Turisté se do cílových regionů většinou vydávají za památkami a ochutnávku místních specialit přidávají k výletu mnohdy až jako nečekaný bonus.
Královéhradecký kraj má těch tradičních dobrot ale tolik, že stojí za to pořadí cílů trochu obměnit a zkusit si výlet předem naplánovat právě podle nich.
Určitě na svých gurmánských cestách oceníme, že do Královéhradeckého kraje spadá i Podkrkonoší, jehož obyvatelé vždycky uměli vykouzlit ve svých kuchyních vynikající pochoutky.
Právě v této oblasti skvěle chutná původní polévka, zvaná oukrop – chléb s česnekem, utřeným se solí, zalitý vařící vodou z právě uvařených brambor – v lepších časech ochucená sádlem, vyškvařenou slaninou nebo smaženou cibulkou.
Vánoce s hubníkem a jahelníkem
Objemnou kuchařku bychom mohli sepsat, kdybychom se snažili ochutnat všechna jídla podávaná v Podkrkonoší tradičně v době Vánoc. Znáte třeba takový hubník?
Pochoutka z vařených hub, mléka, krupice a vajec se připravovala ve slané podobě, oblíbená ovšem byla i varianta nasladko, o což se postaral tvaroh, mák nebo povidla. A na štědrovečerní stůl tradičně patřil také moučník z jáhel zvaný jahelník. Lidé totiž věřili, že drobné žluté jáhly strávníkům přinesou napřesrok štěstí.
Autor Kytice byl na sladké
Sladká jídla ostatně vždy lákala. Přesvědčí nás o tom například jabkance – bramborové placky plněné tvarohem a pocukrované. Ty bychom našli leckde, zato za slavnými Erbenovými modlitbičkami bychom museli do Miletína.
Obdélníkové perníčky ve tvaru modlitebních knížek s oříškovou náplní, zdobené mandlí a cukrovou polevou si prý obzvláště oblíbil spisovatel Karel Jaromír Erben. Ostatně jeho potomci je právě v Miletíně pečou dodnes.
Napoleon věděl, co je dobré
Při hledání dalších opravdu známých regionálních produktů bychom neměli zapomenout na hořické trubičky. Podle legendy recept pochází od osobního kuchaře císaře Napoleona a v Hořicích je postupně začalo vyrábět více cukrářů.
Pokud byste si našli recept a pokusili se trubičky upéct sami, pak stojí za to zapamatovat si varování odborníků: Není to vůbec jednoduché a prvních dvacet jich spálí každý.