Domů     Švýcarské tradiční pochoutky
Švýcarské tradiční pochoutky

Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí?

Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu?

Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené ve Švýcarsku.

Švýcarský sýr

Tradice švýcarského sýru se předává po generace, ještě dnes se vyrábějí proslulé sýry podle tradičních receptur a každý švýcarský region má vlastní sýrové speciality, jedinečné stejně jako místní příroda.

V dřívějších dobách bylo cílem nasytit farmáře při jejich náročné práci s dobytkem, na polích a na horských pastvinách, zvaných Alpe, a sýr tak byl výtečnou součástí jídelníčku.

Ve Švýcarsku se dodnes uplatňuje tradiční způsob hospodaření – farmář má svou základnu ve vesnici v údolí, kde je i se svým dobytkem obvykle od poloviny září do května, po zbytek roku jsou ale krávy, kozy a ovce vyháněny do hor z jednoduchého důvodu, protože rozlohy pastvin v údolí jsou omezené a tady se pak v létě suší seno na zimu.

Jakmile tedy sdružení farmářů uzná, že v horách je už dost trávy, koná se tradiční Alpaufzug a kravičky se vydávají do hor, když se spase tady a vyroste tráva ještě o úroveň výš až do 2.000 m n.

m., což bývá na počátku července, žene se dobytek ještě jednou výš. Sýr, který se vyrábí přímo na salaších, se pak nazývá Alpkäse – je nejchutnější a také dražší, sýr z horských pastvin, který se zpracovává až v údolí se pak nazývá Bergkäse.

Až se vydáte do hor, nezapomeňte se zastavit v některé salaši a ochutnat sýry přímo na místě. Často se budete moci podívat i na tradiční výrobu sýru.

Nahlédněte pod pokličku!

Sýrová paleta Švýcarska nabízí více než 400 druhů sýrů, několik z nich má chráněnou značku AOP. Proslulé druhy jako Gruyère, Appenzeller a Emmentaler mají svá návštěvnická centra, ve kterých se seznámíte i se samotnou výrobou.

Sýrárnu najdete prakticky v každé větší obci, kde vás nechají nahlédnout pod pokličku.

Tradiční přípravu sýra v měděném kotli nad ohněm najdete již jen na málo místech, technika jednoznačně pronikla i sem, a tak dnes uvidíte moderní dokonale čisté provozy vybavené nerezovými nádobami.

Receptury ovšem zůstávají, sýry se vyrábějí z nepasterizovaného mléka, zrají na dřevě a všechny švýcarské sýry s ochrannou známkou AOP si tak zachovaly i svou jedinečnou chuť.

Fondue a raclette – švýcarská sýrová pohádka

Příběh zrodu tohoto tradičního pokrmu je velmi pragmatický – na salaši zbyly kousky různých sýrů a také tvrdší chleba. Sýry se postrouhaly, roztavily na ohni s přidáním vína, případně i s trochou pálenky, a do vzniklé směsi se pak máčely kousky chleba.

Základ pokrmu zůstal stejný, jen dnes se sýry pečlivě vybírají a sýrař vám připraví směs podle vašeho přání. V obchodech můžete koupit i již připravené trvanlivé směsi, které se hodí též jako výborný suvenýr z cesty.

Nejlépe ovšem fondue chutná přímo v horách hlavně v zimě. V Gstaadu nabízejí i takovou vychytávku, že mají caquelony (tedy nádoby na přípravu fondue) instalované v přírodě.

Vy si dole v městečku v sýrárně vypůjčíte batoh s výbavou a koupíte svou dávku sýru a fondue si pak už připravíte přímo v přírodě sami.

Dnes se připravuje i fondue masové ve vývaru (Chinoise) nebo v oleji (Bourguignonne) a čokoládové, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Švýcarská klasika je ale sýrové fondue, i když fondue chinoise je ve Švýcarsku také velmi oblíbené a v mnoha rodinách se připravuje i na Vánoce jako ideální společenské jídlo.

Sýr se musí správně tavit

V případě pokrmu raclette se horské národy často dohadují, kdo z nich ho vynalezl. Ať je to tak či onak, i zde byl důvod pragmatický.

Švýcarští horalé, tedy farmáři, když přebývali přes léto se svými kravičkami nahoře na salaši, měli k jídlu k dispozici jen sýr, který tam vyráběli, a pak něco trvanlivého – brambory nebo chléb.

Nahřát bochník sýra u ohně a rozpuštěný kousek setřít na uvařené brambory nebo krajíc chleba byl skvělý způsob, jak připravit rychle teplou a vydatnou večeři.

Dnes sýr grilujeme v racletovačích, ve kterých se nahřívají buď celé bochníky, takové se používají v restauracích, nebo na malých pánvičkách, to už je dnešní podoba pro domácí přípravu.

Raclette si nejlépe vychutnáte s malými vařenými bramborami ve slupce doplněné o kyselé okurky Cornichons a s nakládanými cibulkami – to vše můžete dochutit i čerstvě mletým pepřem nebo přímo směsí koření na raclette.

Raclette je název sýra i pokrmu a k přípravě se nehodí každý sýr, důležité je, jak se taví.

Švýcarská vína a pálenky

Pro mnohé bývá velkým překvapením bohatá produkce vín ve Švýcarsku.

Skvělé podmínky pro pěstování vinné révy jsou ve Wallisu v údolí řeky Rhôny, v Ticinu, kde se produkuje hlavně Merlot, a to v červené i bílé variantě, ale i v okolí Curyšského jezera a v Graubündenu.

Historické vinice nad Ženevským jezerem jsou dokonce zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jsou totiž vybudovány v extrémně strmých svazích. Tradice pěstování révy a výroby vína ve Švýcarsku sahá až do římských dob.

Švýcaři si drtivou většinu produkce svých vín (skoro 98 %!) také doma vypijí a na export jde opravdu již jen minimum, i když to je také lahodné.

Ochutnávku spojenou s procházkou nebo projížďkou vinicemi Lavaux byste si neměli nechat ujít, protože o hrozny se tu starají hned „tři slunce“ – to první z oblohy, druhé se odráží od hladiny jezera a třetí je naakumulováno v kamenných zídkách.

Pojízdná palírna jede!

Ve Švýcarsku se daří i ovoci a kromě jabloní, hrušní, třešní nebo švestek se tu pěstují ve velkém i meruňky a maliny, ze kterých pak vznikají vynikající delikátní pálenky.

Za ochutnání stojí například produkty rodinné firmy Fassbind, která sídlí u Lucernského jezera. Palírnu je možné i navštívit a ochutnávat výrobky přímo na místě. Tyto pálenky navíc nejsou doslazovány cukrem, ale již jen dále zpracovaným ovocem.

Destilerie Fassbind má za sebou také bohatou historii a je s hrdostí označována za nejstarší švýcarskou palírnu. Její počátky sahají do roku 1865, kdy ji založil tehdy jen 17letý Gottfried Fassbind.

Již brzy po svém založení získala palírna za svou archivní třešňovici několik ocenění. Výjimečnosti zdejších produktů si všimli dokonce Napoleon, František Josef I., ruský car Mikuláš II. a další.

Během první světové války se stal dědic Siegfried Fassbind I. průkopníkem v exportu, když svoji třešňovici dodával i na západní frontu.

Po první světové válce si Siegfried všiml nedostatku palíren v Evropě, a vytvořil tak pojízdnou destilerii na železničních vagonech, která projížděla Evropou a destilovala to nejlepší ovoce, které cestou potkala. Tato mobilní palírna navštívila dokonce i Československo.

Foto: 152 Rundums: Switzerland Cheese Marketing AG Grand Entremont Giovanni: The Grand Entremont and its Raclette du Valais AOP – Grand Site du Gout Grand Entremont Pascal: Pascal Gertschen.ch Hotel Alpenland: Henrik Nielsen Photography Chalet max: Hirschen Wildhaus AG ST0034661: Switzerland Tourism / Marco Felix ST0037850: Switzerland Tourism ST 0037869: Switzerland Tourism ST 0037870: Switzerland Tourism SR045660: žádný ST 0047925: Switzerland Tourism ST0049318: Switzerland Tourism SR0058291: Swiss Panoramic Tours / Christophe Cosset
Štítky:
Lokalita:
Související články
Tak třeba Arlberg! Největší a nejluxusnější ski areál Rakouska Arlberg spojuje střediska St. Anton, Lech/Zürs a Warth-Schröcken, který patří také mezi TOP 5 na celém světě. Čeká na vás neuvěřitelných 305 kilometrů po většinou lehkých až středně náročných sjezdových tratí. Denně přepravuje návštěvníky 88 lanovek a vleků, z nichž nejznámější je Flexenbahn. Loni otevřená okružní trasa Run
Našinci blízké a čarokrásné je česko-německé pohraničí. Milovníci zimních sportů na něj nedají dopustit a nejeden ho preferuje i před „profláklými“ Alpami. Jen si to představte: romanticky zasněžené stromy, nikde nikdo a v lesním tichu se ozývá jen měkké klouzání běžek… Po náročném dni pak můžete nechat své tělo odpočívat v termálních lázních, nebo navštívit proslulé sklárny či vánoční trhy. Zimn
Solná komora (Salzkammergut) je jednou z nejmalebnějších oblastí Rakouska, která láká návštěvníky svou dechberoucí přírodou, historickými městečky a bohatou kulturní tradicí. Rozkládá se mezi alpskými vrcholy a průzračnými jezery, kterých je zde více než 70. Tato oblast je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO díky své jedinečné krajině a historickému významu. Nejznámějšími perlami Solné k
Jasná záře odrážejících se slunečních paprsků od mrazem stvořených vloček čerstvé sněhové pokrývky není jedinou věcí, která vás na jihu Rakouska oslní. Možná, že až doposud jste si neuvědomili, že krásná krajina Korutan je od českých hranic doslova za humny a nabízí nepřeberné množství zasněžených svahů, snoubené s vyhlášenou jižanskou pohostinností a korutanskou alpsko-jadranskou kuchyní…
Za opravdovým rájem na zemi vyráží stále více turistů do Indického oceánu. Stovky malých ostrůvků lákají svými bílými plážemi, průzračným mořem a tropickou vegetací, přitom ale nabízejí i dostatek soukromí a často také neopakovatelné kulinářské zážitky. Ráj pro bohaté na Maledivách Rozloha pevniny: 298 km2 Hlavní město: Male Zřízení: republika Stát oficiálně zvaný Maledivská republika je as
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dejte si pivo, prospívá celému organismu
nejsemsama.cz
Dejte si pivo, prospívá celému organismu
Možná si říkáte, že to jsou jen plané řeči, ale pivo je opravdu zdravé. Pokud chcete z jeho účinků vytěžit maximum, dejte si jednu až dvě sklenice denně. Pivo, to je doslova koktejl nejrůznějších látek. Hlavní je samozřejmě voda, která tvoří 92 % v jednom litru piva. I proto platí, že pivo spolehlivě zahání žízeň. Pivo
Geometrická jednoduchost venkovského útočiště
rezidenceonline.cz
Geometrická jednoduchost venkovského útočiště
Jedinečný domov pro rodinu s malými dětmi navrhl tým MXMA Architecture & Design ve spolupráci s Catlin Stothers Design s citem pro nejmenší detail. Se svými čistými liniemi a světlými interiéry rezidence kombinuje modernost se syrovostí přírody a nabízí svým obyvatelům autentické spojení s prostředím. Obě montrealské firmy spojily své kreativní síly, aby vytvořily jedinečný
Složil americký prezident přísahu zpitý pod obraz?
historyplus.cz
Složil americký prezident přísahu zpitý pod obraz?
„Proboha, tak už ho vzbuď,“ nabádá prezidentský pobočník druhého a ten se zcela nehybným Andrewem Johnsonem zacloumá ještě silněji. Spáč se probere až po několika minutách, s nateklýma očima a rozcuchanými vlasy…Za pár hodin jej čeká prezidentská inaugurace – Abraham Lincoln totiž toho rána zemřel.   Houževnatý, vytrvalý a nadaný. Takový je v pořadí 17. prezident
Štěpánová je každou noc v posteli sama
nasehvezdy.cz
Štěpánová je každou noc v posteli sama
Oblíbená herečka Bára Štěpánová (65) žije ve šťastném manželství s hudebníkem Miroslavem Barabášem (63) více než patnáct let. V nedávném rozhovoru se rozpovídala o radách pro fungující manželství.
Nejkrásnější zahradní domky a altány pro vaši zahradu
epochalnisvet.cz
Nejkrásnější zahradní domky a altány pro vaši zahradu
Chtěli byste si ve vaší zahradě vytvořit příjemné místo, na kterém můžete relaxovat a věnovat se vašim oblíbeným aktivitám? Dřevěný zahradní domek nebo altán může být tou správnou volbou. V tomto článku se podíváme na nejkrásnější zahradní domky a altány, ale také na to, jak si vybrat tu správnou zahradní stavbu, jaké jsou jejich výhody
Doprovázeli mě andělé strážní?
skutecnepribehy.cz
Doprovázeli mě andělé strážní?
Pracovala jsem v domově důchodců. Jednou jsem se tam zdržela a ujel mi poslední autobus. Vydala jsem se domů pěšky… Svoji práci jsem měla ráda. Dělala jsem v malém domově důchodců, kde jsem měla na starosti třicet seniorů. Snažila jsem se jim podzim života zpříjemnit. Bylo tam i pár lidí, kteří neměli žádného příbuzného, a ti jsou velice vděční za to, když
Hells Angels: Andělé, co přináší smrt
epochaplus.cz
Hells Angels: Andělé, co přináší smrt
Woodstock, který se odehraje v létě roku 1969, nese podtitul „tři dny míru a hudby“. Přestože na místo dorazí víc než půl milionu návštěvníků, během festivalu dojde jídlo i voda, silnice jsou ucpané, stát vyhlásí místo konání jako oblast humanitární katastrofy – celá akce proběhne v míru, klidu a na pohodu. Jenže to je kouzlo okamžiku. V ten
Budete přesazovat? Zkuste hydroponii
panidomu.cz
Budete přesazovat? Zkuste hydroponii
Pokud se vám nedaří doma s pokojovkami, je ještě jedna možnost, jak své rostlinky můžete zachránit. Zkuste je pěstovat bez použití zeminy. Tato metoda pěstování rostlin má jednu velkou výhodu – zatímco při tradičním způsobu musíte rostlinku zalévat každý druhý nebo třetí den, tady přijímá vodu stále. Namísto hlíny totiž rostliny „žijí“ pouze ve vodě
Objevte luxus s kolekcí ECLISSE Syntesis Areo: Skryté zárubně pro náročné
iluxus.cz
Objevte luxus s kolekcí ECLISSE Syntesis Areo: Skryté zárubně pro náročné
[caption id="attachment_76350" align="alignnone" width="1500"] ECLISSE VIZUALIZACE - Syntesis AREO - otevřené podschodiště[/caption] Vstupte do světa elegance a sofistikovanosti s naší exkluzivní k
Příliš „sladké“ dětství vede k větší nemocnosti v dospělosti
21stoleti.cz
Příliš „sladké“ dětství vede k větší nemocnosti v dospělosti
Cukr je dnes nepřítelem číslo jedna ve výživě, odborníci mu přisuzují řadu negativních účinků na naše zdraví. Nejnovější výzkum odhalil, že vysoká konzumace cukru v dětství se některými účinky projeví
Pikantní kuře na koriandru
tisicereceptu.cz
Pikantní kuře na koriandru
Závan exotiky na vašem stole? Proč ne? Suroviny 4 kuřecí prsa 2 vaječné bílky 2 lžíce hladké mouky 2 červené chilli papričky 3 lžíce koriandrových lístků 3 lžíce sezamových semínek 2–3 lží
Záhadný hominid se ukrýval v lesích: Byl to jen agresivní poustevník?
enigmaplus.cz
Záhadný hominid se ukrýval v lesích: Byl to jen agresivní poustevník?
U našich sousedů – v Polsku lze čas od času narazit na zmínku o záhadném tvorovi, který v mnohém připomínal severoamerického bigfoota. Jeho pozorování však byla omezena pouze na závěr 19. století. Dom
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz