Domů     Víkend v Mozartově městě
Víkend v Mozartově městě
od 22.12.2022
1

Do rakouského Salcburku se vyplatí jet na prodloužený víkend. Tak budete mít dostatek času užít si jeho atmosféru a vidět to nejzajímavější.

Městečko pod vysokými štíty hor vás má čím překvapit a nadchnout. Navíc tu najdete všudypřítomnou pohodu. Nevíme, čím to je, ale svůj uspěchaný život jste prostě tady najednou nechali za zády.

Nad městem se tyčí stará pevnost.
Nad městem se tyčí stará pevnost.

Jak se sem dostat?

Nejvíce lidí jezdí autem. Z Prahy to je necelých 400 kilometrů. Pokud si ale chcete odpočinout a nemít starosti s parkováním, je lepší volbou autobus. Cesta trvá asi šest hodin s přestávkou v Českém Krumlově. Za stejnou dobu se sem dostanete vlakem, který jezdí několikrát denně.

Obilná ulička s cechovními znameními je nejkrásnější na Starém městě.
Obilná ulička s cechovními znameními je nejkrásnější na Starém městě.

Kartu ano, či ne?

Stejně jako jiná evropská města i Salcburk má svou turistickou kartu, která umožňuje používat městskou hromadnou dopravu, lanovky a některé vstupy s ní máte zdarma. Kartu můžete mít na 24, 48 a 72 hodin.

A v tomto ročním období za ni zaplatíte 26, 34 nebo 39 eur. Musíte si tedy rozmyslet, co hodláte dělat. Pokud se budete procházet v centru a navštěvovat více kavárny než muzea, nevyplatí se vám, ale jinak si ji kupte. Ušetříte.

Pro znaky cechů platí přísná pravidla, aby se neporušil charakter Starého města.
Pro znaky cechů platí přísná pravidla, aby se neporušil charakter Starého města.

Romantické centrum

Staré město je na seznamu památek UNESCO a není divu. Není nijak velké, ale projdete se nádhernými barokními uličkami, objevíte úzké průchody a náměstí, které vás okamžitě přenesou do historie.

Tou nejznámější a nejfotografovanější uličkou je Getreidegasse (Obilná ulička), kde uvidíte nad portály obchodů zavěšené středověké znaky cechů. A pozor, musely se přizpůsobit i čistě současné obchody s módou a občerstvení.

Žádný Disneyland v podobě nevkusných a křiklavých poutačů se tu nekoná. V čísle 9 můžete navštívit Mozartův dům, kde uvidíte nejen byt rodiny Mozartových, originální dokumenty a obrazy, ale třeba i skladatelovy dětské a koncertní housle.

Centrum není velké, takže si ho jistě projdete několikrát a třeba posedíte v některé z kaváren. Největší romantika je večer ve svitu luceren a také v neděli.

Ani Salcburku se nevyhnula zámečková móda. Most přes řeku Salzach se pod nimi ztrácí.
Ani Salcburku se nevyhnula zámečková móda. Most přes řeku Salzach se pod nimi ztrácí.

Klidná neděle

Salcburská neděle vám připomene něco důvěrně známého, něco, co jste třeba zažili už dávno. Ten klid, který tu panuje zejména ráno, je až hmatatelný. Město se ztiší, jen zvonění zvonů se odráží od okolních skal.

Lidé se scházejí na mši, přátelsky se zdraví se sousedy. Obchody jsou samozřejmě až na několik turistických stánků zavřené, protože nejen tady, ale v celém Rakousku svátky prostě světí. A tak si možná povzdechnete, jak by to bylo krásné, kdyby doma…

Navštivte katedrálu

Dóm sv. Ruperta a Virgila stojí uprostřed historického centra Salcburku na katedrálním náměstí, které mnozí obdivují pro jeho výjimečnou krásu. Dovnitř se vejde údajně 10 000 lidí a z toho je 900 míst k sezení. A je tu co objevovat:

Mezi poklady katedrály patří bronzová křtitelnice z roku 1311, ve které byli pokřtěni Wolfgang Amadeus Mozart a Joseph Mohr, muž, který napsal slova pro Tichou noc. Obdivovat můžete výzdobu interiéru i impozantní hlavní varhany. Ty nejsou jediné.

V katedrále je dokonce pět nástrojů, které se používají při různých příležitostech. V jedné z kaplí si můžete prohlédnout obraz malíře Karla Škréty. Dovnitř do katedrály se podíváte zdarma, i když se sluší dát dar na kostel.

Jeden z nejkrásnějších hřbitovů na světě je Svatopetrský.
Jeden z nejkrásnějších hřbitovů na světě je Svatopetrský.

Vyjeďte na pevnost

Tyčí se nad městem na Mnišské hoře a je až neuvěřitelné, že jí bude brzy 1000 let.

Dá se na ni samozřejmě dojít pěšky, ale nejjednodušší je použít pozemní lanovku, která tu sloužila už od roku 1892. Ta současná je samozřejmě moderní a zaveze vás nahoru za chviličku. Z pevnosti je okouzlující výhled na město i na okolní hory.

Vnitřní prostory vás překvapí nádhernou uměleckou výzdobou. Je tu stálá skvěle udělaná expozice o historii místa i regionu. Uvidíte například nejrůznější zbraně, římské mince, vzácnou keramiku, fresky, středověký systém vytápění, nádobí.

Pod názvem „Salcburský býk“ se skrývá hrací stroj s píšťalami, jeden z nejstarších funkčních na světě.

Do katedrály se dostanete zadarmo.
Do katedrály se dostanete zadarmo.

Na hřbitov

Jestli nemáte hřbitovy v lásce, na tenhle se přece jen zajděte podívat. Hřbitov sv. Petra totiž patří k nejstarším a nejkrásnějším na světě. První zmínky o něm sahají až do období pozdní Říše římské takže tu už 1300 let nacházejí kolem pozdně gotické kaple sv.

Margarety místo svého posledního odpočinku různé slavné osobnosti, umělci, učenci i obchodníci. Svůj věčný sen tu sní Mozartova sestra Maria Anna, které říkali Nannerl.

Filmoví fanoušci si možná vzpomenou, že se tu točil muzikál Za zvuku hudby s Julií Andrewsovou v hlavní roli.

Na kávu

Kaváren je ve městě spousta, ale když budete chtít být styloví, zajděte k Fürstovi. Legendární cukrárnu a kavárnu Fürst najdete uprostřed města nedaleko dómu. Kávu tu mají skvělou a co je hlavní, dostanete tu originální Mozartovy pralinky, slavné Mozartkugel.

V cukrárně Fürst je vyrábějí stále podle původního receptu a ručně a prodávají jen ve svých prodejnách. Vytvoří koule z pistáciového marcipánu a obalí je nugátem a přelijí tmavou čokoládovou polevou.

Po ztuhnutí pak koule zabalí do stříbrno-modrého staniolu s obrázkem Mozarta. Poprvé je vyrobil v roce 1890 cukrář Paul Fürst. V roce 1905 s nimi na Pařížské výstavě získal zlatou medaili.

Jediné pravé Mozartovy koule najdete u Fürsta.
Jediné pravé Mozartovy koule najdete u Fürsta.

Na pivo?

Říká se, že Salcburk je největší pivní baštou Rakouska. Také tu najdete 10 pivovarů a každý jiný. Zkuste Augustiniánský pivovar v klášteře Mülln, kam chodí místní i turisté. Byl založen v roce 1621 a funguje dodnes.

Je obrovský, což vás asi zpočátku zaskočí, ale po chvíli se vám tu zalíbí. Pivo si tu necháte načepovat do kameninových džbánů, v podloubí ve stáncích najdete řadu místních specialit. Možná zaznamenáte, že si z jednoho z nich lidé odnášejí podivné bílé spirály.

Nebudeme vás napínat. Je to ředkev a posolená chutná k pivu znamenitě.

Foto: Shuterstock, salzburg-altstadt.at

Foto:
Lokalita:
reklama
Související články
Od českých hranic je to jen co by kamenem dohodil a ostatně většina lidí na obou stranách hraniční čáry tu hranici nikdy tak úplně nepřijala za svou. Bratislava k nám prostě nikdy nepřestala patřit stejně jako my k ní. Návštěvníci, kteří do Bratislavy zavítají poprvé, možná budou trochu bezradní. Jak se v té široké nabídce památek, atrakcí a zážitků zorientovat, co vybrat a co třeba pro nedostate
První, co se nám obvykle vybaví, když se řekne Švýcarsko, je čokoláda a sýr, pak ještě hory, hodinky a banky. My dnes zůstaneme u těch prvních dvou. Čokoláda, jak ji známe a konzumujeme dnes, se ve Švýcarsku opravdu zrodila a mnozí podnikaví muži ji tady postupně vypiplali až do dnešní lahůdkové pochoutky, které sami Švýcaři zkonzumují 12 kilogramů ročně na osobu. Na své čokoládě jsou natolik záv
Kam vyrazit s těmi nejmenšími, aby si i ve sněhu užili spoustu zábavy? Skvělým tipem pro rodinný výlet je lyžařský areál Serfaus-Fiss-Ladis, nacházející se na náhorní plošině nad tyrolským údolím řeky Inn. Pohádková zima v Serfaus-Fiss-Ladis! Věřte nebo ne, ale překrásná oblast je nejslunnějším místem celého Tyrolska! Absolutním rájem je Bertina dětská zem ve Fissu, kde si děti pod dozorem
Jeden z alpských divů objevíte u lyžařského střediska Cervinia-Breuil, nalézajícího se pod úpatím hory Matterhorn v severozápadním italském údolí Valle d'Aosta. Ledová podívaná u Matterhornu Ledové jeskyně, které jsou jedny z nejvyšších v Evropě, dosahují téměř 4000 metrů nad mořem. Ze švýcarské strany k nim vyjedete lanovkou Piccolo Cervino, přičemž vystoupíte přímo u padesáti metrového tunelu
Když se k zemi začnou snášet první sněhové vločky, promění se horská oblast kolem Dachsteinu ve skutečný zimní ráj. Kromě četných možností sportovního vyžití zde na hosty čeká vřelé přijetí hostitelů a vynikající kuchyně. Region Schladming-Dachstein, který je součástí oblasti Ski amadé, nabízí deset lyžařských středisek a více než 230 km perfektně upravených sjezdovek v nadmořské výšce až 2700 m
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno