Domů     Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
od 28.9.2022
1

Už pošesté se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružné to může být, i letos přiblíží výzkumníci z různých oblastí živočišné a rostlinné výroby, lesního a vodního hospodářství i potravinářství. Noc vědců se koná v pátek 30. září od 17 do 22 hodin.

Na více než dvou desítkách stanovišť tu budou pro návštěvníky připraveny ukázky vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, přednášky odborníků, workshopy i komentované prohlídky.

Účastníci tak mohou letošní Noc vědců skutečně prožít všemi smysly!

Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G. J. Mendela.

Zájemci se tak dozvědí například i to, kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka.

Letos se během Noci vědců v NZM Praha na 21 stanovištích představí 14 vědeckých institucí:

Česká akademie zemědělských věd, Česká zemědělská univerzita, Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) a Pureself, H2Ospodař!, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, Agritec Plant Research, Výzkumný ústav zemědělské techniky, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav potravinářský Praha, Zemědělský výzkum Troubsko.

PODROBNÝ PROGRAM

17:00 – vyhlášení výsledků soutěže Věda pro Zemi – V soutěži, která každoročně oceňuje vynikající absolventské práce a podporuje mladé vědce na startu kariéry, už známe výsledky!

Les všemi smysly – Smyslová stezka v expozici Lesnictví s malou odměnou na konci. Procvičte svých pět smyslů pozorováním hmyzu pod lupou, očicháváním rostlin, dotýkáním se tajuplných předmětů, posloucháním zvuků lesa a ochutnáváním lesních plodů. Národní zemědělské muzeum

Když vařila prababička… – Ukázky vaření podle starých receptů doplněné vědomostním kvízem s kulinární tematikou. Ochutnávka připravených pokrmů s odborným komentářem muzejních pracovníků. Na akci je třeba se registrovat. Národní zemědělské muzeum

Zemědělská věda má smysl – Věda a výzkum v zemědělství využívají všechny lidské smysly a pomáhají zemědělcům v jejich práci. Česká akademie zemědělských věd

Rostliny všemi smysly – Jak vnímáme rostliny? Jak rostliny vnímají nás? Zjistěte, jak rostliny vidí, cítí, chutnají a slyší. Ochutnejte pokrmy z netradičních plodin. Zemědělský výzkum Troubsko

Akvaponie a další formy pěstování ve městě – Jsou různé způsoby, jak pěstovat rostliny, třeba s využitím chovu ryb. V akvaponickém systému nepotřebujete chemická hnojiva ani půdu, nebojujete s plevely a produkujete zdravé jídlo ve všech klimatických oblastech.

Víte, jak si vytvořit akvaponický systém doma? Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) ve spolupráci s Pureself

Hospodaření v lese dává smysl – Jak věda ovlivňuje práci lesníků? Společné projekty vědy a praxe na podporu hospodaření v lesích v měnících se klimatických podmínkách.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.

Genová banka: Seznamte se! – Proč má smysl uchovávat semena zemědělských plodin? Interaktivní představení genové banky s ukázkou rozmanitosti semen rostlin a jejich významu pro budoucí generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Sakra, už tu máme zase mšice – Víte, že sledovat mšice může být vědeckým dobrodružstvím? O životě mšic, jejich chovech i chování vám budou vyprávět výzkumníci z týmu Funkční biodiverzity VÚRV. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Réva vinná všemi smysly – Poznáte, čím se liší stolní a moštové odrůdy révy vinné? Ukázky různých odrůd z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn a jejich praktické zkoumání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

O včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatem – Chuťová degustace medu a mateří kašičky, čichání úlu, propolisu a medu, zkoumání včelího díla hmatem či sluchové vnímání živých včel.

Výzkumný ústav rostlinné výroby a Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7

Viděno senzory – Co je to digitální nebo precizní zemědělství? Jak pomáhají bezpilotní prostředky a dálkový průzkum země zemědělcům? Staňte se na chvíli výzkumníky a vyzkoušejte si práci s termokamerou, spektrálními i termálními senzory. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Složte si vlastní protein – Staňte se na chvilku molekulárním biologem! Můžete si vyzkoušet pipetování do zkumavek a destiček či skládání proteinů z aminokyselin. Origami skládačka DNA jako dárek. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Bylinky, koření a jejich využití – Víte, že volně rostoucí rostliny kolem nás mohou být užitečnými pomocníky? Vyrobíte z nich sirupy, repelenty, přírodní přípravky na ochranu rostlin a mnoho dalšího.

Poznávání bylin podle vůní i vzhledu, ukázky zpracování i různých využití a další zajímavosti ze světa rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Ovoce všemi smysly – Přesvědčte se na vlastní oči, že hruška nemusí být jen zelená a jablko červené. Při poznávání ovocných druhů, jejich semen nebo odrůd zapojíte všechny smysly!

Pod mikroskopem můžete prozkoumat třeba motýlí křídla a různé druhy užitečných organismů i škůdců, kteří v sadech žijí. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský

Vyrob si a ochutnej – Lisování a ochutnávka čerstvých olejů ze semen různých plodin. Ukázky lnu, konopí a různých luskovin a způsoby jejich využívání. Mikroskopování, hádanky a kvízy. Agritec

Stokrát měř, pak to řeš. – Co všechno umí měřit a vyhodnocovat zemědělská technika? O chytrých čidlech nejen na polích. Výzkumný ústav zemědělské techniky

Brambory na talíři – Brambory vařené, pečené, smažené – jen ochutnat! O tom, jak vybrat správnou odrůdu, co všechno musí umět šlechtitel-bramborář, proč se vyplatí mít genovou banku a proč se s některými odrůdami už nesetkáme. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že… – Rozpoznávání emocí u zvířat pomocí zraku a sluchu. Ukázky výrazů a hlasů hospodářských i jiných zvířat v různých situacích a rozpoložení.

Výzkumný ústav živočišné výroby

Ostré smysly – Poznávačka druhů mléka od různých hospodářských zvířat. Rozpoznávání mléka podle tučnosti a identifikace různých vůní, například kančího pachu. Výzkumný ústav živočišné výroby

Polní a lesnická robotika – Kde všude můžeme v zemědělství potkat roboty a k čemu nám slouží? Ukázka soutěžních a pracovních robotických platforem. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Jídlo není jen chuť – O tom, co je k jídlu, nás neinformuje pouze chuť, ale i vůně, vzhled, křupavost a šťavnatost. Pro výběr jídla opravdu zapojíme všechny smysly. Výzkumný ústav potravinářský Praha

PŘEDNÁŠKY

17:30–18:00 Urban farming: různé formy pěstování ve městě, Magdalena Prunerová

Na parapetu, balkóně, ve vnitrobloku i na předzahrádce – pěstovat lze všude, klidně i bez hlíny. Přednáška o hydroponiích, akvaponiích, aeroponiích a dalších způsobech pěstování v městských aglomeracích. Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself

18:00–18:30 Senzorika ve šlechtění ovoce, Mgr. Terezie Vojtová

Kolik ovoce musí ochutnat šlechtitel, než najde tu „správnou“ chuť? Které vůně a barvy musí rozeznávat? Zajímavosti o hodnocení ovoce při šlechtění nových odrůd. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy

18:30–19:00 Máme rádi brambory (nejen na talíři), Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

Jsou brambory zdravé? Nutričně významná základní potravina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek významných pro život. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

19:00–19:30 Digitalizace zemědělství v souvislostech, Ing. Jan Lukáš, Ph.D.

Spasí digitalizace zemědělství? Co přináší zemědělcům a co spotřebitelům? Pozitiva a negativa spojená s rozvojem tohoto zemědělského směru. Výzkumný ústav rostlinné výroby

19:30–20:00 Autonomní systémy v zemědělství, doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D.

Postupné zavádění prvků automatizace v zemědělství vede k jejich stále vyšší autonomii. Vize, realita a překážky v implementaci robotických systémů. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

20:00–20:30 Cesta vody s člověkem, Ing. Filip Zavřel

Každý den jíme, čistíme si zuby, myjeme se. Jen málokdy se přitom zamyslíme nad tím, jak pitná voda vzniká a jak se dostává do našich domácností. Kde končí 100 litrů, které denně spotřebujeme? A co můžeme udělat, aby končily jinde? H2Ospodař!

20:30–21:00 Poznávání hub všemi smysly?, RNDr. David Novotný, Ph.D.

Od pouhého oka k molekulární diagnostice… aneb jak se mění rozpoznávání hub v souvislosti s rozvojem lidského poznání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

21:00–21:30 Nový les jinak, Ing. Monika Vejpustková, Ph.D.

Po kůrovcové kalamitě zůstaly ohromné holiny. Co s nimi? Zalesnit je, nebo ponechat přírodě? O sázení lesů, které by dokázaly lépe vzdorovat klimatickým změnám. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

21:30–22:00 Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace, Mgr. Semen Lysytskyi, ČZU

Obilnice Evropy, úrodné černozemě a nekonečné lány. Krátká zpráva o stavu ukrajinského zemědělství a jeho srovnání s Českem, dále také o dopadech války na světovou potravinovou bezpečnost.

Foto:
Lokalita:
reklama
Související články
1.6.2023
Nejslavnější příběh o legendárním románovém náčelníkovi Apačů Vinnetouovi a jeho bílém bratrovi Old Shatterhandovi je zpět! Film Poklad na Stříbrném jezeře s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem v hlavních rolích se stal v roce 1962 celosvětovým hitem. Nyní podle něj ve Westernovém městečku v Boskovicích na jihu Moravy vytvořili velkolepé divadelní představení. Hraje se v tamním přírodním amfiteátru, k
31.5.2023
K příjemným procházkám svádí Mravenčí stezka v Bedřichově. Děti i jejich rodiče se budou moci „seznámit“ se zvířátky žijícími v lese prostřednictvím dřevěných soch v nadživotních velikostech. Stezka začíná u informačního centra v Bedřichově, pokračuje kolem Lesní chaty, přičemž cílová destinace je na rozhledně Královka nebo Prezidentské chatě. Délka trasy je zhruba 1,5 kilometru. Po stopách g
29.5.2023
Nepoštěstí se každému městu, že jeho občané nemusejí za rekreaci v přírodě kamsi na periférii, ale mají k ní ideální příležitost přímo v centru. V Berouně stačí z Husova náměstí proběhnout pár ulic a už můžeme začít stoupat na Městskou horu. Lesopark Městská hora západně od historického centra je, jak už název napovídá, skutečně vrch, i když s jeho nadmořskou výškou 290 metrů je možná označení „h
25.5.2023
Už přes sto třicet let tvoří dominantu našeho hlavního města. Petřínská rozhledna měla několikrát namále, ale nezlikvidoval ji požár ani nacistická okupace, a tak se stále pyšně vypíná nad Prahou a láká další a další návštěvníky k rozhledu, jaký nemá obdoby. Když se Francouzi v 80. letech 19. století připravovali na pořádání své Světové výstavy v Paříži, toužili světu pořádně vytřít zrak a předvé
24.5.2023
Brány zámeckého parku na Loučeni budou otevřeny pro malé i velké po celé léto každý den v týdnu. Navštívit můžete jak největší Labyrintárium v Evropě, zámek s jeho kostýmovanými prohlídkami, tak speciální akce. Na ubytované v zámku či zámeckém hotelu čeká přírodní koupací jezírko. V červenci se zapojí zámek na Loučeni již poněkolikáté do Mezinárodního dne turistiky naboso. A to v sobotu 29.čer
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Praskliny potřebují opravu
panidomu.cz
Praskliny potřebují opravu
Je tu jaro a s ním nejen toulky přírodou, ale také spousta práce na chatách a chalupách. Mezi nejčastější problémy, které po zimě objevíme, patří praskliny ve zdi. Ale není to jen otázka venkovských stavení, i v bytě se nějaká ta prasklina vždycky najde a zejména před malováním je potřeba ji vyspravit. Možností, jak to udělat, je
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
epochalnisvet.cz
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
Případ, který je přes 120 let starý, ale stále se řeší. Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné. Byla obětí starobylého židovského rituálu? Nebo mohlo jít o prostou vraždu z vášně, či zášti? A proč se po tolika
Adéla Gondíková ví, jak na chlapy, předsudky háže stranou!
nasehvezdy.cz
Adéla Gondíková ví, jak na chlapy, předsudky háže stranou!
Vedle herečky a moderátorky Adély Gondíkové (49) známý proutník Jiří Langmajer (56) zkrotl jako beránek. Adéla má jasnou vizi, jak manželovi dávat pocit nepostradatelnosti, on se zase patřičně stará o
Utopená minulost: Tři nejslavnější památky pod vodou
epochaplus.cz
Utopená minulost: Tři nejslavnější památky pod vodou
Navléknout se do neoprenu, nasadit brýle a do úst vložit dýchací přístroj. Následně překonat téměř 40metrovou hloubku a najít správný tunel. Po pár minutách odvážlivci doplavou ke svému cíli s pomalov
VARHANNÍ SOBOTA NA ZÁMKU.
epochanacestach.cz
VARHANNÍ SOBOTA NA ZÁMKU.
Během prohlídky okruhu Reprezentační prostory na zámku Hrubý Rohozec můžete vyslechnout hudební ukázku na původní zámecké varhany a také něco z jejich historie. http://zamek-hrubyrohozec.cz/cs
Ořechová másla
tisicereceptu.cz
Ořechová másla
Lze je dělat z nejrůznějších druhů ořechů, třeba z kešu či pistácií. Suroviny 500 g ořechů sklenice mixér Postup Připravte si vybrané ořechy a buď je použijte ve stavu, v jakém jste je k
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Herečce Stankové se jen tak někdo nelíbí
nasehvezdy.cz
Herečce Stankové se jen tak někdo nelíbí
V minulosti vystřídala náruče několika slavných mužů, v posledních letech se ale herečce Alžbětě Stankové (44) v lásce nedaří. Od rozchodu s otcem její dcery Alžběty (10) uplynulo už devět let a to
Kostnice – složiště kosterních pozůstatků
enigmaplus.cz
Kostnice – složiště kosterních pozůstatků
Pod pojmem „kostnice“ se obvykle rozumí prostor, kam byly ukládány lidské kosterní ostatky. Kostnice většinou vznikaly v obdobích, kdy docházelo k hromadným úmrtím lidí, například při morových epidemi
Vnučce jsem unáhlenou svatbu překazila
skutecnepribehy.cz
Vnučce jsem unáhlenou svatbu překazila
Ivanka byla moc zamilovaná a hrnula se do svatby. Moje intuice mi ale říkala, že s tím klukem není něco v pořádku. Ta svatba by byla unáhlená! Lukáš byl moc pěkný, chytrý, zabezpečený a o pět let starší než naše dvacetiletá Ivanka. Že ji miluje, jí sdělil hned na prvním rande. Bombardoval ji telefonáty i zprávami s takovou intenzitou, že mu nakonec
Připravte se, vychází planeta Temnalóna
21stoleti.cz
Připravte se, vychází planeta Temnalóna
Na počátku byla tma. A pak vzniklo světlo. Tak začíná jeden z nejznámějších příběhů. Rozdíl mezi světem bdění a spánku, slunným dnem a ponurou nocí, místy s přirozenou tmou a oblastmi, které se dávno
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
iluxus.cz
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
Alcron Restaurant je novou hvězdou pražské kulinární scény. Oficiálně otevřen byl v březnu letošního roku a nachází se v prostorách legendárního Alcronu, který byl znovuotevřen jako exkluzivní hotel A