Domů     Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek

Oproti ostatním krajům je vnímán jako nejmenší. I přesto se krásy tohoto malého kousku ráje vyplatí prozkoumat do posledního detailu. Nabízí totiž nejen prosluněné louky a šumění řek, ale také elegantní zámky, vůni perníku nebo vojenský adrenalin.

Pro chuťové pohárky

Je to právě lahodný perník, který zdejší kraj proslavil, a propůjčil mu neodolatelnou „vůni“.

První záznamy o tvorbě sladké lahůdky z medu, mouky a pepře se pojí s rokem 1335. Zpočátku se jednalo o jednoduché placičky, které s postupem času pekaři neustále vylepšovali k dokonalosti.

Veškeré pikantérie a zajímavosti spojené s výrobou, se zájemci dovědí v Muzeu perníku – Perníkové chaloupce v Rábech u Pardubic. Samozřejmostí je zde ochutnávka, na kterou doporučujeme si vyhradit čas.

Lázně Bohdaneč

V krajině rybníků a lesů severozápadně od Pardubic se rozkládá lázeňská oáza zaměřená na pohybový aparát, jejíž rozkvět se pojí s přelomem 19. a 20. století. Jedinečnou atmosféru dotváří nejen svěží lázeňský park, ale také centrum s renesanční radnicí.

Za skutečný architektonický klenot je však považován kubistický lázeňský pavilon od Josefa Gočára s rodokmenem z roku 1913.

Historické Pardubice

Přestože se město proslavilo zejména perníkem, známé je i pro rozvinutý průmysl a řadu architektonických klenotů. Není divu, že bylo zdejší historické jádro roku 1964 vyhlášeno městskou památkovou rezervací. A co, že tu na vás vlastně čeká?

Zejména unikátní budova radnice v novorenesančním slohu, morový sloup anebo zbytky opevnění s částečně dochovanými prvky hradeb. Pardubice mají moc pěkné historické centrum, kterému vévodí Zelená brána.

Pro několik vodních kanálů a vzrostlou zeleň působí jako neustále svěží anglický park. Zámek oděný do renesančního hávu je jednou z významných dominant města, ukrývá také nejstarší nástěnné malby u nás a působivé repliky historických varhan. Zároveň je také místem, kde sídlí Východočeská galerie a Východočeské muzeum.

Výlet za koňmi

Pro domácí koně se jedná o událost nečekaných rozměrů. Velká pardubická je totiž již od 70. let 19. století vrcholem sezony a zároveň nejtěžším cross country dostihem v Evropě.

Pro ty, kdo zrovna neholdují koňskému adrenalinu, jsou připraveny prohlídky závodiště mimo pořádané akce. S pomocí průvodce nahlédnete pod pokličku zdejší historie, poznáte ale také obávaný Taxisův příkop.

Vodní radovánky

Aqua centrum Pardubice naservíruje pořádnou porci zábavy skutečně každému. Navnadit vás můžeme například na 50metrový plavecký bazén, divokou řeku, člunový tobogan nebo horolezeckou stěnu.

Dětem je zde vyhrazen výukový bazén nebo brouzdaliště, naproti tomu dospělí zajisté ocení dvě vířivky a wellness centrum s finskou saunou a několika lázněmi. V letních měsících doporučujeme zavítat na místní pláž s víceúčelovým bazénem a mnoha atrakcemi.

Krásná Kuňka

Pozdně gotický hrad Kunětická hora je neodmyslitelně spjat s rodem Pernštejnů. Zároveň se jedná o největší dominantu kraje, která nabízí nádherný rozhled na hřebeny Krkonoš či Orlických hor.

Aktuálně zde probíhají restaurátorské práce a památková obnova hlavního hradního paláce, která pro návštěvníky znamená nový prohlídkový okruh se zaměřením nejen na interiéry, ale také zdejší věž.

Po stopách alchymie

Zámek Moravská Třebová patří k nejhodnotnějším manýristickým památkám nejen u nás, ale také ve střední Evropě. Výpravná expozice seznámí návštěvníky zejména s praktikami spojenými s útrpným právem.

Zpřístupnění se dočkala i alchymistická laboratoř Ladislava Velena ze Žerotína. Pokud chcete nahlédnout do tajemství elixíru života nebo kamene mudrců, jste tu správně.

Česká Třebová

„Město železničářů“, neboli jedna z významných dopravních tepen minulosti, dnes žije nejen sportem, ale také kulturou.

K nejvýznamnějším památkám České Třebové patří rotunda svaté Kateřiny, která je zároveň jedinou dochovanou románskou stavbou svého druhu ve východních Čechách. Jejímu interiéru dominuje oltář sv. Kateřiny s pozdně gotickou soškou sv. Kateřiny Alexandrijské.

Nasedat na kola!

Milovníci dobrodružství a také jízdných kol zajisté ocení tip na bike park nedaleko České Třebové, v němž jsou připraveny tratě hned několika obtížností.

Ať už jde o černé pro zkušené downhill ridery nebo červené pro hravé jezdce, kterým nevadí klopené zatáčky. Překážkou ovšem není ani absence dopravního prostředku, v areálu je totiž půjčovna kol a integrálních přileb.

Ošleháno přírodou

Na ostrohu nad Třemošnicí byl ve 13. století vybudován hrad Lichnice. Do dnešních dnů se ale dochovalo pouze jeho větrem ošlehané a deštěm zbičované torzo, které je návštěvníkům přístupné vždy od května do října. Během této doby je zde umístěno malé hradní muzeum s výkladem.

Zaměřeno na osvěžení

Ve městě Jablonném nad Orlicí můžete využít přírodní koupaliště s travnatými plochami, kde jsou odpočinek i osvěžení povoleny. Velký bazén se pyšní úctyhodnou délkou 76 metrů a šířkou 30 metrů, což potěší nejednoho plavce. Sportovcům jsou tu věnovány hřiště na volejbal, tenis a nohejbal.

Kaštanový unikát

Ojedinělou přírodní památkou je bezesporu sad jedlých kaštanů, známý také jako Kaštanka. Je určen především k nenáročné procházce a odpočinku, k dispozici je tu proto i několik laviček a dětských hřišť.

Podél sadu navíc vedou hned dvě naučné stezky – Kelstská stezka Železnými horami a posléze Vlastivědná stezka Krajem Chrudimky. Musíme ale upozornit, že v hlavní sezoně je sběr kaštanů zakázán.

Za sovy a papoušky

Nedaleko česko-polských hranic naleznete Království sov a papoušků.

Jedná se o environmentální centrum, kde se malí návštěvníci pokochají pohledem na zhruba 70 sov, mezi nimiž nemůže chybět výr velký, puštík obecný, sova pálená, ale také vzácná sovice krahujová.

Vzdělávací centrum je návštěvníkům přístupné po celý rok, telefonická rezervace je ale nutností. Samotná návštěva je navíc vždy spojena s 60–90minutovým výkladem, který děti příjemně obohatí.

Rozhledový tip

V Hanušovické vrchovině nedaleko obce Červená Voda se na stejnojmenném vrcholku vypíná rozhledna Křížová hora. Dříve zde stál kostelík, k němuž vedla křížová cesta, díky které získal kopec svůj název.

Aktuálně se zde nachází 34 metrů vysoká železobetonová rozhledna obložená dřevem poskytující rozhled na obec a Suchý vrch, za dobrého počasí až na Králický Sněžník.

Nevynechejte Chrudim

Athény východních Čech s největší památkovou zónou u nás rozhodně stojí za návštěvu. Ať už pro středověké uličky, které na vás dýchnou atmosféru minulosti, ale i pro nevšedně pojaté expozice městského muzea sídlícím v Mydlářovském domě.

Při toulkách městem ovšem nevynechejte zastavení na náměstí U Vodárny. Patří totiž k nejhezčím zákoutím celého historického jádra.

Rekreace ve výškách

V rekreačních lesích mezi městy Chrudim, Slatiňany a Rabštejnská Lhota můžete navštívit lanový park Podhůra.

Dětem ve věkovém rozmezí 3–10 let je určeno pět překážek o délce 23 metrů, naproti tomu pro starší jedince od dvanácti let je připraveno 20 překážek o délce 220 m.

Pokud mají vaše ratolesti rádi výšky, ve výšce 3–10 metrů se budou cítit jako malí Tarzani a dobrodruzi v jednom.

Ranč Bítovany

Město Bítovany, ležící jen 10 kilometrů od Chrudimi, doporučujeme navštívit. Okouzlující ranč totiž potěší především děti, jelikož se zde nachází útulná mini zoo s lemury, surikatami, dikobrazy či klokany. Žije se zde celkem na 150 zvířat, včetně ohrožených druhů chráněných CITES.

Návštěva Báry

Na vrchní části zrušeného lomu Podhůra byla obnovena rozhledna Bára. Atypická dřevěná stavba s minimem spojovacích prvků v sobě ukrývá válcové schodiště z dubových a modřínových fošen.

Vyhlídková plošina je umístěna zhruba 15 metrů nad zemí a nabízí rozhled až k branám Krkonoš.

Tajemství regionu

Ve Skutči nedaleko Chrudimi lze navštívit unikátní muzeum, jež své návštěvníky seznámí s tradičními řemesly celé oblasti.

K jeho založení došlo již v roce 1910, díky čemuž se nyní pyšní poměrně obsáhlými archeologickými a přírodovědnými sbírkami, ale také těmi numismatickými, textilními a uměleckými.

Například v obuvnické expozici objevíte cechovní prapor z roku 1855, zatímco v části zaměřené na první republiku naleznete nespočet bot, botiček i maxibot.

Kousek gotiky

Nedaleko Skutče byste neměli ani opominout gotický hrad Rychmburk, kde byla v loňském roce dokončená expozice věnována historii panství. Tu naleznete v severozápadním křídle ve třetím podloží, navíc rozprostřenou hned v pěti sálech. Za zhlédnutí stojí i šest dobových pokojů.

Vznešená Litomyšl

Přibližně desetitisícové městečko v Pardubickém kraji nabízí poměrně slušnou porci kulturních památek a věhlasných událostí. Za zmínku stojí rodný byt hudebního skladatele Bedřicha Smetany v prostorách zámeckého pivovaru. To ale není vše.

Zdejší náměstí patří pro svou délku téměř 500 metrů k nejdelším v celé Evropě, navíc je lemováno malebnými měšťanskými domy s podloubím. A chloubou celého města je samozřejmě nádherný zámek.

Barokní chrám Nalezení sv. Kříže

Historie této památky se pojí s řádem piaristů, který byl do Litomyšle pozván roku 1640. Původně italský řád se zasadil o zvýšení vzdělanosti a kulturní úrovně ve městě, což se následně odrazilo také v architektuře.

V chrámu je dnes nová expozice Andělé na návrší, po níž by byl hřích nedopřát si krásný výhled nejen na Litomyšl, ale i do okolní rozmanité krajiny.

Gastromámení

Milovníci dobrého jídla a tradičních chutí by neměli vynechat Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové, které se konají v Litomyšli vždy v květnu.

Kromě českých specialit jsou tu podávány také exotické pokrmy z různých koutů světa, to vše v doprovodu příjemné hudby a tematických soutěží.

Vstříc Železným horám

S plochou 777 km2 patří Národní geopark Železné hory k místům, kde lze uspokojit turistické choutky na maximum.

Navíc se zde malým i velkým dobrodruhům naskýtá možnost nalézt více než 100 druhů hornin s řadou vzácných minerálů nebo usazeniny se širokým spektrem zkamenělin.

Cyklotoulky

V Železných horách se ukrývá unikátní cyklostezka Magma, první svého druhu u nás. Na trase o délce 56 km vedoucí z Hlinska až do Chrudimi poznáte nejen malebnou krajinu Železných hor, ale rovněž spatříte pestré geologické universum.

Celkem na vás při projížďce čeká osm zastavení – Srní, Horní Bradlo, Nasavrky, Křižanovice, Lukavice, Škrovád, Rabštejnská Lhota a Píšťovy.

Vojenská bouda

Největší muzeum čs. opevnění na území České republiky je provozováno v dělostřelecké tvrzi Bouda. V rámci prohlídkové trasy je zde k vidění největší sbírka střílen i střepin pancéřových prvků.

Kromě pozůstatků pancéřování jsou připraveny také ukázky munice nebo pevnostní výzbroje.

Předchozí článek
Související články
Praha i její dominanta, Pražský hrad, jsou svým stavebně historickým a umělecko-architektonickým vývojem řazeny mezi nejvýznamnější památky Evropy. Metropole ale není to jediné, co kraje ve středu republiky nabízejí. Lákají totiž na krásné výhledy, zábavu i adrenalin... V hlavní roli mince Historie kutnohorského dolování je pevně spjata s rokem 985, ta pravá stříbrná horečka však vypukla až ke k
Jen pár kilometrů jižně od Mladé Boleslavi se můžeme pokochat romantickým novorenesančním zámkem Stránov, ale nás dnes bude zajímat jiná památka ležící doslova co by kamenem dohodil od něj. Na trati z Prahy do Turnova tu Strenický potok překlenuje unikátní železobetonový viadukt zapsaný do Seznamu kulturních památek České republiky. Ten v roce 1924 nahradil původní železnou konstrukci, která už
Ještě naposledy zkontroluje zbraň a dá signál parťákovi před ním, že mohou vyrazit. Plán celé akce cvičili několik týdnů. Nemůžou si dovolit sebemenší chybičku, jinak vše přijde vniveč. A hlavně, pověst jejich tajné služby se otřese v základech. S letošním posledním vydáním EPOCHY Speciál zažijete pořádně horké chvilky. Na paškál jsme si totiž vzali operace tajných služeb, kde není o drama, akc
Mňam, pojďte s námi ochutnat speciality Plzeňského kraje! Objevte atmosféru pivnic s výtečnou gastronomií, poznejte delikatesy ze Šumavy i Chodska. Vyhlášené chodské koláče i křimické zelí, špekové a jiné knedlíky, sladké dobroty, to vše můžete ochutnat v tomto regionu. Většina typických chodských jídel je prostá a vychází z nejlevnějších dostupných surovin, především brambor, mouky a zelí. Na
Zatopené lomy jsou malebným cílem výletů a za teplého počasí některé z nich jako bonus nabízejí i koupání v křišťálově čisté vodě. Zatopených lomů máme u nás nespočet. Jsou pohádkově krásné a vynikají průzračnou vodou. Ta je ovšem o poznání chladnější, než na koupališti nebo v rybníku. Lákají všechny milovníky panenské přírody. Ty, ve kterých je dovoleno se koupat, také lidi toužící po soukromí a
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Německým vědcům se poprvé v historii podařilo nafilmovat ovulaci u myši
21stoleti.cz
Německým vědcům se poprvé v historii podařilo nafilmovat ovulaci u myši
Proces vzniku nového tvora je fascinující a stále obestřený řadou neobjasněných tajemství. Průlomu nyní dosáhli vědci z německého Institutu Maxe Plancka, kterým se pomocí vylepšené technologie podařil
Quinoa salát
tisicereceptu.cz
Quinoa salát
Quinoa už pro nás není žádnou novinkou. Umíte z ní vařit? Doporučujeme třeba tento salát. Suroviny 1 hrnek bílé quinoy 1 žlutá paprika 1 červená paprika ½ salátové okurky 1 hrst baby špenátu
Vnučka si pořád jenom vymýšlí!
skutecnepribehy.cz
Vnučka si pořád jenom vymýšlí!
On pro ni udělá, co jí na očích vidí. Až donedávna byl pro ni ten nejlepší táta na světě. Najednou bylo všechno jinak. Je to bájná lhářka. Jinak si to neumím vysvětlit. Synova milovaná holčička, hýčkaná a taky trochu rozmazlovaná, začala se svým otcem bojovat. Vymýšlela si neuvěřitelné věci a syn se musel stále jen
Smrt a olověné masky: Co se odehrálo na brazilském kopci?
epochalnisvet.cz
Smrt a olověné masky: Co se odehrálo na brazilském kopci?
Píše se 20. srpen 1966 a brazilský chlapec si na úbočí kopce Vintém Hill poblíž Rio de Janeira pouští draka. Poklidná atmosféra se však mění ve chvíli, kdy hoch náhodně objevuje dvě mrtvá mužská těla. Proč se z případu stane jedna z největších záhad Brazílie? Případ nabírá na obrátkách poté, co jsou policisty obě těla důkladně
Frank Freshwaters: Muž, který utekl z „věznice Shawshank“
epochaplus.cz
Frank Freshwaters: Muž, který utekl z „věznice Shawshank“
K dalším vězňům, jejichž příběh sloužil jako předloha k filmovému zpracování, patří Frank Freshwaters. Tomu se totiž v roce 1959 podařilo uprchnout z věznice v Ohiu a spravedlnosti unikal celých 56 let. Jeho příběh později inspiroval tvůrce dechberoucího snímku Vykoupení z věznice Shawshank, který měl premiéru v roce 1994. Jenže zatímco si filmový Andy v
Cubitus: nová kolekce u Patek Philippe
iluxus.cz
Cubitus: nová kolekce u Patek Philippe
Širokou nabídku hodinek vysoké hodinařiny i stylové modely kolekcí Golden Ellipse, Calatrava, Nautilus a Aquanaut bude od letošního podzimu doprovázet další, stejně signifikantní linie Cubitus. Nový r
Přítel Nesvačilové neunesl její slávu?
nasehvezdy.cz
Přítel Nesvačilové neunesl její slávu?
Herečka ze seriálu ZOO poslední měsíce jen zářila vedle svého partnera Michala. Jenomže se mluví o tom, že Denisa Nesvačilová (33) a pohledný sympaťák už pár netvoří. Podle všeho mladý právník nez
Záhada skotských pevností: Kdo roztavil jejich zdi?
enigmaplus.cz
Záhada skotských pevností: Kdo roztavil jejich zdi?
Ve Skotsku a dalších evropských zemích se nachází několik desítek zvláštních pevností, jejichž hradby a zdi nejsou postaveny z obyčejných kamenů, ale z žárem roztavené horniny. Proč jsou takové valy v
Zázraky se dějí každý den, můžete je prožít i vy
panidomu.cz
Zázraky se dějí každý den, můžete je prožít i vy
Chcete se dotknout nitra své duše a vydat se na nádhernou cestu k uzdravení na fyzické i emocionální úrovni? Pak by Šamanský Breathwork mohl být pro vás to pravé. Pod vedením zkušených průvodců v naprostém bezpečí prožijete zázračné chvíle, které navždy změní váš život. Možná se ptáte, co že to ten šamanský Breathwork vlastně je?
Eklektický souboj stylů
rezidenceonline.cz
Eklektický souboj stylů
V Miami Beach Villa v srdci Floridy spatřila světlo světa úchvatná rezidence, jejíž design kombinuje neoklasicistní a současný moderní styl s lehkým nádechem art deco. Tento snový projekt pro Caffe Latte a Covet House vytvořil ukrajinský ateliér Architecture I See You. Luxus návštěvníka omámí už při vstupu do vily. Vstupní hala je plná glamour lesku
Zběsilý hon na templáře? V Anglii se do jejich stíhání nehrnuli!
historyplus.cz
Zběsilý hon na templáře? V Anglii se do jejich stíhání nehrnuli!
Francouzský panovník Filip IV. otevírá dopis od anglického krále, jehož žádal, aby i on tvrdě zakročil proti členům templářského řádu na svém území. Z odpovědi ale radost nemá. „Nevěřím těm obviněním,“ stojí v listu. Co teď? Pokud by se štvaných templářů zastali i ostatní vládci Evropy, jeho hrůzně velkolepý plán by byl zmařen.   „Dovol nám
Magické účinky kaštanů
nejsemsama.cz
Magické účinky kaštanů
Také se ráda kocháte barevností podzimní přírody? Spadlé kaštany se nesbírají jen na výzdobu či tvoření, ale můžete s nimi i kouzlit. Ochrání vás před nemocemi, temnými silami a umí pomoci také k bohatství. Podzimní procházka padajícím listím je balzám na duši. A když najdeme v té barevné kráse na zemi kaštany, často je sebereme jen tak pro štěstí, hezky je požmouláme a kocháme
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz