Domů     Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly

Už pošesté se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružné to může být, i letos přiblíží výzkumníci z různých oblastí živočišné a rostlinné výroby, lesního a vodního hospodářství i potravinářství. Noc vědců se koná v pátek 30. září od 17 do 22 hodin.

Na více než dvou desítkách stanovišť tu budou pro návštěvníky připraveny ukázky vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, přednášky odborníků, workshopy i komentované prohlídky.

Účastníci tak mohou letošní Noc vědců skutečně prožít všemi smysly!

Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G. J. Mendela.

Zájemci se tak dozvědí například i to, kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka.

Letos se během Noci vědců v NZM Praha na 21 stanovištích představí 14 vědeckých institucí:

Česká akademie zemědělských věd, Česká zemědělská univerzita, Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) a Pureself, H2Ospodař!, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, Agritec Plant Research, Výzkumný ústav zemědělské techniky, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav potravinářský Praha, Zemědělský výzkum Troubsko.

PODROBNÝ PROGRAM

17:00 – vyhlášení výsledků soutěže Věda pro Zemi – V soutěži, která každoročně oceňuje vynikající absolventské práce a podporuje mladé vědce na startu kariéry, už známe výsledky!

Les všemi smysly – Smyslová stezka v expozici Lesnictví s malou odměnou na konci. Procvičte svých pět smyslů pozorováním hmyzu pod lupou, očicháváním rostlin, dotýkáním se tajuplných předmětů, posloucháním zvuků lesa a ochutnáváním lesních plodů. Národní zemědělské muzeum

Když vařila prababička… – Ukázky vaření podle starých receptů doplněné vědomostním kvízem s kulinární tematikou. Ochutnávka připravených pokrmů s odborným komentářem muzejních pracovníků. Na akci je třeba se registrovat. Národní zemědělské muzeum

Zemědělská věda má smysl – Věda a výzkum v zemědělství využívají všechny lidské smysly a pomáhají zemědělcům v jejich práci. Česká akademie zemědělských věd

Rostliny všemi smysly – Jak vnímáme rostliny? Jak rostliny vnímají nás? Zjistěte, jak rostliny vidí, cítí, chutnají a slyší. Ochutnejte pokrmy z netradičních plodin. Zemědělský výzkum Troubsko

Akvaponie a další formy pěstování ve městě – Jsou různé způsoby, jak pěstovat rostliny, třeba s využitím chovu ryb. V akvaponickém systému nepotřebujete chemická hnojiva ani půdu, nebojujete s plevely a produkujete zdravé jídlo ve všech klimatických oblastech.

Víte, jak si vytvořit akvaponický systém doma? Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) ve spolupráci s Pureself

Hospodaření v lese dává smysl – Jak věda ovlivňuje práci lesníků? Společné projekty vědy a praxe na podporu hospodaření v lesích v měnících se klimatických podmínkách.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.

Genová banka: Seznamte se! – Proč má smysl uchovávat semena zemědělských plodin? Interaktivní představení genové banky s ukázkou rozmanitosti semen rostlin a jejich významu pro budoucí generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Sakra, už tu máme zase mšice – Víte, že sledovat mšice může být vědeckým dobrodružstvím? O životě mšic, jejich chovech i chování vám budou vyprávět výzkumníci z týmu Funkční biodiverzity VÚRV. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Réva vinná všemi smysly – Poznáte, čím se liší stolní a moštové odrůdy révy vinné? Ukázky různých odrůd z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn a jejich praktické zkoumání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

O včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatem – Chuťová degustace medu a mateří kašičky, čichání úlu, propolisu a medu, zkoumání včelího díla hmatem či sluchové vnímání živých včel.

Výzkumný ústav rostlinné výroby a Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7

Viděno senzory – Co je to digitální nebo precizní zemědělství? Jak pomáhají bezpilotní prostředky a dálkový průzkum země zemědělcům? Staňte se na chvíli výzkumníky a vyzkoušejte si práci s termokamerou, spektrálními i termálními senzory. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Složte si vlastní protein – Staňte se na chvilku molekulárním biologem! Můžete si vyzkoušet pipetování do zkumavek a destiček či skládání proteinů z aminokyselin. Origami skládačka DNA jako dárek. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Bylinky, koření a jejich využití – Víte, že volně rostoucí rostliny kolem nás mohou být užitečnými pomocníky? Vyrobíte z nich sirupy, repelenty, přírodní přípravky na ochranu rostlin a mnoho dalšího.

Poznávání bylin podle vůní i vzhledu, ukázky zpracování i různých využití a další zajímavosti ze světa rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Ovoce všemi smysly – Přesvědčte se na vlastní oči, že hruška nemusí být jen zelená a jablko červené. Při poznávání ovocných druhů, jejich semen nebo odrůd zapojíte všechny smysly!

Pod mikroskopem můžete prozkoumat třeba motýlí křídla a různé druhy užitečných organismů i škůdců, kteří v sadech žijí. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský

Vyrob si a ochutnej – Lisování a ochutnávka čerstvých olejů ze semen různých plodin. Ukázky lnu, konopí a různých luskovin a způsoby jejich využívání. Mikroskopování, hádanky a kvízy. Agritec

Stokrát měř, pak to řeš. – Co všechno umí měřit a vyhodnocovat zemědělská technika? O chytrých čidlech nejen na polích. Výzkumný ústav zemědělské techniky

Brambory na talíři – Brambory vařené, pečené, smažené – jen ochutnat! O tom, jak vybrat správnou odrůdu, co všechno musí umět šlechtitel-bramborář, proč se vyplatí mít genovou banku a proč se s některými odrůdami už nesetkáme. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že… – Rozpoznávání emocí u zvířat pomocí zraku a sluchu. Ukázky výrazů a hlasů hospodářských i jiných zvířat v různých situacích a rozpoložení.

Výzkumný ústav živočišné výroby

Ostré smysly – Poznávačka druhů mléka od různých hospodářských zvířat. Rozpoznávání mléka podle tučnosti a identifikace různých vůní, například kančího pachu. Výzkumný ústav živočišné výroby

Polní a lesnická robotika – Kde všude můžeme v zemědělství potkat roboty a k čemu nám slouží? Ukázka soutěžních a pracovních robotických platforem. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Jídlo není jen chuť – O tom, co je k jídlu, nás neinformuje pouze chuť, ale i vůně, vzhled, křupavost a šťavnatost. Pro výběr jídla opravdu zapojíme všechny smysly. Výzkumný ústav potravinářský Praha

PŘEDNÁŠKY

17:30–18:00 Urban farming: různé formy pěstování ve městě, Magdalena Prunerová

Na parapetu, balkóně, ve vnitrobloku i na předzahrádce – pěstovat lze všude, klidně i bez hlíny. Přednáška o hydroponiích, akvaponiích, aeroponiích a dalších způsobech pěstování v městských aglomeracích. Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself

18:00–18:30 Senzorika ve šlechtění ovoce, Mgr. Terezie Vojtová

Kolik ovoce musí ochutnat šlechtitel, než najde tu „správnou“ chuť? Které vůně a barvy musí rozeznávat? Zajímavosti o hodnocení ovoce při šlechtění nových odrůd. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy

18:30–19:00 Máme rádi brambory (nejen na talíři), Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

Jsou brambory zdravé? Nutričně významná základní potravina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek významných pro život. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

19:00–19:30 Digitalizace zemědělství v souvislostech, Ing. Jan Lukáš, Ph.D.

Spasí digitalizace zemědělství? Co přináší zemědělcům a co spotřebitelům? Pozitiva a negativa spojená s rozvojem tohoto zemědělského směru. Výzkumný ústav rostlinné výroby

19:30–20:00 Autonomní systémy v zemědělství, doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D.

Postupné zavádění prvků automatizace v zemědělství vede k jejich stále vyšší autonomii. Vize, realita a překážky v implementaci robotických systémů. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

20:00–20:30 Cesta vody s člověkem, Ing. Filip Zavřel

Každý den jíme, čistíme si zuby, myjeme se. Jen málokdy se přitom zamyslíme nad tím, jak pitná voda vzniká a jak se dostává do našich domácností. Kde končí 100 litrů, které denně spotřebujeme? A co můžeme udělat, aby končily jinde? H2Ospodař!

20:30–21:00 Poznávání hub všemi smysly?, RNDr. David Novotný, Ph.D.

Od pouhého oka k molekulární diagnostice… aneb jak se mění rozpoznávání hub v souvislosti s rozvojem lidského poznání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

21:00–21:30 Nový les jinak, Ing. Monika Vejpustková, Ph.D.

Po kůrovcové kalamitě zůstaly ohromné holiny. Co s nimi? Zalesnit je, nebo ponechat přírodě? O sázení lesů, které by dokázaly lépe vzdorovat klimatickým změnám. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

21:30–22:00 Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace, Mgr. Semen Lysytskyi, ČZU

Obilnice Evropy, úrodné černozemě a nekonečné lány. Krátká zpráva o stavu ukrajinského zemědělství a jeho srovnání s Českem, dále také o dopadech války na světovou potravinovou bezpečnost.

Foto:
Lokalita:
Související články
Jedinečné navenek a přátelské uvnitř. Příroda v Krkonoších vás ihned očaruje, takže máte chuť vystoupat až na vrcholky hor. Jenže tu jsou i jiné zajímavosti... Mumlavské vodopády Na vodu nejbohatší vodopád v Krkonoších hlučně padá až do hloubky deseti metrů a ve skále ze žuly vytváří obří kotle, tzv. Čertova oka. U vodopádů najdete Mumlavskou boudu, kde je místo původní hájovny výletní restaur
Do tepla, nebo na čerstvý vzduch? Můžete si vybrat, i v tomto čase jsou přístupné některé památky a samozřejmě muzea, lákavé ale mohou být i atrakce pod širým nebem. Vila Löw-Beer Vyhlášeným brněnským skvostem je vila Tugenhat. Milovníci arcitektury by si ale neměli nechat ujít i mnohem méně známou vilu, ktera stojí hned naproti pod svahem. Dal ji postavit továrník Moritz Fuhrman, ale letech
Zima klepe na dveře a slibuje spousty zábavy. Ale když vás zimní radovánky unaví, útočiště najdete v muzeích, galeriích a na výstavách. Zima je ideální období pro kulturní zážitky a poznávání! Jan Becher muzeum Karlovy Vary Muzeum se nachází na místě původní továrny na výrobu Becherovky, kterou tu roku 1867 založil Jan Becher. Kromě expozice historických exponátů spjatých s výrobou liké
Snili jste někdy o cestě kolem světa? Snili jste o zámku, kde každou komnatu zdobí vánoční stromeček jinak ozdobený a možná pod ním najdete dárek? Anebo tady na vás bude čekat překvapení v podobě zajímavé informace jakým způsobem se různě po světě slaví Vánoce? Snili jste vůbec? A nesníte málo? Dopřejte si dobu adventu, dobu snění, zázraků a těšení se na Ježíška, na zámku Loučeň. Jako již trad
Dobrodružství na vodě na Ústecku? Není problém! Netradiční zážitek představuje projížďka na pramici soutěskami říčky Kamenice. Konkrétně Edmundovou a Divokou. Je však nutné mít na paměti, že trasu je možné absolvovat pouze od Velikonoc do konce října. Při projížďce můžete obdivovat nejen dokonalost přírody, ale také řadu výjimečných živočišných druhů – zejména rojovníka bahenního nebo ledňáčka
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný prsten:  Nosil jej muž, který odsoudil Ježíše Krista?
enigmaplus.cz
Záhadný prsten: Nosil jej muž, který odsoudil Ježíše Krista?
Dotýkat se předmětu, který mohl být svědkem klíčových okamžiků lidských dějin, je dozajista mimořádný zážitek. Když se teprve před několika lety podařilo přečíst nápis na římském prstenu nalezeném při
Babičku dobíjel energií český granát
skutecnepribehy.cz
Babičku dobíjel energií český granát
Ten kámen je legendární životabudič. Zejména starší lidé by jej měli nosit, umí údajně přinášet radost ze života a dodávat životní sílu. Říkala jsem si už jako mladá holka, proč moje babička tak lpí na špercích s červenými kameny. Na ruce nosila velký zlatý prsten s rudými kamínky a ve šperkovnici měla z takových kamínků i náhrdelník a náušnice. Byla přesvědčená, že
Budeme se očkovat proti stárnutí?
21stoleti.cz
Budeme se očkovat proti stárnutí?
Snaha bojovat s časem má mnoho podob, a jednou z těch nejmodernějších je vakcína namířená proti stárnutí. Jejím cílem jsou senescentní buňky. Jedná se o vysloužilé nebo poškozené buňky, u kterých selh
Ze skandinávské vánoční kuchyně: Janssonovo pokušení
nejsemsama.cz
Ze skandinávské vánoční kuchyně: Janssonovo pokušení
Vánoční pokrm ze Švédska Janssons frestelse může být pro někoho trochu zvláštní chuťovou kombinací, ale chutná vážně skvěle. Hlavními přísadami jsou brambory, smetana a rybičky z konzervy. Potřebujete: ✿ 3 velké cibule ✿ 1,5 kg brambor ✿ 2 lžíce másla ✿ 300 g filet ančoviček nebo sardinek ✿ 4 dl smetany ke šlehání ✿ 2 dl mléka ✿ 2 lžíce strouhanky ✿ sůl,
Svoji Velkou zeď má i Indie
epochalnisvet.cz
Svoji Velkou zeď má i Indie
Indické království Mévár vzkvétá. Může za to mahárádža Rana Kumbha, jenž mu vládne od roku 1433. Ten táhne od jedné bitvy ke druhé a výrazně rozšiřuje hranice svého státu, který se nachází na západě dnešní Indie.   Celkem svede 56 střetnutí, v nichž ani jednou nenajde přemožitele. Počet jeho nepřátel ovšem rychle roste. Vzhledem k tomu, že hlavní
Nový Peugeot 5008 je obrazem nové doby, ale i nové prodejní strategie
iluxus.cz
Nový Peugeot 5008 je obrazem nové doby, ale i nové prodejní strategie
Modely nový Peugeot 3008 a nový Peugeot 5008, které byly na český trh uvedeny v letošním roce, se staly symboly nové, ekologicky zodpovědnější éry značky Peugeot. U těchto novinek se zcela upustilo od
Kouzla vlnité lepenky: Co z ní vyrobíte? Skoro všechno!
epochaplus.cz
Kouzla vlnité lepenky: Co z ní vyrobíte? Skoro všechno!
Na jídelním stole čeká na své rozbalení veliká krabice právě doručená kurýrem. Než se její majitel propracuje k obsahu, nakupí se na okolních židlích pořádný stoh lepenky. Ta má za úkol ochránit cennou zásilku. Doba ale pokročila. Z dříve odpadního materiálu se dnes stává trendy prostředek k realizaci mnohých snů!   Co na první dobrou prodává? Obal. Právě
Tají Vacula radostnou novinku?
nasehvezdy.cz
Tají Vacula radostnou novinku?
Herec Adam Vacula (37), známý ze seriálu Zlatá labuť, se podle zákulisních informací stane brzy otcem! Ještě nedávno měl pár stovek na účtu a role bral kvůli dluhům, dnes má po svém boku Veroniku
Když se z pejska stává dědek…
panidomu.cz
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce,
Ivan Dérer mnichovskou dohodu v rozhlase oplakal
historyplus.cz
Ivan Dérer mnichovskou dohodu v rozhlase oplakal
Za první republiky několik let řídil ministerstvo spravedlnosti. Na sklonku života Ivan Dérer v jednom z rozhovorů s nadsázkou uvede, že by každý adept na šéfa tohoto resortu měl aspoň krátce pobýt ve vězení. Mluví z osobní zkušenosti. Za mříže ho poslali Maďaři, Němci i komunisti! Vystuduje gymnázium v Prešpurku (dnešní Bratislava) a poté se
Švédské koláčky lussekater
tisicereceptu.cz
Švédské koláčky lussekater
Koláčky lussekatter (čte se lusikater) čili Luciiny kočičky jsou tradiční švédské pečivo, které se jí už ve svátek svaté Lucie (13. 12.). Potřebujete 150 g másla 500 ml mléka 50 g droždí ½ lž
Ostrůvkové uspořádání kuchyně
rezidenceonline.cz
Ostrůvkové uspořádání kuchyně
Pro kulinářskou zónu, disponující vhodnou plochou, jde o velmi efektní a elegantní řešení daného prostoru. Ostrůvku lze totiž svěřit celou řadu funkcí – nejčastěji jde o mycí či varné centrum, přesahující plochu topu lze využít i ke stolování. TEXT: Alena Müllerová, FOTO: archivy firem
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz