Domů     Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
od 11.3.2022
1

Po staletí se lidé v určený čas vydávají na cesty, aby vyjádřili svou víru, modlili se či prosili Boha o odpuštění. Čekají na ně posvátná poutní místa, na nichž stojí slavné kaple, kláštery nebo kostely. Tak jako na Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku.

Bylo nebylo, kdysi dávno putoval krajem řeznický tovaryš. Únava ho zmohla tak, že na úpatí kopce Chlumu usnul. Když se probudil, našel vedle sebe v lískovém keři sošku Panny Marie. Podivil se, ale figurku si odnesl.

Doma mu ale zmizela a teprve po dlouhém hledání zjistil, že se záhadným způsobem vrátila na místo, kde ji objevil. Tentokrát už ji uctivě ponechal tam, kde stála, a ještě nad ní zbudoval dřevěnou stříšku.

Položil tak základ poutního místa, kam začali proudit věřící z blízka i z daleka.

Soška, která tajemně mizí

Jak čas plynul, vyrostla nad soškou větší kaple, v blízkosti byla založena osada, a nakonec se do všeho vložil řád křížovníků s červenou hvězdou, kteří na místě původní kapličky někdy kolem roku 1400 vybudovali gotický kamenný kostel nanebevzetí Panny Marie a Máří Magdaleny.

Rozvoji kostela v dalších letech výrazně pomohlo, když velmistr křížovnického řádu ze své pravomoci osvobodil okolní obyvatele od roboty, aby měli víc času o kostel a poutní místo pečovat. A Chlum opravdu vzkvétal.

Začaly se zde pořádat trhy a příliv poutníků neustával, takže bylo třeba kostel rozšířit.

Prostor pro všechny poutníky

Ale i ten nakonec přestal obrovskému zájmu věřících stačit. A tak v roce 1687 velmistr řádu učinil zásadní rozhodnutí. Místo nevyhovujícího gotického kostela vznikne nový, a samozřejmě v souladu s dobou bude barokní.

Povolán nebyl nikdo menší než věhlasný architekt Kryštof Dientzenhofer a na základě jeho plánů se začalo stavět. Základní kámen chrámu byl slavnostně položen 7. května 1692, po sedmi letech byla stavba hotová a mohlo se začít s výzdobou interiéru.

A když v roce 1701 chlumský probošt Franz Rivola nový kostel vysvětil, začaly se opět hrnout davy věřících. Bylo zaznamenáno, že už během prvního desetiletí na Chlum zamířilo 1657 procesí s celkovým počtem 718 347 poutníků.

Zákazy na věřící neplatí

Práce v poutním areálu ale s dokončením kostela neustaly.

Ještě bylo třeba dobudovat proboštství, školu, rozšířit hřbitov, vztyčit nové hradební zdi, a navíc kolem kostela stále pokračovala stavba symetricky komponovaného otevřeného ambitu se šesticí postranních kaplí.

Výsledkem bylo, že během půlstoletí se Chlum Svaté Maří stal jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst na českém území. Poutníci se nepřestali hrnout dokonce ani v době, kdy císař Josef II. svými reformami konání veškerých poutí zakázal.

Začíná období nové slávy

Stejně jako velkou část církevních objektů postihla poutní areál druhá světová válka a poté také poměry v padesátých letech.

Budova proboštství se najednou stala ubytovnou stavbařů z nedaleké elektrárny Tisová, a přestože byl areál poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Máří Magdaleny už v roce 1958 zapsán na seznam kulturních památek, ve skutečnosti dál chátral.

Změny, které přišly s rokem 1989, se však na kondici poutního areálu blahodárně projevily. Vrátili se křižovníci s červenou hvězdou a od roku 1992 prochází poutní místo celkovou rekonstrukcí.

Po opravě varhan, rekonstrukci kopule a restauraci maleb mohl být pak 7. května 2011, po 312 letech od položení základního kamene, kostel znovu vysvěcen.

Kostel neobvyklého vzhledu

Unikátní kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Máří Magdaleny si rozhodně zaslouží bližší prohlídku. Je trojlodní, vystavěn byl na půdorysu latinského kříže o rozměrech 36 x 29 metrů.

Křížení hlavní lodi s jejími křídly překrývá prosvětlená kopule a neobvyklá je i celková koncepce kostela, protože za sebou jsou tu umístěny dva na sebe navazující sakrální prostory, nejprve samostatná oválná Milostivá kaple, která je střediskem zdejšího mariánského kultu, a teprve za ní samotný trojlodní chrám.

Do kostela se vstupuje bočním vchodem pravé kostelní lodi stejně jako do Milostivé kaple. Hlavní vchod se otevírá pouze při příležitost velkých církevních svátků.

Třípatrové hranolové věže, zakončené cibulovými báněmi, se tyčí na západní straně chrámu a dosahují čtyřicetimetrové výšky.

Evropa nám může závidět

Poutní kostel dodnes obklopuje krytý přízemní ambit s arkádovými oblouky a šesti otevřenými kaplemi s lucernami a složitou klenbou, na který navazuje trojkřídlá budova proboštství.

Nejen poutníky jistě v roce 2018 potěšilo zařazení poutního areálu Chlum Svaté Maří spolu s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Máří Magdaleny mezi národní kulturní památky.

Ocenění se mu tak dostalo nejen pro jeho významnou roli v dějinách naší barokní architektury, ale také vzhledem k netradiční dispozici kostela v rámci střední Evropy.

I zahrady potřebují opravit

Celková rekonstrukce areálu stále pokračuje. Kromě samotného chrámu zahrnuje také obnovu budovy proboštství, která působí zámeckým dojmem a na které se zachovala řada původních cenných architektonických prvků včetně původních dveří nebo kovaných mříží.

Skvěle dochovaná jsou i schodiště a kupodivu také historická vodoinstalace. Po dokončení oprav se počítá s tím, že v proboštství nalezne své sídlo stálá expozice.

Samostatnou kapitolou revitalizace jsou zahrady – jedna na místě starého, dávno zrušeného hřbitova a druhá, která se za dob baroka pyšnila terasami.

Dívka proti loupežníkům

Zdejší prostředí inspirovalo v roce 1815 německého dramatika Heinricha C. Cuna k sepsání kdysi velice populární divadelní hry Loupežníci na Chlumu.

Příběh o odvážné dívce, která se vydá uprostřed noci do opuštěné kaple ohrožované loupežníky, aby zachránila cenný skvost patřící jejímu hradnímu pánovi, se odehrává na Chlumu Svaté Máří v dobách před založením poutního kostela a rychle se stal nejhranějším ochotnickým představením v Evropě.

Zejména na českosaském pomezí se tento kus hrával takřka celé století a do repertoáru ho nadšeně zařazovaly jak kočovné soubory, tak loutková divadla. V roce 1911 hru dokonce uvedlo i Národní divadlo pod názvem Statečná Bibiána.

Tip pro poutníky na kole

Chlum Svaté Maří najdeme na půl cesty mezi Chebem a Sokolovem, budeme ovšem muset z hlavní silnice odbočit směrem na Kynšperk nad Ohří a Kaceřov. Pro cykloturisty se ovšem nabízí zajímavá trasa, ať už z Chebu, nebo ze Sokolova. Z obou stran nám to vyjde zhruba na patnáct kilometrů.

Foto:
reklama
Související články
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce 1976 uza
Barokní sloup Nejsvětější Trojice vysoký 35 metrů, nejvzácnější stavbu svého druhu u nás, najdeme na olomouckém Horním náměstí. Byl vysvěcen v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie, měl být vyjádřením díků za ukončení morové epidemie a svým uspořádáním se odlišuje od podobných památek. V jeho spodní části monumentu s bohatou sochařskou výzdobou je umístěna kaple, v níž se v minulosti k
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned ně
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu, který za to slíbil vybudovat sídlo za jedinou noc. A hned se pustil do
Gotická Vlkova věž v centru města Znojma je místem zasvěceným vínu. Platí to již 12 let a za tu dobu si zde vína s označením VOC Znojmo zvykli ochutnávat a nakupovat nejen místní, ale i četní turisté, kteří do našeho města zavítají často právě kvůli vínu. Již od 1. dubna, kdy Informační centrum VOC Znojmo zahajuje 12. sezónu, Vlkova věž opět vítá své návštěvníky, ať už jde o jednotlivce, kteří z
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,