Domů     Plzeňská pivovarnická tradice žije i v dnešní době
Plzeňská pivovarnická tradice žije i v dnešní době

Pivovarnictví má v Plzni dlouhou tradici. První piva se zde začala vařit ihned po založení města v roce 1295. Český král tehdy udělil plzeňským měšťanským domům právo várečné.

Privilegium vaření piva, finančně velmi výnosné, povolovalo držiteli prodávat pivo v jeho vlastním domě. Svrchně kvašená piva však měla velmi proměnlivou kvalitu.

Výtky ohledně jejich nevalné úrovně došly tak daleko, že v roce 1838 bylo údajně na plzeňské náměstí vylito 36 sudů piva, které bylo uznáno za k pití nevhodné, a dokonce zdraví škodlivé.

Snaha o vlastní kvalitní pivo přivedla plzeňské právovárečníky k nápadu založit nový pivovar a povolat do něj sládka, který by v něm uvařil pivo lahodné chuti.

Tak dobré pivo nikdo nečekal!

A tak do Plzně v roce 1842 dorazil bavorský sládek Josef Groll, který dostal jednoduchý úkol – uvařit kvalitní a chutné pivo. Sládek se pustil do díla a 5. října 1842 spatřila světlo světa první várka plzeňského ležáku.

Byl chuti tak výjimečné, že údajně překvapila i samotného Grolla. Zda za tento mimořádně lahodný mok mohla sládkova šikovnost, místní podmínky či souhra náhod, není dnes vůbec důležité.

Podstatné je, že byl položen základ pivu tak chutnému, že tento spodně kvašený plzeňský ležák se velmi záhy začal těšit velké oblibě nejen v Plzni, ale i daleko za hranicemi.

Nahlédněte pod pokličku pivovaru

Plzeňské pivo se stalo prototypem nového druhu piva, známým jako pils a napodobovaným po celém světě. I proto si majitelé Měšťanského pivovaru nechali zapsat ochrannou známku Pilsner Bier, kterou dnes pod názvem Pilsner Urquell zná celý svět.

Plzeňský ležák proslavil západočeskou metropoli po celém světě a nejvíce turistů míří v Plzni právě do legendárního pivovaru a Pivovarského muzea.

Nahlédněte do varen a historických sklepů, kde se pivo vaří stále stejným způsobem již od roku 1842. V Chodové Plané pak vítá milovníky piva a dobrého jídla nejstarší pivovar západních Čech.

Hledáte-li tip na pohodový víkend nebo dovolenou, Chodovar nabízí na hranici Českého a Slavkovského lesa nejen ochutnávky, ale i stylové ubytování a pivní lázně.

Na přípitek je tu Bohemia Sekt

Pokud dostanete v Plzeňském kraji chuť okusit přece jen něco jiného než pivo, nepřijdete zkrátka. Bohemia Sekt ve Starém Plzenci patří k největším vinařským závodům v Česku.

Za značkou stojí více než sedmdesátiletá historie a každoročně se do celého světa prodají miliony lahví sektu.

Dorazte do závodu ve Starém Plzenci vlakem, busem nebo MHD a můžete nahlédnout nejen do výroby v rámci komentovaných prohlídek provozu, ale zároveň si vychutnat i degustaci sektů.

Pivní guláš vládne kraji

Také v kuchyni platí, že pivo vládne Plzeňským krajem. Používá se při přípravě celé řady pokrmů. Představte si výborný guláš, kde se maso jen rozpadá. V tomto kraji je ještě výtečnější, protože se do něj přidává pivo.

Rovněž masa pečená na zlatavém moku jsou výtečná. K jídlu se podávají různé druhy knedlíků, např. špekové či sklářské, do kterých se dává zelí a smetana. Pojmem je křimické zelí – kysané zelí se na Plzeňsku „šlape“ už přes sto let.

Foto: Shutterstock, Podrobné informace na: www.turisturaj.cz
Štítky:
Související články
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Hou, hou, hou, kdo nám dá sušenky a mlíčko?! Kanadské ulice jsou jako americké. Kanada Ještě před Štědrým dnem p
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy každoročně přetahují o pozici nejnavštěvovanějších t
Resort Český les oznamuje novou gastronomickou koncepci pod taktovkou šéfkuchaře Radka Kotlána. Jeho vizí je nabídnout hostům restaurace Hvozd kuchyni ukotvenou v regionu, založenou na sezónních a lokálních surovinách a servírovanou s lehkostí a moderním nápadem. Kotlánova cesta k profesionálnímu vaření začala doma. „Počátky mého vaření sahají do útlého dětství. Pocházím z velké rodiny, takže d
Afrika, kontinent nejchudších zemí světa. Dokázali byste si tipnout, jaké to jsou? Somálsko Somálsko je v současnosti zhroucený stát a existuje pouze formálně, protože nemá uznávanou vládu. Kvůli válce, která vypukla v roce 1991, má i zničené zemědělství, zhruba 60 % obyvatel není trvale usazeno a žije kočovným životem. Jediné, co přináší skutečné peníze, je pirátství. Mladí muži touží být p
Pro nadšené cyklisty, ale i romantické duše je vhodná trasa z Velemína přes Milešovku až na nádhernou Labskou stezku, která končí v Ústí nad Labem. Pokud s námi neudržíte tempo, následujte naše tipy, jak si cestu ulehčit. Každý, kdo s námi však projede i nejnáročnější úseky, bude odměněn krásným výhledem, pocitem vítězství a skvělým zážitkem. Délka trasy: 59 km Náročnost trasy: náročná, občas vel
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
historyplus.cz
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
Svalnatý bijec v rukách pevně svírá kopí a jeho hrot má namířen na blížící se nebezpečnou šelmu. Jediný špatný krok, jediné zaváhání a skončí roztrhán na kusy. Diváci v aréně sedí na krajích svých sedadel a ani nedutají. Vtom šelma zaútočí. Pohotový gladiátor však stihne uskočit a zasadit jí smrtící ránu. Carpophorus údajně za jediný
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Kapr netradičně: Zapomeňte na trojobal, jde to i jinak
panidomu.cz
Kapr netradičně: Zapomeňte na trojobal, jde to i jinak
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz