Domů     Švýcarské tradiční pochoutky
Švýcarské tradiční pochoutky

Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí?

Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu?

Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené ve Švýcarsku.

Švýcarský sýr

Tradice švýcarského sýru se předává po generace, ještě dnes se vyrábějí proslulé sýry podle tradičních receptur a každý švýcarský region má vlastní sýrové speciality, jedinečné stejně jako místní příroda.

V dřívějších dobách bylo cílem nasytit farmáře při jejich náročné práci s dobytkem, na polích a na horských pastvinách, zvaných Alpe, a sýr tak byl výtečnou součástí jídelníčku.

Ve Švýcarsku se dodnes uplatňuje tradiční způsob hospodaření – farmář má svou základnu ve vesnici v údolí, kde je i se svým dobytkem obvykle od poloviny září do května, po zbytek roku jsou ale krávy, kozy a ovce vyháněny do hor z jednoduchého důvodu, protože rozlohy pastvin v údolí jsou omezené a tady se pak v létě suší seno na zimu.

Jakmile tedy sdružení farmářů uzná, že v horách je už dost trávy, koná se tradiční Alpaufzug a kravičky se vydávají do hor, když se spase tady a vyroste tráva ještě o úroveň výš až do 2.000 m n.

m., což bývá na počátku července, žene se dobytek ještě jednou výš. Sýr, který se vyrábí přímo na salaších, se pak nazývá Alpkäse – je nejchutnější a také dražší, sýr z horských pastvin, který se zpracovává až v údolí se pak nazývá Bergkäse.

Až se vydáte do hor, nezapomeňte se zastavit v některé salaši a ochutnat sýry přímo na místě. Často se budete moci podívat i na tradiční výrobu sýru.

Nahlédněte pod pokličku!

Sýrová paleta Švýcarska nabízí více než 400 druhů sýrů, několik z nich má chráněnou značku AOP. Proslulé druhy jako Gruyère, Appenzeller a Emmentaler mají svá návštěvnická centra, ve kterých se seznámíte i se samotnou výrobou.

Sýrárnu najdete prakticky v každé větší obci, kde vás nechají nahlédnout pod pokličku.

Tradiční přípravu sýra v měděném kotli nad ohněm najdete již jen na málo místech, technika jednoznačně pronikla i sem, a tak dnes uvidíte moderní dokonale čisté provozy vybavené nerezovými nádobami.

Receptury ovšem zůstávají, sýry se vyrábějí z nepasterizovaného mléka, zrají na dřevě a všechny švýcarské sýry s ochrannou známkou AOP si tak zachovaly i svou jedinečnou chuť.

Fondue a raclette – švýcarská sýrová pohádka

Příběh zrodu tohoto tradičního pokrmu je velmi pragmatický – na salaši zbyly kousky různých sýrů a také tvrdší chleba. Sýry se postrouhaly, roztavily na ohni s přidáním vína, případně i s trochou pálenky, a do vzniklé směsi se pak máčely kousky chleba.

Základ pokrmu zůstal stejný, jen dnes se sýry pečlivě vybírají a sýrař vám připraví směs podle vašeho přání. V obchodech můžete koupit i již připravené trvanlivé směsi, které se hodí též jako výborný suvenýr z cesty.

Nejlépe ovšem fondue chutná přímo v horách hlavně v zimě. V Gstaadu nabízejí i takovou vychytávku, že mají caquelony (tedy nádoby na přípravu fondue) instalované v přírodě.

Vy si dole v městečku v sýrárně vypůjčíte batoh s výbavou a koupíte svou dávku sýru a fondue si pak už připravíte přímo v přírodě sami.

Dnes se připravuje i fondue masové ve vývaru (Chinoise) nebo v oleji (Bourguignonne) a čokoládové, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Švýcarská klasika je ale sýrové fondue, i když fondue chinoise je ve Švýcarsku také velmi oblíbené a v mnoha rodinách se připravuje i na Vánoce jako ideální společenské jídlo.

Sýr se musí správně tavit

V případě pokrmu raclette se horské národy často dohadují, kdo z nich ho vynalezl. Ať je to tak či onak, i zde byl důvod pragmatický.

Švýcarští horalé, tedy farmáři, když přebývali přes léto se svými kravičkami nahoře na salaši, měli k jídlu k dispozici jen sýr, který tam vyráběli, a pak něco trvanlivého – brambory nebo chléb.

Nahřát bochník sýra u ohně a rozpuštěný kousek setřít na uvařené brambory nebo krajíc chleba byl skvělý způsob, jak připravit rychle teplou a vydatnou večeři.

Dnes sýr grilujeme v racletovačích, ve kterých se nahřívají buď celé bochníky, takové se používají v restauracích, nebo na malých pánvičkách, to už je dnešní podoba pro domácí přípravu.

Raclette si nejlépe vychutnáte s malými vařenými bramborami ve slupce doplněné o kyselé okurky Cornichons a s nakládanými cibulkami – to vše můžete dochutit i čerstvě mletým pepřem nebo přímo směsí koření na raclette.

Raclette je název sýra i pokrmu a k přípravě se nehodí každý sýr, důležité je, jak se taví.

Švýcarská vína a pálenky

Pro mnohé bývá velkým překvapením bohatá produkce vín ve Švýcarsku.

Skvělé podmínky pro pěstování vinné révy jsou ve Wallisu v údolí řeky Rhôny, v Ticinu, kde se produkuje hlavně Merlot, a to v červené i bílé variantě, ale i v okolí Curyšského jezera a v Graubündenu.

Historické vinice nad Ženevským jezerem jsou dokonce zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jsou totiž vybudovány v extrémně strmých svazích. Tradice pěstování révy a výroby vína ve Švýcarsku sahá až do římských dob.

Švýcaři si drtivou většinu produkce svých vín (skoro 98 %!) také doma vypijí a na export jde opravdu již jen minimum, i když to je také lahodné.

Ochutnávku spojenou s procházkou nebo projížďkou vinicemi Lavaux byste si neměli nechat ujít, protože o hrozny se tu starají hned „tři slunce“ – to první z oblohy, druhé se odráží od hladiny jezera a třetí je naakumulováno v kamenných zídkách.

Pojízdná palírna jede!

Ve Švýcarsku se daří i ovoci a kromě jabloní, hrušní, třešní nebo švestek se tu pěstují ve velkém i meruňky a maliny, ze kterých pak vznikají vynikající delikátní pálenky.

Za ochutnání stojí například produkty rodinné firmy Fassbind, která sídlí u Lucernského jezera. Palírnu je možné i navštívit a ochutnávat výrobky přímo na místě. Tyto pálenky navíc nejsou doslazovány cukrem, ale již jen dále zpracovaným ovocem.

Destilerie Fassbind má za sebou také bohatou historii a je s hrdostí označována za nejstarší švýcarskou palírnu. Její počátky sahají do roku 1865, kdy ji založil tehdy jen 17letý Gottfried Fassbind.

Již brzy po svém založení získala palírna za svou archivní třešňovici několik ocenění. Výjimečnosti zdejších produktů si všimli dokonce Napoleon, František Josef I., ruský car Mikuláš II. a další.

Během první světové války se stal dědic Siegfried Fassbind I. průkopníkem v exportu, když svoji třešňovici dodával i na západní frontu.

Po první světové válce si Siegfried všiml nedostatku palíren v Evropě, a vytvořil tak pojízdnou destilerii na železničních vagonech, která projížděla Evropou a destilovala to nejlepší ovoce, které cestou potkala. Tato mobilní palírna navštívila dokonce i Československo.

