Domů     Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem
Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem
od 14.3.2024
1

Na nevelkém prostoru oko neví, na čem dřív spočinout. Na lidové chalupě, romantické stodole, roubeném špejcharu, zvoničce nebo třeba na sbírce vyřezávaných úlů?

V Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem ožívají staleté lidové tradice i v jednadvacátém století.

Rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor byl nejen toskánský princ, ale také cestovatel, spisovatel a etnograf.

Nadaný muž, který mimo jiné plynně hovořil 14 jazyky, obeplul zeměkouli, vystudoval zoologii, mineralogii a botaniku ve Vídni i v Praze a napsal pět desítek vědeckých knih.

Byl dobrým přítelem francouzského spisovatele Julese Verna, který podle jeho životního příběhu napsal knihu Matyáš Sandorf. Ludvík Salvátor se také zajímal o historii lidové architektury. Na svém přerovském panství tento zájem dokázal i zhmotnit.

Když v roce 1891 na Jubilejní zemské výstavě v Praze spatřil návštěvníky obdivovanou Staročeskou chalupu, rozhodl se v Přerově vybudovat muzeum v přírodě po vzoru severských skanzenů. A hned se pustil do práce.

V roce 1895 zakoupil místní starou panskou kovárnu z 18. století čp. 19, které také začal říkat Staročeská chalupa, a otevřel v ní expozici o životě v polabském kraji, kam soustředil mnoho národopisných předmětů z obce a okolí. Čtvrtý skanzen v Evropě a první mimo severské země byl na světě.

Záchrana lidových staveb

Když se o mnoho desetiletí později v Přerově chystalo založení Polabského národopisného muzea, bylo tak na co navazovat.

Ujalo se toho Polabské muzeum sídlící v Poděbradech a Přerov začal fungovat také jako jakási záchranná stanice pro cenné architektonické památky.

Z míst, kde podmínky pro renovaci a zpřístupnění veřejnosti nebyly ideální, se tak do Přerova začaly stěhovat chalupy, stodoly, špýchary i drobnější roubené stavby. Místo pro ně se našlo vlastně v centru obce, hned naproti stojí kostel sv. Vojtěcha a jen o kousek dál renesanční zámek.

Pohádková vesnička lidových tradic...
Pohádková vesnička lidových tradic…

Přijela i Prodaná nevěsta

Na pozemku o rozloze dvou hektarů dnes stojí téměř čtyřicet objektů. Mezi nejcennější stavby patří samozřejmě původní kovárna. Pochází z 18. století a ještě o století později patřila zdejšímu kováři Bělíkovi.

Poté, co se zásluhou majitele panství proměnila v muzeum, se její sláva rozkřikla tak rychle, že se sem nejen sjížděli zvědavci ze širokého okolí, ale v roce 1922 tu například Národní divadlo provedlo inscenaci Smetanovy Prodané nevěsty.

Studna Boženy Němcové

Návštěvníky zaujme ale třeba také kamenná panská myslivna s klasicistní fasádou z poloviny 19. století, která se pyšní unikátními slunečními hodinami.

Najdeme tu sušárnu ovoce z přelomu 18. a 19. století pocházející z obce Bříství, jednu z posledních zachovaných a v pozoruhodně kompletním stavu. Cenná je i roubená zvonička nebo studna přenesená sem z Nymburka od domu, v němž kdysi přebývala Božena Němcová.

Mezi nejstarší pak patří roubená chalupa z osady Draho u Chleb nedaleko Nymburka z roku 1766 s expozicí věnovanou přípravě tradičních lidových pokrmů. Své chalupy by tu poznali naši předkové třeba z Křince, Opolánek, Budiměřic, Kozovaz nebo z Vlkavy.

Nachází se v Přerově nad Labem.
Nachází se v Přerově nad Labem.

Voňavá Babiččina zahrádka

V jednotlivých objektech jsou k vidění tematické expozice věnující se lidovým řemeslům, třeba pečení chleba, perníku či marcipánu, ale také kořenářství nebo lidové módě a umění.

Dozvíme se hodně o mlynářské tradici, o způsobech praní prádla a poučíme se i o používaných druzích kamen. Ovocný sad poskytuje prostor pro včelařskou expozici s vyřezávanými úly.

A téměř padesát druhů koření a léčivých bylin skrývá Babiččina zahrádka před průčelím Staročeské chalupy.

Ve škole už se neučí

V objektu bývalé panské bednárny, jejíž součástí je i stará vesnická škola, se pořádají výstavy s národopisnou tématikou. Škola není jen muzejní atrapou, v letech 1849 až 1883 se ve zdejší dvoutřídce děti skutečně učily.

Inventář je ovšem bohatší než tehdy, protože se podařilo získat vybavení několika škol z Nymburska. A v zákoutí u bednárny čeká možná trochu překvapivá kolekce dochovaných plastik ze starých hřbitovů.

Z pohádky do pohádky

Pokud vám při návštěvě bude prostředí povědomé, pak to bude nejspíš tím, že skanzen v Přerově nad Labem se stal kulisou mnoha známých filmů. Točily se tu třeba pohádky Z pekla štěstí.

Čertova nevěsta, Zakleté pírko nebo Tajemství staré bambitky 2. Ostatně podrobnější znalosti v tomto oboru nám poskytne třeba akce Skanzen v pohádkách Zdeňka Trošky, která se v Přerově koná 19. srpna.

Od dožínek až po Vánoce

Přijet ale můžeme i kvůli dalším zajímavým zážitkům. Mezi takové určitě tradičně patří Dožínková slavnost, která letos připadá na 16. září.

Milovníci umění by si pak neměli nechat ujít divadelní představení příbramského Divadla A. Dvořáka Figaro, chystané na 24. červen.

Celý areál skanzenu ožívá ještě víc v době před vánočními svátky, kdy zde probíhá řada výstav s doprovodným programem – tradiční Lidové Vánoce v Polabí.

Kdy se skanzen rozroste o zámek?

Když už se vypravíme do Přerova nad Labem, určitě stojí za to prohlédnout si zdejší renesanční zámek, i když se budeme muset spokojit s jeho obdivováním jen zvenčí.

Původně měl čtvercový půdorys o hraně 45 metrů, do dnešní doby se ale po švédském útoku v roce 1639 dochovalo jen jihovýchodní křídlo. Právě majitel zámku Ludvík Salvátor v jeho sousedství založil skanzen.

Nad zámkem se tyčí osmiboká věž, stavba je obklopena vodním příkopem, přes který vede kamenný most. Objekt je ve vlastnictví Českého rozhlasu a je v současnosti veřejnosti nepřístupný, ale už dlouho se jedná o jeho odkoupení.

Pak by v něm vznikla expozice V zámku a podzámčí a výstava připomínající Ludvíka Salvátora.

Foto: SHUTTERSTOCK
reklama
Související články
Skalní věže, těsné uličky, rokle, svažité chodby a vyhlídky – mezi tyto neobvyklé tvary skalních měst Českého ráje se rádi vracejí horolezci i turisté. Nikdy jste tu nebyli? Je čas vyrazit. A hned na začátku si můžete připomenout písničku od Ivana Mládka o Prachovských skalách, kterou si ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny zpíval Tomáš Holý. Ve filmu je mimo jiné zmínka o Dračím zubu, jenž
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabíd
V Královéhradeckém kraji si každý najde to svoje! Pokud nejste milovníky lyžování nebo běžkování, nemusíte se bát, že byste se tady během zimních měsíců nudili. Přinášíme vám tipy na skvělé výlety, během nichž objevíte mnoho utajených koutů kraje. Když využijete veřejnou dopravu, neutratíte za výletování celou výplatu. Za svůj výlet se určitě nezapomeňte odměnit vyhlášenými královéhradeckými gas
Po loňském úspěchu turistického balíčku 1 víkend a 4 ikonické vily, který nabízel TIC BRNO ve spolupráci se správci všech objektů, se letos mohou návštěvníci Brna těšit na rozšíření. Za jeden víkend mají šanci poznat hned 5 vil – přibyla nově otevřená Arnoldova vila v Černých Polích. „Díky výjimečné spolupráci pěti brněnských institucí vznikl před dvěma lety komplexní turistický produkt pro mil
Oblast Jílového u Prahy byla vždycky známa tím, že se tu nachází zlato. Věděli to už ve 14. století, když tu otevřeli důl sv. Josefa. Štolu pak najdeme zakreslenou i na důlních plánech z roku 1730, i když nikde se nedočteme o tom, kolik zlata tu naši předkové vlastně nakutali. Víme jen to, že vytěženou zlatou rudu dopravovali pomocí povozů na pravý břeh Sázavy, kde stály rudné mlýny a kde se tak
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
epochaplus.cz
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“ Nasednou do automobilu a
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),