V sobotu a neděli lze v Muzeu v přírodě uchopit do ruky cep a vymlátit na mlatu zrno, které následně „fukar“ vyčistí od plev. Věnovat se budeme také zpracování lněného stonku na vlákno, jeho lámání na mědlici nebo česání na vochlovací stolici.
Seznámíme vás také s tím, jakým způsobem si lze stočit provázek na jednoduchém provaznickém stroji. V místní muzejní teplovzdušné sušárně zažijete sušení ovoce a povídání o tradičních ovocných odrůdách Českého středohoří.
Areálem muzea zavoní nejen křížaly, ale také čerstvě napečené buchty nebo placky. Při ukázce stloukání másla objevíte souvislosti mezi odstředivkou, máselnicí a mlékem. Ve mlýně Týniště čp.
27 se roztočí vodní kolo a zájemci si mohou vyzkoušet mletí mouky na kamenném ručním mlýnku. Pro děti bude připravena herní stezka plná úkolů.