Domů     Nezapomeňme sa napit! Východní Morava, kraj trnek a vína
Nezapomeňme sa napit! Východní Morava, kraj trnek a vína

Dost možná jste zaslechli v rámci bájí o exotickém moravském východě zkazku, kterak Moraváci prakticky neustále popíjejí, ba co víc, nutí k tomu neustále všechny okolo, zejména pak návštěvníky regionu.

Již okřídlený vtip je, že Valach má promile v krvi až tehdy, když dva dny nic nepije. Také není pravidlem, a jen občas se na veselicích stane, že se praktikuje (zřejmě z nedostatečných zásob jednoho segmentu) vražedná kombinace, zvaná Valašský trojboj:

pivo / víno / slivovice. Všechny tyto povídačky mají asi stejně reálný základ jako pohádky, že v moravských krajích rostou na stromech klobásky a jitrnice nebo že někde teče v potoce slivovice. Je to přesně naopak.

Východní Morava po staletí pěstovala v rámci své opečovávané lidové kultury špičkové chutě nejen pokrmů, ale i nápojů. A dlužno tedy říct, že je má díky dlouhodobé snaze a používání místních dokonalých surovin naprosto vytříbené.

Čtyři regiony, každý jiný

Východní Moravu tvoří čtyři svébytné národopisné regiony. Slovácko, kroměřížská část Hané, Valašsko a Luhačovické Zálesí. Jsou to oblasti odlišné krajinou, lidovou kulturou, ale i naturelem obyvatel.

Za touto rozmanitostí musíme vidět geografickou pozici východní Moravy. Po staletí tudy vedly důležité obchodní stezky, vlivy různých kultur i národů jsou zde, zejména ve folkloru patrné dodnes.

Naprosto specifickou je potom kolonizace západního oblouku Karpat obyvatelstvem zvaným Valaši. Ti podle současných vědců nemají s obyvateli původního Valašska na území současného Rumunska genově příliš mnoho společného.

Spíše jde o slovanské obyvatelstvo – snad Rusíny, které rumunští Valaši při svém pohybu směrem na západ postupnou expanzí vytlačovali z jejich původních lokalit, aby je ale současně svým pasteveckým způsobem života na horských stráních dosti ovlivnili.

Je to patrné i na mnoha slovech, jež se v nářečí a místních názvech zachovala dodnes. Moravští Valaši si i po mnoha staletích zachovávají své zvláštnosti a svéráz.

Pálí se to, co tu roste

Jednotícím prvkem mezi nápojovou kulturou východní Moravy jsou ovocné destiláty, především slivovica, ale také hruškovica, meruňkovica a další.

Pálí se na celé Východní Moravě, ovšem za království slivovice (pálené z trnek – tedy švestek) se považuje Valašsko. Je to podle všeho tím, že bohatější Slovácko si již po staletí užívá vlastních vín, a také Haná měla díky úrodné půdě přece jen širší výběr.

Vzpomeňme například na kořalku, zvanou režná! Do té je potřeba například i anýz, který jakožto středomořská bylina roste jen v teplejších oblastech, což je na Valachoch vylúčené. Také do piva je jaksi krom ječmene nutný chmel, jemuž se v horách nedaří.

Rudolf Jelínek je stále pojem

Valašsko se stalo světovou velmocí v produkci slivovice a dalších ovocných destilátů zejména poté, co ve Vizovicích, rozmilém městečku mezi Zlínem a Vsetínem, založili na konci 19. století továrnu na výrobu pálenky bratři Jelínkovi.

Uznejte, že Rudolf Jelínek je veliký pojem až do dnešních dnů.

Produkty této společnosti si již v první polovině 20. století udělaly tak silné renomé, že továrna i značka poté přečkaly tragický konec židovských průmyslníků Jelínků v koncentračních táborech i další čtyřicetileté panování soudruhů.

V současné době zájemcům a turistům nic nebrání v tom, aby výrobní provoz světového producenta ovocných pálenek viděli na vlastní oči, a to včetně takových nuancí, jako je výroba košer slivovice.

Domácí výroba je stále živá

Ovšem bylo by naivní myslet si, že na Moravě se ovocné destiláty vyrábějí jen u Jelínků nebo v dalších tradičních pálenicích a lihovarech.

Naprostou samozřejmostí ve venkovském prostředí Východní Moravy vždy bylo, že skoro každá chalupa měla vlastní aparatúru, tj. že si lidé zkrátka slivovici pálili doma sami. Pokrok nastal ve druhé polovině 20. století, kdy se začaly budovat tzv.

pěstitelské pálenice. Ty fungují dodnes, ovšem i domácí pálení „na černo“ v mnohdy mírně pochybných zařízeních pamatujících císaře pána je stále živé.

Muzeum ve Vlčnově
Muzeum ve Vlčnově

Muzeum domácích pálenic

Domácí výroba se opět dostává do módy, protože v dnešní době, kdy si fanda doma dokáže udělat pivo i víno, není problém na internetu zakoupit také destilační domácí palírnu. Novou, výkonnou a moderní.

Kdo by ovšem byl zvědav na klasickou domácí pálenici, nechť se vydá do slováckého městečka Vlčnov. To je proslulé zejména jízdou králů, starodávným obřadem zapsaným na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Vlčnovské Muzeum domácích pálenic vás nadchne!

Butélka s vínem nemůže scházet

A jestliže jsme se objevili ve Vlčnově, jsme již na Slovácku, a tedy ve vinném kraji! Víno patří ke Slovácku neodmyslitelně. Důkazem jsou nejen mnohé lidové písně, ale například i tvorba světově oceňovaného malíře slováckého venkova Joži Uprky.

Jeho obrazy si můžete prohlédnout v Galerii Joži Uprky v samém centru slovácké metropole – Uherského Hradiště. Uvidíte sami, jak často se v rukou šohajů vyskytuje džbánek s vínem! Anebo se běžte někdy podívat na hody do slovácké obce.

Budete ohromeni krásou krojů, tanců a zpěvu. Ale všimnete si také, že v rukou každého krojovaného muže je butélka s vínem. 

Muzeum Jelínka, Vizovice
Muzeum Jelínka, Vizovice

Poznejte všechny slavnosti vína

Slovácká vinařská podoblast je největší podoblastí vinařské oblasti Morava. K východní Moravě přitom patří severní slovácká část – okres Uherské Hradiště. Významnými polohami zde jsou Boršice a Buchlovice s okolím.

Daří se zde Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému, Muškátu moravskému a odrůdě Müller Thurgau. Víno je neodmyslitelnou součástí řady krásných akcí, někdy je rovnou v hlavní roli.

Za všechny jmenujme Slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti nebo Na kole vinohrady Uherskohradišťska.

Dovolená ve vinařském kraji

Východomoravská centrála cestovního ruchu má ve spolupráci s místní akční slováckou destinační oblastí za cíl v roce 2023 ještě intenzivněji pracovat s tematikou vinařské turistiky.

Umístění zdejší vinařské oblasti, vinic a vinných sklepů v srdci rozmanitého regionu poskytuje mnohé možnosti k zahrnutí vinařské turistiky, tohoto po čertech chutného a voňavého programu, do několikadenní rodinné dovolené. Všichni budou spokojeni!

Na kole i na hausbótu

Atrakcí, krás a zážitků pro rodinu i děti je v okolí nepřeberně! Východomoravské Slovácko je kolébkou naší kultury, právě zde působili svatí Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů. Své centrum zde měla Velká Morava.

Právě tyto památky a duchovní odkaz na vás zde čekají. Stejně jako například unikátní vodní cesta Baťův kanál. Léto strávené na hausbótu s odpoledními projížďkami na kole po okolí (zakončenými pochopitelně ve sklípku) bude zajisté patřit k nejvydařenějším.

Ochutnáte zde vína z tradičních i moderních vinařství, jakož třeba i vína organická či bio vína.

Muzeum lidových pálenek ve Vlčnově
Muzeum lidových pálenek ve Vlčnově

Východní Morava se vyzná i v pivu

Ani pivu nezůstává východní Morava nic dlužna, a tento, také již mnohosetletý nápoj se zde těší značné oblibě.

Vedle tradičních velkých pivovarů vyrábějících vesměs spodně kvašené pivo ležákového typu zde v posledních dvaceti letech zaznamenal boom rozvoj místních lokálních pivovarů.

Zcela cíleně se na tyto produkty zaměřila řada prodejen v regionu, ale rovněž i vybraná restaurační zařízení. Například legendární zlínský hudební a divadelní klub Zelenáčova šopa.

Za běžného provozu se opírá o místní, již etablovanou značku vyrábějící pivo originální chuti. Avšak dvakrát ročně pořádá oblíbené pivní košty s mnoha zastoupenými malými pivovary zblízka i zdaleka.

Slavnosti vína v Uherském Hradišti
Slavnosti vína v Uherském Hradišti

Dobroty vyráběné s láskou

Východní Morava je pyšná na svou lidovou kulturu. Opečovává ji a čerpá z ní stále. Její součástí jsou tradiční nápoje stejně jako písně, architektura nebo kroje.

Čtyři národopisné oblasti východní Moravy jsou sice skutečně velmi odlišné, jedno však mají společné – dobroty vyrábějí fortelně a s láskou! Přijeďte ochutnat.

Foto: CCR VM
Štítky:
Související články
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00 do 16:00. „Buďte
Zatímco Albert Einstein začíná ve 20 letech studovat v Curychu, Leonardo da Vinci pracuje jako malířský učeň a Steve Jobs vymýšlí první prototyp svého počítače, EPOCHA má za sebou 520 vydání a směle pokračuje dál. Právě v těchto dnech slaví časopis EPOCHA své 20leté výročí. K této příležitosti jsme vydali speciální webovou stránku epocha20let.cz, kde na vás čeká nejedno překvapení. Co jsme p
Máte sice v ruce moderní baterku, ale tady se i tak můžete na chvíli cítit jako příslušník pravěké lovecké tlupy. Unikátní jeskyně Pekárna takových za tisíce let zažila nespočet a svou atmosféru si zachovala dodnes.jeskyn Když spisovatel Eduard Štorch psal své slavné dílo Lovci mamutů, měl poměrně jasnou představu, kde svou tlupu prehistorických lidí ubytuje. Jeskyně, která mu posloužila za vzor,
Téměř šest kilometrů jsou dlouhé třípatrové podzemní chodby nejkrásnějších českých jeskyní. Javoříčské jeskyně jsou významným zimovištěm netopýrů a vrápenců, ale turistů tu potkáme přece jen o poznání víc. Obdivovat přírodní krásy jich sem každoročně přijede na šedesát tisíc. Na vrchu Špraněk nedaleko Javoříčka lidé odnepaměti znali skalní dutinu zvanou Svěcená díra. Byla dlouhá dvacet metrů a ši
Lidové tradice, skanzeny, stará řemesla, svérázné Chodsko se specifickým nářečím, kroji i výtečnými koláči. Milovníkům starých tradic, řemesel i architektury má Chodsko rozhodně co nabídnout. V Plzeňském kraji stále vládne výjimečný duch předků a obyvatelé tu živě udržují jedinečné zvyky a tradice. Zcela ojedinělou národopisnou oblastí v celých Čechách je svérázné Chodsko. Při posvíceních a pou
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz
Pomocníci pro teplou snídani
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz