Domů     Švýcarské tradiční pochoutky
Švýcarské tradiční pochoutky

Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí?

Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu?

Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené ve Švýcarsku.

Švýcarský sýr

Tradice švýcarského sýru se předává po generace, ještě dnes se vyrábějí proslulé sýry podle tradičních receptur a každý švýcarský region má vlastní sýrové speciality, jedinečné stejně jako místní příroda.

V dřívějších dobách bylo cílem nasytit farmáře při jejich náročné práci s dobytkem, na polích a na horských pastvinách, zvaných Alpe, a sýr tak byl výtečnou součástí jídelníčku.

Ve Švýcarsku se dodnes uplatňuje tradiční způsob hospodaření – farmář má svou základnu ve vesnici v údolí, kde je i se svým dobytkem obvykle od poloviny září do května, po zbytek roku jsou ale krávy, kozy a ovce vyháněny do hor z jednoduchého důvodu, protože rozlohy pastvin v údolí jsou omezené a tady se pak v létě suší seno na zimu.

Jakmile tedy sdružení farmářů uzná, že v horách je už dost trávy, koná se tradiční Alpaufzug a kravičky se vydávají do hor, když se spase tady a vyroste tráva ještě o úroveň výš až do 2.000 m n.

m., což bývá na počátku července, žene se dobytek ještě jednou výš. Sýr, který se vyrábí přímo na salaších, se pak nazývá Alpkäse – je nejchutnější a také dražší, sýr z horských pastvin, který se zpracovává až v údolí se pak nazývá Bergkäse.

Až se vydáte do hor, nezapomeňte se zastavit v některé salaši a ochutnat sýry přímo na místě. Často se budete moci podívat i na tradiční výrobu sýru.

Nahlédněte pod pokličku!

Sýrová paleta Švýcarska nabízí více než 400 druhů sýrů, několik z nich má chráněnou značku AOP. Proslulé druhy jako Gruyère, Appenzeller a Emmentaler mají svá návštěvnická centra, ve kterých se seznámíte i se samotnou výrobou.

Sýrárnu najdete prakticky v každé větší obci, kde vás nechají nahlédnout pod pokličku.

Tradiční přípravu sýra v měděném kotli nad ohněm najdete již jen na málo místech, technika jednoznačně pronikla i sem, a tak dnes uvidíte moderní dokonale čisté provozy vybavené nerezovými nádobami.

Receptury ovšem zůstávají, sýry se vyrábějí z nepasterizovaného mléka, zrají na dřevě a všechny švýcarské sýry s ochrannou známkou AOP si tak zachovaly i svou jedinečnou chuť.

Fondue a raclette – švýcarská sýrová pohádka

Příběh zrodu tohoto tradičního pokrmu je velmi pragmatický – na salaši zbyly kousky různých sýrů a také tvrdší chleba. Sýry se postrouhaly, roztavily na ohni s přidáním vína, případně i s trochou pálenky, a do vzniklé směsi se pak máčely kousky chleba.

Základ pokrmu zůstal stejný, jen dnes se sýry pečlivě vybírají a sýrař vám připraví směs podle vašeho přání. V obchodech můžete koupit i již připravené trvanlivé směsi, které se hodí též jako výborný suvenýr z cesty.

Nejlépe ovšem fondue chutná přímo v horách hlavně v zimě. V Gstaadu nabízejí i takovou vychytávku, že mají caquelony (tedy nádoby na přípravu fondue) instalované v přírodě.

Vy si dole v městečku v sýrárně vypůjčíte batoh s výbavou a koupíte svou dávku sýru a fondue si pak už připravíte přímo v přírodě sami.

Dnes se připravuje i fondue masové ve vývaru (Chinoise) nebo v oleji (Bourguignonne) a čokoládové, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Švýcarská klasika je ale sýrové fondue, i když fondue chinoise je ve Švýcarsku také velmi oblíbené a v mnoha rodinách se připravuje i na Vánoce jako ideální společenské jídlo.

Sýr se musí správně tavit

V případě pokrmu raclette se horské národy často dohadují, kdo z nich ho vynalezl. Ať je to tak či onak, i zde byl důvod pragmatický.

Švýcarští horalé, tedy farmáři, když přebývali přes léto se svými kravičkami nahoře na salaši, měli k jídlu k dispozici jen sýr, který tam vyráběli, a pak něco trvanlivého – brambory nebo chléb.

Nahřát bochník sýra u ohně a rozpuštěný kousek setřít na uvařené brambory nebo krajíc chleba byl skvělý způsob, jak připravit rychle teplou a vydatnou večeři.

Dnes sýr grilujeme v racletovačích, ve kterých se nahřívají buď celé bochníky, takové se používají v restauracích, nebo na malých pánvičkách, to už je dnešní podoba pro domácí přípravu.

Raclette si nejlépe vychutnáte s malými vařenými bramborami ve slupce doplněné o kyselé okurky Cornichons a s nakládanými cibulkami – to vše můžete dochutit i čerstvě mletým pepřem nebo přímo směsí koření na raclette.

Raclette je název sýra i pokrmu a k přípravě se nehodí každý sýr, důležité je, jak se taví.

Švýcarská vína a pálenky

Pro mnohé bývá velkým překvapením bohatá produkce vín ve Švýcarsku.

Skvělé podmínky pro pěstování vinné révy jsou ve Wallisu v údolí řeky Rhôny, v Ticinu, kde se produkuje hlavně Merlot, a to v červené i bílé variantě, ale i v okolí Curyšského jezera a v Graubündenu.

Historické vinice nad Ženevským jezerem jsou dokonce zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jsou totiž vybudovány v extrémně strmých svazích. Tradice pěstování révy a výroby vína ve Švýcarsku sahá až do římských dob.

Švýcaři si drtivou většinu produkce svých vín (skoro 98 %!) také doma vypijí a na export jde opravdu již jen minimum, i když to je také lahodné.

Ochutnávku spojenou s procházkou nebo projížďkou vinicemi Lavaux byste si neměli nechat ujít, protože o hrozny se tu starají hned „tři slunce“ – to první z oblohy, druhé se odráží od hladiny jezera a třetí je naakumulováno v kamenných zídkách.

Pojízdná palírna jede!

Ve Švýcarsku se daří i ovoci a kromě jabloní, hrušní, třešní nebo švestek se tu pěstují ve velkém i meruňky a maliny, ze kterých pak vznikají vynikající delikátní pálenky.

Za ochutnání stojí například produkty rodinné firmy Fassbind, která sídlí u Lucernského jezera. Palírnu je možné i navštívit a ochutnávat výrobky přímo na místě. Tyto pálenky navíc nejsou doslazovány cukrem, ale již jen dále zpracovaným ovocem.

Destilerie Fassbind má za sebou také bohatou historii a je s hrdostí označována za nejstarší švýcarskou palírnu. Její počátky sahají do roku 1865, kdy ji založil tehdy jen 17letý Gottfried Fassbind.

Již brzy po svém založení získala palírna za svou archivní třešňovici několik ocenění. Výjimečnosti zdejších produktů si všimli dokonce Napoleon, František Josef I., ruský car Mikuláš II. a další.

Během první světové války se stal dědic Siegfried Fassbind I. průkopníkem v exportu, když svoji třešňovici dodával i na západní frontu.

Po první světové válce si Siegfried všiml nedostatku palíren v Evropě, a vytvořil tak pojízdnou destilerii na železničních vagonech, která projížděla Evropou a destilovala to nejlepší ovoce, které cestou potkala. Tato mobilní palírna navštívila dokonce i Československo.

Foto: 152 Rundums: Switzerland Cheese Marketing AG Grand Entremont Giovanni: The Grand Entremont and its Raclette du Valais AOP – Grand Site du Gout Grand Entremont Pascal: Pascal Gertschen.ch Hotel Alpenland: Henrik Nielsen Photography Chalet max: Hirschen Wildhaus AG ST0034661: Switzerland Tourism / Marco Felix ST0037850: Switzerland Tourism ST 0037869: Switzerland Tourism ST 0037870: Switzerland Tourism SR045660: žádný ST 0047925: Switzerland Tourism ST0049318: Switzerland Tourism SR0058291: Swiss Panoramic Tours / Christophe Cosset
Štítky:
Lokalita:
Související články
Rodné město Mozarta ležící uprostřed krásné přírody vám nabízí nejen silné kulturní zážitky, ale také skvělý relax uprostřed krásné přírody. Město bylo založeno v roce 696 jako sídlo biskupa. V historickém centru najdete četné kostely, klášter Sankt Peter s kostelem Sankt Peter, Benediktýnský ženský klášter Nonnberg s klášterním kostelem Nonnberg nebo třeba Kollegienkirche. Nejznámější sakrá
Když navštívíte hlavní město Thajska, zjistíte, že připomíná plovoucí leknín. Bangkok totiž vyrostl na soutoku mnoha řek, říček a kanálů a tam, kde u nás jezdí auta a taxíky, tam všude plují lodi. Ale nebojte se, najde se tu i pevná zem. Vždyť někde museli postavit vyhlášenou thajskou dominantu, královský palác. Thajci jsou na svého panovníka Rámu IX. velmi hrdí a královský rod většinu tohoto
Máte-li možnost nebo chuť navštívit vyhlášenou metropoli na řece Visle, neváhejte. Vyplatí se zajet si sem třeba na víkend. Krakov je metropolí se vším všudy. Budete si tu připadat třeba jako v Praze, ale i ve Vídni či ve Florencii a určitě se vám bude líbit, že se snadno domluvíte. A proč právě Krakov? Kráčela tudy historie, dá se tady báječně nakupovat, zajít na koncert nebo do některého z mnoh
Dalo by se skoro začít: za devatero horami a devatero řekami… Je jeden kus země, z jejíž vůně se vám zatočí hlava. Romantická krajina bílých skal, bylinkových polí, starých hradů a skvělého jídla, která malebně sbíhá k moři do říše slunce a tepla. To je jižní Francie neboli Provence. Nádherné panorama cisterciáckého kláštera 11. stol
Tak třeba Arlberg! Největší a nejluxusnější ski areál Rakouska Arlberg spojuje střediska St. Anton, Lech/Zürs a Warth-Schröcken, který patří také mezi TOP 5 na celém světě. Čeká na vás neuvěřitelných 305 kilometrů po většinou lehkých až středně náročných sjezdových tratí. Denně přepravuje návštěvníky 88 lanovek a vleků, z nichž nejznámější je Flexenbahn. Loni otevřená okružní trasa Run
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
LD Seating představuje nové křeslo Flexi Lounge navržené studiem Orlandini Design
iluxus.cz
LD Seating představuje nové křeslo Flexi Lounge navržené studiem Orlandini Design
Od uvedení první židle Flexi Light v roce 2014 až po kompletní rodinu sezení. LD Seating představuje nejnovější přírůstek do série Flexi Lounge – nový typ křesla navrženého pro maximální pohodlí. Z
Zaostřeno na zuby!
nejsemsama.cz
Zaostřeno na zuby!
Kdo by stál o zuby, které se dávají na noc do sklenice? Pokud se o ně staráte, jak máte, nic takového vám ale nehrozí ani ve vyšším stáří. Začít není nikdy pozdě. Co je tedy potřeba dělat? První a základní krok je pravidelná dentální hygiena. Ideálně se doporučuje dvakrát do roka. Jde opravdu o důležitou prevenci
Mazanec s mandličkami
tisicereceptu.cz
Mazanec s mandličkami
Na mandličky nezapomeňte a pozor, abyste je nespálili. Suroviny 42 g droždí 100 g cukru krupice 200 ml vlažného mléka 500 g polohrubé mouky 50 g rozinek namočených ve 2 lžících rumu ½ sáčku
Mareš obviněn z nevěry!
nasehvezdy.cz
Mareš obviněn z nevěry!
Na svém kontě má Leoš Mareš (48) mnoho skandálů. A další, tentokrát ze série těch milostných, je na spadnutí. Poté, co se loni na podzim stáhl do ústraní nejen on, ale i jeho žena Monika Marešová (44
Málem jsem přišla o dcerku
skutecnepribehy.cz
Málem jsem přišla o dcerku
Když mi Eliška poprvé řekla, že má nové zaměstnání, byla jsem šťastná. Jenže pak se ukázalo, že to není tak čistá práce. Měla jsem o ni velké obavy. Začalo to jako normální nabídka práce. Dobře placená pozice v prestižní firmě, kde se údajně nabízela možnost rychlého kariérního růstu. Eliška byla nadšená. Vzpomínám si, jak mi přišla
6 nešťastných císařů: Římu vládli v jediném roce
historyplus.cz
6 nešťastných císařů: Římu vládli v jediném roce
Pupienus přivedl do Říma Germány a svěřil jim svou ochranu. Pretoriánská garda zuří, to ona přece odjakživa hlídá císaře! Elitní římští vojáci si takovou potupu nenechají líbit a pomstí se Pupienovi i jeho spoluvládci… Na vrchol moci se dostali ve 3. století n. l., kdy Římskou říší zmítala politická nestabilita. Nic zásadního nevykonali a do
Tajemství oceánů: Proč zůstává 90 % mořského dna neprobádané?
epochaplus.cz
Tajemství oceánů: Proč zůstává 90 % mořského dna neprobádané?
Přestože žijeme v době technologických zázraků, oceány zůstávají poslední velkou neznámou naší planety. Více než tři čtvrtiny mořského dna stále čekají na podrobné zmapování. Co brání vědcům v průzkumu a jaké poklady se v hlubinách mohou skrývat? Oceány pokrývají zhruba 70 procent povrchu naší planety. Podle moderních standardů je z této plochy zmapováno jen necelých
Český pavilon na EXPO 2025 v Ósace otevřen: Symbol růstu, inovace a mladé energie
21stoleti.cz
Český pavilon na EXPO 2025 v Ósace otevřen: Symbol růstu, inovace a mladé energie
[caption id="attachment_86386" align="alignnone" width="500"] Do Ósaky se všeobecná světová výstavy EXPO 2025 vrací po 55 letech a studio Apropos Architects transparentním domem se skleněnou spirálou
Před 100 lety „Špaček“ vyletěl do oblak a byl z toho národní výškový rekord
epochalnisvet.cz
Před 100 lety „Špaček“ vyletěl do oblak a byl z toho národní výškový rekord
Před sto lety v březnu 1925 šéfpilot společnosti Aero Josef Novák dosáhl výškového rekordu 8 651 metrů na stíhacím letounu Aero A-18. Tento výkon o dva měsíce později ještě překonal, když se stejným strojem a upraveným motorem vystoupal do rekordní výšky 9 140 metrů. Úspěch potvrdil nejen výjimečné vlastnosti první sériově vyráběné československé stíhačky, ale také významnou
Stín pro „nekonečně“ velká okna
rezidenceonline.cz
Stín pro „nekonečně“ velká okna
Trendem soudobé architektury je velkorysé prosklení obvodových zdí, které do interiéru dodají nadstandardní přísun světla. Moderní technologie tomu nahrávají pomocí velkoformátových oken či rovnou prosklených stěn, které ovšem vyžadují speciální stínící prvky. Ať´ už se podíváme na novostavby rodinných domů, bytových či komerčních komplexů, většina z nich má charakteristický znak v podobě velkých okenních výplní. Jenže ani
Tradiční beránek: Jako od babičky
panidomu.cz
Tradiční beránek: Jako od babičky
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do
Faustův dům na Karlově náměstí: Místo se stopami okultismu a alchymie!
enigmaplus.cz
Faustův dům na Karlově náměstí: Místo se stopami okultismu a alchymie!
Na Karlově náměstí v Praze stojí záhadami opředený Faustův dům. Stavba s bohatou historií, ve které nechybí tajemní obyvatelé, alchymistické experimenty a legendy o peklu a smlouvě s ďáblem. Co všechn
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz