Domů     Ve stopách zlínské architektury
Ve stopách zlínské architektury

Poznejte výjimečné místo s architekturou industriálního města v zahradách, s ojedinělým urbanismem a nezaměnitelnou atmosférou. Seznamte se s významnými architekty a urbanisty, jejichž unikátní stavby můžete obdivovat dodnes.

Zlínský architektonický manuál – online i off-line průvodce městem.

Zlínský architektonický manuál (ZAM) je webová databáze významných architektonických staveb, urbanistických celků i osobností známých i méně známých architektů a stavebníků.

Časové rozpětí začíná rokem 1894, založením firmy Baťa, a končí rokem 2018. ZAM tedy funguje jako unikátní průvodce městem napříč minulým stoletím až do současnosti.

Svým pojetím je určen široké veřejnosti, všem zájemcům o architekturu, urbanismus a novodobou historii měst.

Patnáct stezek po Zlíně

Základem databáze, jejíž realizátorem je spolek aArchitektura, který projekt již pátým rokem připravuje, jsou tematické trasy, zaměřené nejen na „baťovský Zlín“, ale i na výstavbu, která probíhala v průběhu 20. až 40. let nezávisle na firmě Baťa.

Nejvýraznější osobností z této éry je architekt, legionář a představitel československého odboje Miroslav Lorenc (1896–1943), který ve městě a blízkém okolí postavil desítky budov v jasném funkcionalistickém střihu.

Celkem patnáct stezek nabízí dějiny jednotlivých lokalit, například továrního areálu, první dělnické kolonie Letná či filmových ateliérů na Kudlově. Najdete tu ale také architekturu druhé poloviny 20. století, kdy Zlín nesl název Gottwaldov.

Vybrat si a začít poslouchat

V rámci online databáze zam.zlin.eu jsou dostupné také tři zjednodušené trasy ve formě map a krátkých anotací, které si můžete stáhnout na stránkách projektu a využít je při přípravě návštěvy Zlína.

V tištěné podobě jsou mapy zdarma dostupné v Městském informačním a turistickém středisku nebo v Infopointu baťovského bydlení. Jedná se o tři trasy, které vám pomohou zorientovat se v tom nejzajímavějším, co zlínská architektura nabízí.

Cestujete-li s dětmi, můžete si předem stáhnout i edukační listy, které je zabaví při objevování města.

Novinkou letošního roku je mobilní off-line aplikace, která je připravena pro uživatele systémů Android i iOS. Vedle vybraných stezek lze využít audio-průvodce, který je zpracován u pěti nejoblíbenějších stezek.

V ideálním případě tak stačí stáhnout aplikaci, vybrat si stezku a začít poslouchat. Nemusíte číst, stačí se soustředit na vybraný dům a vnímat prostor ulice anebo detaily na fasádě.

Baťův památník

Pokud se nechcete na prohlídku města vydat sami, ale s průvodcem či průvodkyní, využijte pravidelných komentovaných procházek po architektuře, nazvané ZÓNA ZLÍN. Připraveny jsou tři trasy, které budou probíhat po celou turistickou sezonu každou středu a sobotu.

Seznámíte se s funkčními zónami, které byly koncipovány tak, aby sloužily práci, odpočinku, bydlení a dopravě mezi nimi. Podle nich byl plánován moderní urbanismus města. Součástí procházky je také navštívení výjimečného prostoru Památníku Tomáše Bati.

Jednodomky i dvojdomky

Druhá trasa je věnována baťovskému bydlení v nejstarší obytné čtvrti Letná, kde se objevuje nejvíce experimentálních domů. Nejrozšířenějším typem se stal rodinný dům z neomítnutých cihel, tzv.

dvojdomek, určený dvěma rodinám, který poskytl velkorysejší dispozice, a tím i zvýšený komfort bydlení. Pro pracovníky na vyšších pozicích či v odborných profesích byly určeny jednodomky, nabízející vysoký komfort samotného bydlení.

Baťovské domky s cihlovou fasádou se staly charakteristickým rysem Zlína a zároveň i jeho fenoménem.

Firemní město stále žije

Novinkou letošní sezony je nová prohlídková trasa po bývalém továrním areálu firmy Baťa. Tovární areál tvořil jádro nového Zlína, firemního města, tzv. company town, které od začátku minulého století prosperovalo a rostlo souběžně s podnikem Baťa.

Dodnes je areál jedním z nejautentičtějších míst, referujících o desetiletích průmyslové výroby.

V rámci procházky bude představen urbanismus Františka Lýdie Gahury, dějiny jednotlivých budov, které jsou výjimečné (například slavná jednadvacítka, bývalá správní budova firmy Baťa, postavená podle plánů architekta Vladimíra Karfíka), i zdánlivě obyčejné tovární budovy, vzniklé standardizovaným baťovským systémem.

Základem těchto objektů byl konstrukční modul o rozměrech 6,15 x 6,15 m, který vycházel z amerických měrných jednotek (20 x 20 stop). Také v rámci této prohlídky bude zajištěn vstup do jedné z továrních budov, která dodnes slouží výrobě obuvi.

Foto: Město Zlín
Související články
Nic nedokáže teplo domova vykouzlit tak jako keramický baculatý hrneček s horkým čajem či kávou anebo krásné keramické ozdoby. Praktičnost keramiky oceňovali naši předci po dlouhá staletí, její kouzlo obdivujeme i dnes. Vydejte se za tradiční keramikou do středních Čech – ať už přímo do dílen, kde si můžete umění keramických mistrů sami vyzkoušet, do muzeí anebo třeba na oblíbené keramické trhy.
Letošní ročník mezinárodního festivalu židovské kultury ŠTETL FEST proběhne v Brně od 29. srpna do 1. září. Přináší pestrý program, který se věnuje mimo jiné také jedné z nejvýznamnějších postav literárního světa – Franzi Kafkovi. Leitmotivem programu je téma „Židovské trauma v umění od Kafky k Barbie“ a hledání identity jednice snažícího se vykročit z uzavřené komunity a zařadit se do většinové
Trochu stranou turistických tras leží atraktivní památka, která připomíná slavné dějiny dolování nerostných surovin a drahých kovů ve Slavkovském lese. Štoly, kamenné síně i podzemní jezírka dotvářejí tajuplnou atmosféru cínového dolu, při níž můžete obdivovat zručnost a píli našich předků. Oblast Slavkovského lesa leží v západních Čechách přibližně mezi městy Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary a
Nejvíce turistů tradičně touží navštívit Prahu, ale přitom stačí mnohdy ujet jen pár desítek kilometrů na kteroukoliv stranu a stejně nevšední zážitky dokážou poskytnout i nejrůznější místa Středočeského kraje. A to beze zbytku platí i pro zážitky kulinářské. Střední Čechy mohou nabídnout gastronomická překvapení takřka na každém kroku. Vydejme se tedy společně alespoň za některými z nich. Poznej
Nová expozice v rodném domě Antonína Dvořáka přivítala první návštěvníky ve zkušebním provozu.  Rodný dům světově proslulého skladatele Antonína Dvořáka v Nelahozevsi má za sebou první týden zkušebního provozu. Jeho součástí je nová expozice, která návštěvníkům umožňuje vcítit se do jedenáctiletého Dvořáka. Ukazuje také, co formovalo skladatelovy hudební začátky, a přibližuje prostředí, ve kter
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Dnes budou těstoviny
panidomu.cz
Dnes budou těstoviny
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
historyplus.cz
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
„A budeme moct dneska jet na ryby?“ žadoní dvojčata, vnuci lorda Mountbattena. Konečně se srpnové počasí umoudřilo, nad Severním Irskem se vyčasilo. Rodina se vydává na moře. Bezstarostná vyjížďka se však změní v jatka. Živí se zpět všichni nevrátí. Atentát z 27. srpna 1979, za nímž stojí Prozatímní irská republikánská armáda (PIRA, pokračovatelka IRA), byl však namířen
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz