Domů     Sedm největších přírodních divů světa
Sedm největších přírodních divů světa
od 25.10.2021
1

Švýcarská nadace New7Wonders uspořádala internetové hlasování, ve kterém lidé z celého světa mohli vybírat nejúžasnější přírodní divy naší planety. Do předběžného výběru se dostala i Pravčická brána ležící v severních Čechách, do finále však neprošla.

Co tedy světová veřejnost považuje za nejpodivuhodnější výtvory přírody a kam byste se za přírodními zázraky měli vydat?

Brazilské plíce světa

Co: Amazonie

Kde: Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Francouzská Guyana, Guyana, Kolumbie, Peru, Surinam, Venezuela

Plíce světa. Tak se nazývá oblast deštných pralesů v povodí řeky Amazonky. A jistě oprávněně, vždyť právě odsud pochází pětina veškerého kyslíku, který dýcháme. Oblast je tak rozsáhlá, že svou rozlohou spolehlivě strčí do kapsy všechny státy Evropské unie.

Amazonie leží na území devíti států, z většiny jejích krás se však mohou těšit Brazilci. Právě v Brazílii se nachází celá třetina veškerých deštných pralesů světa.

Stovky různých druhů

Pralesy zde vznikly někdy v době před 100 000 000 let. Oblast od té doby nebyla dosud zatížena výraznými klimatickými změnami, takže druhová rozmanitost je tu skutečně pestrá.

Na jediném hektaru deštného pralesa můžeme najít až 400 různých druhů ptáků, 125 druhů savců, 150 druhů plazů a obojživelníků, 150 druhů motýlů či 200 různých druhů stromů.

V našich zeměpisných šířkách máme štěstí, když na stejné ploše narazíme „alespoň“ na 20 druhů stromů. Bohužel, lidská bezohlednost a s ní spojené mýcení pralesů dává Amazonii pěkně zabrat.

TIP NA CESTU: V období dešťů (prosinec–únor) bývá v Amazonii méně turistů než obvykle. Rozhodně si nenechte ujít noční plavbu čluny za kajmany nebo sladkovodními růžovými delfíny.

Součástí většiny výprav bývá také napínavý lov piraň, jimiž je Amazonka doslova přeplněná.

Ostrov skřítků a sopky

Co: Čedžu

Kde: Korejská republika

I Korejská republika má své ostrovy. Největším je ten, který nese název Čedžu a leží asi 100 kilometrů od korejského pobřeží. Je téměř čtyřikrát větší než území Prahy a je vskutku neobyčejný.

Na rozdíl od zbytku Koreje již leží v subtropickém pásmu, takže jeho krajina se od té pevninské výrazně liší. Ostrov Čedžu byl před 1200 lety vytvořen sopečnou činností, a jeho povrch tak tvoří láva.

Symbolem tohoto místa jsou skřítci – ochránci, kteří jsou do lávy vytesáni. Nad tím vším se tyčí sopka Halla, která však již tisíc let naštěstí spí.

Na svazích této sopky se tyčí Gotjawalský les, jenž je domovem řady unikátních druhů. Například v lokalitě Kamelie roste nedávno objevený typ kapradiny Mankyua chejuense. Jinde na světě ji už nenalezneme. Podobných druhů je zde samozřejmě mnohem více. Ostrov se rovněž může pochlubit velkolepými vodopády Cheonjeyeon a Cheonjiyeon.

TIP NA CESTU: Po túrách po krásách přírody zamiřte na pláž Jungmun Saekdal na jihovýchodě ostrova, která je zároveň rájem surfařů. V místní restauraci vyzkoušejte typický pokrm ostrovanů – kaši s rybou, mořskými plody a mořskou řasou nebo houbami.

Zátoka, kde střílel i agent 007

Co: Ha Long

Kde: Vietnam

Dračí zátoku, jak se přezdívá tomuto divotvornému místu, charakterizují především vápencové monumenty vystupující z moře. Z dálky celá scenérie vypadá, jako by se skaliska různých tvarů nad hladinou vznášela.

Přírodě trvalo půl miliardy let, než s pomocí eroze, klimatických vlivů a mořského příboje své dílo dokončila. V zátoce žije na 200 druhů ryb a 450 různých druhů měkkýšů, takže je místními rybáři hojně vyhledávána.

A samozřejmě nejen jimi, nápor turistů je zde ohromný, zvláště pak od roku 1994, kdy byla celá oblast zapsána na seznam přírodního dědictví UNESCO. Zátoku také obohacuje téměř 2000 ostrovů, některé z nich mají uvnitř vlastní jezera.

Vietnamci jsou na svůj přírodní poklad patřičně hrdí, zátoka je vyobrazena i na jejich bankovkách! A zřejmě se líbila i Jamesi Bondovi, právě zde se totiž v roce 1997 točil snímek Zítřek nikdy neumírá.

TIP NA CESTU: Nápor turistů i v Ha Long může pro někoho být velmi nepříjemný. Proto vyzkoušejte i ukryté skvosty v panenské přírodě poblíž města Quy Nhon. Pláže s křišťálově čistou vodou tady najdete bez davů.

Ďáblův chřtán v Jižní Americe

Co: Vodopády na řece Iguaçú

Kde: Argentina, Brazílie

Viktoriiny vodopády? Niagarské vodopády? Jistě, jsou krásné, ale největší systém vodopádů leží na pomezí dvou jihoamerických rivalů – Argentiny a Brazílie. Může se jím pochlubit řeka Iguaçu.

Voda se zde v téměř tříkilometrovém přepadu řítí přes okraj lávové plošiny do hloubky asi 70 metrů. V období dešťů je zde průtok asi 6500 m3/s vody a asi 270 samostatných vodopádů. Tím nejznámějším je vodopád s nepříliš optimistickým názvem Ďáblův chřtán.

Rámus, který způsobuje, hravě konkuruje startům největších letadel světa. Lávky nad vodou jsou zde natolik důmyslně udělané, že se zde návštěvníci dostanou k ďáblovi téměř na dotek.

Pro návštěvu vodopádů – ty brazilské jsou prý hezčí – se nejlépe hodí konec března, kdy nastává období dešťů a vodopády jsou tak v plné síle.

TIP NA CESTU: Nedaleko vodopádů navštivte i unikátní vodní technické dílo vodní nádrž Itaipú. Technická vymoženost na řece Paraná je druhou největší nádrží světa. Vstupné není vysoké.

Domov největšího ještěra

Co: Komodo

Kde: Indonésie

Potkat takového varana není nic příjemného. Zvlášť když je dlouhý 3,5 metru a váží 150 kilogramů. Právě takový ještěr žije v indonéském národním parku Komodo.

Ten se rozkládá na třech větších indonéských ostrovech – Komodo, Rinca a Padar a řadě malých ostrůvků. Indonéská vláda park zřídila v roce 1980 právě kvůli tomu, aby se podařilo zachránit varany komodské, kteří v té době byli zralí na vyhynutí.

Ani dnes jich tu nežije příliš, experti odhadují jejich počet na 5000, ale i tak se v poslední době jejich situace výrazně zlepšila.

TIP NA CESTU: Na ostrovy se dostanete lodí asi za hodinu a půl. Vybrat si můžete i loď s plnou penzí. Rezervovat si ji musíte předem a nejlépe přímo od prověřené agentury.

Trochu větší krasové jeskyně

Co: Puerto Princesa

Kde: Filipíny

Většina našich čtenářů jistě navštívila Moravský kras a svezla se na zdejší podzemní říčce Punkvě. Na Filipínách mají něco podobného, jen v trochu větších rozměrech.

Zdejší vápencovou krasovou oblastí teče 8,3 kilometru dlouhá podzemní řeka svatého Pavla, která se vlévá přímo do Jihočínského moře. Je tak jednou z nejdelších řek svého druhu na světě, delší cestu urazí voda jen v podzemní řece v mexickém Yucatánu.

Národní park Puerto Princesa se nachází v ostrovní provincii Palawan, ležící západně od ostrova Luzon. Projížďka zdejší krasovou oblastí je skutečně zážitek, na který se nezapomíná. Množství nejrůznějších stalaktitů a stalagmitů se střídá s jeskynními síněmi.

A velkolepou spodní část řeky stavěl a tvaroval slovutný architekt jménem mořský příboj.

TIP NA CESTU: Rozhodně se nevyhněte městečku El Nido. Po městě se můžete za drobný poplatek (můžete vyjednávat) pohybovat na tříkolce. Město oplývá množstvím plážových barů a restaurací s živou hudbou.

Hora se dvěma vrcholky

Co: Stolová hora

Kde: Jihoafrická republika

Z Afriky se mezi sedm vítězů dostala pouze Stolová hora ležící v Jihoafrické republice. Nachází se nad Kapským městem, její plochý vrchol, připomínající stůl, dosahuje výšky 1086 metrů nad mořem a útes je tři kilometry dlouhý.

Vrch je domovem více než 1470 rostlinných druhů, včetně řady vzácných a ohrožených. Eroze způsobila částečný rozpad hory, čímž vytvořila dva vrcholky zvané Ďáblův vrch a Lví hlava. Vršek Stolové hory je tvořen křemenem a pískovcem. Hora je při dobrém počasí viditelná ze vzdálenosti dvou set kilometrů.

TIP NA CESTU: Kapské město má sice špatnou pověst co do bezpečnosti, turisté ale mohou být v klidu. Resorty a hlavní pamětihodnosti nespadají do „kriminální zóny“, při cestě autem ale určitě mějte zavřená okýnka.

Foto: Shutterstock, PX FUEl, Freepik

Foto:
reklama
Související články
Výjimečná stavba, to je zámek Ploskovice. Založen byl na počátku 18. století hraběnkou Annou Marií Františkou Toskánskou, která osobně dohlížela na stavbu a po jejím dokončení spálila veškeré účty, aby se nikdo nedozvěděl, kolik luxusní sídlo vlastně stálo. Zámek se později stal i letním sídlem císaře Ferdinanda I. Zámek obklopuje osmihektarový park s vodní nádrží a barokním glorietem. Při proh
Filmoví fanoušci jistě zbystří, protože romantický zámek Blatná severozápadně od Českých Budějovic určitě poznali mnohokrát při sledování svých oblíbených filmů. Stačí vzpomenout třeba Bílou paní nebo Šíleně smutnou princeznu. Při návštěvě rychle pochopíme, proč si kameramani nemohou Blatnou tak vynachválit. Místo na pahorku uprostřed blat, která dala původní tvrzi jméno, je totiž jedním z nejfo
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce 1976 uza
Barokní sloup Nejsvětější Trojice vysoký 35 metrů, nejvzácnější stavbu svého druhu u nás, najdeme na olomouckém Horním náměstí. Byl vysvěcen v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie, měl být vyjádřením díků za ukončení morové epidemie a svým uspořádáním se odlišuje od podobných památek. V jeho spodní části monumentu s bohatou sochařskou výzdobou je umístěna kaple, v níž se v minulosti k
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned ně
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
panidomu.cz
Máte rádi lososa? Poradíme vám, jak ho správně namarinovat
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli
Krkonoše slaví návrat losa evropského
21stoleti.cz
Krkonoše slaví návrat losa evropského
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
historyplus.cz
Josef II. chtěl sebrat lidem posvícení
„Vezměte koště a alespoň zameťte, holoto líná,“ napomíná hospodyně zlobivé děti. V celé chalupě se smýčí ostošest. Mlýn na potoce na kraji vsi mele mouku dlouho do noci. Mlynář se svojí chasou sotva zamhouří oči, aby se na všechny dostalo.   Plno práce mají i v nedalekém pivovaru. V neděli se připravuje posvícení. Svatý František,
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
iluxus.cz
DS Automobiles odhaluje novou kolekci DS Antoine de Saint Exupéry
Stejně jako svět haute couture a jeho módní domy i DS Automobiles každoročně představuje své nové kolekce. Jedinečné nabídky jsou výrazem uznávaného know-how, které ztělesňuje hodnoty společnosti DS A
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
nasehvezdy.cz
Je Lewandowská zamilovaná do kolegy?
Je to jen pár týdnů,  co se herečka ze seriálu Zlatá labuť Simona Lewandowská (24) objevila poprvé ruku v ruce na veřejnosti s partnerem Goranem Maiellem (24), kterého známe ze seriálu ZOO. Mnozí to
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pikantní hovězí s těstovinami
tisicereceptu.cz
Pikantní hovězí s těstovinami
Připomíná český guláš, ale nenechte se zmást. Guláš připomíná jen zdánlivě. Ingredience 300 g vysokého či nízkého roštence 1 větší cibule 150 ml rajčatového protlaku 2 čerstvé chilli papričky
Zamilovanost s vůní exotiky
skutecnepribehy.cz
Zamilovanost s vůní exotiky
Když jsem byla malá, měli moji rodiče kamarádku, která se vdala za vlivného cizince. To se mi tehdy líbilo. Než jsem dospěla, padla železná opona a můj sen o vlivném cizinci se mohl v klidu rozplynout, už to nebylo třeba. Kdoví ale, jestli by mne to pořád drželo. Nicméně na cizince jsem narazila. Ne na plážového Casanovu v Egyptě.
Emoce, co přinášejí nemoce!
nejsemsama.cz
Emoce, co přinášejí nemoce!
Víte, že za vaše fyzické zdraví je odpovědný hlavně váš stav mysli? Prostřednicvím nemoci totiž volá s větší či menší naléhavostí vaše duše o pomoc. Evropou otřásala epidemie moru, když kněz na cestě za nemocnými potkal Smrt. „Kolik si tentokrát u nás vezmeš lidí?“ ptá se jí a Smrt odpoví, že tisíc. Pak se potkali za rok znovu a
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
epochaplus.cz
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou.
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
epochalnisvet.cz
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie? Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích,
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
enigmaplus.cz
Svatovojtěšské zázraky, často spojované s pramenem čisté vody
V dějinách českých zemí je jen málo míst, která by v naší historii měla podobný význam jako Zelená Hora u Nepomuku, která své jméno dostala na základě svatovojtěšské legendy. Podle této pověsti se tot