Foto: 152 Rundums: Switzerland Cheese Marketing AG Grand Entremont Giovanni: The Grand Entremont and its Raclette du Valais AOP – Grand Site du Gout Grand Entremont Pascal: Pascal Gertschen.ch Hotel Alpenland: Henrik Nielsen Photography Chalet max: Hirschen Wildhaus AG ST0034661: Switzerland Tourism / Marco Felix ST0037850: Switzerland Tourism ST 0037869: Switzerland Tourism ST 0037870: Switzerland Tourism SR045660: žádný ST 0047925: Switzerland Tourism ST0049318: Switzerland Tourism SR0058291: Swiss Panoramic Tours / Christophe Cosset
Štítky:
Lokalita:
Související články
Užhorod je malebné město na západě Ukrajiny, ležící v Zakarpatské oblasti přímo u hranic se Slovenskem. Díky své poloze – jen pár minut od hraničního přechodu ve Vyšném Nemeckém – je Užhorod často považován za „bránu do Ukrajiny“. Dlouhodobě byl známý svou vícejazyčnou a mnohonárodní atmosférou – mísí se tu vlivy ukrajinské, slovenské, maďarské, české i romské kultury. V posledních dvou letech se
Máte rádi pohodu u bazénu a vodní radovánky ať už s dětmi, nebo bez nich? V tom případě se na Slovensku budete cítit jako doma. V zemi se totiž můžete vypravit až do 40 termálních koupališť, lázní a aquaparků. V tamních léčivých pramenech zaručeně naberete energii. Mrtvé moře v srdci Slovenska Na jižních výběžcích Pohronské pahorkatiny můžete najít jednu z nejstarších obcí na Slovensku. Vesnice
Takovým se zdál ostrov Hispaniola v roce 1492 Kryštofu Kolumbovi, když jej objevil. A věřte nám, že, i vám se tu bude líbit. Dominikánská republika, zabírá přibližně dvě třetiny ostrova a je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky. A proč právě sem míří po celý rok řada turistů? Každý tu najde něco – nekonečně dlouhé písečné pláže, místa lákající k potápění, ale i t
Praha, dne 15. dubna 2025 – Německá pohádková stezka (Deutsche Märchenstraße), jedna z nejmalebnějších turistických tras v Německu, slaví své 50. výročí. Tato ikonická cesta spojuje desítky historických míst, která inspirovala pohádky bratří Grimmů a oživuje kouzlo klasických příběhů, které znají celé generace dětí i dospělých. Jubilejní rok přinese řadu speciálních akcí, které umožní návštěvníkům
Je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na své si zde přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi i vášniví golfisté. Dovolenou můžete strávit na jednom místě, nebo do ní zakomponovat sousední ostrov Reunion. Na Mauriciu se rozhodně nebudete nudit.   V  Indickém oceánu existuje ostrov, který vaše sny může změnit ve skutečnost. Po celý rok zde panují tropické teploty a slunečné počasí, dlouh
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Indické město Ellora: Vzniklo s pomocí neznámé technologie?
epochalnisvet.cz
Indické město Ellora: Vzniklo s pomocí neznámé technologie?
V Indii leží kamenný zázrak, jeden z největších a nejzáhadnějších chrámových komplexů světa, jehož vznik je dodnes zahalen tajemstvím. Máme před sebou důkaz neobyčejné technologie, nebo jen mistrovskou ukázku lidské dovednosti? Jak staré jsou chrámy v Elloře – a kdo je vlastně vytvořil? Představte si, že stojíte před horou, ve které vznikl precizně vyhloubený
Wasabi: Tak trochu jiný křen
panidomu.cz
Wasabi: Tak trochu jiný křen
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto,
Ráj pro milovníky slunce a historie – objevte Omán
nejsemsama.cz
Ráj pro milovníky slunce a historie – objevte Omán
Arabský Omán každoročně láká na příjemně teplé klima, bohatou kulturu a k tomu služby opravdu na úrovni. Ne nadarmo se mu říká Švýcarsko Středního východu. Pojďme se s ním seznámit blíž. Nechte se pozvat do Ománu, země sultánů a princezen. Jeho hlavním městem je Muscat a leží ve východním cípu Arabského poloostrova. Už roky se řadí mezi dvacet nejbezpečnějších zemí na světě, a v rychlosti rozvoje
Osvěžující rybízové nanuky
tisicereceptu.cz
Osvěžující rybízové nanuky
Ovocná zmrzlina vždycky udělá radost, a to nejen našim nejmenším. Naše zmrzlina není příliš sladká, ale naopak krásně osvěží. Ingredience 2 hrsti čerstvého rybízu 4 dl rybízového džusu 1 dl vo
Bojovala jsem s nesnesitelným chrápáním
skutecnepribehy.cz
Bojovala jsem s nesnesitelným chrápáním
Najednou jsem začala chrápat. A to tak silně, že můj muž spal raději na gauči. Pátrala jsem, jak se toho problému zbavit. Pomohla nečekaná rada. Každý to určitě zažil. Je to ten nestrašnější zvuk, jakého se můžete v noci dočkat. Budí vás a ráno jste nepoužitelní. Znám několik manželství, která se kvůli tomu dokonce rozpadla. Já to ale
Zaskočil zuřící Vesuv Neapol?
historyplus.cz
Zaskočil zuřící Vesuv Neapol?
Vesuv poklidně spí. Spí už několik desítek let. Hluboko v jeho útrobách však pomalu narůstá tlak i teplota. Na jaře 1906 si sopka po dlouhé době „uleví“ rachotem z nitra sopečného jícnu a „upustí páru“ v podobě temného mraku. Nikdo tomu ovšem nevěnuje větší pozornost… Jedna z nejnebezpečnějších sopek na světě. Smutně proslulá masivními erupcemi. Nebezpečná svými pyroklastickými proudy,
Konec světa: 5 nejpravděpodobnějších scénářů, které by mohly změnit tvář planety
enigmaplus.cz
Konec světa: 5 nejpravděpodobnějších scénářů, které by mohly změnit tvář planety
Jak jednou skončí svět? Tato odvěká otázka provází lidstvo napříč kulturami a historií. Náboženské texty, umělci, vědci i záhadologové se snaží najít odpověď. Ačkoliv panika není na místě, je dobré bý
Romantická pevnost v Provence
rezidenceonline.cz
Romantická pevnost v Provence
Jižní Francie je pro letní odpočinek jako stvořená. Okouzluje nejen přírodními krásami, ale i starobylou architekturou romantických vesniček. V nich se ukrývají stavby s historickou hodnotnou, které se řadí k těm nejkrásnějším, jaké lze v regionu najít. Omamná vůně, linoucí se z nekonečných lánů fialové levandule, kontury horských masivů Alp, charakteristické středomořské klima, malebné vesničky,
Když se přátelství na celý život změnilo v rivalitu: Čingischán a Džamucha
epochaplus.cz
Když se přátelství na celý život změnilo v rivalitu: Čingischán a Džamucha
Na svět přišel Čingischán v asijských stepích roku 1155 jako Temüdžin. Už od mládí zde mohl nasávat válečnické umění, protože Mongolové zde nebyli jediným žijícím národem. Kolem sebe měli spoustu dalších národů, s nimiž neustále bojovali. Například Kerejté v jihozápadní Asii, na východně Džurčenové či Tataři a na západě zase Merkité nebo Ojrati. „Budeš se jmenovat podle Temüdžina,“
Hrozí, že se Hybnerové vztah změní v noční můru
nasehvezdy.cz
Hrozí, že se Hybnerové vztah změní v noční můru
Po letech osobních zklamání to vypadalo, že herečka Vanda Hybnerová (56) z Ulice konečně našla štěstí po boku nového muže jménem Lukáš. Jenže ten nemá s prostředím showbyznysu nic společného a právě
Zlaté mince: tichá síla chytrých investorů
iluxus.cz
Zlaté mince: tichá síla chytrých investorů
Historické mince propojují noblesu minulosti s jistotou budoucnosti. Jejich kulturní odkaz a vysoká hodnota z nich činí nejen úchvatné sběratelské kousky, ale i atraktivní investiční příležitost. V ob
Kočky mohly být domestikovány mnohem později a jinde, než jsme si mysleli!
21stoleti.cz
Kočky mohly být domestikovány mnohem později a jinde, než jsme si mysleli!
Dnes si řada lidí neumí představit svůj život bez kočky po svém boku. Jejich původ je však stejně záhadný jako tato zvířata samotná. Vědci nyní zpochybnili dlouho platnou hypotézu o tom, že kočky byly
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz