Domů     Hrad Velhartice: Skrýš pro korunovační klenoty
Hrad Velhartice: Skrýš pro korunovační klenoty
od 18.3.2022
1

Celé generace hradních pánů toto místo obývaly, zvelebovaly a bránily a díky tomu si my, jejich vzdálení potomci, můžeme užívat krásu staré architektury vetknuté do jednoho z nejmalebnějších koutů přírody.

Historii hradu Velhartice se podařilo vysledovat až k jeho založení na sklonku 13. století, stoprocentně potvrzeného však máme prvního oficiálního majitele, kterým se v roce 1318 stal Bušek z Velhartic, komorník Karla IV. a jeho věrný průvodce na cestách.

Hrad potom stejně jako Buškova významná funkce přešel na syna Buška mladšího, který se pak stal doslova královou pravou rukou. Ostatně je to právě on, o kterém psal Jan Neruda, že spolu s králem Karlem pili mnohou číši spolu.

Vítejte u nás v ráji

Hrad na ostrohu nad říčkou Ostružnou zpočátku tvořily jen dřevěné stavby obehnané hradbami, ale pak se majitelé rozmáchli k velkému stavebnímu výkonu.

V polovině 14. století totiž přibyly hned dvě nejvýznamnější části Velhartic, které dodnes tvoří jádro areálu a jsou unikátní nejen v domácím, ale i v evropském měřítku.

Především byla na nejvyšším místě hradní skály postavena gotická budova, které se začalo říkat Severní palác nebo také Rajský dům, protože se v něm mělo žít jako v ráji. Dostal neobvyklý půdorys písmene D a byl určen k bydlení hradního pána. Ovšem kromě přízemí, které sloužilo jako sýpka.

Živá učebnice stylů

Dnes Rajský dům vypadá jako homogenní kamenný blok, ve své době bylo ale kamenné pouze obvodové zdivo a vnitřní konstrukce zůstávala dřevěná.

Milovníci architektury si na něm mohou oživit změny stavebních stylů v průběhu dějin, protože například okna na něm najdeme jak nejstarší sdružená, tak pozdější obdélníkové otvory až po moderní okna se středním kamenným sloupkem.

Putna zažene všechny nepřátele

V té době si také majitelé uvědomili, že přišel čas poněkud posílit obranyschopnost hradu. Zvlášť severozápadní strana se zdála být až příliš odkrytá případným obléhatelům.

A tak na strategicky nejvhodnějším místě vyrostla masivní kamenná věž, které se podle její podoby s nádobou na vodu začalo říkat Putna.

Její zdivo, silné až dva a půl metru, bylo připraveno odolávat ostřelování a z bezpečnostních důvodů do ní byl přístup pouze ve výši druhého patra. Dnešní vstup z nádvoří pochází až z mnohem pozdější doby. Ovšem přístup architekti vyřešili vskutku originálně.

Mezi Rajským domem a Putnou vystavěli speciální most se čtyřmi lomenými oblouky, který nemá v hradních areálech střední Evropy obdoby. Je 32 metrů dlouhý, tři metry široký a jeho výška dosahuje téměř deseti metrů.

Odvážlivci na padacích mostech

Chodník vedoucí mezi oběma stavbami ale ani k jedné z nich nedoléhal. Na obou koncích byl přerušen padacími mosty, které měly zastavit případné dobyvatele. Hrad tak byl připraven na obě varianty neúspěšné obrany.

Pokud bude dobyta Putna, stáhnou se obránci do Rajského domu, pokud nepřátelé obsadí nádvoří a zbytek hradu, je možné Putnu proměnit v poslední baštu odporu.

Dřevěné lávky byly tři metry dlouhé, široké jen metr a neměly zábradlí, takže přejít je i v době míru znamenalo projevit značný kus odvahy. Vyzkoušet si to můžeme ostatně i dnes na vlastní kůži.

Na rozdíl od středověkých obyvatel však máme naštěstí k dispozici bezpečnostní záchytné sítě, napnuté pod můstky.

Trezor pro samotného krále

Jak se zdá, bezpečnost byla úspěšně vyřešena a Velhartice budily důvěru i v nejvyšších kruzích. Jinak by se sotva mohlo stát, že v 15. století, za vlády Jiřího z Poděbrad, tu na celých šest let našly skrýš české korunovační klenoty.

Kromě Karlštejna se této cti žádnému jinému českého hradu nedostalo. Pomoci Putně s obranou měla také nová hradba, přecházející v hluboký suchý příkop tesaný ve skále, opět s dřevěným padacím mostem.

Zvýšený pocit bezpečí pak vedl k dalšímu stavebnímu rozmachu, díky kterému můžeme obdivovat třeba dvouštítovou budovu pivovaru, dnes využívanou k interaktivním expozicím a výstavám.

Za vlády plukovníka Poberty

Majitelé Velhartic se střídali a po bitvě na Bílé hoře nastalo vojevůdcovské období.

Pánem na Velharticích se nejprve stal císařský generál španělského původu a pražský guvernér Baltasar Marradas, po něm hrad získal plukovník Martin de Hoeff-Huerta, pro změnu původu nizozemského.

Ten roku 1627 Velhartice rozšířil o renesanční palác, dnes známý jako Huertovo křídlo.

Huerta proslul tvrdým zacházením s poddanými, které podle mnoha legend často nevybíravým způsobem připravoval o majetek, ostatně ujala se pro něj přezdívka Poberta, a navíc se zařekl, že všechny obyvatele z kraje přivede z podobojí zpět pod katolickou víru.

Až na konci života se alespoň trochu vykoupil tím, že na svém panství zrušil robotu.

I na hradě se hrají hry

Hrad v následujících staletích spíš chátral, i když ještě po druhé světové válce sloužil jako státní rekreační středisko. Teprve od 80. let se začal postupně renovovat a otevírat veřejnosti a dnes už je vyhledávaným turistickým cílem.

Dnešní Velhartice nabízejí dvě zcela odlišné prohlídky podle toho, o jakou část bohaté historie hradu se návštěvník zajímá.

Může si vybrat trasu specializovanou na stavební vývoj areálu, v jejímž rámci projde nejen Putnu a Rajský dům včetně oněch vratkých lávek na spojovacím mostě, ale uvidí také sklepy, cisternu na vodu či hradní spižírny.

Pokud ovšem máme raději detaily ze života šlechty, pak pro nás bude vhodnější okruh nazvaný Renesanční zámek, který seznamuje se životem na hradě v polovině 17. století.

Čeká tak na nás rodinná místnost, šatna šlechtičny, komůrka komorné, jídelna, herna, taneční sál nebo lovecká chodba. Dozvíme se i leccos o hrách, které obyvatelé hradu v dlouhých chvílích hrávali.

Nástup malých lukostřelců

Odpočinout si pak můžeme v sále pod zámeckým křídlem, kde je k dispozici audiovizuální program o délce 25 minut.

Kromě organizovaných prohlídek můžeme samozřejmě volně procházet prostorami horního i spodního nádvoří, prohlédnout si pivovar, zbytky vinopalny, zadní parkán a navštívit vyhlídku do údolí říčky Ostružné. Děti ocení i hry rozmístěné v areálu.

V době prázdnin přibude vítaná možnost vyzkoušet si střelbu z luku, kuše nebo obléhacího stroje, zvaného trebuchet.

Na ryby s panem Werichem

Výhled na údolí říčky Ostružné si užívali všichni obyvatelé hradu už od Buškových časů, ale zdejší krajina okouzlila i jednoho významného návštěvníka.

Přímo pod hradem si v roce 1938 nechal podle návrhu výtvarníka Jiřího Trnky postavit chatu slavný herec Jan Werich.

Dnes se na místo, kde se oddával svému milovanému rybaření, můžeme podívat, protože z velhartického náměstí vede městskou památkovou rezervací a okrajem přírodní rezervace Borek k říčce naučná stezka, z níž můžeme obdivovat hrad zase z poněkud jiného úhlu.

Až se budeme chtít vydat ke hradu Velhartice, musíme se z Klatov pustit směrem na Železnou Rudu a nezapomenout v Běšinech odbočit. Cesta vás samozřejmě k Velharticím přivede i od Sušice.

Všichni se pak pohodlně sejdou na parkovišti jen zhruba 300 metrů od hradní brány.

Foto:
reklama
Související články
Filmoví fanoušci jistě zbystří, protože romantický zámek Blatná severozápadně od Českých Budějovic určitě poznali mnohokrát při sledování svých oblíbených filmů. Stačí vzpomenout třeba Bílou paní nebo Šíleně smutnou princeznu. Při návštěvě rychle pochopíme, proč si kameramani nemohou Blatnou tak vynachválit. Místo na pahorku uprostřed blat, která dala původní tvrzi jméno, je totiž jedním z nejfo
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce 1976 uza
Barokní sloup Nejsvětější Trojice vysoký 35 metrů, nejvzácnější stavbu svého druhu u nás, najdeme na olomouckém Horním náměstí. Byl vysvěcen v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie, měl být vyjádřením díků za ukončení morové epidemie a svým uspořádáním se odlišuje od podobných památek. V jeho spodní části monumentu s bohatou sochařskou výzdobou je umístěna kaple, v níž se v minulosti k
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned ně
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu, který za to slíbil vybudovat sídlo za jedinou noc. A hned se pustil do
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,