Domů     Vinařská turistika v Ústeckém kraji
Vinařská turistika v Ústeckém kraji

Spojení turistiky s ochutnávkou místních českých vín je příjemným způsobem, jak poznat Ústecký kraj, konkrétně oblast Českého středohoří, různými smysly. Vydejme se společně na toulky mezi půvabnými vrcholky i vinicemi Českého středohoří

Historické kořeny pěstování vinné révy sahají v oblasti Českého středohoří daleko do 11. století, v některých pramenech ještě dál.

Největšího rozmachu tu vinařství zažívá za vlády Karla IV., kdy roku 1359 daruje Litoměřicím horu Radobýl, aby na jeho svazích byla pěstována vinná réva. Místní směs vulkanického a opukového podloží vínům dává specifickou chuť, někdy až s nádechem slanosti.

Hlavními odrůdami zde pěstovanými jsou Müller-Thurgau, odrůdy burgundské jako Rulandské bílé, šedé a modré. Daří se i ryzlinkům. Specifikem této oblasti je pěstování novošlechtěné odrůdy Fratava.

Litoměřice

Za procházkou historií českého vína je ideální vyrazit do Litoměřic. Ve zrenovovaném gotickém hradu navštivte interaktivní Expozici českého vinařství. Velmi působivé jsou velkoformátové fotografie i vyprávění Karla IV. ve 3D o zdejších vinicích.

Objednat si tu můžete i komentovanou prohlídku s degustací až pěti vzorků vín. Pokud však toužíte ochutnat některé české víno přímo u vinaře jako závěrečnou tečku za turistickým výletem, máte několik možností!

Radobýl

Výšlap na čedičový vrch Radobýl, který je místní přírodní dominantou, je zajímavým cílem. Od vrcholového kříže budete mít úžasný výhled na rovinaté Podřipsko, Portu Bohemicu i hradbu vrcholků Českého středohoří.

Na svazích Radobýlu funguje několik vinařství, například Víno Hrabkovský nebo poměrně nové a moderní Vinařství pod Radobýlem či malovinaři Milan a Miroslav Singerovi. Vinice tu mají ale i tradiční Klášterní sklepy Litoměřice.

Kamýk

Zřícenina hradu Kamýk se tyčí cca 4 km nad vinařskou obcí Velké Žernoseky a vede k ní modrá turistická značka. Výšlap k hradní zřícenině a zpět lze pojmout jako okruh se zastávkou na Kalvárii u vyhlídky Tři kříže.

Ochutnávka vína na závěr výletu v některém z vinařství ve Velkých Žernosekách je ideální tečkou. Největším vinařstvím je Žernosecké vinařství, s. r. o., se sídlem na místním zámku.

Posezení nabízí Rodinné vinařství Mikulenkovi, degustaci po domluvě i vinařství Pavel Hrabkovský nebo vinařství Porta Bohemica.

Lovoš

Na druhém břehu Labe, v Malých Žernosekách, kam vás v sezoně převeze přívoz, najdete rodinné Vinařství sv. Tomáše, sídlící v historickém objektu s názvem Pfannschmidtův statek. Otevřeno mají o víkendech i ve vybraných dnech.

Odtud je to na vrch Lovoš přes pět kilometrů. Na vrchol se můžete vydat i z opačné strany od vlakové stanice Lovosice město.

Po zelené je to přes 3 km a zastávku si zkuste udělat ve vinařství Vinum Celebratum, ve kterém vinař Karel Stejskal vyrábí naturální víno Grinot, oceněné certifikátem České středohoří Regionální produkt.

Více tipů na akce, dovolenou a výlety v Ústeckém kraji najdete na www.branadocech.cz
Více tipů na akce, dovolenou a výlety v Ústeckém kraji najdete na www.branadocech.cz

Sovice nebo Říp

Ve středověkých sklepích roudnického zámku se víno vyrábí pod správou rodu Lobkowiczů více než 400 let. Vinařství hospodaří historicky na vinicích Sovice, kde nově vznikl vinařský turistický okruh s řadou informačních tabulí.

Roudnické víno včetně vlajkové lodi – červené Fratavy – můžete ochutnat při návštěvě města nebo po prohlídce lobkowiczkého zámku v přilehlém Vinném pavilonu. Pokud toužíte po větší turistické procházce, vydejte se až na Říp. Z centra města je to na vrchol šest kilometrů.

Foto: Ústecký kraj, fotografoval: Libor Sváček, 602428001, box@fotosvacek.cz, Porto Bohemia
Související články
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00 do 16:00. „Buďte
Zatímco Albert Einstein začíná ve 20 letech studovat v Curychu, Leonardo da Vinci pracuje jako malířský učeň a Steve Jobs vymýšlí první prototyp svého počítače, EPOCHA má za sebou 520 vydání a směle pokračuje dál. Právě v těchto dnech slaví časopis EPOCHA své 20leté výročí. K této příležitosti jsme vydali speciální webovou stránku epocha20let.cz, kde na vás čeká nejedno překvapení. Co jsme p
Máte sice v ruce moderní baterku, ale tady se i tak můžete na chvíli cítit jako příslušník pravěké lovecké tlupy. Unikátní jeskyně Pekárna takových za tisíce let zažila nespočet a svou atmosféru si zachovala dodnes.jeskyn Když spisovatel Eduard Štorch psal své slavné dílo Lovci mamutů, měl poměrně jasnou představu, kde svou tlupu prehistorických lidí ubytuje. Jeskyně, která mu posloužila za vzor,
Téměř šest kilometrů jsou dlouhé třípatrové podzemní chodby nejkrásnějších českých jeskyní. Javoříčské jeskyně jsou významným zimovištěm netopýrů a vrápenců, ale turistů tu potkáme přece jen o poznání víc. Obdivovat přírodní krásy jich sem každoročně přijede na šedesát tisíc. Na vrchu Špraněk nedaleko Javoříčka lidé odnepaměti znali skalní dutinu zvanou Svěcená díra. Byla dlouhá dvacet metrů a ši
Lidové tradice, skanzeny, stará řemesla, svérázné Chodsko se specifickým nářečím, kroji i výtečnými koláči. Milovníkům starých tradic, řemesel i architektury má Chodsko rozhodně co nabídnout. V Plzeňském kraji stále vládne výjimečný duch předků a obyvatelé tu živě udržují jedinečné zvyky a tradice. Zcela ojedinělou národopisnou oblastí v celých Čechách je svérázné Chodsko. Při posvíceních a pou
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz
Pomocníci pro teplou snídani
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz