Domů     Švýcarské tradiční pochoutky
Švýcarské tradiční pochoutky

Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí?

Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu?

Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené ve Švýcarsku.

Švýcarský sýr

Tradice švýcarského sýru se předává po generace, ještě dnes se vyrábějí proslulé sýry podle tradičních receptur a každý švýcarský region má vlastní sýrové speciality, jedinečné stejně jako místní příroda.

V dřívějších dobách bylo cílem nasytit farmáře při jejich náročné práci s dobytkem, na polích a na horských pastvinách, zvaných Alpe, a sýr tak byl výtečnou součástí jídelníčku.

Ve Švýcarsku se dodnes uplatňuje tradiční způsob hospodaření – farmář má svou základnu ve vesnici v údolí, kde je i se svým dobytkem obvykle od poloviny září do května, po zbytek roku jsou ale krávy, kozy a ovce vyháněny do hor z jednoduchého důvodu, protože rozlohy pastvin v údolí jsou omezené a tady se pak v létě suší seno na zimu.

Jakmile tedy sdružení farmářů uzná, že v horách je už dost trávy, koná se tradiční Alpaufzug a kravičky se vydávají do hor, když se spase tady a vyroste tráva ještě o úroveň výš až do 2.000 m n.

m., což bývá na počátku července, žene se dobytek ještě jednou výš. Sýr, který se vyrábí přímo na salaších, se pak nazývá Alpkäse – je nejchutnější a také dražší, sýr z horských pastvin, který se zpracovává až v údolí se pak nazývá Bergkäse.

Až se vydáte do hor, nezapomeňte se zastavit v některé salaši a ochutnat sýry přímo na místě. Často se budete moci podívat i na tradiční výrobu sýru.

Nahlédněte pod pokličku!

Sýrová paleta Švýcarska nabízí více než 400 druhů sýrů, několik z nich má chráněnou značku AOP. Proslulé druhy jako Gruyère, Appenzeller a Emmentaler mají svá návštěvnická centra, ve kterých se seznámíte i se samotnou výrobou.

Sýrárnu najdete prakticky v každé větší obci, kde vás nechají nahlédnout pod pokličku.

Tradiční přípravu sýra v měděném kotli nad ohněm najdete již jen na málo místech, technika jednoznačně pronikla i sem, a tak dnes uvidíte moderní dokonale čisté provozy vybavené nerezovými nádobami.

Receptury ovšem zůstávají, sýry se vyrábějí z nepasterizovaného mléka, zrají na dřevě a všechny švýcarské sýry s ochrannou známkou AOP si tak zachovaly i svou jedinečnou chuť.

Fondue a raclette – švýcarská sýrová pohádka

Příběh zrodu tohoto tradičního pokrmu je velmi pragmatický – na salaši zbyly kousky různých sýrů a také tvrdší chleba. Sýry se postrouhaly, roztavily na ohni s přidáním vína, případně i s trochou pálenky, a do vzniklé směsi se pak máčely kousky chleba.

Základ pokrmu zůstal stejný, jen dnes se sýry pečlivě vybírají a sýrař vám připraví směs podle vašeho přání. V obchodech můžete koupit i již připravené trvanlivé směsi, které se hodí též jako výborný suvenýr z cesty.

Nejlépe ovšem fondue chutná přímo v horách hlavně v zimě. V Gstaadu nabízejí i takovou vychytávku, že mají caquelony (tedy nádoby na přípravu fondue) instalované v přírodě.

Vy si dole v městečku v sýrárně vypůjčíte batoh s výbavou a koupíte svou dávku sýru a fondue si pak už připravíte přímo v přírodě sami.

Dnes se připravuje i fondue masové ve vývaru (Chinoise) nebo v oleji (Bourguignonne) a čokoládové, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Švýcarská klasika je ale sýrové fondue, i když fondue chinoise je ve Švýcarsku také velmi oblíbené a v mnoha rodinách se připravuje i na Vánoce jako ideální společenské jídlo.

Sýr se musí správně tavit

V případě pokrmu raclette se horské národy často dohadují, kdo z nich ho vynalezl. Ať je to tak či onak, i zde byl důvod pragmatický.

Švýcarští horalé, tedy farmáři, když přebývali přes léto se svými kravičkami nahoře na salaši, měli k jídlu k dispozici jen sýr, který tam vyráběli, a pak něco trvanlivého – brambory nebo chléb.

Nahřát bochník sýra u ohně a rozpuštěný kousek setřít na uvařené brambory nebo krajíc chleba byl skvělý způsob, jak připravit rychle teplou a vydatnou večeři.

Dnes sýr grilujeme v racletovačích, ve kterých se nahřívají buď celé bochníky, takové se používají v restauracích, nebo na malých pánvičkách, to už je dnešní podoba pro domácí přípravu.

Raclette si nejlépe vychutnáte s malými vařenými bramborami ve slupce doplněné o kyselé okurky Cornichons a s nakládanými cibulkami – to vše můžete dochutit i čerstvě mletým pepřem nebo přímo směsí koření na raclette.

Raclette je název sýra i pokrmu a k přípravě se nehodí každý sýr, důležité je, jak se taví.

Švýcarská vína a pálenky

Pro mnohé bývá velkým překvapením bohatá produkce vín ve Švýcarsku.

Skvělé podmínky pro pěstování vinné révy jsou ve Wallisu v údolí řeky Rhôny, v Ticinu, kde se produkuje hlavně Merlot, a to v červené i bílé variantě, ale i v okolí Curyšského jezera a v Graubündenu.

Historické vinice nad Ženevským jezerem jsou dokonce zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jsou totiž vybudovány v extrémně strmých svazích. Tradice pěstování révy a výroby vína ve Švýcarsku sahá až do římských dob.

Švýcaři si drtivou většinu produkce svých vín (skoro 98 %!) také doma vypijí a na export jde opravdu již jen minimum, i když to je také lahodné.

Ochutnávku spojenou s procházkou nebo projížďkou vinicemi Lavaux byste si neměli nechat ujít, protože o hrozny se tu starají hned „tři slunce“ – to první z oblohy, druhé se odráží od hladiny jezera a třetí je naakumulováno v kamenných zídkách.

Pojízdná palírna jede!

Ve Švýcarsku se daří i ovoci a kromě jabloní, hrušní, třešní nebo švestek se tu pěstují ve velkém i meruňky a maliny, ze kterých pak vznikají vynikající delikátní pálenky.

Za ochutnání stojí například produkty rodinné firmy Fassbind, která sídlí u Lucernského jezera. Palírnu je možné i navštívit a ochutnávat výrobky přímo na místě. Tyto pálenky navíc nejsou doslazovány cukrem, ale již jen dále zpracovaným ovocem.

Destilerie Fassbind má za sebou také bohatou historii a je s hrdostí označována za nejstarší švýcarskou palírnu. Její počátky sahají do roku 1865, kdy ji založil tehdy jen 17letý Gottfried Fassbind.

Již brzy po svém založení získala palírna za svou archivní třešňovici několik ocenění. Výjimečnosti zdejších produktů si všimli dokonce Napoleon, František Josef I., ruský car Mikuláš II. a další.

Během první světové války se stal dědic Siegfried Fassbind I. průkopníkem v exportu, když svoji třešňovici dodával i na západní frontu.

Po první světové válce si Siegfried všiml nedostatku palíren v Evropě, a vytvořil tak pojízdnou destilerii na železničních vagonech, která projížděla Evropou a destilovala to nejlepší ovoce, které cestou potkala. Tato mobilní palírna navštívila dokonce i Československo.

Foto: 152 Rundums: Switzerland Cheese Marketing AG Grand Entremont Giovanni: The Grand Entremont and its Raclette du Valais AOP – Grand Site du Gout Grand Entremont Pascal: Pascal Gertschen.ch Hotel Alpenland: Henrik Nielsen Photography Chalet max: Hirschen Wildhaus AG ST0034661: Switzerland Tourism / Marco Felix ST0037850: Switzerland Tourism ST 0037869: Switzerland Tourism ST 0037870: Switzerland Tourism SR045660: žádný ST 0047925: Switzerland Tourism ST0049318: Switzerland Tourism SR0058291: Swiss Panoramic Tours / Christophe Cosset
Štítky:
Lokalita:
Související články
Tak třeba Arlberg! Největší a nejluxusnější ski areál Rakouska Arlberg spojuje střediska St. Anton, Lech/Zürs a Warth-Schröcken, který patří také mezi TOP 5 na celém světě. Čeká na vás neuvěřitelných 305 kilometrů po většinou lehkých až středně náročných sjezdových tratí. Denně přepravuje návštěvníky 88 lanovek a vleků, z nichž nejznámější je Flexenbahn. Loni otevřená okružní trasa Run
Našinci blízké a čarokrásné je česko-německé pohraničí. Milovníci zimních sportů na něj nedají dopustit a nejeden ho preferuje i před „profláklými“ Alpami. Jen si to představte: romanticky zasněžené stromy, nikde nikdo a v lesním tichu se ozývá jen měkké klouzání běžek… Po náročném dni pak můžete nechat své tělo odpočívat v termálních lázních, nebo navštívit proslulé sklárny či vánoční trhy. Zimn
Solná komora (Salzkammergut) je jednou z nejmalebnějších oblastí Rakouska, která láká návštěvníky svou dechberoucí přírodou, historickými městečky a bohatou kulturní tradicí. Rozkládá se mezi alpskými vrcholy a průzračnými jezery, kterých je zde více než 70. Tato oblast je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO díky své jedinečné krajině a historickému významu. Nejznámějšími perlami Solné k
Jasná záře odrážejících se slunečních paprsků od mrazem stvořených vloček čerstvé sněhové pokrývky není jedinou věcí, která vás na jihu Rakouska oslní. Možná, že až doposud jste si neuvědomili, že krásná krajina Korutan je od českých hranic doslova za humny a nabízí nepřeberné množství zasněžených svahů, snoubené s vyhlášenou jižanskou pohostinností a korutanskou alpsko-jadranskou kuchyní…
Za opravdovým rájem na zemi vyráží stále více turistů do Indického oceánu. Stovky malých ostrůvků lákají svými bílými plážemi, průzračným mořem a tropickou vegetací, přitom ale nabízejí i dostatek soukromí a často také neopakovatelné kulinářské zážitky. Ráj pro bohaté na Maledivách Rozloha pevniny: 298 km2 Hlavní město: Male Zřízení: republika Stát oficiálně zvaný Maledivská republika je as
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovedl diplomatickou misi Rudolfa II. do Persie Čech?
historyplus.cz
Dovedl diplomatickou misi Rudolfa II. do Persie Čech?
Z Turků jde v 16. století strach! Expandují na východ stejně jako na západ. Obává se jich křesťanská Evropa i Persie, ve které vládne dynastie Safíovců. Nebylo by od věci vytvořit mocnou koalici, kvůli níž by Osmané museli tříštit svoje síly. Je ale vůbec možné, aby se z křesťanů a muslimů stali spojenci?!   Mladičkému českému a uherskému
Chtěla mě připravit o mé dědictví
skutecnepribehy.cz
Chtěla mě připravit o mé dědictví
Dcera nedokázala unést, že se ze mě stala bohatá paní s chalupou, krásným bytem a několika vkladními knížkami. Vymyslela lest s jediným cílem. Okrást mě o všechno. Má dcera byla vymodlená, a tudíž i pěkně hýčkaná. Už jsem ani nedoufala, že se mi podaří mít dítě. Dělala mi jen samou radost a můj rozvod schvalovala. Stála na mojí straně, přestože už od dětství měla
Budete přesazovat? Zkuste hydroponii
panidomu.cz
Budete přesazovat? Zkuste hydroponii
Pokud se vám nedaří doma s pokojovkami, je ještě jedna možnost, jak své rostlinky můžete zachránit. Zkuste je pěstovat bez použití zeminy. Tato metoda pěstování rostlin má jednu velkou výhodu – zatímco při tradičním způsobu musíte rostlinku zalévat každý druhý nebo třetí den, tady přijímá vodu stále. Namísto hlíny totiž rostliny „žijí“ pouze ve vodě
Automobil aneb jak koně nahradila koňská síla
epochaplus.cz
Automobil aneb jak koně nahradila koňská síla
Ať chceme, nebo ne, nejlepší vynálezy přináší lenost. Nejprve člověk objevil kolo. Z kola vyrobil vozík, aby nemusel vše nosit na zádech. A když přivázal vozík za zvíře, měl to takřka bez práce. Co kdyby ale nemusel využívat sílu živého zvířete? Ke vzniku osobního automobilu byl už jen krok. Pára, která rozpohybovala svět Počátky historie automobilu
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
21stoleti.cz
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních následků ztratit až 15 % své krve, někteří lidé tuto schopnost nemají. Nemusí se vždy jednat o vrozený problém, jako například u hemofilie. Zvýšená krvácivos
Atraktivní splněný sen na jižní Moravě
rezidenceonline.cz
Atraktivní splněný sen na jižní Moravě
Romanovi a jeho ženě se líbí jednoduchý styl, střídmost a čisté linie. A přesně tak také vypadá jejich neokázalý, ale velkorysý a praktický dům, který beze zbytku využívají. Soudobá vila vyrostla v místě, kde si investor kdysi jako kluk přivydělával shrabováním listí. I když do té doby vždy bydlel v pronájmech, v jeho snech o
Nemáte co na sebe? Něco si vytiskněte!
epochalnisvet.cz
Nemáte co na sebe? Něco si vytiskněte!
Potřebujete nové oblečení? Dříve by se šlo ke švadleně, dnes si objednáme něco přes internet. A jak to bude za pár let? Prostě zadáme parametry a pošleme pokyn k tisku!   Rozruch začíná už 4. března 2013, když na módní přehlídce v Ace Hotelu v newyorském Manhattanu vkročí na molo americká burleskní tanečnice Dita Von
IEM SPA Aesthetic Longevity Clinic: Moderní přístup ke kráse a dlouhověkosti
iluxus.cz
IEM SPA Aesthetic Longevity Clinic: Moderní přístup ke kráse a dlouhověkosti
IEM SPA Aesthetic Longevity Clinic je ideálním místem pro ty, kteří hledají špičkové metody péče o krásu v kombinaci s celostním přístupem ke zdraví a dlouhověkosti. Longevity jako životní styl Po
Záhada Jantarové komnaty: Spočívá na ní kletba?
enigmaplus.cz
Záhada Jantarové komnaty: Spočívá na ní kletba?
Jedním ze zanícených hledačů Jantarové komnaty byl Němec Georg Stein. Ovšem až do doby, kdy jeho mrtvolu objeví náhodný kolemjdoucí ve zřícenině hradu. To ovšem není zdaleka jediný případ, kdy hledač
Cítíte se pod psa? Zpomalte!
nejsemsama.cz
Cítíte se pod psa? Zpomalte!
Syndrom vyhoření je většinou považován za nemoc postihující workoholiky a jedince, kteří jsou v zaměstnání vystaveni psychické zátěži. Avšak ohroženi jsou všichni, kdo trpí dlouhodobým stresem. Poslouchejte své tělo a zakročte, dokud je ještě čas. Postihnout může opravdu kohokoli. Zvýšenému riziku jsou vystaveny třeba i matky na mateřské dovolené, lidé žijící v dlouhodobě neuspokojivém vztahu nebo ti,
Quinoa salát s tofu
tisicereceptu.cz
Quinoa salát s tofu
Salát z quinoy je velmi zdravý, výživný a lehce stravitelný. Suroviny na 2 porce 80 g suché quinoy 1 lžíce kari sůl, pepř 2 hrsti baby špenátu 2 vejce 100 g cherry rajčat 200 g tofu 1 lží
Kohoutová utekla od manžela zpátky do práce?
nasehvezdy.cz
Kohoutová utekla od manžela zpátky do práce?
Herečka Berenika Kohoutová (33), která září v seriálu Jedna rodina, se krátce poté, co porodila svou druhou dceru Aloisii (4 měsíce), vrátila do práce. „Jsem trošku blázen,“ přiznává, ale možná k to
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz