvarky a zabijačková polévka, čepovat se bude masopustní speciál pivovaru Proud.
Vstupné na akci 100 Kč/osoba, děti od 3 let, senioři nad 70 let, studenti 50 Kč/osoba.
Muzejní dvůr
10:00 Zahájení akce
11:00, 13:00, 15:00 Ukázky bourání prasete – řeznický mistr J. Bartůšek, Farma Čečkovice
11:30, 13:30, 15:30 Řeznická kapela
12:00, 14:30 Deset nej strakatého přeštíka – Eva Weisbauerová, VÚŽV
Řeznická stezka pro děti i dospělé s kvízem a slosováním o cenu (slosování v 11:55, 13:55 a 15:55)
Prodej zabijačkových specialit
2. patro
10:00–16:00 Dětské dílny – vyrobte si růžičku na klobouk, masopustní koláček nebo vozembouch
3. patro
Zabijačka očima fotografa Jindřicha Štreita – krátký film a fotografie ze Sbírky NZM
11:30, 13:30 a 15:30 Zabijačkové workshopy v gastrostudiu
Zapomenuté zabijačkové recepty – Stará garda Asociace kuchařů a cukrářů
trvání: 60 minut, cena: 60 Kč/osoba, prodej vstupenek na pokladně ve vestibulu
12:30, 14:00 Z řeznického cechu – komentované prohlídky s Lucií Kubáskovou, kurátorkou sbírky potravinářství
Ukázky historického řeznického nářadí ze Sbírky NZM
13:00, 15:00 pohádka O Prasátku Arturovi, Divadlo Dětí
Foto: TK – NZM