Domů     Děsivé tajemství hradu Hanigovce: alchymista jménem Páter smrt
Děsivé tajemství hradu Hanigovce: alchymista jménem Páter smrt
od 3.3.2020
1

Kdysi mocný hanigovský hrad je už více než čtyři staletí jen ruinou. Ani tak dlouhý čas ale nedal zapomenout na tajemné a také temné události, kterých byl kdysi svědkem. Alchymistickou dílnu tu totiž měl záhadný mnich přezdívaný Páter smrt.

Světlo v malé místnosti s klenutým stropem dává ohniště a kahany pod křivulemi. Nad nimi se naklání tajemná postava s tváří ukrytou ve stínu kápě. Nad kotlíkem stoupá podivná nažloutlá pára a muž sleduje, jak uvnitř vře jakási směs.

Oním tajemným mužem je italský páter Francesco, který se v alchymistické dílně právě snaží dokončit velmi nebezpečné dílo. Zvláštní a smrtící jed, jenž pak zaručí, že jeho pán bude mít volnou cestu k moci!

Útěk z Itálie

Jak se vůbec stalo, že záhadný mnich v 16. století skončil v tajné laboratoři na slovenském hradu Hanigovce? Pro italského pátera Francesca už byla v jeho rodné zemi příliš horká půda.

Příliš se totiž rozšířily pověsti o jeho travičském umění, které mu vysloužilo přezdívku Páter smrt. Vyprávělo se, že měl na svědomí desítky obětí, zejména z bohatých šlechtických rodin.

Mnozí šlechtici si jej totiž najímali, aby je zbavil nepohodlných sousedů, soupeřů o dědictví nebo soků v lásce. Zřejmě proto, aby se dostal z dosahu pomstychtivých mocipánů, dostal se až na území dnešního Slovenska.

Útočiště na hradě

Pevnost Hanigovce stála na úpatí Čergovského pohoří už ve 14. století. Nás ale zajímá období po roce 1460, kdy se tamní panství dostalo do majetku Mikuláše Tarczaye. Právě k němu se váže nejtemnější období hradních dějin.

Tarczay byl totiž lakomý a mocichtivý, dlouho měl zálusk na majetky okolních šlechticů. Jeho sousedé byli vesměs bohatí a úspěšní šlechtici, kterým bylo co závidět. Těšili se přízni krále a jejich majetky se neustále zvětšovaly.

Tarczay navíc toužil po slávě a uznání, nicméně ani jednoho se mu nedostávalo. Je jasné, že když se doslechl o travičském páterovi, který pomocí svých lektvarů vyřešil mnohé majetkové spory, napadlo jej, že by mohl jeho služeb využít, a povolal ho na hrad.

Podivné přátelství

Z té doby se nedochovalo příliš svědectví či historických záznamů o alchymistech a jejich pobytu na Slovensku, a tak je příběh pátera Francesca docela výjimečný.

Pán hradu mu prý projevoval velkou přízeň a vybudoval pro něj v podzemí hradu dokonalou alchymistickou laboratoř.

Ta se nevěnovala, jak bylo tehdy zvykem objevení tajemství výroby zlata, nebo kamene mudrců, ale měla jen jediný cíl, vyrobit pro Tarczayho co nejúčinnější a přitom nezjistitelný jed. Laboratoř ve dne v noci hlídala ozbrojená stráž.

Přátelství mezi oběma muži umocňovaly i touhy Tarczayho, proslavit se jako hrdina. Jeho předchůdce, hradní pán Peter Perényi (?-1423) byl totiž velmi slavný muž.

Jako zdatný a nebojácný hrdina se proslavil v bitvě proti Turkům, kdy zachránil život samotnému králi Zikmundovi (1368-1437), který se mu odvděčil zlatem a mnoha majetky.

Páter Francesco jej v tom jen podporoval a stále jej ujišťoval, že po odstranění jeho šlechtických konkurentů se mu dostane zasloužené slávy a proslaví se i na bojištích. Podařilo se mnichovi uspět a opatřit šlechtici nezjistitelný jed?

Černý pavouk

Nesnadný úkol pomohla páterovi vyřešit sama okolní příroda. Lesy a stráně v okolí hradu byly totiž bohaté na houby, mezi nimiž mnich objevil doslova poklad. Hojně tam totiž rostla houba, přezdívaná černý pavouk.

Šlo o prudce jedovatý pavučinec plyšový, jak se v dnešní době nazývá. Pavučinec obsahuje velmi zrádný jed, který napadá ledviny a dokáže je v krátkém čase zcela zničit.

Čas mezi požitím jedu a prvními příznaky otravy však může být až několik týdnů, a tak byla příčina smrti tehdy jen těžko zjistitelná. Zákeřná houba byla oblíbená u travičů už od starověku, například ve starém Řecku a Římě.

Sám Tarczay se nechal oblažovat mnichovými historkami o jedovatých lektvarech, jejich účincích a obětech.

Nejvíce jej zaujalo vyprávění o nejproslulejší antické travičce Locustě, která otrávila římského císaře Claudia, a jejích služeb využil i císař Nero k odstranění Claudiova syna Britannica.

Co s lektvarem?

Hradní pán už představoval, jako jeho šlechtičtí sokové umírají v krutých bolestech jeden po druhém a on se zmocňuje jejich majetků. Páter Francesco totiž splnil, co slíbil. Ve své laboratoři se mu podařilo namíchat opravdu účinnou směs.

Její účinky pak Tarczayimu úspěšně předvedl na jednom z loveckých psů. Zvíře skutečně pošlo až za dva týdny, a to v krutých bolestech. Zůstává však záhadou, jak a zda skutečně, tento ďábelský lektvar Tarczay použil.

Na okolních hradech prý skutečně došlo k několika nevysvětleným úmrtím, nikdy se ale nepodařilo prokázat, že by za nimi stál právě Mikuláš a jeho děsivý společník. Ať už tomu bylo tak, či tak, jedno přání se mocichtivému šlechtici přece jen splnilo. I když asi ne tak, jak by si sám představoval.

Ze zbabělce hrdinou

Tarczay se totiž skutečně stal hrdinou. Když král Ludvík Jagelonský (1506-1526) zahájil v roce 1526 protiturecké tažení, hradní pán z Hanigovců oblékl brnění, vzal do ruky těžký meč a postavil se po boku krále.

V bitvě u Moháče se prý ale neustále držel v blízkosti Ludvíka, zřejmě kvůli tomu, aby zůstal chráněný jeho vlastními vojáky. To jej ale neochránilo před lučištníky. Hrot turecké střely mu prorazil brnění a vnikl rovnou do srdce.

Střela byla původně namířená na krále a Tarczay do ní nešťastnou náhodou vpadnul. Všichni však byli přesvědčeni, že se snažil šíp zastavit úmyslně a zachránit život panovníka. Splnil se mu tedy sen, byl prohlášen za hrdinu, ale bohužel za cenu života.

A co se stalo s páterem Francescem? Ten, když se dozvěděl o smrti svého pána, vypařil se jako pára nad hrncem a už o něm nikdo neslyšel.

Hrad, bohaté dary a další polnosti pak dostala darem Mikulášova dcera Anna Tarczay jako odměnu za otcovo hrdinství při záchraně králova života.

Foto: Wikipedia, Ján Serbák - SME, Flog Pravda, cz.megaubytovanie.sk, PIS.sk
Lokalita:
reklama
Související články
2.4.2024
Na louce jižně za obcí návštěvníka překvapí kamenný kruh, který jako by z oka vypadl megalitickým památníkům typické například pro anglický venkov. Kruh z 25 obřích kamenů o průměru 30 metrů tu v roce 2008 vytvořil místní stavbař Václav Jílek. Všechny žulové balvany pocházejí ze vzdálenosti maximálně 15 kilometrů od Holašovic a mají různou velikost, ten největší o hmotnosti 19 tun stojí samo
Jsou památky, které nás na místě, kde stojí, docela překvapí. Kdo by třeba uprostřed západočeských lázní čekal výstavný pravoslavný chrám v byzantském stylu? To, že západočeské lázně jsou už dlouho cílem hostů z Ruska, je všeobecně známo. Bylo tomu tak už v 19. století, kdy se sem ruští návštěvníci i pacienti jen hrnuli. V Mariánských Lázních se jim líbilo, ale postrádali důležitou věc: pravoslav
25.8.2023
Fascinující svět optických klamů s více než 150 interaktivními a hlavně zábavnými exponáty. To vše si můžete užít v největším muzeu trikových iluzí v Praze. A věřte, že perfektní zábavu si tu užije opravdu každý bez rozdílu věku. Vydejte se za jedinečným zážitkem do nejzábavnějšího českého muzea. Pořídíte si fakt legrační fotky a videa. “Je to svět neskutečných optických klamů, kde se stane
8.8.2023
Letní archeologický výzkum v Kateřinské jeskyni v Moravském krasu přinesl, stejně jako loni, zajímavé objevy. „V takzvané Bezejmenné chodbě byly nalezeny nástroje – štípaná industrie z rohovce. Jejich stáří se nyní bude zkoumat. Jednou z teorií je, že jsou dokonce z mladšího paleolitu. V téže chodbě se také našly dva úlomky z břidlice s plastickou rytinou postav. Je to naprostý unikát a archeo
8.6.2023
Jen o pár kilometrů od Krašova nás uprostřed lesů zaujme vypínající se věž zříceniny hradu Libštejn. Byl založen ve 14. století a svého času býval také proslulým vězením. Pro obléhání však neměl ideální umístění, protože sice stál na vysokém kopci, ale několik ještě vyšších bylo poblíž, takže odtud mohlo nepřátelské dělostřelectvo pálit ostošest. V období vrcholného středověku se hrad skládal z 
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat