Domů     Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
od 28.9.2022
1

Už pošesté se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružné to může být, i letos přiblíží výzkumníci z různých oblastí živočišné a rostlinné výroby, lesního a vodního hospodářství i potravinářství. Noc vědců se koná v pátek 30. září od 17 do 22 hodin.

Na více než dvou desítkách stanovišť tu budou pro návštěvníky připraveny ukázky vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, přednášky odborníků, workshopy i komentované prohlídky.

Účastníci tak mohou letošní Noc vědců skutečně prožít všemi smysly!

Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G. J. Mendela.

Zájemci se tak dozvědí například i to, kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka.

Letos se během Noci vědců v NZM Praha na 21 stanovištích představí 14 vědeckých institucí:

Česká akademie zemědělských věd, Česká zemědělská univerzita, Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) a Pureself, H2Ospodař!, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, Agritec Plant Research, Výzkumný ústav zemědělské techniky, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav potravinářský Praha, Zemědělský výzkum Troubsko.

PODROBNÝ PROGRAM

17:00 – vyhlášení výsledků soutěže Věda pro Zemi – V soutěži, která každoročně oceňuje vynikající absolventské práce a podporuje mladé vědce na startu kariéry, už známe výsledky!

Les všemi smysly – Smyslová stezka v expozici Lesnictví s malou odměnou na konci. Procvičte svých pět smyslů pozorováním hmyzu pod lupou, očicháváním rostlin, dotýkáním se tajuplných předmětů, posloucháním zvuků lesa a ochutnáváním lesních plodů. Národní zemědělské muzeum

Když vařila prababička… – Ukázky vaření podle starých receptů doplněné vědomostním kvízem s kulinární tematikou. Ochutnávka připravených pokrmů s odborným komentářem muzejních pracovníků. Na akci je třeba se registrovat. Národní zemědělské muzeum

Zemědělská věda má smysl – Věda a výzkum v zemědělství využívají všechny lidské smysly a pomáhají zemědělcům v jejich práci. Česká akademie zemědělských věd

Rostliny všemi smysly – Jak vnímáme rostliny? Jak rostliny vnímají nás? Zjistěte, jak rostliny vidí, cítí, chutnají a slyší. Ochutnejte pokrmy z netradičních plodin. Zemědělský výzkum Troubsko

Akvaponie a další formy pěstování ve městě – Jsou různé způsoby, jak pěstovat rostliny, třeba s využitím chovu ryb. V akvaponickém systému nepotřebujete chemická hnojiva ani půdu, nebojujete s plevely a produkujete zdravé jídlo ve všech klimatických oblastech.

Víte, jak si vytvořit akvaponický systém doma? Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) ve spolupráci s Pureself

Hospodaření v lese dává smysl – Jak věda ovlivňuje práci lesníků? Společné projekty vědy a praxe na podporu hospodaření v lesích v měnících se klimatických podmínkách.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.

Genová banka: Seznamte se! – Proč má smysl uchovávat semena zemědělských plodin? Interaktivní představení genové banky s ukázkou rozmanitosti semen rostlin a jejich významu pro budoucí generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Sakra, už tu máme zase mšice – Víte, že sledovat mšice může být vědeckým dobrodružstvím? O životě mšic, jejich chovech i chování vám budou vyprávět výzkumníci z týmu Funkční biodiverzity VÚRV. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Réva vinná všemi smysly – Poznáte, čím se liší stolní a moštové odrůdy révy vinné? Ukázky různých odrůd z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn a jejich praktické zkoumání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

O včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatem – Chuťová degustace medu a mateří kašičky, čichání úlu, propolisu a medu, zkoumání včelího díla hmatem či sluchové vnímání živých včel.

Výzkumný ústav rostlinné výroby a Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7

Viděno senzory – Co je to digitální nebo precizní zemědělství? Jak pomáhají bezpilotní prostředky a dálkový průzkum země zemědělcům? Staňte se na chvíli výzkumníky a vyzkoušejte si práci s termokamerou, spektrálními i termálními senzory. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Složte si vlastní protein – Staňte se na chvilku molekulárním biologem! Můžete si vyzkoušet pipetování do zkumavek a destiček či skládání proteinů z aminokyselin. Origami skládačka DNA jako dárek. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Bylinky, koření a jejich využití – Víte, že volně rostoucí rostliny kolem nás mohou být užitečnými pomocníky? Vyrobíte z nich sirupy, repelenty, přírodní přípravky na ochranu rostlin a mnoho dalšího.

Poznávání bylin podle vůní i vzhledu, ukázky zpracování i různých využití a další zajímavosti ze světa rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Ovoce všemi smysly – Přesvědčte se na vlastní oči, že hruška nemusí být jen zelená a jablko červené. Při poznávání ovocných druhů, jejich semen nebo odrůd zapojíte všechny smysly!

Pod mikroskopem můžete prozkoumat třeba motýlí křídla a různé druhy užitečných organismů i škůdců, kteří v sadech žijí. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský

Vyrob si a ochutnej – Lisování a ochutnávka čerstvých olejů ze semen různých plodin. Ukázky lnu, konopí a různých luskovin a způsoby jejich využívání. Mikroskopování, hádanky a kvízy. Agritec

Stokrát měř, pak to řeš. – Co všechno umí měřit a vyhodnocovat zemědělská technika? O chytrých čidlech nejen na polích. Výzkumný ústav zemědělské techniky

Brambory na talíři – Brambory vařené, pečené, smažené – jen ochutnat! O tom, jak vybrat správnou odrůdu, co všechno musí umět šlechtitel-bramborář, proč se vyplatí mít genovou banku a proč se s některými odrůdami už nesetkáme. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že… – Rozpoznávání emocí u zvířat pomocí zraku a sluchu. Ukázky výrazů a hlasů hospodářských i jiných zvířat v různých situacích a rozpoložení.

Výzkumný ústav živočišné výroby

Ostré smysly – Poznávačka druhů mléka od různých hospodářských zvířat. Rozpoznávání mléka podle tučnosti a identifikace různých vůní, například kančího pachu. Výzkumný ústav živočišné výroby

Polní a lesnická robotika – Kde všude můžeme v zemědělství potkat roboty a k čemu nám slouží? Ukázka soutěžních a pracovních robotických platforem. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Jídlo není jen chuť – O tom, co je k jídlu, nás neinformuje pouze chuť, ale i vůně, vzhled, křupavost a šťavnatost. Pro výběr jídla opravdu zapojíme všechny smysly. Výzkumný ústav potravinářský Praha

PŘEDNÁŠKY

17:30–18:00 Urban farming: různé formy pěstování ve městě, Magdalena Prunerová

Na parapetu, balkóně, ve vnitrobloku i na předzahrádce – pěstovat lze všude, klidně i bez hlíny. Přednáška o hydroponiích, akvaponiích, aeroponiích a dalších způsobech pěstování v městských aglomeracích. Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself

18:00–18:30 Senzorika ve šlechtění ovoce, Mgr. Terezie Vojtová

Kolik ovoce musí ochutnat šlechtitel, než najde tu „správnou“ chuť? Které vůně a barvy musí rozeznávat? Zajímavosti o hodnocení ovoce při šlechtění nových odrůd. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy

18:30–19:00 Máme rádi brambory (nejen na talíři), Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

Jsou brambory zdravé? Nutričně významná základní potravina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek významných pro život. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

19:00–19:30 Digitalizace zemědělství v souvislostech, Ing. Jan Lukáš, Ph.D.

Spasí digitalizace zemědělství? Co přináší zemědělcům a co spotřebitelům? Pozitiva a negativa spojená s rozvojem tohoto zemědělského směru. Výzkumný ústav rostlinné výroby

19:30–20:00 Autonomní systémy v zemědělství, doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D.

Postupné zavádění prvků automatizace v zemědělství vede k jejich stále vyšší autonomii. Vize, realita a překážky v implementaci robotických systémů. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

20:00–20:30 Cesta vody s člověkem, Ing. Filip Zavřel

Každý den jíme, čistíme si zuby, myjeme se. Jen málokdy se přitom zamyslíme nad tím, jak pitná voda vzniká a jak se dostává do našich domácností. Kde končí 100 litrů, které denně spotřebujeme? A co můžeme udělat, aby končily jinde? H2Ospodař!

20:30–21:00 Poznávání hub všemi smysly?, RNDr. David Novotný, Ph.D.

Od pouhého oka k molekulární diagnostice… aneb jak se mění rozpoznávání hub v souvislosti s rozvojem lidského poznání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

21:00–21:30 Nový les jinak, Ing. Monika Vejpustková, Ph.D.

Po kůrovcové kalamitě zůstaly ohromné holiny. Co s nimi? Zalesnit je, nebo ponechat přírodě? O sázení lesů, které by dokázaly lépe vzdorovat klimatickým změnám. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

21:30–22:00 Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace, Mgr. Semen Lysytskyi, ČZU

Obilnice Evropy, úrodné černozemě a nekonečné lány. Krátká zpráva o stavu ukrajinského zemědělství a jeho srovnání s Českem, dále také o dopadech války na světovou potravinovou bezpečnost.

Foto:
Lokalita:
reklama
Související články
2.7.2024
Pokud vaše děti nebaví prohlídky běžných muzeí a na zámek je nedostanete, vydejte se s nimi do pravěku, po stopách dinosaurů, prehistorických zvířat a fosilií. To určitě zabere. A kam za nimi vyrazit? Dinosauria muzeum Praha Ojedinělou cestu do pravěku si na vás vymysleli v Tuchoměřicích nedaleko ruzyňského letiště. V „dinosvětě“ je tento park novinkou, své brány totiž otevřelo teprve před půl
28.5.2024
Chutná po chřestu, šustí papírem a mystika jí také nechybí… Taková je Vysočina, pomyslná křižovatka rozbíhající se k branám Čech nebo Moravy. Má všechno, co by měla správná dovolenková destinace mít. Například ideální podmínky pro turistiku nebo adrenalin. Papírová krása Třebíčsko, to není jen architektura, ale také betlémy, z nichž nejstarší se pojí s polovinou 19. století a jménem Pavla Papír
23.5.2024
Zoologická zahrada nebo přesněji Zoopark Chomutov se mezi českými zoo může pochlubit jedním prvenstvím. Je totiž sice jednou z nejmladších, ale současně svou rozlohou 112 hektarů největší českou zoo, téměř dvakrát tak velkou, než je ta pražská. Zakladatel a jeho velký sen Přitom tradice chovu zvířat na stejném místě pochází už z předválečného období. Ve zdejším městském parku bylo totiž již v ro
14.5.2024
Při návštěvě zoo v Ústí nad Labem se musíme připravit na to, že procházka tu bude trochu fyzicky náročná. Zahrada se totiž rozkládá na svahu Mariánské skály východně od městského centra. Tuhle nevýhodu ale můžeme snadno proměnit v plus, když si pro vstup nevybereme dolní vchod v Drážďanské ulici, ale převýšení 96 metrů za sebe necháme zdolat autobus číslo 5 a do zahrady se vydáme horním vchodem
7.5.2024
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo v nenávratnu. Také obec Zubrnice
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Smažená zmrzlina
nejsemsama.cz
Smažená zmrzlina
Příprava je trochu složitá, ale tato delikatesa ohromí každou návštěvu. Ingredience na 4 porce: Piškotový plát: ● 6 vajec „M“ ● 160 g krupicového cukru ● 80 ml rostlinného oleje ● 160 g hladké mouky ● zmrzlina (vanilková) Vanilková omáčka: ● 1 l smetany ● 100 g cukru ● 8 žloutků ● 2 vanilkové lusky Na ozdobu: ● vejce na obalení ● plátky mandlí na obalení ● rostlinný olej ke
Jídelna s vytříbeným vkusem
rezidenceonline.cz
Jídelna s vytříbeným vkusem
Místo pro stolování je velmi často součástí multifunkční společenské zóny, proto na ni svým stylem obvykle navazuje. Shoduje se zejména materiálově, výsledná kompozice mnohdy poslouží i jako přirozený prostorový předěl. Vybavení prostoru, souvisejícího s konzumací jídla, se odvíjí od dané dispozice a její velikosti, odpovídat by mělo rovněž počtu členů domácnosti. Odráží určitě i to,
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
enigmaplus.cz
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
Zajímavým objektem, o kterém si mnozí mysleli, že pochází z doby, kdy na Zemi ještě žili dinosauři, je takzvané Londýnské kladivo. Tento artefakt byl nalezen ve 30. letech 20. století v USA, konkrétně
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
21stoleti.cz
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1
Kuskus s avokádem
tisicereceptu.cz
Kuskus s avokádem
Voňavé dobroty z Maroka, Tuniska, Turecka i z Bulharska. Mezi oblíbené pokrmy patří i kuskus na různé způsoby. Ingredience na 4 porce 300 g kuskusu 350 ml vroucího kuřecího vývaru 2 avokáda 1
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
iluxus.cz
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena představuje dům
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
panidomu.cz
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
nasehvezdy.cz
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
Konec manželství herce Václava Upíra Krejčí (68) a jeho manželky Kateřiny nebyl vůbec poklidný. Dodnes se táhnou spory o majetkové vyrovnání. Nemohou se dohodnout zejména na luxusním domě v pražských
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
historyplus.cz
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
Muž se zakrváceným nožem prchá od místa, kde byl právě ubodán král Václav III. Stráže mají jasno, a dotyčného na místě zabijí. Zahodili tak ale příležitost dozvědět se, proč se domnělý pachatel vlastně činu dopustil…   Celé město již spí, jen krčma se otřásá v základech. „Na zdraví krále!“ zvolá pijan, a než si obsah
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
epochaplus.cz
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 13 bilionů tolik sarančat tvořilo hejno, které v roce 1874 napadlo americké státy Iowa Minnesota, Kansas a Texas. Jejich celková váha činila téměř 30 milionů tun. 750 000 000 tun tolik
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
skutecnepribehy.cz
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
epochalnisvet.cz
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
Kam se na něj hrabou všichni ti zazobaní basketbalisté, fotbalisté, hokejisté či golfisté. Oproti římskému vozatajovi to jsou jen chudí příbuzní. Gaius Appuleius Diocles si už v době starověku vydělá za svou kariéru tolik, že ho dosud nikdo nepřekonal a stále je hodnocen jako nejbohatší sportovec historie.   Jedním z center zábavy je ve starém