Domů     Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly
Noc vědců v Národním zemědělském muzeu: zemědělská věda všemi smysly

Už pošesté se Národní zemědělské muzeum v Praze na jeden večer v roce promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružné to může být, i letos přiblíží výzkumníci z různých oblastí živočišné a rostlinné výroby, lesního a vodního hospodářství i potravinářství. Noc vědců se koná v pátek 30. září od 17 do 22 hodin.

Na více než dvou desítkách stanovišť tu budou pro návštěvníky připraveny ukázky vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, přednášky odborníků, workshopy i komentované prohlídky.

Účastníci tak mohou letošní Noc vědců skutečně prožít všemi smysly!

Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G. J. Mendela.

Zájemci se tak dozvědí například i to, kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka.

Letos se během Noci vědců v NZM Praha na 21 stanovištích představí 14 vědeckých institucí:

Česká akademie zemědělských věd, Česká zemědělská univerzita, Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) a Pureself, H2Ospodař!, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy, Agritec Plant Research, Výzkumný ústav zemědělské techniky, Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, Výzkumný ústav živočišné výroby, Výzkumný ústav potravinářský Praha, Zemědělský výzkum Troubsko.

PODROBNÝ PROGRAM

17:00 – vyhlášení výsledků soutěže Věda pro Zemi – V soutěži, která každoročně oceňuje vynikající absolventské práce a podporuje mladé vědce na startu kariéry, už známe výsledky!

Les všemi smysly – Smyslová stezka v expozici Lesnictví s malou odměnou na konci. Procvičte svých pět smyslů pozorováním hmyzu pod lupou, očicháváním rostlin, dotýkáním se tajuplných předmětů, posloucháním zvuků lesa a ochutnáváním lesních plodů. Národní zemědělské muzeum

Když vařila prababička… – Ukázky vaření podle starých receptů doplněné vědomostním kvízem s kulinární tematikou. Ochutnávka připravených pokrmů s odborným komentářem muzejních pracovníků. Na akci je třeba se registrovat. Národní zemědělské muzeum

Zemědělská věda má smysl – Věda a výzkum v zemědělství využívají všechny lidské smysly a pomáhají zemědělcům v jejich práci. Česká akademie zemědělských věd

Rostliny všemi smysly – Jak vnímáme rostliny? Jak rostliny vnímají nás? Zjistěte, jak rostliny vidí, cítí, chutnají a slyší. Ochutnejte pokrmy z netradičních plodin. Zemědělský výzkum Troubsko

Akvaponie a další formy pěstování ve městě – Jsou různé způsoby, jak pěstovat rostliny, třeba s využitím chovu ryb. V akvaponickém systému nepotřebujete chemická hnojiva ani půdu, nebojujete s plevely a produkujete zdravé jídlo ve všech klimatických oblastech.

Víte, jak si vytvořit akvaponický systém doma? Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) ve spolupráci s Pureself

Hospodaření v lese dává smysl – Jak věda ovlivňuje práci lesníků? Společné projekty vědy a praxe na podporu hospodaření v lesích v měnících se klimatických podmínkách.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.

Genová banka: Seznamte se! – Proč má smysl uchovávat semena zemědělských plodin? Interaktivní představení genové banky s ukázkou rozmanitosti semen rostlin a jejich významu pro budoucí generace. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Sakra, už tu máme zase mšice – Víte, že sledovat mšice může být vědeckým dobrodružstvím? O životě mšic, jejich chovech i chování vám budou vyprávět výzkumníci z týmu Funkční biodiverzity VÚRV. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Réva vinná všemi smysly – Poznáte, čím se liší stolní a moštové odrůdy révy vinné? Ukázky různých odrůd z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn a jejich praktické zkoumání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

O včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatem – Chuťová degustace medu a mateří kašičky, čichání úlu, propolisu a medu, zkoumání včelího díla hmatem či sluchové vnímání živých včel.

Výzkumný ústav rostlinné výroby a Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7

Viděno senzory – Co je to digitální nebo precizní zemědělství? Jak pomáhají bezpilotní prostředky a dálkový průzkum země zemědělcům? Staňte se na chvíli výzkumníky a vyzkoušejte si práci s termokamerou, spektrálními i termálními senzory. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Složte si vlastní protein – Staňte se na chvilku molekulárním biologem! Můžete si vyzkoušet pipetování do zkumavek a destiček či skládání proteinů z aminokyselin. Origami skládačka DNA jako dárek. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Bylinky, koření a jejich využití – Víte, že volně rostoucí rostliny kolem nás mohou být užitečnými pomocníky? Vyrobíte z nich sirupy, repelenty, přírodní přípravky na ochranu rostlin a mnoho dalšího.

Poznávání bylin podle vůní i vzhledu, ukázky zpracování i různých využití a další zajímavosti ze světa rostlin. Výzkumný ústav rostlinné výroby

Ovoce všemi smysly – Přesvědčte se na vlastní oči, že hruška nemusí být jen zelená a jablko červené. Při poznávání ovocných druhů, jejich semen nebo odrůd zapojíte všechny smysly!

Pod mikroskopem můžete prozkoumat třeba motýlí křídla a různé druhy užitečných organismů i škůdců, kteří v sadech žijí. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský

Vyrob si a ochutnej – Lisování a ochutnávka čerstvých olejů ze semen různých plodin. Ukázky lnu, konopí a různých luskovin a způsoby jejich využívání. Mikroskopování, hádanky a kvízy. Agritec

Stokrát měř, pak to řeš. – Co všechno umí měřit a vyhodnocovat zemědělská technika? O chytrých čidlech nejen na polích. Výzkumný ústav zemědělské techniky

Brambory na talíři – Brambory vařené, pečené, smažené – jen ochutnat! O tom, jak vybrat správnou odrůdu, co všechno musí umět šlechtitel-bramborář, proč se vyplatí mít genovou banku a proč se s některými odrůdami už nesetkáme. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že… – Rozpoznávání emocí u zvířat pomocí zraku a sluchu. Ukázky výrazů a hlasů hospodářských i jiných zvířat v různých situacích a rozpoložení.

Výzkumný ústav živočišné výroby

Ostré smysly – Poznávačka druhů mléka od různých hospodářských zvířat. Rozpoznávání mléka podle tučnosti a identifikace různých vůní, například kančího pachu. Výzkumný ústav živočišné výroby

Polní a lesnická robotika – Kde všude můžeme v zemědělství potkat roboty a k čemu nám slouží? Ukázka soutěžních a pracovních robotických platforem. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Jídlo není jen chuť – O tom, co je k jídlu, nás neinformuje pouze chuť, ale i vůně, vzhled, křupavost a šťavnatost. Pro výběr jídla opravdu zapojíme všechny smysly. Výzkumný ústav potravinářský Praha

PŘEDNÁŠKY

17:30–18:00 Urban farming: různé formy pěstování ve městě, Magdalena Prunerová

Na parapetu, balkóně, ve vnitrobloku i na předzahrádce – pěstovat lze všude, klidně i bez hlíny. Přednáška o hydroponiích, akvaponiích, aeroponiích a dalších způsobech pěstování v městských aglomeracích. Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself

18:00–18:30 Senzorika ve šlechtění ovoce, Mgr. Terezie Vojtová

Kolik ovoce musí ochutnat šlechtitel, než najde tu „správnou“ chuť? Které vůně a barvy musí rozeznávat? Zajímavosti o hodnocení ovoce při šlechtění nových odrůd. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy

18:30–19:00 Máme rádi brambory (nejen na talíři), Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

Jsou brambory zdravé? Nutričně významná základní potravina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a dalších látek významných pro život. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

19:00–19:30 Digitalizace zemědělství v souvislostech, Ing. Jan Lukáš, Ph.D.

Spasí digitalizace zemědělství? Co přináší zemědělcům a co spotřebitelům? Pozitiva a negativa spojená s rozvojem tohoto zemědělského směru. Výzkumný ústav rostlinné výroby

19:30–20:00 Autonomní systémy v zemědělství, doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D.

Postupné zavádění prvků automatizace v zemědělství vede k jejich stále vyšší autonomii. Vize, realita a překážky v implementaci robotických systémů. Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

20:00–20:30 Cesta vody s člověkem, Ing. Filip Zavřel

Každý den jíme, čistíme si zuby, myjeme se. Jen málokdy se přitom zamyslíme nad tím, jak pitná voda vzniká a jak se dostává do našich domácností. Kde končí 100 litrů, které denně spotřebujeme? A co můžeme udělat, aby končily jinde? H2Ospodař!

20:30–21:00 Poznávání hub všemi smysly?, RNDr. David Novotný, Ph.D.

Od pouhého oka k molekulární diagnostice… aneb jak se mění rozpoznávání hub v souvislosti s rozvojem lidského poznání. Výzkumný ústav rostlinné výroby

21:00–21:30 Nový les jinak, Ing. Monika Vejpustková, Ph.D.

Po kůrovcové kalamitě zůstaly ohromné holiny. Co s nimi? Zalesnit je, nebo ponechat přírodě? O sázení lesů, které by dokázaly lépe vzdorovat klimatickým změnám. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti

21:30–22:00 Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace, Mgr. Semen Lysytskyi, ČZU

Obilnice Evropy, úrodné černozemě a nekonečné lány. Krátká zpráva o stavu ukrajinského zemědělství a jeho srovnání s Českem, dále také o dopadech války na světovou potravinovou bezpečnost.

Foto:
Lokalita:
Související články
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy každoročně přetahují o pozici nejnavštěvovanějších t
Zatímco Kladruby nad Labem se specializují na chov starokladrubských běloušů, ve Slatiňanech najdeme krásné vraníky stejného plemene. V hipologickém muzeu v budově zámku se dozvíte více o chovu těchto koní, jsou tu vystaveny významné obrazy s koňskými motivy, sedla a postroje, některé exponáty připomínají využití koní ve vojenství, dopravě, honech či dostizích. [caption id="attachment_74515
Vše začíná vůní. Slad, chmel a letní vzduch se tu mísí s vůní lesa, čerstvě posekané trávy a poctivě opečeného masa. V Českém ráji a na Liberecku se léto nepočítá na dny, ale na doušky – a ty tady tečou proudem. Není to jen výlet, je to oslava chutí, tradice a poctivého řemesla, kterou ocení každý, kdo ví, že k dokonalému dni patří nejen výhled, ale i výčep. Měšťanský pivovar Turnov přesně ví,
Chcete poznat jižní Čechy trochu jinak? Objevte jejich kouzlo z výšky! Rozhledny, vyhlídky i stezky v korunách stromů vám nabídnou dechberoucí pohledy na řeky, lesy, města i Alpy v dálce. Ptačí pozorovatelna Vrbenské rybníky Začněte třeba na Stezce korunami stromů Lipno, kde se projdete ve výšce 40 metrů s výhledy na šu
Léto na Vysočině voní po borovicích, opalovacím krému a studené malinovce. Ať už se vidíte spíš s nohama v rybníce nebo v proudu skluzavky, Vysočina nabízí obojí. Není to totiž jen kraj kopců a lesů, ale i vody – čisté, přírodní, zábavné i relaxační. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších míst, kde se v létě zchladit, vykoupat nebo prostě jen lenošit u hladiny. Plavky s sebou! Nejlepší p
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
enigmaplus.cz
Tajemství Velké sfingy v Gíze: Střeží ztracenou moudrost lidstva?
Na západním břehu řeky Nil v Gíze se nachází socha Velké sfingy, která má podobu lva s lidskou hlavou. Je vyrobená z přírodního vápence a nikdo dodnes neví, koho vlastně znázorňuje. Badatelé se neshod
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
epochaplus.cz
Jak si jednoduše vybudovat chytrou domácnost?
Chytrá domácnost už dávno není sci-fi pro geeky. Dnes si ji může postavit prakticky každý, stačí pár dobře vybraných zařízení a chuť propojit běžné rutiny do systému, který myslí za vás. Ať jde o úsporu energie, pohodlí nebo bezpečí, chytrý domov může fungovat stejně nenápadně jako spolehlivě. Tady je návod, jak ho začít budovat krok
Višňový džem v čokoládě
tisicereceptu.cz
Višňový džem v čokoládě
K nastávající sezóně třešní a višní je tu pro vás recept na skvělý domácí džem. Co potřebujete 800-900 g vypeckovaných višní JamFix 2:1 Labeta 500 g cukru polévková lžíce rumu hořká čokoláda
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
21stoleti.cz
Nové stavby ze starých odpadů: I stavebnictví může být udržitelné…
Odpady nemusí být vyloženě jen problém, ale i příležitost. Cemex, jeden z největších producentů stavebních materiálů, ukazuje, jak proměnit odpad v cenný zdroj energie i materiálu. Díky inovacím v rec
Perníčkové stromečky
nejsemsama.cz
Perníčkové stromečky
Krásná a jedlá dekorace na vánoční stůl. Připravíte ji jednoduše z perníkového těsta, které postupně vykrajujete do tvaru hvězd a ozdobíte podle své fantazie. Potřebujete: ✿ 400 g hladké mouky ✿ 120 g medu ✿ 160 g cukru moučky ✿ 60 g tuku ✿ 3 vejce ✿ 1 lžičku kakaa ✿ 1/2 lžičky jedlé sody ✿ 1 lžičku perníkového koření Poleva: ✿ 2–3 lžičky citronové šťávy ✿ 1 bílek
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
iluxus.cz
Barvy spotřebičů jako součást harmonického interiéru
Kuchyně se v posledních letech proměnila z ryze praktického prostoru v plnohodnotnou součást obytné zóny. Její vzhled je dnes stejně důležitý jako její funkčnost. Právě proto nabývá na významu celkové
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
historyplus.cz
Šlechtic-dobrodruh fingoval turecký útok
V Jeruzalémě přislíbil vést umírněný život. Dodrží to, byť se mu mnoho šlechticů směje, protože odmítá pít alkohol. Janovi je to jedno. Věří v návrat ideálu křesťanského rytíře a nápravu zkažené společnosti, což považuje za nejlepší zbraň proti turecké hrozbě! V dětství ztratil otce i strýce, a postarat se tak o něj museli vzdálení příbuzní
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
nasehvezdy.cz
Etzler zase pěkně naštval svoji přítelkyni?
Miroslav Etzler (60) si hraje s ohněm! Možná by někdo hádal, že se nyní jeho partnerce Heleně Bartalošové (43) uleví, když mu manželku v seriálu Polabí už nebude hrát jeho exmanželka Vilma Cibulková
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Museli jsme napravit své děti
skutecnepribehy.cz
Museli jsme napravit své děti
S mým manželem jsme spolu už čtyřicet sedm let. Bydlíme v malém domku s kouzelnou zahrádkou plnou růží. Náš dům je plný věcí. Starých fotek, knížek i hrnců po babičce. A taky plný lidí. Našich dětí. Tří dospěláků. A pořád je máme na krku. Nejstarší je povaleč Nejstarší je Petr. Čtyřicet dva let. Když mu bylo dvacet, přišel domů s tím, že
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
epochalnisvet.cz
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci
Nápoj bohů, který si vás rychle získá
panidomu.cz
Nápoj bohů, který si vás rychle získá
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské. Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz