Domů     Zámek Lemberk: Romantické sídlo svaté ženy
Zámek Lemberk: Romantické sídlo svaté ženy
od 15.3.2022
1

Mnozí z nás si jistě ještě vzpomenou na tu slávu, kdy papež Jan Pavel II. v roce 1995 na olomouckém letišti za přítomnosti 200 000 věřících prohlásil za svatou českou šlechtičnu Zdislavu z Lemberka. Dnes se společně můžeme vydat po stopách této výjimečné ženy naší historie.

Na počátku 13. století dospěl král Václav I. k názoru, že si jeho věrný spojenec a místodržitel v Kladsku, Havel z rodu Markvarticů, zaslouží pořádný projev vděčnosti.

Věnoval mu proto území v Podještědí, kde Havel vzápětí na strmém ostrohu kopce Krutina založil vlastní hrad. Ten měl strážit obchodní stezku z Čech do Lužice a dostal tehdy módní německé jméno.

Jenže z původního Löwenbergu lidé postupně udělali lépe se hodící Lemberk. Sám majitel se už zanedlouho psal jako Havel z Lemberka a brzy si také přivedl manželku jménem Zdislava.

Zdislava se narodila jako dcera purkrabího na moravském hradě Veveří, a když se za Havla provdala, odstěhovala se s ním do tenkrát nehostinné podhorské oblasti. Byla to ale žena, která se rozhodně neztratila.

Proslavila se svou dobročinností, a dokonce se o ní říkalo, že umí uzdravovat. Spolu se svým manželem založila v Jablonném městský špitál, dominikánský klášter a kostel a je dodnes považována za patronku rodin a ochránkyni nemocných.

Hrad skrytý v mlze historie

Jak vypadal hrad, v němž Havel se Zdislavou žili, dnes už přesně nikdo neví. Jeho podoba se za staletí měnila stejně jako jeho majitelé.

Navíc někdy v polovině 16. století byl hrad přestaven na pohodlnější renesanční sídlo a z původního hradu zbyla jen jediná věž, a to ještě ne celá. Zato přibylo zámecké křídlo, které po nějaké době dostalo i druhé patro, zdobené psaníčkovými sgrafity.

A dostavby pokračovaly i dál a díky nim dnes můžeme obdivovat i další zámeckou budovu nebo kapli Seslání Ducha svatého z druhé poloviny 17. století s bohatou raně barokní štukovou výzdobou a nástropními malbami Nanebevstoupení Ježíše Krista a Nanebevzetí Panny Marie.

Tu najdeme v patře nad průjezdem třetí zámecké brány a zachovaly se v ní například původní varhany z roku 1723.

Strop plný malovaných příběhů

V zámku na návštěvníky čeká několik prohlídkových okruhů, které je zavedou jak do reprezentačních sálů, tak do soukromých místností i provozních prostor. Jedním z míst, kterým se Lemberk může právem pyšnit, je takzvaný Sál bajek.

Vznikl kolem roku 1610, v době, kdy Lemberk vlastnili pánové z Donína. V hlavním sále nechali zhotovit dřevěný kazetový strop s malovanými náměty ze zvířecích bajek. Strop je 17 metrů dlouhý a téměř deset metrů široký.

Obrazů je celkem 77 a jsou opatřeny vždy dvojveršími, vztahujícími se k Ezopovým bajkám a biblickým textům. Během prohlídky Lemberka bychom neměli vynechat ani vrchnostenskou kancelář z 19. století, zbrojnici nebo dosud funkční černou kuchyni ze 17. století.

Další chloubou zámku je pak Rytířský sál z druhé poloviny 17. století v severním křídle zámku s bohatou štukovou výzdobou, nástropními malbami a freskami s výjevy ze třicetileté války. Zajímavá je také prohlídka zdejší expozice historických stylů.

Zahrnuje jedenáct stylizovaných interiérů ve stylu klasicismu, empíru, biedermeieru, rokoka, neorenesance, secese a kubismu.

Výhled vysoko nad hladomornou

Mohutná válcová věž je to jediné, co se do dnešních dob zachovalo z původního pyšného hradu Havla a Zdislavy. Původní je ovšem pouze spodní část s gotickým oknem. Dostavba na ní už je mladší ze 17. století a také kašna u paty věže je barokní.

Dole si můžeme povšimnout otvoru v podlaze, který vedl do bývalé středověké hladomorny, hluboké zhruba tři metry.

Pětadvacetimetrová věž je přístupná po strmých dřevěných žebříkových schodech, kterých na nás čeká 121. Úzké schodiště je ovšem daní za bezpečnost – zdi ve spodní části věže dosahují až třímetrové tloušťky.

Odměnou za námahu ale bude nádherný výhled především na Lužické hory. Při výstupu jako bychom procházeli staletími. Ze středověké spodní části mineme pozdější barokní nástavbu a skončíme u hodinového stroje, který už ale pochází ze 20. století.

Výprava za čarovnou vodou

Lemberk je natolik spojen s osobností Zdislavy, že není divu, že tuto výjimečnou osobnost připomíná i řada míst přímo na zámku nebo v jeho blízkém okolí.

Kvůli poutníkům byla už v 17. století na zámku zřízena takzvaná Zdislavina světnička, do níž se podle legendy svatá žena uchylovala k rozjímání o samotě a jídlo si nechávala podávat jen malou dírou ve zdi.

Vyjdeme-li ze zámku, můžeme se pak projít ke Zdislavině studánce pod Zdislavinou kaplí. Stojí u ní empírový gloriet z roku 1862 a ve vedlejší skále je vytesaný výklenek se soškou.

Vodě ze studánky je připisována léčivá moc, a právě tuto vodu prý Zdislava používala k léčení nemocných.

Záchrana po bitevní vřavě

Zámek Lemberk má za sebou i jedno období, kdy zcela změnil svůj účel. Za sedmileté války v něm byl totiž zřízen lazaret pro vojáky, zraněné v roce 1758 v bitvě u Hochkirchu, vzdáleného zhruba padesát kilometrů.

Lazaret bohužel nenaplnil očekávání do něj vkládaná. Zásobování vázlo a nedostatek léků způsobil, že v lazaretu zemřelo přibližně 1100 rakouských a pruských vojáků. Jsou pohřbeni v nedalekém lese, na místě, které dnes označuje dřevěný Kříž mrtvých.

Oběti války pak připomíná i pamětní deska, vsazená roku 1901 do zámecké brány. Když už budeme zámek obcházet, neměl by naší pozornosti uniknout ani Bredovský letohrádek, postavený roku 1674 pro kratochvíle zdejšího panstva.

Většího využití se však nikdy nedočkal, a nakonec se proměnil v sídlo lesní správy. V současné době prochází rekonstrukcí, která mu má navrátit původní podobu.

Zámek už je zase jako nový

K zámku Lemberk se dostaneme pohodlně. Leží jen kilometr od obce Lvová a přivede nás k němu červená turistická značka. Parkoviště je bezplatné a skrývá se v někdejším hospodářském dvoře hned pod kopcem.

Na počátku 70. let minulého století se na čas zdálo, že Lemberk je odsouzen k zániku. V létě roku 1971 se totiž zřítila desetimetrová římsa právě v době, kdy nedaleko procházela další výprava návštěvníků.

Odborníci pak zjistili, že střešní krovy a další dřevěné prvky stavby jsou natolik napadeny dřevokaznou houbou, že další využívání zámku by bylo příliš nebezpečné.

Rekonstrukce byla zahájena v roce 1979 a byla opravdu zásadní, od nové elektroinstalace či nových rozvodů vody až po restaurování fresek.

Lemberk se tak dočkal znovuotevření až v roce 1992. Dnes se tu kromě prohlídek pořádají i koncerty nebo divadelní představení a romantické duše se mohou nechat oddat ve zdejší kapli.

Foto:
reklama
Související články
Filmoví fanoušci jistě zbystří, protože romantický zámek Blatná severozápadně od Českých Budějovic určitě poznali mnohokrát při sledování svých oblíbených filmů. Stačí vzpomenout třeba Bílou paní nebo Šíleně smutnou princeznu. Při návštěvě rychle pochopíme, proč si kameramani nemohou Blatnou tak vynachválit. Místo na pahorku uprostřed blat, která dala původní tvrzi jméno, je totiž jedním z nejfo
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce 1976 uza
Barokní sloup Nejsvětější Trojice vysoký 35 metrů, nejvzácnější stavbu svého druhu u nás, najdeme na olomouckém Horním náměstí. Byl vysvěcen v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie, měl být vyjádřením díků za ukončení morové epidemie a svým uspořádáním se odlišuje od podobných památek. V jeho spodní části monumentu s bohatou sochařskou výzdobou je umístěna kaple, v níž se v minulosti k
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned ně
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu, který za to slíbil vybudovat sídlo za jedinou noc. A hned se pustil do
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,