Domů     Jaké jsou nejkrásnější mosty na světě?
Jaké jsou nejkrásnější mosty na světě?
od 25.9.2019
1

Mosty měly a stále mají svou nezastupitelnou úlohu. Díky nim mohli lidé obchodovat, ale hlavně cestovat.  Vydejte se s epochouplus na výpravu za těmi nejzajímavějšími mosty na světě!

Golden Gate Bridge

Kde stojí: San Francisco, Spojené státy americké

Kdy byl dokončen: 1937

Kdo by neznal pravděpodobně nejznámější a také nejfotografovanější most na světě, pýchu San Francisca Golden Gate Bridge! Stavba započala již v roce 1933, přičemž nikdo nevěřil, že odolá častým zemětřesením nebo bouřlivým přílivům a odlivům.

Za hlavního inženýra byl zvolen Joseph B. Strauss a ten spolu s architektem Irvingem Morrowem pro stavbu vybral tmavě oranžovou barvu. Mělo to svůj praktický důvod. Nad zálivem se totiž často objevuje mlha, a tak měl být most snadno rozpoznatelný.

Celé dílo drží pohromadě 600 000 nýtů, přičemž ten poslední měl být z ryzího zlata. Jenže kvůli své měkkosti vyletěl a ztratil se v moři. Stavba by dnes vyšla na něco přes 30 miliard korun.

Zajímavost: 

Tower Bridge

Kde stojí: Londýn, Velká Británie

Kdy byl dokončen: 1894

Tower Bridge, spojující břehy Temže u londýnského Toweru, patří k nejkrásnějším ukázkám viktoriánské architektury.

Po technické stránce se jedná o unikátní kombinaci zvedacího a visutého mostu (tradiční most by bránil lodní dopravě směřující do londýnského přístavu a z něj). Po obou stranách mostu se nacházejí 65 metrů vysoké novogotické věže, které uprostřed spojuje lávka.

Ta sloužila pěším až do roku 1910. Poté byla uzavřena, zejména kvůli hojnému počtu prostitutek, kapsářů, ale i sebevrahů, kteří se na ní shlukovali.

Harbour Bridge

Kde stojí: Sydney, Austrálie

Kdy byl dokončen: 1932

Harbour Bridge patří společně s Operou k nejvýznamnějším symbolům nejen Sydney, ale i celé Austrálie.

Jeho stavba započala již v roce 1923, slavnostního otevření se ale most dočkal po osmi letech, tedy v roce 1932. Této události se přitom podle výpovědí zúčastnil asi 1 000 000 obyvatel (v Sydney tehdy žil asi 1 256 000 obyvatel).

Co se týče technických parametrů, se svou šířkou téměř 49 metrů představuje Harbour Bridge nejširší ocelový obloukový most na světě. Pojme 8 jízdních pruhů a dále pásy pro pěší, cyklisty, ale i vlaky. Po otevření zde vedly i dvě tramvajové linky.

Brooklynský most

Kde stojí: New York, Spojené státy americké

Kdy byl dokončen: 1883

Most přes řeku East River, který propojuje dva významné městské obvody New Yorku Manhattan a Brooklyn, patří mezi nejstarší visuté mosty v USA. Když na něm v roce 1870 začal pracovat architekt John A. Röbling, byl rozhodnutý postavit fenomenální stavbu, která by zjednodušila newyorskou dopravu.

Ta totiž na přelomu 1866–1867 zkolabovala (kvůli mrazům zamrzaly lodě). Mostní věže, postavené z vápence, žuly a cementu, patřily v té době k nejvyšším stavbám na západní polokouli.

Cena výstavby celého mostu byla tehdy vyčíslena na neuvěřitelných 15,5 milionu dolarů, což by dnes v přepočtu znamenalo asi 8,7 miliardy korun.K velké tragédie také došlo hned po otevření mostu. Rozkřiklo se totiž, že se stavba hýbe a nezvládá nápor lidí.

Zavládla proto panika, při které se lidé snažili co nejrychleji se dostat z mostu. Celkem bylo ušlapáno 12 lidí.

Ponte di Rialto

Kde stojí: Benátky, Itálie

Rok stavby: 1591

Italské město lásky má několik ikonických míst. Jedním z nich je i nejstarší ze čtyř cest přes Canal Grande, most Ponte di Rialto.

Původně na tomto místě přitom stál pontonový most, známý pod názvem Ponte della Moneta, který roku 1181 postavil Nicolò Barattieri. O století později, v roce 1255, ho ale Benátčané nahradili mostem dřevěným.

Ten byl postaven na dvou šikmých rampách a pohyblivém středu, takže umožňoval proplout i vyšším lodím. V roce 1524 se ale most z důvodu přetížení zřítil.

Současný, kamenný most navrhl Antonio da Ponte a už téměř pět století platí za jednu z nejvýznamnějších památek města.

Viadukt Millau

Kde stojí: Millau, Francie

Rok stavby: 2004

Závěsný silniční most klenoucí se nad údolím řeky Tarn byl se svou výškou 343 metrů do roku 2012 nejvyšším mostem na světě. Tvoří ho sedm betonových pilířů a osm mostních polí (části mostu ležící mezi sousedními podpěrami).

Vlastní konstrukce je ocelová a váží 36 000 tun. Nejvyšší pilíř spolu s věží nad vozovkou přesahuje svou velikostí i Eiffelovu věž. Krátce po svém otevření se most stal slavnou turistickou atrakcí.

I proto na něm musela být snížena nejvyšší povolená rychlost, ze 130 na 110 km/h (lidé si často most fotí během jízdy).

Karlův most

Kde stojí: Praha, Česká republika

Rok stavby: 1402

Na tuto gotickou památku, založenou Karlem IV., zavítá snad každý, kdo navštíví Prahu. Karlův most spojuje přes Vltavu Staré Město a Malou Stranu a tvoří ho 16 oblouků.

Konstrukce stojí na mlýnských kamenech, které jsou pravděpodobně podloženy rošty z dubových kůlů. Vstup na most „chrání“ po obou stranách věže. Staroměstská mostecká věž, dílo Petra Parléře, je přitom považována za nejkrásnější středověkou věž Evropy.

Most měl v historii svou nezastupitelnou roli – Praha se díky němu stala důležitou součástí obchodních cest mezi východní a západní Evropou.

Most Si-o-se Pol

Kde stojí: Isfahán, Írán

Rok stavby: 1602

Si-o-se Pol je dvoupodlažní kamenný most se 33 oblouky, který se nachází ve třetím největším íránském městě Isfahánu.

Stavba dlouhá necelých 300 metrů je považována za jednu z nejkrásnějších ukázek architektury safavidské říše, jedné z nejvyspělejších islámských civilizací.

Most ze žlutých cihel a vápence nechal na počátku 17. století vystavět perský šáh Abbás I. Veliký a původně sloužil jako akvadukt, který přiváděl vodu do zahrad paláce na severní straně řeky. Jedná se také o nejdelší most na řece Zayanderud. V Isfahánu se nachází dalších 11 podobných mostů.

Hartland Bridge

Kde stojí: Nový Brunšvik, Kanada

Rok stavby: 1901

Hartlandský most v kanadském Novém Brunšviku je se svými 391 metry nejdelším krytým mostem na světě a právoplatně patří mezi národní historická místa Kanady. Stavba stojí na řece St.

John od roku 1901 (předtím bylo možné překonat vodní tok pouze trajektem), od samého začátku se ale potýkala s mnoha problémy. Už v roce 1907 ji zachvátil požár, který téměř zničil mýtný dům.

O několik let později se pak vinou ledové kry zhroutily dřevěné sloupy (záhy byly nahrazeny stabilnějšími betonovými nosníky). Od roku 1970 mají na most kvůli statice zakázán vjezd nákladní automobily.

Most Banpo

Kde stojí: Soul, Jižní Korea

Rok stavby: 1982

Banpo je hlavní most přes řeku Han v Soulu a spojuje důležité městské čtvrti Seocho a Yongsan. Dvoupodlažní stavba je určena pro pěší, cyklisty, ale silniční dopravu. V čem se ale liší od jiných mostů?

V konstrukci je zabudována fontána „Duhový měsíční svit“, která čerpá vodu přímo z řeky Han, což je ekologicky šetrné vůči prostředí. Pohání ji 38 čerpadel a má 9380 trysek po obou stranách. Voda padá z 20 metrů a dosáhne až 43 metrů daleko.

Během dne fontána vytváří stovky různých barevných kreací připomínajících výjevy z přírody. Most byl navržen tak, aby se během období srážek, kdy hladina řeky stoupá, mohlo jeho spodní podlaží ponořit pod hladinu.

Pont du Gard

Kde stojí: Nimes a Avignon, Francie

Rok stavby: asi 19 př. n. l.

Římský akvadukt vystavěl okolo roku 19 př. n. l. císař Augustus. Stavba se skládá ze tří na sobě stojících arkád, které byly součástí kanálu přivádějícího vodu do města.

Už ve fázi těžby byla konstrukce vyměřena na milimetry, a tak celý akvadukt mohl být postaven tzv. suchou cestou, tedy bez užití malty (kameny se spojovaly pouze za pomoci klínů).

Na výstavbu bylo zapotřebí 50 tisíc tun kamene a vyšla na 30 milionů sesterciů, což se při velmi hrubém převodu na dnešní ceny rovná částce 15 miliard korun. Od 10. století začal akvadukt sloužit jako most přes řeku Gard a díky tomu se dochoval dodnes.

Text: Lenka Kospertová

Foto: Shutterstock
Štítky:
Lokalita:
reklama
Související články
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabíd
V Královéhradeckém kraji si každý najde to svoje! Pokud nejste milovníky lyžování nebo běžkování, nemusíte se bát, že byste se tady během zimních měsíců nudili. Přinášíme vám tipy na skvělé výlety, během nichž objevíte mnoho utajených koutů kraje. Když využijete veřejnou dopravu, neutratíte za výletování celou výplatu. Za svůj výlet se určitě nezapomeňte odměnit vyhlášenými královéhradeckými gas
Po loňském úspěchu turistického balíčku 1 víkend a 4 ikonické vily, který nabízel TIC BRNO ve spolupráci se správci všech objektů, se letos mohou návštěvníci Brna těšit na rozšíření. Za jeden víkend mají šanci poznat hned 5 vil – přibyla nově otevřená Arnoldova vila v Černých Polích. „Díky výjimečné spolupráci pěti brněnských institucí vznikl před dvěma lety komplexní turistický produkt pro mil
Oblast Jílového u Prahy byla vždycky známa tím, že se tu nachází zlato. Věděli to už ve 14. století, když tu otevřeli důl sv. Josefa. Štolu pak najdeme zakreslenou i na důlních plánech z roku 1730, i když nikde se nedočteme o tom, kolik zlata tu naši předkové vlastně nakutali. Víme jen to, že vytěženou zlatou rudu dopravovali pomocí povozů na pravý břeh Sázavy, kde stály rudné mlýny a kde se tak
Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájily jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřely dle prodloužené otevírací doby pro duben již od Velkého pátku 29. března. Pět jeskyní v Olomouckém kraji (Javoříčské, Mladečské, Na Pomezí, Na Špič
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
panidomu.cz
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
epochaplus.cz
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl