Domů     Švýcarské tradiční pochoutky
Švýcarské tradiční pochoutky

Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí?

Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu?

Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené ve Švýcarsku.

Švýcarský sýr

Tradice švýcarského sýru se předává po generace, ještě dnes se vyrábějí proslulé sýry podle tradičních receptur a každý švýcarský region má vlastní sýrové speciality, jedinečné stejně jako místní příroda.

V dřívějších dobách bylo cílem nasytit farmáře při jejich náročné práci s dobytkem, na polích a na horských pastvinách, zvaných Alpe, a sýr tak byl výtečnou součástí jídelníčku.

Ve Švýcarsku se dodnes uplatňuje tradiční způsob hospodaření – farmář má svou základnu ve vesnici v údolí, kde je i se svým dobytkem obvykle od poloviny září do května, po zbytek roku jsou ale krávy, kozy a ovce vyháněny do hor z jednoduchého důvodu, protože rozlohy pastvin v údolí jsou omezené a tady se pak v létě suší seno na zimu.

Jakmile tedy sdružení farmářů uzná, že v horách je už dost trávy, koná se tradiční Alpaufzug a kravičky se vydávají do hor, když se spase tady a vyroste tráva ještě o úroveň výš až do 2.000 m n.

m., což bývá na počátku července, žene se dobytek ještě jednou výš. Sýr, který se vyrábí přímo na salaších, se pak nazývá Alpkäse – je nejchutnější a také dražší, sýr z horských pastvin, který se zpracovává až v údolí se pak nazývá Bergkäse.

Až se vydáte do hor, nezapomeňte se zastavit v některé salaši a ochutnat sýry přímo na místě. Často se budete moci podívat i na tradiční výrobu sýru.

Nahlédněte pod pokličku!

Sýrová paleta Švýcarska nabízí více než 400 druhů sýrů, několik z nich má chráněnou značku AOP. Proslulé druhy jako Gruyère, Appenzeller a Emmentaler mají svá návštěvnická centra, ve kterých se seznámíte i se samotnou výrobou.

Sýrárnu najdete prakticky v každé větší obci, kde vás nechají nahlédnout pod pokličku.

Tradiční přípravu sýra v měděném kotli nad ohněm najdete již jen na málo místech, technika jednoznačně pronikla i sem, a tak dnes uvidíte moderní dokonale čisté provozy vybavené nerezovými nádobami.

Receptury ovšem zůstávají, sýry se vyrábějí z nepasterizovaného mléka, zrají na dřevě a všechny švýcarské sýry s ochrannou známkou AOP si tak zachovaly i svou jedinečnou chuť.

Fondue a raclette – švýcarská sýrová pohádka

Příběh zrodu tohoto tradičního pokrmu je velmi pragmatický – na salaši zbyly kousky různých sýrů a také tvrdší chleba. Sýry se postrouhaly, roztavily na ohni s přidáním vína, případně i s trochou pálenky, a do vzniklé směsi se pak máčely kousky chleba.

Základ pokrmu zůstal stejný, jen dnes se sýry pečlivě vybírají a sýrař vám připraví směs podle vašeho přání. V obchodech můžete koupit i již připravené trvanlivé směsi, které se hodí též jako výborný suvenýr z cesty.

Nejlépe ovšem fondue chutná přímo v horách hlavně v zimě. V Gstaadu nabízejí i takovou vychytávku, že mají caquelony (tedy nádoby na přípravu fondue) instalované v přírodě.

Vy si dole v městečku v sýrárně vypůjčíte batoh s výbavou a koupíte svou dávku sýru a fondue si pak už připravíte přímo v přírodě sami.

Dnes se připravuje i fondue masové ve vývaru (Chinoise) nebo v oleji (Bourguignonne) a čokoládové, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Švýcarská klasika je ale sýrové fondue, i když fondue chinoise je ve Švýcarsku také velmi oblíbené a v mnoha rodinách se připravuje i na Vánoce jako ideální společenské jídlo.

Sýr se musí správně tavit

V případě pokrmu raclette se horské národy často dohadují, kdo z nich ho vynalezl. Ať je to tak či onak, i zde byl důvod pragmatický.

Švýcarští horalé, tedy farmáři, když přebývali přes léto se svými kravičkami nahoře na salaši, měli k jídlu k dispozici jen sýr, který tam vyráběli, a pak něco trvanlivého – brambory nebo chléb.

Nahřát bochník sýra u ohně a rozpuštěný kousek setřít na uvařené brambory nebo krajíc chleba byl skvělý způsob, jak připravit rychle teplou a vydatnou večeři.

Dnes sýr grilujeme v racletovačích, ve kterých se nahřívají buď celé bochníky, takové se používají v restauracích, nebo na malých pánvičkách, to už je dnešní podoba pro domácí přípravu.

Raclette si nejlépe vychutnáte s malými vařenými bramborami ve slupce doplněné o kyselé okurky Cornichons a s nakládanými cibulkami – to vše můžete dochutit i čerstvě mletým pepřem nebo přímo směsí koření na raclette.

Raclette je název sýra i pokrmu a k přípravě se nehodí každý sýr, důležité je, jak se taví.

Švýcarská vína a pálenky

Pro mnohé bývá velkým překvapením bohatá produkce vín ve Švýcarsku.

Skvělé podmínky pro pěstování vinné révy jsou ve Wallisu v údolí řeky Rhôny, v Ticinu, kde se produkuje hlavně Merlot, a to v červené i bílé variantě, ale i v okolí Curyšského jezera a v Graubündenu.

Historické vinice nad Ženevským jezerem jsou dokonce zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jsou totiž vybudovány v extrémně strmých svazích. Tradice pěstování révy a výroby vína ve Švýcarsku sahá až do římských dob.

Švýcaři si drtivou většinu produkce svých vín (skoro 98 %!) také doma vypijí a na export jde opravdu již jen minimum, i když to je také lahodné.

Ochutnávku spojenou s procházkou nebo projížďkou vinicemi Lavaux byste si neměli nechat ujít, protože o hrozny se tu starají hned „tři slunce“ – to první z oblohy, druhé se odráží od hladiny jezera a třetí je naakumulováno v kamenných zídkách.

Pojízdná palírna jede!

Ve Švýcarsku se daří i ovoci a kromě jabloní, hrušní, třešní nebo švestek se tu pěstují ve velkém i meruňky a maliny, ze kterých pak vznikají vynikající delikátní pálenky.

Za ochutnání stojí například produkty rodinné firmy Fassbind, která sídlí u Lucernského jezera. Palírnu je možné i navštívit a ochutnávat výrobky přímo na místě. Tyto pálenky navíc nejsou doslazovány cukrem, ale již jen dále zpracovaným ovocem.

Destilerie Fassbind má za sebou také bohatou historii a je s hrdostí označována za nejstarší švýcarskou palírnu. Její počátky sahají do roku 1865, kdy ji založil tehdy jen 17letý Gottfried Fassbind.

Již brzy po svém založení získala palírna za svou archivní třešňovici několik ocenění. Výjimečnosti zdejších produktů si všimli dokonce Napoleon, František Josef I., ruský car Mikuláš II. a další.

Během první světové války se stal dědic Siegfried Fassbind I. průkopníkem v exportu, když svoji třešňovici dodával i na západní frontu.

Po první světové válce si Siegfried všiml nedostatku palíren v Evropě, a vytvořil tak pojízdnou destilerii na železničních vagonech, která projížděla Evropou a destilovala to nejlepší ovoce, které cestou potkala. Tato mobilní palírna navštívila dokonce i Československo.

Foto: 152 Rundums: Switzerland Cheese Marketing AG Grand Entremont Giovanni: The Grand Entremont and its Raclette du Valais AOP – Grand Site du Gout Grand Entremont Pascal: Pascal Gertschen.ch Hotel Alpenland: Henrik Nielsen Photography Chalet max: Hirschen Wildhaus AG ST0034661: Switzerland Tourism / Marco Felix ST0037850: Switzerland Tourism ST 0037869: Switzerland Tourism ST 0037870: Switzerland Tourism SR045660: žádný ST 0047925: Switzerland Tourism ST0049318: Switzerland Tourism SR0058291: Swiss Panoramic Tours / Christophe Cosset
Štítky:
Lokalita:
Související články
Užhorod je malebné město na západě Ukrajiny, ležící v Zakarpatské oblasti přímo u hranic se Slovenskem. Díky své poloze – jen pár minut od hraničního přechodu ve Vyšném Nemeckém – je Užhorod často považován za „bránu do Ukrajiny“. Dlouhodobě byl známý svou vícejazyčnou a mnohonárodní atmosférou – mísí se tu vlivy ukrajinské, slovenské, maďarské, české i romské kultury. V posledních dvou letech se
Máte rádi pohodu u bazénu a vodní radovánky ať už s dětmi, nebo bez nich? V tom případě se na Slovensku budete cítit jako doma. V zemi se totiž můžete vypravit až do 40 termálních koupališť, lázní a aquaparků. V tamních léčivých pramenech zaručeně naberete energii. Mrtvé moře v srdci Slovenska Na jižních výběžcích Pohronské pahorkatiny můžete najít jednu z nejstarších obcí na Slovensku. Vesnice
Takovým se zdál ostrov Hispaniola v roce 1492 Kryštofu Kolumbovi, když jej objevil. A věřte nám, že, i vám se tu bude líbit. Dominikánská republika, zabírá přibližně dvě třetiny ostrova a je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky. A proč právě sem míří po celý rok řada turistů? Každý tu najde něco – nekonečně dlouhé písečné pláže, místa lákající k potápění, ale i t
Praha, dne 15. dubna 2025 – Německá pohádková stezka (Deutsche Märchenstraße), jedna z nejmalebnějších turistických tras v Německu, slaví své 50. výročí. Tato ikonická cesta spojuje desítky historických míst, která inspirovala pohádky bratří Grimmů a oživuje kouzlo klasických příběhů, které znají celé generace dětí i dospělých. Jubilejní rok přinese řadu speciálních akcí, které umožní návštěvníkům
Je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na své si zde přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi i vášniví golfisté. Dovolenou můžete strávit na jednom místě, nebo do ní zakomponovat sousední ostrov Reunion. Na Mauriciu se rozhodně nebudete nudit.   V  Indickém oceánu existuje ostrov, který vaše sny může změnit ve skutečnost. Po celý rok zde panují tropické teploty a slunečné počasí, dlouh
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Oči lháře a Clintonova aféra: Odhalené vzorce klamání
epochaplus.cz
Oči lháře a Clintonova aféra: Odhalené vzorce klamání
Chtěli byste umět poznat, když vám někdo lže? Ať už jde o nevinnou lež, nebo o záměrné klamání, lidské tělo a chování často vysílají signály, které dokážou odhalit nepravdu. Zrychlený dech, pot na čele, uhýbání pohledem… Naučte se číst tyto nenápadné indicie a staňte se mistrem v rozpoznávání lži. Připravte se na to, že po
Všechny kolem sebe ničila
skutecnepribehy.cz
Všechny kolem sebe ničila
Alena byla žena, která dokázala okouzlit každého, kdo ji potkal. Byla krásná, sebevědomá a nikdy ani nezapochybovala o tom, co od života chce. Uměla to s lidmi, uměla si vždy prosadit svou. Každý, kdo ji poznal, jí byl okouzlen. Když jsem ji poznala, byla pro mne bohyní. Až časem jsem poznala, jak prázdná osoba to je. Zpočátku jsem ale
Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
rezidenceonline.cz
Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
V nejluxusnější čtvrti nejlidnatějšího čínského města byla v minulém roce dokončena stavba majestátní rezidence Club House. Jejím úkolem je reprezentovat sofistikovaný a elegantní způsob moderního bydlení, který umí vyvážit dokonalý balanc mezi privátním a společenským životem. Italský designér Marco Piva se v roce 2014 ujal vedení náročného projektu. Čínská developerská společnosti si ho zvolila za
Dostal Kopta od manželky nůž na krk?
nasehvezdy.cz
Dostal Kopta od manželky nůž na krk?
Kalendář nabitý k prasknutí má v poslední době herec Václav Kopta (59), kterého vídáme v seriálu Vraždy v kraji, ale pamatujeme si ho i z Jedné rodiny. A doma, v té jeho rodině, to pořádně vře! Jeho
Pikantní guláš
nejsemsama.cz
Pikantní guláš
Skvěle chutná, když do něj přidáte trochu tmavého piva, které mu dodá jemně karamelovou chuť. Ingredience na 4 porce: ● 600 g hovězí kližky ● 3 cibule ● 2 lžíce sladké mleté papriky ● 1 lžička pálivé mleté papriky ● ½ lžičky drceného kmínu ● 2 stroužky česneku ● 700 ml vývaru ● 1 červená feferonka ● sůl ● pepř ● 2 lžíce sádla Postup: Cibuli nakrájejte najemno
Rudá planeta skrývá obrovské zásoby vody. Jenže jsou příliš hluboko
21stoleti.cz
Rudá planeta skrývá obrovské zásoby vody. Jenže jsou příliš hluboko
Nové výzkumy ukazují, že Mars skrývá obrovské zásoby vod. To je bezesporu dobrá zpráva. Tou horší je, že tyto rezervoáry se nacházejí příliš hluboko pod povrchem, aby je případná pilotovaná mise efekt
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
historyplus.cz
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
Venkovská krajina kolem Versailles Ludvíkovi XIV. učaruje. Už v létě 1661 sní o tom, že tu prožije část roku. Cihlový zámeček, který tu stojí, je však příliš malý na to, aby se v něm ubytoval on, jeho milenka a dalších 60 vybraných dvořanů. „Budeme stavět,“ rozhodne král… V 70. letech 17. století sen o venkovském domě pro
Ručník hebký jako samet
panidomu.cz
Ručník hebký jako samet
Ručníky používáme mnohokrát denně. Na tom, jak působí při kontaktu s naší pletí a pokožkou celého těla, i jejich funkčnosti proto hodně záleží. Chcete pohlazení nebo se škrábavou drátěnku? K tomu, abychom si příjemné chvíle při relaxační koupeli, rychlé očistné sprše nebo každodenní péči o pleť obličeje mohli protáhnout i na momenty poté, stačí dodržovat určité postupy
Svitky od Mrtvého moře ležely ukryté v Izraeli: Střežil kdosi jejich tajemství?
enigmaplus.cz
Svitky od Mrtvého moře ležely ukryté v Izraeli: Střežil kdosi jejich tajemství?
Devět malých svitků na koženém řemínku bylo v roce 2014 nalezeno v depozitářích Úřadu pro starožitnosti v Izraeli. Mohou ukrývat dosud neznámé informace o životě Židů před 2000 lety, nebo dokonce o ži
Neznámé záhady Stonehenge: Jak je ve skutečnosti velké?
epochalnisvet.cz
Neznámé záhady Stonehenge: Jak je ve skutečnosti velké?
Stonehenge patří k nejznámějším a nejvíce fascinujícím megalitickým stavbám světa. Přestože je tento kamenný kruh už celá desetiletí předmětem intenzivního zkoumání, nové objevy ukazují, že jeho záhady ještě nejsou ani zdaleka vyčerpány. Je tento ve skutečnosti rozsáhlý komplex megalitickým pohřebištěm?   Nová odhalení na světoznámé lokalitě Stonehenge přinášejí zejména moderní technologie, jako je třeba radarové
Osvěžující rybízové nanuky
tisicereceptu.cz
Osvěžující rybízové nanuky
Ovocná zmrzlina vždycky udělá radost, a to nejen našim nejmenším. Naše zmrzlina není příliš sladká, ale naopak krásně osvěží. Ingredience 2 hrsti čerstvého rybízu 4 dl rybízového džusu 1 dl vo
Mercedes-Benz Česká republika slaví 30 let unikátní edicí
iluxus.cz
Mercedes-Benz Česká republika slaví 30 let unikátní edicí
Společnost Mercedes-Benz Česká republika dnes na motoristické slavnosti Legendy 2025 slavnostně představuje vůz Mercedes-AMG S 63 E PERFORMANCE z výjimečné, pouze 10kusové série Edition 30 Years. J
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz