Domů     Pozvánka do kraje frgálů
Pozvánka do kraje frgálů

Jako každý kraj i ten Zlínský nabízí nespočet zajímavostí přírodních i architektonických, ale stejně tak i krajové speciality.

Zrovna v tomto regionu se šťastně potkaly hned tři etnografické oblasti – Slovácko, Valašsko a Haná, tak si tu určitě každý vybere podle své chuti.

Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm je největším a nejstarším středoevropským skanzenem a je určitě první, které člověka napadne, když se slov „skanzen“ vysloví, přestože podobných center lidové architektury najdeme na území naší republiky víc.

Zdejší areál se skládá ze tří tématických celků nazvaných Dřevěné městečko, Valašská dědina a Mlýnská dolina a velice si zde zakládají na tom, že skanzen je živoucím organismem, v němž neustále probíhají pořady a akce zaměřené na představení běžného života našich předků, tradičního folkloru či stále pečlivě uchovávaných řemeslných dovedností.

Rožnov se už dávno stal také gastrocentrem, v němž máme ideální příležitost seznámit se také s tradičními pokrmy zdejšího regionu.

Určitě si přitom povšimneme, že spousta lidových pokrmů využívá ve svých recepturách pohanku, dlouho pozapomenutou, ale dnes znovu oblíbenou součást racionální výživy. Lidové dobroty určitě nebudou chybět třeba při vánočním jarmarku.

Pro milovníky dobrého moku pak bude určitě zajímavé navštívit původní lidovou pálenici, kdysi součást selské usedlosti v Lačnově, kde se dozvědí vše o způsobu pálení lihovin z ovocného kvasu v době na přelomu 19. a 20. století.

Poznejte to nejlepší ze Slovácka

Hodně o Slovácku se zase dozvíme třeba v Centru slováckých tradic v Modré u Velehradu. Jeho součástí je mimo jiné i pálenice Skanzen s ukázkami tradičního pálení ovoce a s degustační expozicí pálenek, takzvanou slivotékou.

Tradice výroby slivovice je ostatně ve Zlínském kraji živá dodnes. Můžeme klidně porovnat tradiční způsob pálení slivovice s moderní technologií. O té hodně zjistíme třeba při exkurzi ve vizovické likérce Rudolf Jelínek.

Prohlídky probíhají celoročně a průvodce zavede přítomné do výrobních prostor i do míst, kde hotové destiláty zrají a kde se stáčejí. Součástí programu je samozřejmě i nezbytná degustace.

Pokud bychom pak chtěli poznat Slovácko ještě podrobněji, pak stojí za to navštívit každoroční Slovácký festival chutí a vůni ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti Ten letošní zářijový zaměřený na ořechy a med už nestihneme, ale můžeme to napravit napřesrok.

Přijeďte na povedené frgály

Pokud bychom hledali nějaký tradiční pokrm, který bychom mohli prohlásit za symbol regionu, velkou šanci na vítězství by měl valašský frgál. Vdolky zvané frgály bývaly svátečním pokrmem a můžeme si vybírat podle náplně.

Existují totiž ty se švestkovými, hruškovými nebo jablkovými povidly, ale zrovna tak chutnají i ty s mákem, s ořechy nebo tvarohem, dokonce se pečou i frgály plněné zelím.

Když ochutnáme výrobky nejlepších pekařů, asi bychom sotva věřili, že původní význam slova frgál byl spíše hanlivý a znamenal cosi jako nepovedený koláč. Můžeme ale rozhodně slíbit, že na nepovedené nikde na Valašsku nenarazíte.

Kam a na co se vydat?
Kam a na co se vydat?

* Na Hanou na hanácké tvarohové vdolky

* Na Valašsko na polévku kyselici

* Do Stříbrnic na šlíšky z bramborového těsta s povidly

* Do Moravských Kopanic na kořalku žmolkovici

* Na Kroměřížsko na zemáky se zelím

* Do Buchlovic na tradiční Festival česneku

Foto: Shutterstock
Štítky:
Lokalita:
Předchozí článek
Další článek
Související články
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00 do 16:00. „Buďte
Zatímco Albert Einstein začíná ve 20 letech studovat v Curychu, Leonardo da Vinci pracuje jako malířský učeň a Steve Jobs vymýšlí první prototyp svého počítače, EPOCHA má za sebou 520 vydání a směle pokračuje dál. Právě v těchto dnech slaví časopis EPOCHA své 20leté výročí. K této příležitosti jsme vydali speciální webovou stránku epocha20let.cz, kde na vás čeká nejedno překvapení. Co jsme p
Máte sice v ruce moderní baterku, ale tady se i tak můžete na chvíli cítit jako příslušník pravěké lovecké tlupy. Unikátní jeskyně Pekárna takových za tisíce let zažila nespočet a svou atmosféru si zachovala dodnes.jeskyn Když spisovatel Eduard Štorch psal své slavné dílo Lovci mamutů, měl poměrně jasnou představu, kde svou tlupu prehistorických lidí ubytuje. Jeskyně, která mu posloužila za vzor,
Téměř šest kilometrů jsou dlouhé třípatrové podzemní chodby nejkrásnějších českých jeskyní. Javoříčské jeskyně jsou významným zimovištěm netopýrů a vrápenců, ale turistů tu potkáme přece jen o poznání víc. Obdivovat přírodní krásy jich sem každoročně přijede na šedesát tisíc. Na vrchu Špraněk nedaleko Javoříčka lidé odnepaměti znali skalní dutinu zvanou Svěcená díra. Byla dlouhá dvacet metrů a ši
Lidové tradice, skanzeny, stará řemesla, svérázné Chodsko se specifickým nářečím, kroji i výtečnými koláči. Milovníkům starých tradic, řemesel i architektury má Chodsko rozhodně co nabídnout. V Plzeňském kraji stále vládne výjimečný duch předků a obyvatelé tu živě udržují jedinečné zvyky a tradice. Zcela ojedinělou národopisnou oblastí v celých Čechách je svérázné Chodsko. Při posvíceních a pou
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
Jaro přináší nejen probouzející se život do přírody, ale i do kuchyně restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott. Pro letošní Velikonoce připravil šéfkuchař David Rejhon speciální menu, které s
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz
Všechno jsme spolu zvládli
Když už jsem myslela, že se budu soustředit na sebe a budu si užívat klidný život po všech trápeních, syn mi zaklepal na dveře s tím, že se dostal do obrovských potíží a jde mu o život. Celý život jsem si přála jen to, aby se moje děti měly dobře. Po dramatickém rozvodu s manželem, který nás
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz
Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
Když byl v roce 1974 v Číně objeven soubor osmi tisíc keramických soch, zpráva o tomto neuvěřitelném nálezu se rozletěla do světa. Dnes tuto unikátní kolekci známe pod označením Terakotová armáda. Byl
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem zjistila, že za líbivou fasádou se skrývá zlá a zákeřná osoba, která se ničeho neštítí. Anna byla sociální pracovnice, stejně jako já. Pracovaly jsme společně na oddělení péče o seniory. Na začátku naší spolupráce jsme si rozuměly skvěle. Byla vnímavá, empatie z ní přímo sršela, a především měla vždy dobré rady, jak se postarat o pacienty.
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa. Pochází z Číny, kde se pěstuje asi 2500 let,“ uvádí současná autorka Viola von Wachendorfová. I další knihy, popisující dějiny pěstování čaje, začínají podobnými příběhy. Bylo to ale tak doopravdy?   Některé legendy kladou počátky pěstování čaje dokonce ještě mnohem dál do minulosti. „Louis Lewin (německý farmakolog, žijící
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové prvenství ve světové soutěži International Architecture Award 2008, bylo to pro její tvůrce velké překvapení. Návrh totiž vznikl v nevytápěném suterénním ateliéru, kde tehdy tříčlenný tým dnes slavného architekta Roberta Konieczného skončil po své nepříliš úspěšné předchozí kariéře. Měl za sebou osm let chudoby, spaní v autě na staveništích, pouze
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který běžně používáš u stolu. Tušíte ale, že to zdaleka není samozřejmost? Cesta vidličky k jídelnímu stolu byla docela složitá a ještě v 18. století se ještě leckde musíte obejít bez ní. Třeba u královského stolu. Na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715), přezdívaného „král Slunce“ se
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
Při pohledu na Grand Canyon v Arizoně si snadno představíme, jak jej po miliony let vyřezávala voda, pomalu formující tuto dechberoucí krajinu. Ale co kdyby podobné kaňony vznikly během několika minut
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
Sotva skončilo patnáctileté manželství herečky Jany Bernáškové (44) ze seriálu ZOO Nové začátky, už začínají vyplouvat na povrch pikantní detaily. A povídá se, že režiséra a scenáristu Rudolfa Merkn
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří Orlických hor, v obci Klášterec nad Orlicí. Historie tohoto původně gotického kostela sahá hluboko do minulosti. Uvnitř kostela, v oblouku mezi kněžištěm a chrámovou lodí, nacházejí restaurátoři nápis: ,,Chrám tento Nejsv. a nerozdílné Trojice Boží vystavěn jest v Létu 453 od Narození Božího“. Je tedy možné, že se může jednat o
Kroupové rizoto s houbami
tisicereceptu.cz
Kroupové rizoto s houbami
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem. Suroviny 300 g čerstvých hub 300 g ječných krup 2 stroužky česneku 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 50 ml bílého vína
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz
Pomocníci pro teplou snídani
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz