Domů     Jsou v Čelákovicích pohřbeni skuteční upíři?
Jsou v Čelákovicích pohřbeni skuteční upíři?

Tajemné postavy s dlouhými špičáky, které sají lidskou krev, v nás vyvolávají strach již po staletí! Jsou povídačky o upírech skutečně pravdivé? Možná nám byli blíž, než si myslíme. V Čelákovicích nedaleko Prahy se to zřejmě upíry jen hemžilo! Kdo skutečně odpočívá na hrůzu nahánějícím pohřebišti onoho města?

Zpráva, že se na jednom místě naší vlasti našlo hned víc jak deset ostatků upírů, okamžitě vzbudí senzaci! Většina z nás má přece upíry spojené s Transylvánií.

Jenže bytosti sající nemilosrdně krev, aby nasytily sebe sama, podle všeho hojně řádily i u nás a možná v daleko větší míře, než by si kdo mohl myslet!

Krvi se těžko odolává

V dálce se rozléhá vytí divoké zvěře. Psi, kteří ještě před malou chvílí řádili jako utržení ze řetězu, se pomalu za tesknivého kňučení odšourají do boudy. Ve vzduchu se vznáší podivné napětí a měsíční svit náhle protne tajemná postava.

Celý dům spokojeně podřimuje, ovšem sladký spánek nebude trvat dlouho! V jednom z pokojů oddychuje mladá dívka. Její bělostná pleť svítí i ve tmě a na nezvaného hosta doslova působí jako magnet!

Cítí, jak v mladém těle proudí horká sladká krev, nemůže odolat a vlastně ani nechce. Potichu přistoupí k posteli, kde dívka leží, a ostrými špičáky jí protne krční tepnu.

Česnek a kříž

Podobnou vizitku upíři získají v průběhu staletí. Monstra, jichž se každý bojí a na něž platí jen osvědčené způsoby likvidace. Příšery, na které funguje česnek a kříž a které musí být pohřbeny dosti brutálním způsobem, aby už dál nemohly škodit nebohým lidem.

Nejzaručenějším způsobem je vrazit kůl přímo do srdce a často i oddělit hlavu od těla, obrátit mrtvého na břicho, nebo jej nainstalovat do skrčené polohy, popřípadě zacpat mrtvému ústa zeminou!

Trochu jiný poklad

Upíří hysterie ožívá v 60. letech minulého století znovu. Když se pan František Zmek rozhodne, že se pustí do rekonstrukce potrubí na své zahradě, ještě netuší, že mu země vydá poklady, o které ani za mák nestojí.

Jakmile zaryje nástrojem trochu hlouběji do půdy, narazí na něco tvrdého a rýč nechce pokračovat dál. Zvědavě se tedy snaží co nejrychleji vykopat nečekanou překážku. Pod nánosem hlíny se začíná rýsovat cosi zakulaceného. První pohled ještě nenapoví, ovšem při tom druhém mu přeběhne mráz po zádech!

11 velkých tajemství

Našel jsem něco divného, musíte sem rychle přijet,“ volá pan Zmek na policii a roztočí se kolotoč vyšetřování. Kromě policie jsou na místo zalarmováni i další znalci, kteří mají posoudit, zda na pozemku náhodou nebýval hřbitov.

Archeologický nález ale všem vyrazí dech! Na ne příliš rozlehlé zahradě je postupně odkryto 11 hrobů, ve kterých se těsná 14 lidských těl. Co je ovšem na nálezu ještě pozoruhodnější, je jeho stáří!

„Ostatky pochází z období mezi 13. až 15. stoletím,“ zní verdikt po několikerém zkoumání. Ovšem to, z čeho se později vědátorům orosí čelo, je ještě něco jiného.

Upíří ritus?

Jejich stáří jsme odhadli něco mezi 20 a 40 lety,“ prozradí zanedlouho archeolog Jaroslav Špaček a pozastavuje se nad zvláštním způsobem, jakým byli nebožtíci pohřbeni. Kostry mají ucpaná ústa a svázané končetiny.

U některých z nich se navíc najdou pozůstatky dřevěných kůlů! „Museli jim probodnout srdce,“ napadne přítomné a ihned se jim do hlavy vkradou myšlenky na upíry. Je možné, aby byli v Čelákovicích skutečně pohřbeni? Zatím vše nasvědčuje kladné odpovědi, ale rozum tomu odmítá uvěřit.

Indicie jsou neoblomné

U některých koster je navíc patrné, že mrtvým byla od těla oddělena hlava! Nebožtíci byli navíc pohřbeni v plné životní síle, jejich kostry jsou robustní a mnohem větší, než by odpovídala průměrná výška tehdejších lidí.

Později prosáknou na povrch informace, že v čelistech některých ostatků byly nalezeny deváté špičaté zuby. Mohlo se jednat o obávaná monstra, jež sají lidskou krev? Je to důvod, proč si zasloužili tak kruté posmrtné zacházení?

Banální vysvětlení?

Způsob, jakým bylo zacházeno s těly nebožtíků, jasně odkazuje k vampyrismu. Báli se místní nebožtíků, a proto učinili všechna možná známá opatření, aby se uchránili od útoku upírů?

Po výzkumech, které proběhnou o několik let později, jsou někteří archeologové k myšlence, že byly v roce 1966 v Čelákovicích nalezeny ostatky upírů, skeptičtí. „Podobným způsobem byli pohřbíváni tehdejší zločinci.

Spoutané ruce a další opatření naznačovala, že pohřbeni byli z okraje společnosti, pravděpodobně trestanci,“ domnívají se. Jedná se tedy o obyčejné kriminálníky, kteří nemohli být pohřbeni podle běžných křesťanských zásad?

Pochybnosti přetrvávají

Archeolog Špaček ale takovým hypotézám příliš neholduje. „Pokud by šlo o hřbitov popravených zlosynů v době vrcholného či pozdního středověku, určitě by o takovém množství popravených existovala aspoň zmínka v dobových pramenech.

Rozhodně by se dala vystopovat aspoň malá zmínka o popravišti, kde byli zločinci zbaveni života,“ brání své domněnky archeolog.

Záznamy chybí

Jenže nic není zdaleka tak jasné, jak se na první pohled zdá. Teorie o zločincích působí velmi věrohodně, ale záznamy o jejich popravách skutečně chybí.

Navíc byli někteří mrtví položeni na bok čelem k západu, aby nemohli vidět východ slunce, který podle legendy dodává upírům sílu. Komu tedy patří ostatky nalezené na zahradě v Čelákovicích?

Mohli naši předkové tímto způsobem naložit s nebožtíky z pouhé pověrčivosti, nebo měli skutečný důvod k obavám?

Foto: Creative Commons, volná díla
Související články
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem proudí mnoho poutníků, kterým voda z místní studánky pomáhá. N
Praha je nádherné a starobylé město. Ve své dlouhé historii však skrývá množství dosud nevysvětlených záhad. Některé z nich přitom nahánějí husí kůži i zkušeným hledačům tajemna. Kde se v Praze můžeme setkat s přízraky, temnými silami a dalšími nadpřirozenými jevy? Často právě tam, kde bychom je nejméně čekali… Tento přehled vám ukáže několik z těch nejpodivnějších pražských lokalit. Roma
Někdy to vypadá jako obyčejná chodba nebo jeskyně. Jenže když sestoupíte pár metrů pod povrch země, dostáváte se do trochu jiného prostředí. Tajemné síly jsou zde najednou zdánlivě silnější. Přece jen mají výhodu. Jsme v prostředí, kde stačí přijít o světlo a najednou jsme v úzkých. Navíc chodby bez konce do sebe často vstřebají duše těch, kteří zde zahynou. Všemožné jeskyně jsou často vítaným úk
Místa posledního odpočinku v někom vzbuzují klid a mnohdy je navštěvují lidé, aby ulehčili své zkroušené duši. Bloudění mezi náhrobky si často zpříjemňují přemýšlením, jaký osud asi nebožtíky potkal. Ovšem jsou i hřbitovy, na kterých není radno se zdržovat a kde i těm nejodvážnějším zalézá strach hluboko do morků kostí! Pomalu se začíná smrákat. Zářící kotouč se schová za obzor a zvedá se vítr. L
Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře je zcela neobyčejnou stavbou. Poutníkům vyráží dech nejen svou architektonickou originalitou, ale i energií, která z místa doslova sálá. Nad uměním starých mistrů, ať už malířů, sochařů, nebo architektů, zůstává dodnes mnohdy rozum stát. Přesto schopnosti některých jdou až za hranice „pouhého“ umění. Zářným příkladem toho je český barokní architekt s
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Několikrát jsem zažila zradu
skutecnepribehy.cz
Několikrát jsem zažila zradu
Je to klišé. Studentka zamilovaná do učitele. Jenže nikdo neví, jaké problémy přijdou, když se to stane. Vždy jsem se zajímala o biologii. Když jsem byla ve třeťáku na gymplu, nastoupil k nám mladý učitel. Mirek. Byl hned po škole, takže zapálený do své práce. Nic víc jsem nehledala Neviděl problém v tom, že když
Je pravda, že tchán Prachařovi vážně pohrozil?
nasehvezdy.cz
Je pravda, že tchán Prachařovi vážně pohrozil?
Na první pohled to u nich vypadá jako láska z pohádky. Ale když si herečka Sara Sandeva (27) přivedla domů Jakuba Prachaře (41) ze seriálu Dvojka na zabití, křižovali se úplně všichni. Rozvedený čtyř
Milovaná císařská dcera: Provdat se mohla za kominíka!
historyplus.cz
Milovaná císařská dcera: Provdat se mohla za kominíka!
Sisi se v návalu zoufalství svíjí po zemi. Stačí však jeden pohled na vyděšenou dceru a další ze záchvatů císařovnu rychle opouští. Život s labilní matkou není pro Marii Valerii žádný med. „Dítě se narodí v Uhrách, a když to bude chlapec, bude se jmenovat Štěpán,“ prosazuje si císařovna Alžběta Bavorská (1837–1898), zvaná Sisi, v
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Zázračný jíl – léčení, které používali už staří Egypťané
panidomu.cz
Zázračný jíl – léčení, které používali už staří Egypťané
V dnešní uspěchané době není vůbec špatné na chvíli zastavit a soustředit se sami na sebe a třeba i na vyšší síly. Vnímat své tělo hlavně v době, kdy nás trápí nějaké tělesné neduhy. Například současná sofijská jóga učí právě to, aby se lidé navraceli k samoléčení, které mohou zvládnout sami doma, a nemuseli s každým neduhem
Smoothie bowl podle Reese Witherspoon
nejsemsama.cz
Smoothie bowl podle Reese Witherspoon
Tahle úžasná a mimoto i štíhlá blondýnka miluje sladké, ale naprosto přesně ví, v jaké kombinaci si ho dopřávat, aby po něm nepřibrala. Ingredience: ● 1 banán ● 1 šálek mražených borůvek ● 1/2 šálku mandlového mléka ● 1 lžíce mandlového másla ● 1 lžička chia semínek ● čerstvé ovoce a granola na ozdobu Postup: Banán, borůvky, mandlové mléko, mandlové máslo a chia semínka rozmixujte úplně dohladka. Přelijte
Slzy a bolest: Příběh zneužitých nezletilých dívek z Oxfordu
epochaplus.cz
Slzy a bolest: Příběh zneužitých nezletilých dívek z Oxfordu
Mladé dívky z Oxfordu se staly obětmi brutálního gangu, který je po léta sexuálně zneužíval. Jejich životy byly navždy poznamenány traumatem a strachem. Soud konečně potrestal viníky, ale jizvy na duši obětí se jen tak nezahojí. Parta zneužívá mladé dívky v autě Za dalším případem nelítostného znásilňování se vydáme za kanál La Manche, na Britské
Tutanchamonova tajemství: Jaký byl jeho původ?
enigmaplus.cz
Tutanchamonova tajemství: Jaký byl jeho původ?
Vstupujeme do hrobky. Pomalu scházíme příkré schody a trochu se nám přitom motá hlava. Vzduch je naplněn vlhkostí a zatuchlinou. Dřív, než si stačíme na neznámé pachy zvyknout, ocitáme se v prostoru,
Vulcain se vrací do ČR
iluxus.cz
Vulcain se vrací do ČR
Přenesme se zpět do roku 1858. V malém švýcarském městečku La Chaux de Fonds byly položeny základy značky, která vtrhla jako vulkán do hodinářského světa a pořádně tam rozvířila vody. Základy položil
Kuřecí špízy na koriandru
tisicereceptu.cz
Kuřecí špízy na koriandru
Správně připravené kuřecí maso rozhodně do zdravého jídelníčku patří. Vyhledali jsme a vyzkoušeli jeden z receptů, se kterým si žaludek snadno poradí. Ingredience 750 g kuřecích prsou 300 g rýž
Šalvěj je zázračná bylinka
epochalnisvet.cz
Šalvěj je zázračná bylinka
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj.   Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost…V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni, i když u nás se používá méně než
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
21stoleti.cz
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte n
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz