Zažít atmosféru staročeské zabijačky a ochutnat zabijačkové speciality mohou účastníci akce Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu.
Koná se v sobotu 22. ledna od 10 do 17 hodin a jako každý rok nebudou chybět ukázky práce řezníka, ochutnávky a prodej gastronomických specialit, workshopy či Řeznická kapela.
Čtrnáctý ročník oblíbené akce přinese i letos ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra, které proběhnou v 11, 13 a 15 hodin na dvoře muzea.
Po celou dobu akce se zde budou prodávat a degustovat zabijačkové i jiné speciality.
O hudební doprovod se postará Řeznická kapela, která vystoupí v 11:30 a 13:30 hodin.
„Přestože slovo zabijačka zní velmi morbidně, tak pro zemědělce byla vždy oslavou a zároveň i odměnou za celý rok těžké práce, kterou zemědělství vyžadovalo.
Věříme, že naše akce Letenské prase bude pro návštěvníky příjemnou připomínkou této tradice,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.
V gastrostudiu mohou zájemci absolvovat také celodenní kurz domácího vaření piva, v přízemí budovy pak budou připraveny workshopy, kde si vyzkouší vyřezávání ze dřeva či výrobu masopustních masek.
Zajímavosti o českém plemeni přeštické černostrakaté prase si návštěvníci mohou prohlédnout ve třetím patře, malá výstava bude doplněna o sbírkové předměty související se zabijačkou.
Účastníci akce mají také přístup do všech expozic a výstav Národního zemědělského muzea v Praze.
Vstupné: dospělí 150 Kč, senioři a studenti 50 Kč, děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma. V rámci akce jsou všichni návštěvníci povinni dodržovat platná protiepidemická opatření a pokyny organizátorů.
Foto: NZM