Zatímco v Číně právě probíhá festival psího a kočičího masa, proti kterému protestují ochránci přírody, milovníci chlupatých mazlíčků a všechny citlivé duše světa, nastal ten pravý čas připomenout si, že zdaleka nejde o jedinou kulinářskou šílenost, kterou asijská kuchyně skýtá.
Následující výběr představuje ty nejbizarnější pokrmy, jaké si jen dokážete představit. Spíše než jako inspirace tak pravděpodobně poslouží jako odstrašující příklad. I když, jeden nikdy neví…
1. Betamax (Filipíny)
Ačkoli tento název připomíná něco, co se prodává v lékárně mezi volně prodejnými vitamíny, ve skutečnosti se jedná o naprosto šílenou pochutinu filipínských teenagerů, grilované kostky krve. Ne, neděláme si legraci.
Kuřecí krev po vychladnutí získá konzistenci želé, které je možné nakrájet na kousky a ogrilovat. Poté se kostky dokřupava opražené krve napíchají na špejle a prodávají ve stáncích s rychlým občerstvením. Vlastně je to něco jako české škvarky, jen mnohem odpudivější!
2. Balut (Filipíny)
Na Filipínách ještě chvíli zůstaneme, právě odsud totiž pochází balut, který si možná pamatujete z české řady reality show „Robinsonův ostrov“ jako součást jedné ze soutěží.
Extrémní disciplínou se pojídání balutu stalo naprosto oprávněně, pozřít ho totiž dokážou jen ti nejotrlejší jedinci. Princip přípravy je velmi jednoduchý. Vezmete oplodněné kachní vejce s kuřetem uvnitř a zaživa jej uvaříte.
Tuto delikatesu poté spořádáte i se skořápkou vejce, zobákem, pařátky a peřím kuřete. Pochutka, že?
3. Vosí sušenky (Japonsko)
Výrobci jistých velmi zdravých sušenek z Japonska se rozhodli obohatit tuto pochutinu o přírodní protein. Nachytají tedy vody, usmrtí je, uvaří a poté usuší. Takto upravený hmyz poté zamíchají do těsta sladkých sušenek.
A nejšílenější je, že si tento nápad Japonci pochvalují a sušenky se velmi dobře prodávají. Trend zdravé výživy očividně lidi přiměje sníst cokoli, pokud to má nálepku „bio“!
4. Grilovaná tarantule (Kambodža)
Grilovat tarantule lidé v Kambodži začali v době, kdy celou zemi sužoval nedostatek jiných potravin a tak hladoví chudáci ze zoufalství snědli prakticky cokoli.
Přitom ale přišli na to, že jim chlupatý pavouk chutná, a tak u tohoto zvyku zůstali, ačkoli hladomory už je dávno netrápí.
Chuťově prý tarantule připomíná něco mezi kuřetem a treskou (je těžké si to představit, ale přesně takto to ti, kdo se nebáli ochutnat, popisují) a dnes patří mezi vyhlášené lahůdky, které všichni milovníci gastroturistiky touží ochutnat. Inu, proti gustu…
5. Živá chapadla chobotnice (Japonsko)
Dobře, buďme upřímní. Chapadla ve skutečnosti nejsou živá, ale po odseknutí z chobotnice v nich dochází k posmrtným záškubům nervů, takže se sama plazí po talíři, jako by je někdo očaroval.
V takovou chvíli podle originální receptury vezmete hůlky a hezky syrové chapadélka spořádáte. Je to sice trochu děsivá představa, ale na druhou stranu, alespoň máte stoprocentní jistotu, že je vaše večeře skutečně čerstvá…