Domů     Rakouské Alpy, vysokohorské vzrušení
Rakouské Alpy, vysokohorské vzrušení

Rakouské Alpy nabízí jedinečné podmínky k prožití aktivní dovolené. Milovníky přírody jistě uchvátí panenská příroda, které dominují azurová alpská jezera a vysoké horské hřebeny.

Fanatické lyžaře zase nadchne až 800 zimních středisek, v nichž je možné se pokochat nekonečným výhledem na moře alpských vrcholů. Českým návštěvníkům polichotí také krátká vzdálenost od domova, příznivé podnebí a každoroční nabídka výhodných skipasů.

Rakouské Alpy tvoří až dvě třetiny země. Okouzlující alpské hřebeny však protínají desítky kilometrů dlouhých údolí, které tu vytvořila řada protékajících řek.

Velká část oblasti patří do povodí Dunaje, protékající územím v neuvěřitelné délce 350 kilometrů. Do této jediné splavné řeky se vlévají téměř všechny alpské toky: Inn, Enns, Salzach, Traisen, Dráva, Mur, Ybbs a mnoho dalších.

Ve zdejších Alpách leží neobyčejné množství jezer, většinou ledovcového původu.

Na severu je to oblast Salzkammergutberge (Solné komory) s jezery Attersee, Mondsee, Traunsee a Wolfgangsee, na jihu potom jezera v Klagenfurtské kotlině – Wörthersee, Ossiachersee nebo Millstättersee.

Lyžování 365 dní v roce

Rakouský ledovec Hintertux leží zhruba 560 kilometrů od Prahy. Vynikající sněhové podmínky v nadmořské výšce 1500-3250 metrů zaručují lyžování po celý rok.

V širokém tyrolském údolí Zillertal, lemovaném přehlednými svahy, si vychutnáme až 86 kilometrů bezchybných sjezdovek všech obtížností: od pozvolně klesajících, přes terény s hlubokým sněhem až po náročné trasy s boulemi.

Báječné lyžování zalité pravým alpským sluncem nám okoření výhled na nejvyšší rakouskou horu Großglockner, německou Zugspitze a italský masiv Dolomity.

Abychom si výlet zpestřili, zamíříme do zdejšího Ledového paláce, přírodní jeskyně, která nás provede kolem magických ledových krápníků, zamrzlých vodopádů a dokonce i ledovcového jezera.

Vzhůru na ledovec!

Ve výšce 3000 metrů nad mořem zakusíme pocit svobody na magickém ledovci Kitzsteinhorn, alpském vrcholu ležícím v pohoří Vysoké Taury.

Významný skiareál, jehož první lanovka byla postavena už v roce 1965, se pyšní titulem prvního rakouského ledovcového lyžařského střediska.

Na širokých svazích s přírodním sněhem si užijeme lyžování i snowboarding s výhledem na alpské velikány jako jsou Großglockner, Großvenediger nebo Hocheiser.

Provozovat tu můžete i takzvaný free ride.
Provozovat tu můžete i takzvaný free ride.

Perfektně přehledné modré a červené sjezdovky jsou propojeny sítí lanovek, na něž se napojuje nová kabinková, vedoucí na většinu ledovcových svahů. Zvláštní výzvou pro zkušenější lyžaře je sjezdovka „Black Mamba“ s upraveným klesáním až 63%.

Tato 1000 metrů dlouhá černá sjezdovka je ideální pro všechny, kteří se nebojí trochy vzrušení.

Nezapomenutelné chvilky zažijeme také ve stanici Kitzsteinhorn, kde z výšky 3029 metrů nad mořem pohlédneme dolů z panoramatické terasy „Top of Salzburg“ – nejvyššího bodu v Salcbursku!

Běh pod vrcholky hor

Skiareál, ležící v okolí štýrské vesničky Ramsau am Dachstein, nalezneme asi hodinu jízdy od Salzburgu. Přestože je středisko součástí rozsáhlého lyžařského regionu Ski amadé, patří mezi méně významné oblasti.

Jeho poměrně nízká nadmořská výška však není překážkou běžkařům, kteří sem každým rokem vyrážejí otestovat své síly na 220 kilometrech upravených běžeckých tratí, situovaných 1100 až 2700 metrů nad mořem.

Na vysokohorské běžecké trati si užijeme výhled na ohromující horský masiv Dachstein, nebo se po trati vydáme přímo na ledovec, kam jezdí pravidelně trénovat všechny mistrovské týmy světa.

Třešničkou na dortu pro nás bude běžecký stadion, v noci osvětlený pro noční lyžování, nebo dětský běžecký park, kde si i ti menší užijí spoustu zábavy.

Na běžkách napříč Kitzbühelem

Při pátrání po kvalitních běžkařských trasách narazíme na Kitzbühel, město v rakouském Tyrolsku posazené v nadmořské výšce 762 metrů. Oblast osídlená už mezi 11. a 8. stoletím před naším letopočtem je usazena mezi dvěma horskými vrcholy: Hahnenkamm a Kitzbüheler Horn.

Právě tady, na klidné straně Kitzbühelu, nasadíme běžky a vydáme se klasickým nebo volným stylem po jedné z tratí, táhnoucích se v součtu až do délky 60 kilometrů.

K dispozici nám bude také osvětlená trasa, při které se pokocháme pohledem na noční zasněženou krajinu. V okolí Kitzbühelu vedou trasy na pohoří Wilder Kaiser, přes údolí Brixen nebo až na Pass Thurn, horský průsmyk položený ve výšce 1274 metrů nad mořem.

Právě sem nás zavede nádherná stezka s množstvím čerstvého sněhu. Potěší nás jistě i fakt, že všechny běžecké cesty v Kitzbühelu a jeho okolí můžeme využít zdarma.

Ráj běžkařů v Seefeldu

Milovníci nordického lyžování si přijdou na své v Seefeld in Tirol, původně zemědělské vsi, která se změnila v největší turistické centrum v okrese Innsbruck-venkov.

Oblast najdeme asi 17 kilometrů severozápadně od Innsbrucku, na náhorní plošině mezi vápencovými pohořími Wetterstein a Karwendel.

Uprostřed velkolepé horské scenérie v nadmořské výšce 1200 metrů objevíme více než 262 kilometrů bezvadně upravených tratí. Region se stal dějištěm zimních olympijských her v roce 1964 a 1976, kdy se v Seefeldu konaly soutěže v severských disciplínách.

Mezi nejlepší pro klasický styl patří trasa Auland, kde si na 5 kilometrech užijeme lesních úseků a scenérie jezera Wildsee. O něco kratší Gasse je vhodná i pro takzvané „bruslení“, a to díky svému plochému terénu bez stoupání či klesání.

Na závěr si ještě můžeme udělat příjemnou procházku v pěší zóně v centru Seefeldu, patřícího do spolku „Best of Alps“, kde si dopřejeme to nejtypičtější rozptýlení po dni plném pohybu:

tradiční restaurace, kasino, obchůdky a mnoho dalších možností aprés-ski.

Foto:
Štítky:
Lokalita:
Související články
Necelých 700 km od polárního kruhu na 300 malých ostrůvcích na severní straně Finského zálivu leží hlavní město Finska. Říká se mu Dcera Baltu. Asi proto, že je tímto mořem obklopeno. Helsinky jsou relativně mladé, byly sice založeny už roku 1550, ale v té době bylo Finsko ještě součástí Švédského království. A původní osídlení navíc tehdy leželo o kousek dál na severovýchod. K moři byly Helsinky
Celkem 16 spolkových zemí, přes 82 milionů obyvatel a především tisíce historických a přírodních památek a krás. To je ve zkratce charakteristika našeho západního souseda. Německo čeští turisté znovu objevují po vlně nezájmu, která přišla v 90. letech. A následující výběr destinací dokazuje, že mají proč. Panenská příroda Saského Švýcarska Němci mu s oblibou říkají ráj turistů. Saské Švýcarsko (
Bratislava je pro nás nejbližší zahraniční metropolí a mnozí z nás ji jistě už nejednou navštívili. Pokud by však turisté měli odpovědět na otázku, zda Bratislava opravdu dobře znají, jen málokdo by si troufl přisvědčit. Vždyť v Bratislavě je pořád co objevovat. Snad na žádné siluetě Bratislavy nemůže chybět její nejvýraznější dominanta – Bratislavský hrad. Na ostrohu nad levým břehem Dunaje se t
Pokud chcete vidět katedrálu, ze které vám spadne brada, nakoupit originální oblečení v místních buticích nebo zhlédnout jedinečné vynálezy a díla Leonarda da Vinciho, je pro vás Milán tím pravým tipem na dovolenou. Nejideálnějším obdobím k návštěvě jsou duben až květen a září nebo říjen. V tu dobu je tu totiž příjemně teplo a při procházení se městem vás nespaluje horké letní sluníčko. V zimě za
Francouzská riviéra je synonymem pro luxus, krásu a nezapomenutelné zážitky. Ať už jste milovníkem historie, kultury, nebo jen hledáte perfektní místo k odpočinku, města Saint-Tropez, Nice a Monako nabízejí vše, co si jen můžete přát. Pojďme se podívat blíže na tato tři úchvatná místa, která by rozhodně neměla chybět na vašem cestovním seznamu. Saint-Tropez: Ikona luxusu a stylu Sain
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Český ráj uprostřed Indického oceánu
rezidenceonline.cz
Český ráj uprostřed Indického oceánu
Jeden z neluxusnějších resortů na světě vyrostl na nevelkém ostrově v severní části Malediv. Na neobydleném místě, kde domorodci donedávna pouze „externě“ pěstovali melouny a papáju. Úchvatný areál zahrnující třiačtyřicet soukromých vil s bazénem, pět rezidencí a jednu Romantic vilu vystavěl jeden z nejbohatších Čechů: Jiří Šmejc zaujímá podle Forbesu na prestižním českém žebříčku devátou příčku. Tropický Želví ostrov má pronajatý
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
epochaplus.cz
Je Voynichův rukopis nejtajemnější knihou světa?
Neznámé písmo, záhadný jazyk, dechberoucí ilustrace rostlin, vesmíru či zvěrokruhu, vyobrazení nahých žen, koupajících se v nevídaném systému jezer a jezírek se zelenou tekutinou. Voynichův rukopis na své rozkrytí teprve čeká. Je to celá kniha, o které svět dodnes mnoho neví! Přitahuje odborníky i amatéry. Vysvětlení a domněnek je nespočet. Je to utajené sdělení, dokonalá
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
nejsemsama.cz
Dubaj, místo plné krásy a kontrastů
Na Arabském poloostrově v Perském zálivu leží emirát Dubaj, který nabízí zábavu opravdu pro každého, pro děti i dospělé. Navíc si zde budete připadat jako v pohádce. Dubaj je známa svou moderní architekturou, luxusními zážitky a bohatou kulturou. Co by vás v tomto městě nemělo minout? Burj Khalifa a Dubai Mall Burj Khalifa je nejvyšší budova světa, která nabízí
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Trabucova pokladu: Stíhá ho indiánská kletba?
Řídce obydlená oblast Nového Mexika na jihu USA je jako stvořená k ukrývání lidí i cenností. Ve 30. letech to ví i obchodník Leon Trabuco, který do jihoamerické pustiny ukrývá obří zlatý poklad. Pak a
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
nasehvezdy.cz
Děti do školy nepůjdou, a basta! Leichtová šokuje svou výchovou
Má doma prvňačku, do školy ji ale Kristýna Leichtová (39) neposlala. Rozhodla se, že bude Dorotku (6) učit sama. Herečka ze seriálu Zalez do spacáku prohlašuje, že se jí nelíbí současný školní systém.
Rodinná fotka odhalila pravdu
skutecnepribehy.cz
Rodinná fotka odhalila pravdu
Když jsem se stala babičkou, těšila jsem se z každé návštěvy vnučky. Malá Evička začala hrát hru, že vidí někoho v rohu kuchyně. S manželem Pavlem máme dceru, která nám před pěti lety nadělila vnučku. Úžasnou a velmi bystrou holčičku jménem Eva. Nemohli jsme se dočkat dnů, kdy bude starší a my ji budeme s láskou hlídat. Dětská fantazie Dcera se
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
historyplus.cz
Stal se Perillos z Athén obětí vlastní mučicí hračky?
„Jeho výkřiky k vám přijdou potrubím jako něžný, nejpatetičtější a nejmelodičtější řev,“ představuje Athéňan Perillos svůj nový vynález sicilskému tyranu Falaridovi. Doufá, že za něj získá uznání i tučnou odměnu.   Propracovaný systém trubek a zvukovodů, umístěných v hrdle a čenichu bronzového býka, má donést kvílení odsouzenců na smrt až k citlivým uším krutovládce Falarida z Agrigenta (vláda
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
iluxus.cz
Vánoční magie na vodě: Emerald Cruises uvádí jedinečné sváteční plavby
Emerald Cruises zve milovníky sváteční atmosféry na plavby za kouzlem Vánoc. Pečlivě sestavené říční plavby pro rok 2024 slibují jedinečný pohled na zimou zahalenou krajinu a návštěvu těch nejkrásnějš
Nepodceňujte švestky
epochalnisvet.cz
Nepodceňujte švestky
Švestky, blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně. Mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Co všechno dovedou?   Ulevují při otocích. Hospodaření s vodou v těle závisí na rovnováze mezi sodíkem a draslíkem. Sodík vodu v těle zadržuje, draslík ji naopak pomáhá odvádět ledvinami. A zatímco sodíku jíme se
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Také se vám nechce do úklidu knihovny?
panidomu.cz
Také se vám nechce do úklidu knihovny?
Velkým problémem zvláště v malém bytě může být přemíra knih. Často se stává, že spousta z nich jen zabírá prostor v knihovně, a tak je nutné je vytřídit a některé z nich vyřadit. „Generální“ úklid knihovny je časově náročný, a proto ho dost často odkládáme. Když už se ale do něj pustíme, měli bychom to vzít
Na světové nebe míří česká liška
21stoleti.cz
Na světové nebe míří česká liška
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů,
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz