Domů     Přízračný hrad Bouzov se měl stát sídlem černého řádu SS
Přízračný hrad Bouzov se měl stát sídlem černého řádu SS
od 23.10.2019
1

Panovali tu němečtí rytíři i elitní vrazi nacistů, temná historie Bouzova jde ale mnohem dál. Není divu, že tady nebere nikdo nadpřirozené úkazy na lehkou váhu. Ze svědectví o setkání s přízraky běhá mráz po zádech. Přitáhlo právě to na hrad nacistické okultisty?

Je rok 1989 a hradní průvodci mají na Bouzově večírek. Ke správné oslavě však patří i nějaký ten žertík, a jedna ze zaměstnankyň se proto převlékne do bílých šatů, aby jako bílá paní přešla po hradním nádvoří.

Je právě půlnoc, když ji její kolegové sledují z prvního patra, jak se svíčkou v ruce míří k hradní bráně, aby na ni zaklepala klepadlem. Najednou všichni na balkoně ztuhnou. Za mladou ženou se objevuje ještě jiná postava.

Vypadá to, jako by její obrysy povlávaly ve větru. Na stromech se ale nepohne ani lístek. Bílý přízrak chvíli ženu doprovází a pak se rozplyne. Do ticha se v tu chvíli ozve hrozná rána, to se s rachotem samo od sebe zabouchlo okno sousední komnaty.

Nikdo není schopný slova. A to je jen jedna z celé řady zvláštních událostí, které se na této moravské pevnosti nedaleko Šumperka odehrály.

Kdo hraje na piano?

Bouzovský přízrak se prý projevuje také tím, že se občas v hradní jídelně samo od sebe rozezní piano. A kým vlastně duch, kterého měla spatřit celá řada lidí, byl? Odkud přichází? Podle bouzovských vystupuje z jednoho hradního portrétu.

Zajímavé na tom ale je, že nejde o žádnou originální malbu, ale jen fotografii obrazu, který se ztratil neznámo kam.

Ví se jen tolik, že původní plátno namaloval česko-německý malíř Gabriel von Max, který zemřel v roce 1915. Zajímal se prý také o mystiku a okultismus.

Ti, kteří pak tajemné zjevení při vstupu do hradu přímo potkali, jej pak většinou popisují jako neostrou ženskou postavu vznášející se asi metr nad zemí. Je možné, že by přízrak byl svázán i s pouhou reprodukcí původního obrazu?

Vyděšení psi i kastelán

Zážitky lidí, kteří na Bouzově pobývali delší dobu, rozhodně vyvolávají mrazení v zádech. K těm, kteří se s nadpřirozenými úkazy setkali, patří i bývalý zástupce ředitele hradu Roman Váňa, který na hradě pracoval v 90. letech.

Ten zahlédl přízračnou bílou postavu jednou v noci ve svitu své baterky. Přepadl jej pak natolik tísnivý pocit, že se raději vrátil do svého hradního bytu. Zdejší pracovníci popisují ale i další podivné zážitky.

„Někdy byly chvíle, kdy jsem měl pocit, že do hradu nemám vstupovat. Jednou, kdy jsem tam i navzdory tomuto pocitu musel zajít, jsem si s sebou vzal na obchůzku dva německé ovčáky, kteří jinak strážili v hradním příkopu.

A nebylo síly, která by je tehdy do hradu dostala,“ líčí svůj zážitek někdejší kastelán. Co mohlo vyděsit i ostré psí hlídače vycvičené k poslušnosti?

Zjevení za bílého dne

Většina podobných setkání se tu sice odehrála v noci, ne ale všechna. S přízrakem mizejícím ve zdi se totiž setkala i skupina turistů při běžné prohlídce hradu během dne. Bylo to prý brzy odpoledne, když se venku najednou zatáhla obloha.

Jak se blížily bouřkové mraky naplněné deštěm, v komnatách už panovalo přítmí. Bledá přízračná postava se zjevila jen několik metrů před výpravou turistů, pak prošla zdí a mihla se v jednom z hradních pokojů.

Přítomnost nadpřirozených sil se na hradě prý podařilo zachytit také několika amatérským fotografům, na jejichž snímcích se objevily energetické koule, nazývané také jako orby. Kde ale hledat kořeny těchto podivných jevů?

Je možné najít nějaká vodítka například v dlouhé hradní historii, která byla ostatně velmi pohnutá? Bouzov třeba kdysi sloužil jako vězení, ale najdeme i jiné spojitosti.

Přízrak černého rytíře

Zdejší nevysvětlitelné události totiž mohou souviset také s dlouholetými majiteli Bouzova, jimiž byl Řád německých rytířů.

Němečtí rytíři hrad koupili už v roce 1696 od rodu Prusinoviců a drželi jej až do roku 1918. Na konci 19. století pak na Bouzově sídlil velmistr řádu Evžen Rakousko-Tešínský (1863–1954), který dal původní pevnost kompletně přestavět a vtiskl sídlu dnešní romantický ráz.

Kromě toho ale svůj hrad bral také jako centrum samotného řádu a nechal na Bouzov přivézt velký počet starých středověkých relikvií, které byly svázané s historií německých rytířů. Možná tím otevřel dveře i do záhrobí.

Protože podle legend se ve zdech hradu zdržují i duchové dřívějších velmistrů německých rytířů. Jeden z nich však mezi nimi vyniká. Jde o přízrak černého rytíře.

Tajemství rytířského sálu

Je logické, že se tyto nadpřirozené jevy týkají samotného rytířského sálu. Vypráví se, že právě tam lze přízraky velmistrů spatřit. Řada svědků přísahá, že zvláštní postavy viděli tančit a veselit se, aniž by se ozval ten nejmenší zvuk.

Svoji mrazivou zkušenost má s tímto místem i zástupkyně kastelána Monika Heinrichová. Bylo to v roce 1993, kdy zůstala na hradě po jeho uzavření pro návštěvníky úplně sama.

Se svazkem klíčů se vydala na obchůzku, ale cestou se jí zmocňoval pocit, že ji někdo sleduje. Když otevřela dveře zasedací síně Řádu německých rytířů, strnula hrůzou. Proti ní stál starší muž v černém plášti a upřeně jí hleděl do očí.

Žena upustila svazek klíčů a utekla z hradu až na nádvoří. Odtud sledovala vchod, zda tajemný návštěvník neodejde. Ten ale zůstal skryt na hradě. Dodnes je přesvědčená, že se setkala s tajemným černým rytířem.

Nacisté na Bouzově

V roce 1939 nakonec Řád německých rytířů zrušili nacisté a hrad u Loštic připadl obávaným jednotkám SS. Traduje se ale, že vrchní velitel SS Heinrich Himmler (1900–1945) dostal Bouzov od vůdce Adolfa Hitlera.

Himmlera moravská citadela německých rytířů doslova uhranula a plánoval, že z ní udělá sídlo černého řádu SS. Což byly elitní jednotky úzce spojené s mysticismem a okultismem.

Z Bouzova se tak měl stát další Wewelsburg, který tehdy platil za okultní centrum v Německu. Šéf jednotek SS také Bouzov osobně několikrát navštívil.

Tuto temnou historii hradu pak oživil německý film Napola z roku 2004, který se natáčel přímo na Bouzově a vyprávěl o elitní škole pro mladé nacisty.

Tragicky a krvavě se do dějin Bouzova zapsalo také nacistické komando, které odsud v květnu 1945 vyrazilo do nedaleké vesnice Javoříčko. Vojáci vesnici vypálili a povraždili tady skoro čtyři desítky lidí.

Foto: Wikipedia
Štítky:
reklama
Související články
6.5.2024
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně v
1.5.2024
Míst, kde proudí takzvaná bílá léčivá energie, je v naší zemi mnoho. Ať už příběhům o pozitivních energetických zónách věříte nebo ne, alespoň si uděláte hezký den a navštívíte zajímavé místo. Pokud patříte k těm, kteří naslouchají přírodě a chcete objevit něco víc než architektonické památky, něco, co nespatříte očima, nechte se vést a místo samo vám odhalí něco ze svého tajemství. Vyzkoušej
2.4.2024
Na louce jižně za obcí návštěvníka překvapí kamenný kruh, který jako by z oka vypadl megalitickým památníkům typické například pro anglický venkov. Kruh z 25 obřích kamenů o průměru 30 metrů tu v roce 2008 vytvořil místní stavbař Václav Jílek. Všechny žulové balvany pocházejí ze vzdálenosti maximálně 15 kilometrů od Holašovic a mají různou velikost, ten největší o hmotnosti 19 tun stojí samo
Jsou památky, které nás na místě, kde stojí, docela překvapí. Kdo by třeba uprostřed západočeských lázní čekal výstavný pravoslavný chrám v byzantském stylu? To, že západočeské lázně jsou už dlouho cílem hostů z Ruska, je všeobecně známo. Bylo tomu tak už v 19. století, kdy se sem ruští návštěvníci i pacienti jen hrnuli. V Mariánských Lázních se jim líbilo, ale postrádali důležitou věc: pravoslav
25.8.2023
Fascinující svět optických klamů s více než 150 interaktivními a hlavně zábavnými exponáty. To vše si můžete užít v největším muzeu trikových iluzí v Praze. A věřte, že perfektní zábavu si tu užije opravdu každý bez rozdílu věku. Vydejte se za jedinečným zážitkem do nejzábavnějšího českého muzea. Pořídíte si fakt legrační fotky a videa. “Je to svět neskutečných optických klamů, kde se stane
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,