Domů     Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly

Už pošesté se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružné to může být, i letos přiblíží výzkumníci z různých oblastí živočišné a rostlinné výroby, lesního a vodního hospodářství i potravinářství. Noc vědců se koná v pátek 30. září od 17 do 22 hodin.

Na více než dvou desítkách stanovišť tu budou pro návštěvníky připraveny ukázky vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, přednášky odborníků, workshopy i komentované prohlídky.

Účastníci tak mohou letošní Noc vědců skutečně prožít všemi smysly!

Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G. J. Mendela.

Zájemci se tak dozvědí například i to, kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka.

Letos se během Noci vědců v NZM Praha na 21 stanovištích představí 14 vědeckých institucí:

Česká akademie zemědělských věd, Česká zemědělská univerzita, Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) a Pureself, H2Ospodař!, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, Agritec Plant Research, Výzkumný ústav zemědělské techniky, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav potravinářský Praha, Zemědělský výzkum Troubsko.

PODROBNÝ PROGRAM

17:00 – vyhlášení výsledků soutěže Věda pro Zemi – V soutěži, která každoročně oceňuje vynikající absolventské práce a podporuje mladé vědce na startu kariéry, už známe výsledky!

Les všemi smysly – Smyslová stezka v expozici Lesnictví s malou odměnou na konci. Procvičte svých pět smyslů pozorováním hmyzu pod lupou, očicháváním rostlin, dotýkáním se tajuplných předmětů, posloucháním zvuků lesa a ochutnáváním lesních plodů. Národní zemědělské muzeum

Když vařila prababička… – Ukázky vaření podle starých receptů doplněné vědomostním kvízem s kulinární tematikou. Ochutnávka připravených pokrmů s odborným komentářem muzejních pracovníků. Na akci je třeba se registrovat. Národní zemědělské muzeum

Zemědělská věda má smysl – Věda a výzkum v zemědělství využívají všechny lidské smysly a pomáhají zemědělcům v jejich práci. Česká akademie zemědělských věd

Rostliny všemi smysly – Jak vnímáme rostliny? Jak rostliny vnímají nás? Zjistěte, jak rostliny vidí, cítí, chutnají a slyší. Ochutnejte pokrmy z netradičních plodin. Zemědělský výzkum Troubsko

Akvaponie a další formy pěstování ve městě – Jsou různé způsoby, jak pěstovat rostliny, třeba s využitím chovu ryb. V akvaponickém systému nepotřebujete chemická hnojiva ani půdu, nebojujete s plevely a produkujete zdravé jídlo ve všech klimatických oblastech.

Víte, jak si vytvořit akvaponický systém doma? Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) ve spolupráci s Pureself

Hospodaření v lese dává smysl – Jak věda ovlivňuje práci lesníků? Společné projekty vědy a praxe na podporu hospodaření v lesích v měnících se klimatických podmínkách.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.

Genová banka: Seznamte se! – Proč má smysl uchovávat semena zemědělských plodin? Interaktivní představení genové banky s ukázkou rozmanitosti semen rostlin a jejich významu pro budoucí generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Sakra, už tu máme zase mšice – Víte, že sledovat mšice může být vědeckým dobrodružstvím? O životě mšic, jejich chovech i chování vám budou vyprávět výzkumníci z týmu Funkční biodiverzity VÚRV. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Réva vinná všemi smysly – Poznáte, čím se liší stolní a moštové odrůdy révy vinné? Ukázky různých odrůd z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn a jejich praktické zkoumání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

O včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatem – Chuťová degustace medu a mateří kašičky, čichání úlu, propolisu a medu, zkoumání včelího díla hmatem či sluchové vnímání živých včel.

Výzkumný ústav rostlinné výroby a Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7

Viděno senzory – Co je to digitální nebo precizní zemědělství? Jak pomáhají bezpilotní prostředky a dálkový průzkum země zemědělcům? Staňte se na chvíli výzkumníky a vyzkoušejte si práci s termokamerou, spektrálními i termálními senzory. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Složte si vlastní protein – Staňte se na chvilku molekulárním biologem! Můžete si vyzkoušet pipetování do zkumavek a destiček či skládání proteinů z aminokyselin. Origami skládačka DNA jako dárek. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Bylinky, koření a jejich využití – Víte, že volně rostoucí rostliny kolem nás mohou být užitečnými pomocníky? Vyrobíte z nich sirupy, repelenty, přírodní přípravky na ochranu rostlin a mnoho dalšího.

Poznávání bylin podle vůní i vzhledu, ukázky zpracování i různých využití a další zajímavosti ze světa rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Ovoce všemi smysly – Přesvědčte se na vlastní oči, že hruška nemusí být jen zelená a jablko červené. Při poznávání ovocných druhů, jejich semen nebo odrůd zapojíte všechny smysly!

Pod mikroskopem můžete prozkoumat třeba motýlí křídla a různé druhy užitečných organismů i škůdců, kteří v sadech žijí. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský

Vyrob si a ochutnej – Lisování a ochutnávka čerstvých olejů ze semen různých plodin. Ukázky lnu, konopí a různých luskovin a způsoby jejich využívání. Mikroskopování, hádanky a kvízy. Agritec

Stokrát měř, pak to řeš. – Co všechno umí měřit a vyhodnocovat zemědělská technika? O chytrých čidlech nejen na polích. Výzkumný ústav zemědělské techniky

Brambory na talíři – Brambory vařené, pečené, smažené – jen ochutnat! O tom, jak vybrat správnou odrůdu, co všechno musí umět šlechtitel-bramborář, proč se vyplatí mít genovou banku a proč se s některými odrůdami už nesetkáme. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že… – Rozpoznávání emocí u zvířat pomocí zraku a sluchu. Ukázky výrazů a hlasů hospodářských i jiných zvířat v různých situacích a rozpoložení.

Výzkumný ústav živočišné výroby

Ostré smysly – Poznávačka druhů mléka od různých hospodářských zvířat. Rozpoznávání mléka podle tučnosti a identifikace různých vůní, například kančího pachu. Výzkumný ústav živočišné výroby

Polní a lesnická robotika – Kde všude můžeme v zemědělství potkat roboty a k čemu nám slouží? Ukázka soutěžních a pracovních robotických platforem. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Jídlo není jen chuť – O tom, co je k jídlu, nás neinformuje pouze chuť, ale i vůně, vzhled, křupavost a šťavnatost. Pro výběr jídla opravdu zapojíme všechny smysly. Výzkumný ústav potravinářský Praha

PŘEDNÁŠKY

17:30–18:00 Urban farming: různé formy pěstování ve městě, Magdalena Prunerová

Na parapetu, balkóně, ve vnitrobloku i na předzahrádce – pěstovat lze všude, klidně i bez hlíny. Přednáška o hydroponiích, akvaponiích, aeroponiích a dalších způsobech pěstování v městských aglomeracích. Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself

18:00–18:30 Senzorika ve šlechtění ovoce, Mgr. Terezie Vojtová

Kolik ovoce musí ochutnat šlechtitel, než najde tu „správnou“ chuť? Které vůně a barvy musí rozeznávat? Zajímavosti o hodnocení ovoce při šlechtění nových odrůd. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy

18:30–19:00 Máme rádi brambory (nejen na talíři), Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

Jsou brambory zdravé? Nutričně významná základní potravina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek významných pro život. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

19:00–19:30 Digitalizace zemědělství v souvislostech, Ing. Jan Lukáš, Ph.D.

Spasí digitalizace zemědělství? Co přináší zemědělcům a co spotřebitelům? Pozitiva a negativa spojená s rozvojem tohoto zemědělského směru. Výzkumný ústav rostlinné výroby

19:30–20:00 Autonomní systémy v zemědělství, doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D.

Postupné zavádění prvků automatizace v zemědělství vede k jejich stále vyšší autonomii. Vize, realita a překážky v implementaci robotických systémů. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

20:00–20:30 Cesta vody s člověkem, Ing. Filip Zavřel

Každý den jíme, čistíme si zuby, myjeme se. Jen málokdy se přitom zamyslíme nad tím, jak pitná voda vzniká a jak se dostává do našich domácností. Kde končí 100 litrů, které denně spotřebujeme? A co můžeme udělat, aby končily jinde? H2Ospodař!

20:30–21:00 Poznávání hub všemi smysly?, RNDr. David Novotný, Ph.D.

Od pouhého oka k molekulární diagnostice… aneb jak se mění rozpoznávání hub v souvislosti s rozvojem lidského poznání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

21:00–21:30 Nový les jinak, Ing. Monika Vejpustková, Ph.D.

Po kůrovcové kalamitě zůstaly ohromné holiny. Co s nimi? Zalesnit je, nebo ponechat přírodě? O sázení lesů, které by dokázaly lépe vzdorovat klimatickým změnám. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

21:30–22:00 Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace, Mgr. Semen Lysytskyi, ČZU

Obilnice Evropy, úrodné černozemě a nekonečné lány. Krátká zpráva o stavu ukrajinského zemědělství a jeho srovnání s Českem, dále také o dopadech války na světovou potravinovou bezpečnost.

Foto:
Lokalita:
Související články
Zatímco Kladruby nad Labem se specializují na chov starokladrubských běloušů, ve Slatiňanech najdeme krásné vraníky stejného plemene. V hipologickém muzeu v budově zámku se dozvíte více o chovu těchto koní, jsou tu vystaveny významné obrazy s koňskými motivy, sedla a postroje, některé exponáty připomínají využití koní ve vojenství, dopravě, honech či dostizích. [caption id="attachment_74515
Vše začíná vůní. Slad, chmel a letní vzduch se tu mísí s vůní lesa, čerstvě posekané trávy a poctivě opečeného masa. V Českém ráji a na Liberecku se léto nepočítá na dny, ale na doušky – a ty tady tečou proudem. Není to jen výlet, je to oslava chutí, tradice a poctivého řemesla, kterou ocení každý, kdo ví, že k dokonalému dni patří nejen výhled, ale i výčep. Měšťanský pivovar Turnov přesně ví,
Chcete poznat jižní Čechy trochu jinak? Objevte jejich kouzlo z výšky! Rozhledny, vyhlídky i stezky v korunách stromů vám nabídnou dechberoucí pohledy na řeky, lesy, města i Alpy v dálce. Ptačí pozorovatelna Vrbenské rybníky Začněte třeba na Stezce korunami stromů Lipno, kde se projdete ve výšce 40 metrů s výhledy na šu
Léto na Vysočině voní po borovicích, opalovacím krému a studené malinovce. Ať už se vidíte spíš s nohama v rybníce nebo v proudu skluzavky, Vysočina nabízí obojí. Není to totiž jen kraj kopců a lesů, ale i vody – čisté, přírodní, zábavné i relaxační. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších míst, kde se v létě zchladit, vykoupat nebo prostě jen lenošit u hladiny. Plavky s sebou! Nejlepší p
Jen dva kilometry od zámku Hluboká stojí na břehu Munického rybníka lovecký zámeček Ohrada, vystavěný na počátku 18. století, který je o více než století starší než samotná Hluboká. Sídlí v něm Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství s příslušnými expozicemi, a vzhledem k tomu, že funguje již od roku 1842, je vlastně jedním z našich nejstarších muzeí vůbec. My vám však chceme nabídnout kousek
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mars odhalil své nitro
21stoleti.cz
Mars odhalil své nitro
Data ze sondy NASA InSight, která před třemi lety umlkla pod vrstvou prachu, stále přinášejí překvapení. Dva nezávislé vědecké týmy nyní oznámily, že Mars má nejen plášť plný trosek z dávných impaktů,
Další rozchod Fingera na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Další rozchod Fingera na spadnutí?
Herec známý ze seriálu Ulice Martin Finger (54) se nezdá! Letos v únoru se provalilo, že už nežije s partnerkou Barborou Vrablíkovou (38), kvůli níž opustil svou manželku Monikou Šabartovou (51), a má
3. února 1959: Den, kdy zemřela hudba
epochaplus.cz
3. února 1959: Den, kdy zemřela hudba
Od startu malého letadla uplyne jen pár minut, když se uprostřed noci v plné rychlosti zaboří do kukuřičného pole. Budoucnost hudby se v jediném okamžiku mění. Když se Americe zeptáte na 3. února 1959 téměř určitě v odpovědi zazní jméno Buddy Holly. Toho dne totiž během jediného okamžiku rocková hudba přichází o několik hitmakerů, mezi nimiž je největší
Muži v černém: Vládní agenti, nebo něco víc?
enigmaplus.cz
Muži v černém: Vládní agenti, nebo něco víc?
Muže v černém si často představujeme jako vládní agenty pracující v maximálním utajení. Mají se objevovat na místech, kde bylo pozorováno UFO, a snaží se prý zajistit, aby nevznikala zbytečná panika.
Jak jsem opustila svoje tělo
skutecnepribehy.cz
Jak jsem opustila svoje tělo
U známých na chalupě jsme na půdě našli staré bylinky po babičce. Zvědavost mi nedala a připravila jsem si z nich lektvar… Zimní pobyt na chalupě se pro mě vlastní vinou změnil v děsivý zážitek, na který až do konce svého života nezapomenu! Napila jsem se zvláštního čaje a málem mě to stálo život. Opustila jsem poté své
Jak se žije na ostrově plynových masek?
historyplus.cz
Jak se žije na ostrově plynových masek?
Mijakedžima u Japonska se zdá být jako kterýkoli jiný tichomořský ostrov, pravdou však je, že skrývá svoji temnou stránku. Až na pár stovek lidí se zde totiž nachází ještě aktivní sopka, kterou místní považují za nejničivějšího obyvatele ostrova! Kdykoli zazní siréna, každý si musí nasadit plynovou masku. Stalo se tak již nespočetněkrát v minulosti a
Bolesti v kyčlích: Nejsou to jen klouby
panidomu.cz
Bolesti v kyčlích: Nejsou to jen klouby
Partie kolem kyčlí nesou tíhu našeho těla a pohybů se všemi důsledky, které to může mít: Nadměrné zatížení i chorobné procesy se zde ozývají citelnou bolestivostí. A oproti běžné představě příčinou zdaleka není jen předčasné opotřebování chrupavky kyčelních kloubů. Bolesti mohou způsobovat také chorobné stavy cév a nervů v okolí kloubů, potíže s bederní páteří
Stoletý papež zabránil rozpadu církve
epochalnisvet.cz
Stoletý papež zabránil rozpadu církve
V polovině 7. století ve Středomoří vrcholí útoky muslimů. Načas do jejich rukou padne i Sicílie. Jejich nadvláda tam nebude trvat dlouho, ale stačí to, aby z ostrova musela uprchnout většina křesťanských duchovních.   Jedním z nich je i Agatho (577–681), mnich benediktinského kláštera sv. Herma v Palermu. Je mu již téměř 80 let, ale ve svém poslání
Jennifer Lawrence uvádí kolekci PrimaLuna od Longines
iluxus.cz
Jennifer Lawrence uvádí kolekci PrimaLuna od Longines
U značky Longines není žádným nováčkem, nyní je však mnohem kompaktnější, smyslnější, ženštější. Redesignovaná kolekce PrimaLuna vystihuje vše, čím je značka Longines dnes a čím byla i před sto dvacet
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Jednoduchý a skvělý svařák
tisicereceptu.cz
Jednoduchý a skvělý svařák
Umíte si představit zimu bez oblíbeného svařáku? Spousta lidí ne, proto jsme si pro vás připravili jednoduchý a rychlý recept na ten nejlepší svařák. Ingredience cukr krystal 1 ks velké skořice
Odličovací manuál pro dokonalou a zdravou pleť
nejsemsama.cz
Odličovací manuál pro dokonalou a zdravou pleť
O tom, že k uchování zdravé a mladistvě vyhlížející pleti je nezbytná pravidelná očista, asi nikdo nepochybuje. Ovšem pořád se najdou ženy, které se neodličují správně a pak je trápí problematická pleť. Na trhu najdete záplavu přípravků určených k čištění. Je jich dokonce tolik, že je obtížné vybrat ten pravý. Proto jsme pro vás připravili malého průvodce. Micelární vody V
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz