Domů     Bečov nad Teplou: Po stopách tajemství relikviáře sv. Maura
Bečov nad Teplou: Po stopách tajemství relikviáře sv. Maura

Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli navštívit raději romantický hrad, nebo spíš pohádkový zámek, vydejte se do Bečova nad Teplou. Je tu totiž hrad i zámek, které se navíc mohou pyšnit naprosto unikátními poklady nedozírné ceny.

Největším pokladem na Bečově je bezesporu stříbrem, zlatem a drahokamy vykládaný relikviář svatého Maura. Osm století starý klenot románských zlatníků je svou unikátností a hodnotou srovnatelný s českými korunovačními klenoty.

Některé rytiny z drahých kamenů, kterými je ozdoben, jsou téměř dva tisíce let staré. K jeho moderní historii se váže navíc velmi dramatický příběh, který jako kdyby vypadl z nějaké špionážní detektivky.

Co se odehrálo na pozadí objevu, který je považován za jeden z největších za celé minulé století?

Tajemný obchodník

Příběh se začíná odvíjet v roce 1984. Tehdy české úřady oslovil tajemný obchodník z USA jménem Danny Douglas. Jeho požadavek byl vskutku zvláštní.

Měl totiž zájem pro svého klienta odkoupit od státu určitou historickou památku, která je ukryta na území Československé socialistické republiky kdesi v oblasti západních Čech. Úřadům za ni nabídl 250 tisíc dolarů, což tehdy byla velmi zajímavá částka.

Tak zajímavá, že se do vyjednávání vložila kriminálka, která začala pátrat po tom, jaký že to poklad je u nás zakopaný. Policisté k tomu měli několik indicií.

Vzácný předmět měl být velký přibližně jako konferenční stolek a jeho skrýš se nacházela zhruba 100 kilometrů vzdušnou čarou od Norimberku. Na stopu je však přivedla kniha z roku 1932, která popisovala zvláštní relikvář uložený na zámku v Bečově nad Teplou. Právě on všem dostupným indiciím odpovídal.

Skrýš pod podlahou

V listopadu 1985 pak na hrad dorazil tým odborníků a kriminalistů, aby vypátral skrýš pokladu. Druhý den pak několik lidí shlíželo do jámy pod dřevěnou podlahou hradní kaple Navštívení Panny Marie.

V mezeře mezi podlahou a skalním podkladem ležela skříňka, která už od prvního pohledu byla ve velmi špatném stavu. Nicméně první ohledání experty z Uměleckoprůmyslového muzea ukázalo, že se jedná o památku nevyčíslitelné hodnoty.

Její prodej do zahraničí tak nepřipadal v úvahu a v 90. letech byl relikviář odevzdán restaurátorům a zapsán na seznam národních kulturních památek. Jeho opravy byly ale neuvěřitelně náročné, restaurátoři museli vymyslet úplně nové techniky práce.

Stovky dílů bylo třeba opravit nebo nahradit. Nakonec vyrobili nové ořechové jádro schránky, které nahradilo původní zničené dřevo dubové. Na hřebeni střechy relikviáře byly opět doplněny chybějící křišťálové koule. Než byl relikviář hotov, uplynulo dlouhých deset let.

Šlechtici a kolaboranti

Kdo a proč ale poslal amerického obchodníka Douglase, aby poklad v Bečově vypátral? Jeho klienty byli původní majitelé relikviáře, kterým byl šlechtický rod Beaufortů.

Jejich předek Alfred de Beaufort skříňku s ostatky svatých koupil v roce 1838 od církve za dva a půl tisíce zlatých a nechal ji zrestaurovat a opravit, aby ji pak uložil právě na svém zámku v Bečově nad Teplou.

Tam také relikviář zůstal až do konce druhé světové války, kdy museli Beaufortové z tehdejšího Československa uprchnout, neboť za okupace spolupracovali s nacisty. Vzít s sebou při útěku rozměrný relikviář nebylo možné, a tak jej ukryli v hradní kapli.

Po čtyřiceti letech se jej pak pokusili anonymně získat zpět.

Skříňka byla vyrobena belgickými mistry řemeslníky již ve 13. století, aby do ní klášter ve městě Florennes mohl uložit ostatky svatého Jana Křitele a francouzského kněze Maura, který byl v 1. století popraven kvůli šíření křesťanství.

Eleonořin diadém

Relikviář ale není jediným pokladem, který u nás po Beaufortech zbyl. Teprve loni se totiž na zámek vrátila briliantová korunka šlechtičny Eleanor, která byla dcerou hradního pána Friedricha.

Byl to právě on, kdo přivezl v roce 1838 unikátní relikviář na bečovský zámek. A podobně jako relikviář, po válce se kdesi ztratila i korunka jeho dcery.

Opět po ní začal až po řadě desetiletí pátrat kastelán Bečova Tomáš Wizovský s historikem Františkem Maryškou a dalšími odborníky.

Její stopu objevili v poválečných seznamech zabaveného majetku na zámku v Křimicích, který byl později pronajat Škodovým závodům v Plzni. Všechny cennosti z něj byly přesunuty na zestátněný zámek Kozel.

Tam jedinečný diadém skončil v papírové krabici, aniž by si byl někdo vlastně vědom jeho ceny. Inventární záznamy z šedesátých let se zmiňují o rozlomené čelence z bílého kovu, neznámého původu. Dokonce byla tehdy považována za divadelní atrapu!

Šperk za miliony

Vzácný diadém byl přitom vyroben ve druhé polovině 19. století šperkaři z oblasti dnešního Německa, Rakouska nebo Belgie. Čelenka zhotovená ze žlutého zlata byla navíc přikryta silnou vrstvou stříbra a osazena více než pěti sty diamanty.

Šperk byl navíc původně uložen v kazetě, kam byl ukládán rozložený na dvě části. Zvláštností je také to, že kazeta zřejmě obsahovala více sad drahokamů, které bylo na vrcholcích korunky možné měnit podle toho, jak barevně ladily.

Dosud neobjevené náhradní diamanty, smaragdy, rubíny, safíry a perly měly zřejmě daleko větší hodnotu než samotný šperk, který i tak znalci ohodnotili na dva miliony korun.

Zpět na zámku

Není divu, že se s korunkou nechtěla šlechtična jen tak rozloučit, což také dokazují její dopisy, které na konci padesátých let posílala francouzskému velvyslanectví v Praze. Chtěla mít alespoň možnost nosit ji, pokud bude v Čechách.

Eleonor ale zemřela dříve, než o její žádosti bylo rozhodnuto. Nakonec byl šperk vypátrán a dnes si jej můžete prohlédnout v zámecké expozici. Jeden z nejzachovalejších českých hradů ale toho dokáže nabídnout daleko více.

Jeho historie sahá až do začátku 14. století a díky tomu, že už za renesance přestal sloužit jako sídlo, byl uchráněn dalších přestaveb. Uchovala se tu tak řada památek po práci středověkých stavitelů.

Zámek vybudovaný v 18. století na základech původního barokního opevnění je ozdoben okrasnými terasami s bazény a fontánami. Jeho sklepy pak ukrývají také unikátní sbírku 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského v hodnotě minimálně 20 milionů korun!

Lahve z 19. století byly objeveny pod podlahou kaple společně se slavným relikviářem.

Jiří Mareček

Foto: Wikiedia, Archiv
Související články
Vojenské auto se kodrcá šumavskými silničkami. „Už abychom to měli za sebou,“ honí se hlavami šesti vojákům a jejich velitelům. Míří do někdejší sklářské osady Hůrka na planině v lese směrem na Hartmanice a Srní. S sebou mají i pořádnou zásobu alkoholu. Čeká je odklízení mrtvol, úkol, který není zrovna příjemný. Píše se rok 1953. Šumavské hvozdy se mění v nepřístupné pásmo, kam komunistická Veřej
V Česku nalezneme nepočítaně míst s magickou energií. Zde jsou další z nich, která mají prý dokonce až léčivou moc! 1 Nedokončený chrám dobije baterky V Panenském Týnci v okrese Louny má původně stát velkolepá stavba chrámu, ta však zůstává nedokončena. Přesto místo i nadále láká mnoho lidí a je důkazem, že není nutná přepychová výzdoba a svaté obrázky, aby byl chrám opravdovým chrámem. Panensk
Česko je bohaté na přírodní krásy, ale i na místa, která jsou spojená s nejrůznějšími záhadami. Jedněmi z takových míst jsou tyto – možná se zde totiž ukrývají cenné poklady! 1 Nacistické zlato od Štěchovic nalezeno? V Hradišťku poblíž Štěchovic se má nacházet obrovské množství cenností. Ty sem zakopou nacisté, když je už jasné, že druhou světovou válku rozhodně nevyhrají. Štěchovický poklad ta
Říká se, že procházka lesem dokáže člověka neobyčejně uvolnit. To však v žádném případě neplatí pro Branišovský les a obzvlášť ne v noci. Řada výpovědí svědků o děsivých a lidským rozumem nevysvětlitelných zážitcích utvořila z tohoto místa legendu a cíl cesty mnoha skupin i jedinců zajímajících se o paranormální jevy. Jedná se pouze o pověry, nebo je les skutečně prokletý? Smíšený Branišovský le
Ať už s nadsázkou nebo bez, tahle místa jsou podle českých záhadologů specifická energií, která na nich proudí. Vydáte se sem, abyste se o tom přesvědčili na vlastní kůži? Babí lom láká démony Asi 13 kilometrů od Brna se mezi zlověstnými skalisky line cesta, která vás dovede k vrchu jménem Babí lom. Na jeho vrcholu byste našli stejnojmennou rozhlednu. Zejména citliví jedinci si však procházku
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ponořte se do Teplic!
nejsemsama.cz
Ponořte se do Teplic!
Termální prameny, silné příběhy a nečekané zážitky lákají na sever. Až přejedete magické vrcholky Českého středohoří, jste na místě. V údolí leží Teplice. Zámek Teplice Město Teplice má i svůj zámek. Uvnitř jeho budov jsou dochovány hodnotné interiéry, jako například sál s malovaným kazetovým stropem, rokokový sál se štukovou výzdobou či pokoje s empírovým a biedermeierovským
Ananasový koktejl
tisicereceptu.cz
Ananasový koktejl
Tomuto koktejlu se říká „tekuté zlato“. Nejenže vás zahřeje, ale díky enzymům z ananasu a skořici podpoříte i hubnutí. Zkusit můžete i variantu bez alkoholu. Potřebujete 1 litr ananasového džusu
Za Pitta se vydávali španělští podvodníci
nasehvezdy.cz
Za Pitta se vydávali španělští podvodníci
Pětice španělských kriminálníků se rozhodla pro zajímavý způsob přivýdělku. Založili si účty na sociálních sítích a předstírali, že jsou americký herec Brad Pitt (60). Jejich cílem bylo zmanipulovat
Z dějin vesmírného závodu: Proč nikdo nestál o obyčejnou tužku?
epochalnisvet.cz
Z dějin vesmírného závodu: Proč nikdo nestál o obyčejnou tužku?
Tuto notoricky známou anekdotu slyšel už někdy každý: Američané měli v 60. letech utratit miliony dolarů za vývoj pera schopného psát ve vesmíru, zatímco Sověti použili tužku…Vesmírné pero skutečně existuje a větší částka na jeho vývoj opravdu padla. Konkrétně jeden milion dolarů do něj ale investoval soukromý výrobce – o obyčejnou tužku totiž nestáli Američané,
Honila nás po lese divá žena, ukradla nám nasbírané houby
skutecnepribehy.cz
Honila nás po lese divá žena, ukradla nám nasbírané houby
Všichni nás varovali, že v tom lese straší. My jsme tomu ale nevěřili a vydali se do těch míst na houby, kterých tam rostlo opravdu hodně. Jsme s manželem nadšení houbaři. Zejména koncem léta cílíme svou dovolenou do míst, kde jsou houbařské ráje. Tentokráte jsme se vypravili do Lužických hor do penzionu, který nám doporučili známí. Před naší
K titulu nejrychlejšího humanoidního robota mu pomohl pár tenisek
21stoleti.cz
K titulu nejrychlejšího humanoidního robota mu pomohl pár tenisek
Čínští vědci vybavili svého robota STAR1 párem tenisek, díky kterým se mu podařilo dosáhnou rychlosti 3,6 m/s, a stát se tak nejrychlejším humanoidním robotem na světě. V závodě v poušti Gobi to nanda
Hublot se spojil s organizací SORAI, aby společně bojovali za změnu
iluxus.cz
Hublot se spojil s organizací SORAI, aby společně bojovali za změnu
Hublot pokračuje ve spolupráci s organizací SORAI, Save Our Rhinos Africa and India, kterou založil bývalý mezinárodní kriketista a ambasador Hublot Kevin Pietersen. Švýcarský výrobce luxusních hodine
Vrah do knížete Svatopluka zapíchl kopí
historyplus.cz
Vrah do knížete Svatopluka zapíchl kopí
„Jeď!“ pobídne udýchaný Svatopluk svého koně. Slunce už zapadlo a jeho družina má před sebou ještě notný kus cesty. Vtom však vzduchem prosviští kopí a zabodne se knížeti přímo mezi lopatky. Než se kdokoliv stačí vzpamatovat, zmizí neznámý atentátník v šeru. Tajemného vraha se nikdy nepodaří vypátrat. Kronikář Kosmas (asi 1045–1125) o jeho dalším osudu mlčí.
Aspen: Pořádně drahý ráj celebrit
epochaplus.cz
Aspen: Pořádně drahý ráj celebrit
Studený svěží vzduch láká k nadechnutí. Ve frontě na lanovku stojí tady, ve výšce 2400 metrů nad mořem, jen pár lidí. Zdejší systém vleků dokáže za jedinou hodinu přepravit na 58 600 lyžařů a snowboardistů. Za chvíli se na viktoriánské domečky podíváme pěkně shora. A při troše štěstí na sjezdovce potkáme třeba Leonarda DiCapria. Vítejte
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Jaké posvěcené předměty byste měli mít?
enigmaplus.cz
Jaké posvěcené předměty byste měli mít?
Když se v domě usadí negativní energie, má to neblahé důsledky na naši psychiku. Naštěstí existují předměty, které špatnou energii pohlcují a čistí prostor. Nejen drobné náboženské předměty obsahuj
Vyhnat krtka ze zahrady může být problém
panidomu.cz
Vyhnat krtka ze zahrady může být problém
Asi to znáte. Chcete mít hezký trávník, záhonky plné květin a najednou, právě uprostřed, hromádka hlíny. A kdyby jen jedna. Je tu krtek. A to vám tak trochu, nebo možná víc, kazí náladu. A nic není platné, že jste už od dětství milovali toho roztomilého tvorečka, který si tak přál kalhotky s kapsami. A když
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz