Domů     Křivoklát: Lovecké sídlo králů
Křivoklát: Lovecké sídlo králů
od 7.4.2022
1

Vypíná se uprostřed lesů, kterými se v dávných staletích proháněli králové i pytláci. Bývaly plné zvěře a tak hluboké, že v nich ztratili směr i dobyvatelé z dalekých zemí. Hrad Křivoklát patří už téměř osm set let k perlám naší historie.

Křivoklátské lesy na Berounsku jsou jako stvořené pro lov, to věděli naši předkové už před tisíci lety. Však také přemyslovská knížata na tomto místě vystavěla dřevěné lovecké hradiště už někdy na počátku 12. století.

Největší sláva Křivoklátu ovšem přišla až s jeho přebudováním do kamenné podoby, o které se na sklonku své vlády kolem roku 1230 postaral sám panovník Přemysl Otakar II.

Na počátku bylo něco křivého

Dodnes vedou historikové spory o původ jména Křivoklát. Někteří jej připisují značnému množství křivých stromů neboli klátů v okolí, jiní vidí počátek neobvyklého slova v tom, že základy hradu byly budovány na ne úplně rovné plošině, tedy na křivém plátu.

Podivně znějící slovo ostatně podle legendy zmátlo i dobyvačné Švédy za třicetileté války, které bohatství Křivoklátu nenechalo v klidu a rozhodli se hrad dobýt. Když bloudili v lesích, optali se na cestu jakési místní babičky.

Ta na otázku cizáků, kde leží Křivohnát, popravdě odpověděla, že široko daleko takové místo nezná, a Švédové nakonec dobývání vzdali.

Pozor, alchymista na útěku!

Křivoklá, tyčící se na skalnatém ostrohu nad Rakovnickým potokem, od počátku patřil k oblíbeným místům králů.

Rádi se sem vraceli Václav I. i Přemysl Otakar II., dobře to tu znal Karel IV., než dal přednost svému Karlštejnu, hradu se hodně věnoval i Vladislav II. Jagellonský.

Právě on se postaral na sklonku 15. století o nákladnou rekonstrukci a vtiskl Křivoklátu podobu, jakou známe i dnes. To Habsburkové, kteří se hradu ujali o století později, už k němu takový vztah neměli.

Zřídili v něm obávané vězení, v němž na čas skončil dokonce i věhlasný alchymista císaře Rudolfa II., magistr Edward Kelley. Když upadl v nemilost, strávil na Křivoklátě nedobrovolně tři roky.

Při pokusu o útěk z hradní věže se mu přetrhlo lano a alchymista si po dopadu na skálu zranil nohu tak vážně, že mu ji felčaři museli amputovat.

K čemu všemu se hodí hudba

Větší štěstí měl podle místní pověsti proslulý lotr Václav Babinský. I on byl prý za své lupičské kariéry dopaden a dovlečen na Křivoklát. Hradní páni ho vyslýchali na mučidlech, aby se dozvěděli, kam ukryl své nashromážděné poklady.

Protřelý loupežník je obelstil, poslal je na špatné místo, a zatímco všichni lačně prohledávali okolí, sám Babinský nepozorovaně z Křivoklátu uprchl. Z dob, kdy Křivoklát sloužil jako královská šatlava, se dochovalo jen pojmenování zdejší věže Huderka.

Údajně získala své jméno podle kapely, která musela vyhrávat, aby přehlušila zoufalý křik, linoucí se z hradní mučírny.

Osvícený a bohatý knihomol

Hrad Křivoklát se může chlubit nespočtem unikátů a zajímavostí. Přední místo mezi všemi ovšem zaujímá slavná fürstenberská knihovna, jedna z nejobsáhlejších a nejvzácnějších kolekcí na našem území.

Rod Fürstenberků získal hrad v 17. století a ponechal si ho v majetku až do roku 1929, kdy jej odprodal československému státu. Pro fürstenberské pány nebyl Křivoklát jen další nemovitostí v řadě, kterou je třeba využít a poté ponechat osudu.

Hodně investovali do oprav, a právě oni mají nehynoucí zásluhu na tom, že se hrad do dnešních dnů zachoval v tak úžasném stavu. Ovšem landkrabě Karel Egon I. z Fürstenberku byl i v měřítku tohoto osvíceného rodu výjimečný muž.

Proslul jako největší sběratel knih v zemi, a těžil přitom nejen ze svého bohatství, ale i z úzkých kontaktů s největšími vědeckými kapacitami své doby, a zatímco jiné šlechtické rody budovaly své slavné knihovny po generace, on tu svou křivoklátskou dal dohromady vlastně docela sám.

Dnes má hradní knihovna 52 tisíc svazků a její chloubou jsou například cenné iluminované rukopisy nebo unikátní kolekce dobových dizertačních prací z evropských univerzit.

Střílí každý, kdo má pušku

Pokud jsme se na začátku zmiňovali o zdejší lovecké tradici, tak ta samozřejmě pokračovala i v pozdějších staletích a nutně se to muselo odrazit i na interiéru a sbírkách.

O bohatství zdejších lesů svědčí například i pečlivě vedené záznamy, podle nichž za sto let od poloviny 18. do poloviny 19. století bylo ve zdejším revíru uloveno například 17 556 jelenů nebo 246 272 zajíců.

Historikovo srdce zaplesá při prohlížení sbírky loveckých kuší, tesáků i palných zbraní z dlouhého období mezi 16. až 19. stoletím. Křivoklát ovšem skrývá i další předměty, které mají k lovu vztah.

Především umělecké sbírky se honitbou často inspirují a soubor loveckých trofejí také stojí za to. Nemluvě třeba o takových kuriozitách, jakou je bezesporu honební vůz, v němž se vydával pronásledovat zvěř císař Karel VI., otec Marie Terezie.

A bez zajímavosti není ani fakt, že pánové z Křivoklátu si pečlivě uchovávali i sbírku pytláckých pušek.

Do věže přes hladomornu

Prohlídka Křivoklátu zavede návštěvníky na nejrůznější místa. Chybou by bylo vynechat především pozdně gotickou kapli Korunování Panny Marie v jižním křídle hradního jádra.

Pochází z doby krále Vladislava II. Jagellonského a překvapí třeba vzácným oltářem, vyrobeným kolem roku 1490. Obdivovat můžeme i vnitřní prostory v čele s Královským nebo Rytířským sálem. Pýchou hradu je samozřejmě Velká věž.

Má kruhový půdorys, zatímco na českých hradech býváme zvyklí vídat spíš čtverhranné. Je vysoká 42 metrů a má průměr dvanáct metrů.

O jejím obranném charakteru svědčí to, že její zdi ze strany nádvoří dosahují tří metrů, na straně vnější jsou ale až desetimetrové.

Původně se do ní z bezpečnostních důvodů vstupovalo po dřevěném můstku v úrovni druhého patra, ten se však do dnešních dob nedochoval a později byly proraženy nové vchody v prvním patře a také v přízemí, kde bývala hladomorna.

Malované radovánky na sněhu

Velkou věž svého času učinili Fürstenberkové střediskem svých sbírek.

Podařilo se jim nashromáždit záplavu orientálních kuriozit, archeologických nálezů nebo náboženských artefaktů, a i když v pozdějších dobách padlo hodně cenností za oběť nemilosrdnému třídění, i tak zůstalo zachováno jádro sbírky, které se stalo základem současných expozic.

V nich si každý najde něco, co ho uchvátí a zaujme. Nejen děti budou zaručeně nadšené, až na vlastní oči spatří sbírku historických, převážně barokních saní, zdobených řezbami i malbami. A za výjimečnou jistě můžeme označit i kolekci cechovních praporců. Pod takovými kdysi pyšně pochodovali hodináři, koláři, pekaři či řezníci.

Dostaveníčko filmových hvězd

I ti, kterým se dosud nepoštěstilo spatřit Křivoklát na vlastní oči, ho nejspíš budou docela dobře znát. Stal se totiž dějištěm mnoha známých českých filmů.

Stačí si pustit takové skvosty jako Slasti Otce vlasti, Noc na Karlštejně, Jak se budí princezny, Ohnivé ženy, Třetí princ, Tři veteráni nebo Anděl Páně.

Ale co si budeme povídat – reálnou návštěvu místa nic nenahradí. Tak na viděnou na Křivoklátě!

Foto:
reklama
Související články
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned ně
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu, který za to slíbil vybudovat sídlo za jedinou noc. A hned se pustil do
Gotická Vlkova věž v centru města Znojma je místem zasvěceným vínu. Platí to již 12 let a za tu dobu si zde vína s označením VOC Znojmo zvykli ochutnávat a nakupovat nejen místní, ale i četní turisté, kteří do našeho města zavítají často právě kvůli vínu. Již od 1. dubna, kdy Informační centrum VOC Znojmo zahajuje 12. sezónu, Vlkova věž opět vítá své návštěvníky, ať už jde o jednotlivce, kteří z
Kolonáda Maxima Gorkého je se svými 180 metry je nejdelší lázeňskou kolonádou v republice a na rozdíl od mnoha jiných není kamenná, ale litinová. Neobarokní konstrukce na sklonku 19. století nahradila původní starší kolonádu, její jednotlivé části byly odlity v železárnách Blansko a montovány přímo na místě. Mariánské Lázně: Procházka za zpěvu fontány O vybudování kolonády podle projektu víd
Podle pověsti získal Zbiroh své jméno, když se do zdejších lesů vydala na lov šlechtická družina, zabloudila a byla nucena venku přenocovat. Když se lovci ráno probudili, všude kolem ležely jelení parohy, které pán nařídil sesbírat. A tak se zrodil Zbiroh. Jestli je na dávné pověsti něco pravdy, už asi nezjistíme, zvěře ale v okolních brdských lesích pobíhá stále dost a dost. Samotný zámek Zbiroh
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své