Domů     Štramberk: Malebné město ve stínu Trúby
Štramberk: Malebné město ve stínu Trúby

Je toho hodně, co nás napadne při vyslovení jména Štramberk – bohatá historie, cenné architektonické památky, stále živé lidové tradice… V tomto malebném moravském městě je ale pořád možné objevovat něco nového a zajímavého.

Historické jádro Štramberka je díky své bohaté historii i cenným památkám městskou památkovou rezervací. Tvoří ji měšťanské domy, obehnané hradbami v okolí svažitého náměstí.

Roubená stavení na svazích pak činí ze Štramberka jedno z nejmalebnějších měst celého Moravskoslezského kraje. Za prohlídku stojí také barokní kostel sv. Jana Nepomuckého na náměstí.

Postaven byl na počátku 18. století, svou věž ale dostal až na počátku století dvacátého. Před šesti lety byla dokončena celková oprava kostela včetně restaurování ciferníků věžních hodin. Historicky cenný je také interiér.

Hlavní oltář pochází z roku 1781, varhany ze stejného období jsou ale dnes už nahrazeny modernějším nástrojem. Z kostela zní čtveřice zvonů.

Amfiteátr pod zvonicí

Zvonění ovšem patří i k další štramberské památce – zvonici kostela sv. Bartoloměje, pozůstatku původního farního kostela ze 14. století. Kostel byl sice v roce 1782 zbořen, ale Stará věž, jak se jí také říká, zůstala zachována.

Patrová hranolová věž, propojená s hradbami, skrývá v nice ve své severovýchodní zdi kamennou plastiku madony s Ježíškem z roku 1738. Současnost pak reprezentuje amfiteátr vybudovaný pod věží, kde se pořádají koncerty a historická divadelní představení.

I Štramberk má Zlatou uličku

Zajímavostí štramberské památkové rezervace jsou také roubené studny, například ta, která stojí před domem č. 105 z konce 18. století v Jaroňkově ulici, přezdívané někdy také „štramberská Zlatá ulička“. Studna má jehlanovou střechu, krytou šindelem.

Další kulturní památka, dřevěná studna s rumpálem a sedlovou stříškou, pak stojí v oblasti bývalých městských jatek v ulici Zauličí. A pokud se nám nebude chtít z malebné Jaroňkovy ulice, pak se můžeme zastavit u pískovcové sochy Jana Nepomuckého.

Dílo lidového umělce z 19. století, stojící proti domu č. 108, je kulturní památkou.

Občané rozebírají hrad

Nejznámější dominantou Štramberka je stejnojmenný hrad, tyčící se nad městem. Pochází z počátku 14. století, pyšný na něj byl rod Benešovců nebo Žerotínů, posléze se ho ujali jezuité.

Po zrušení jejich řádu byl ale hrad po téměř pěti stech letech existence opuštěn, část zdiva se zřítila, a pro místní občany se tak hrad stal zdrojem stavebního materiálu.

Stavební úpravy, prováděné na počátku 20. století, sice hradu dodaly nové budovy, ale přitom poničily cenné pozůstatky původního areálu. Hrad ovšem i dnes stojí za prohlídku, i když se z něj zachovalo jen několik mohutných hradebních zdí.

Bojuje se nad hladomornou

Nejzachovalejší je ovšem rekonstruovaná hradní věž neboli bergfit, které se odnepaměti říká Trúba. Je vysoká 40 metrů a vede na ni tříramenné dřevěné schodiště, které končí na vysunutém dřevěném vyhlídkovém ochozu, položeném na 32 kamenných krakorcích.

Z něj se pokocháme nejen výhledem na celý Štramberk, ale dohlédneme až do Beskyd. Věž je vyzděna z lomového kamene a bývala obklopena vysokou zdí, takže se do ní vstupovalo z paláce po krytém můstku ve výšce deseti metrů.

Průměr Trúby je téměř deset metrů, ale uvnitř zase tolik prostoru není, protože zdi jsou až 3,5 metru silné. V nejnižším podlaží bývala hladomorna a do dalších pater se vcházelo pouze po žebřících.

Obránci hradu byli připraveni bránit Štramberk až ve výšce 24 metrů, kde měli připravené úzké střílny.

180 schodů jako galerie

Areál hradu je po celý rok volně přístupný, pro výstup po 180 schodech na Trúbu si ovšem budeme muset zakoupit vstupenku za 100 korun.

Cestou vzhůru si zato můžeme prohlédnout expozici Cesta do paměti Štramberské Trúby, tvořenou patnácti osvětlenými informačními panely s fotografiemi a historickými příběhy. Zatímco z hradu samotného příliš mnoho nezbylo, místo vůbec není pusté.

Občerstvit se tu můžeme v turistické chatě Dr. Hrstky z roku 1925 a v sousední rekonstruované Jaroňkově útulně s dobově vyzdobeným interiérem najdeme prodejnu výrobků lidových řemesel.

Dlouhá křížová cesta

V dobách, kdy byl Štramberk jezuitský, se zrodila tradice pouti na nedaleký vrch Kotouč. Poprvé se takto křesťané vydali na cestu v roce 1660, aby si připomněli více než čtyři století staré vítězství nad mongolským vojskem.

Na Kotouč od těch dob vede křížová cesta, která patří se svou délkou 8,5 kilometru k nejdelším v republice. Původně měla 14 zastavení – dvanáct zděných kapliček, kapli svatého Jana Křtitele a Boží hrob v jeskyni Čertova díra na Kotouči.

Pokud ale budeme chtít křížovou cestou projít, budeme muset začít ne ve Štramberku, ale v Novém Jičíně – první kapli najdeme na konci Slezské ulice nedaleko hřbitova. Cesta nás ale ke Štramberku přece jen přivede.

Křížová cesta byla obnovena právě před deseti lety, ale bohužel není dokončená, protože na vrch Kotouč se stal místem lámání vápence a poslední část cesty tak zmizela v nenávratnu. Chybějící kaple tak byly nahrazeny alespoň dřevěnými kříži.

Jen ve Štramberku mají uši

Už první poutníci na Kotouč tradičně ochutnávali místní specialitu – „štramberské uši“.

Pochoutka z perníkového těsta se také váže k vítězství nad Mongoly v roce 1241. Podle legendy štramberští občané prokopali hráz rybníka a vytopili ležení mongolských dobyvatelů. V opuštěném táboře pak našli mnoho uší, které nájezdníci uřezávali svým obětem.

I přes krvavou historku, která stála u jejich zrodu, patří ale štramberské uši k vynikajícím dobrotám, a pokud je ve městě ochutnáme, můžeme si být jisti, že nikde jinde takovou příležitost nedostaneme.

Od roku 2000 totiž může obchodní značku Štramberské uši nést pouze cukrářský výrobek opravdu vyrobený ve Štramberku.

Štramberk z ptačí perspektivy

Poté, co jsme si přečetli o tolika krásách Štramberka, možná neuškodí prohlédnout si celé okolí z ptačí perspektivy. K tomu poslouží třeba rozhledna na Bílé hoře jen kousek nad městem.

Postavit tady rozhlednu se snažily celé generace občanů Štramberka i Kopřivnice, ale podařilo se to až v roce 2000 díky vybudování stavby, symbolizující svým tvarem strukturu DNA. Věž dosahuje výšky 43 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 26 metrů.

Pro stavbu bylo potřeba 520 tun betonu a 39 tun ocelových konstrukcí. Na vrchol vede schodiště se 134 ocelovými a 27 betonovými schody a z vyhlídky můžeme dohlédnout až do Ostravy či na vrcholy Jeseníků a Beskyd.

Vydat se k rozhledně ze Štramberka můžeme lesoparkem po modré turistické značce po pěšině zvané Sluneční cesta. Zhruba dvoukilometrová trasa začíná u sochy Panny Marie na konci Bělohorské uličky a najdeme podél ní zastavení se znameními zvěrokruhu.

Foto: Shutterstock
Související články
Ani ne pět kilometrů nás ve Slatiňanech dělí od obce Kočí, kam bychom určitě neměli zapomenout se vydat. Stojí tu totiž původně gotický kostel sv. Bartoloměje, založený v roce 1397 Žofií Bavorskou, manželkou krále Václava IV. Kostel na první pohled působí trochu jako pevnost. Stojí na mírném návrší, obehnaném příkopem, a přichází se k němu po unikátním dřevěném zastřešeném barokním mostě, jedn
V Čechách jich moc nenajdete, ale ty, které se zachovaly, jsou opravdovými skvosty. Tak až pojedete na výlet, zkuste se v některé z nich zastavit. U bílého jednorožce Za krásnou lékárnou zapsanou na seznamu UNESCO se musíte vydat do západočeských Klatov. Najdete ji na náměstí Míru v domě s popisným číslem 149, kde sídlí už od počátku 17. století. Možná vás zaujme, že byla v běžném provozu ještě
Odnepaměti běží krkonošskou krajinou dravá říčka, které zdejší lidé vybrali jméno Mumlava. Inspirovali se německým slůvkem murmeln, což znamená mumlat, a přesně takový zvuk slyšeli, když se do tekoucí vody zaposlouchali. A mumlání vody se znásobilo v místě, kde se vrhala z desetimetrové výšky. Snažit se popsat Mumlavský vodopád je trochu jako vědecky rozebírat Monu Lisu. Stejně bude vždycky nejle
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali první zmínku o boskovickém hr
Strakonický hrad oplývá bohatou historií i mnoha legendami. Celá staletí patřil k hlavním sídlům řádu johanitů, po rozsáhlé rekonstrukci sem ale míří davy turistů. V jeho rozsáhlých prostorách je totiž neustále co objevovat. Podle pověsti je jednou z nejznámějších obyvatelek strakonického hradu Bílá paní, dcera Oldřicha z Rožmberka. Pokud se zjevila, všichni s napětím sledovali její náladu. Trado
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nechte se zlákat hovězím žebrem s lanýži v restauraci Depo v Českém Krumlově
iluxus.cz
Nechte se zlákat hovězím žebrem s lanýži v restauraci Depo v Českém Krumlově
Podzim se pomalu přihlásil o slovo. Se změnou počasí, tedy konkrétně s výrazným ochlazením a příbytku srážek, lze přímou úměrou vysledovat také, jak v ulicích českých měst ubývá zahraničních turistů.
Asijská pochoutka
tisicereceptu.cz
Asijská pochoutka
Suroviny na 2 porce 200 g mletého masa 200 g rýže 1 mrkev 2 cibule 1 jarní cibulka 3 lžičky oleje 1/2 okurky 1/2 lžičky sójové omáčky 1/2 lžičky medu 80 g hub shi-take nebo hříbků pepř 2
Sveďte ho podle hvězd
nejsemsama.cz
Sveďte ho podle hvězd
Jak osvědčeně můžete svést muže podle jeho znamení zvěrokruhu? Beran (21. 3. – 19. 4.) Miluje komplimenty, obdiv a užívá si pocit, když vám může pomáhat. Proto ho často chvalte a bez ostychu se ho ptejte na rady. Ve vztahu se začne poměrně rychle nudit, tak musíte neustále vymýšlet nové podněty. Nepokoušejte se ho ovládat, protože když
Kdy oznámí Daniela a Ondřej Brzobohatí radostnou zprávu?
nasehvezdy.cz
Kdy oznámí Daniela a Ondřej Brzobohatí radostnou zprávu?
Vzhledem k probíhajícímu soudu s bývalou manželkou má hudebník Ondřej Brzobohatý (41) starostí až nad hlavu. Špitá se, že alespoň v soukromí by se měl těšit z radostnějších zpráv. Aktuálním tématem
4 utajení levobočci: Zašpásoval si císař s Masarykovou matkou?
historyplus.cz
4 utajení levobočci: Zašpásoval si císař s Masarykovou matkou?
Kolem půlnoci zastavuje před luxusním hotelem v jednom německém městě kočár s pečlivě zataženými záclonkami. Vystupuje z něj dáma v černém s hustým závojem, doprovázená pánem. Personál je nevítá. Podle instrukcí nesmí na záhadnou ženu nikdo ani pohlédnout. Majitel hotelu dobře ví, co je to diskrétnost. Zachovat přísné inkognito páru, který se u něj v durynském Hildburghausenu ubytoval 7. února
Ve Rwandě se šíří smrtící virus marburg, pomohou vyvíjené vakcíny?
21stoleti.cz
Ve Rwandě se šíří smrtící virus marburg, pomohou vyvíjené vakcíny?
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šíř
S červenou se to musí umět
panidomu.cz
S červenou se to musí umět
Každý z nás vnímá barvy jinak, ale u červené se shodneme: Přitahuje pozornost. V interiéru se proto hodí na výrazné akcenty, ale musíte dávat pozor, aby jí nebylo příliš. Příkladem šikovného použití červené může být pohovka do obýváku. Podle psychologů uvolňuje napětí a zvyšuje potřebu komunikovat. Proto tuto barvu mívají nezřídka pohovky v televizních talk
Díky jeho lži jsme se zamilovali
skutecnepribehy.cz
Díky jeho lži jsme se zamilovali
Jako kadeřnice jsem vyslechla nespočet životních osudů. Vlastně i můj život vypráví příběh, který si stále žije svým životem. A patřím mezi ty šťastné, které jím provází poctivá dávka lásky. Cesta k ní nebyla ale vůbec jednoduchá a nalézt tu pravou mi pomohla až má práce. Všechno začalo jedno květnové odpoledne, kdy se v našem kadeřnictví objevil neznámý muž.
Dovolenkový ráj hokejové legendy
rezidenceonline.cz
Dovolenkový ráj hokejové legendy
Asi pětačtyřicet minut jízdy od Los Angeles po malebné Pacific Coast Highway leží Malibu, destinace báječných rekreačních sídel bohatých a slavných. Na jedné z jejích nejlepších pláží se před lety usadila s rodinou i někdejší dlouholetá hvězda americké NHL, Chris Chelios. Chelly, jak ho s láskou nazývají jeho kolegové, když komentuje NHL pro EPSN, trojnásobný
Rozvod Jeffa Bezose: Měla dostat MacKenzie ještě víc?
epochaplus.cz
Rozvod Jeffa Bezose: Měla dostat MacKenzie ještě víc?
Poznají se v práci. Časem dají výpověď a bok po boku rozjedou vlastní byznys. V maličkých kancelářích, kde je každý „holka pro všechno“.   „Měli jsme brigádníka, seděla jsem s ním v kumbálku, co fungoval jako kuchyňka a hlídala účetnictví. Když bylo hotovo, šla jsem balit objednávky,“ vzpomíná na rok 1996 většinou nepříliš sdílná MacKenzie
Podařilo se najít bájný poklad Nibelungů?
epochalnisvet.cz
Podařilo se najít bájný poklad Nibelungů?
Detektor kovů začne hlasitě pípat. Nejde o planý poplach a pod zemí se neukrývá jen nějaké harampádí. V roce 2014 učiní amatérský archeolog v lese u Rülzheimu na západě Německa nález, který všem vyrazí dech. Při pátrání po legendami opředeném pokladu Nibelungů objeví zlaté a stříbrné šperky a další cenné předměty. Patřily bájnému Siegfriedovi?   Na stěně
Tajné tunely v nitru bývalé sopky: Ukrývají ztracený nacistický archiv?
enigmaplus.cz
Tajné tunely v nitru bývalé sopky: Ukrývají ztracený nacistický archiv?
Polské město Lubáň se stalo v závěru druhé světové války místem tvrdých bojů mezi ustupující německou armádou a Rudou armádou. Velké území města bylo zcela zničeno. Válka však zanechala stopy i v podz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz