Domů     Co takhle víkend v Budapešti? Bude se vám tam líbit
Co takhle víkend v Budapešti? Bude se vám tam líbit

Když se řekne Budapešť, každého napadne něco jiného – město na Dunaji, světoznámé termální lázně, památky, skvělé jídlo a pití, čardáš, noční život. To všechno je pravda a k vidění je tu ještě mnohem víc.

Nám Čechům se v Budapešti vždycky líbilo, možná zčásti proto, že jsme nikam nesměli a tady jsme si připadali tak trochu jako na Západě.

Vůbec nám nevadilo, že téměř nikdo z nás neuměl maďarsky, protože domluvit se přece dá i jinou řečí a v nehorším rukama nohama. A vy, kdo jste maďarskou metropoli ještě nenavštívili, zkuste to napravit. Litovat nebudete.

Cestování

Do Budapešti není daleko, pohodlně se tam dostanete vlakem, autem i letadlem. Ať už přijedete čímkoliv, nezapomeňte si po příjezdu koupit budapešťskou kartu, na kterou budete jezdit po městě, ale také získáte různé slevy.

I když se budete snažit chodit pěšky, neměli byste vynechat metro, alespoň jeho nejstarší část. Budapešť se pyšnila podzemní dráhou již za Rakousko-Uherska. První úsek metra (dnes linka M1) byl otevřen již v roce 1896 a vede převážně pod Andrássyho třídou.

Secesní výzdoba původních stanic dělá z této linky významnou budapešťskou pamětihodnost.

Budín a Pešť

Budapešť, jak ji známe dnes, vznikla v roce 1873 sloučením tří do té doby samostatných měst –Starého Budína, Budína a Pešti. Město se rozkládá na obou březích Dunaje a řeka je rozděluje na dvě části.

Levobřežní část zvaná Pešť je rovná, ale pravý břeh je značně kopcovitý. Nachází se zde totiž Budínské vrchy, jejichž nadmořská výška dosahuje v nejvyšším místě 527 m.

Trochu jako doma

Možná se budete cítit jako v Praze, až vystoupáte na Budínský kopec a dostaneme se do hradní čtvrti. Nejnavštěvovanějším místem je náměstí Szentháromság tér, na kterém stojí více než sedm set roků starý Matyášův chrám.

Gotická věž kostela a Rybářská bašta v jeho pozadí jsou jedny z nejvíce fotografovaných památkových objektů. Kostel byl po řadu staletí korunovačním chrámem uherských králů. Od roku 1541 sloužil jako mešita a po vyhnání Turků byl znovu vysvěcen.

Rybářská bašta postavená v novorománském stylu stojí na místě středověkého hradního valu a návštěvníkům otevírá pohled na panorama města za řekou.

Vedle ní uvidíme před více než třiceti lety dokončený první mezinárodní luxusní hotel Hilton, který bravurně snoubí starou architekturu s moderní. Zkuste se do něj zajít podívat.

V jeho dvoraně jsou totiž pozůstatky křížové chodby středověkého kláštera a v jejím centru pak dochované zříceniny kostela. V létě se tu pořádají i divadelní představení.

Na druhou stranu

Z rybářské bašty se můžete ještě chvíli obdivovat parlamentu a mostům přes Dunaj, a vidíte i kopuli svatoštěpánské baziliky (můžete ji obcházet po ochozu, z něhož se naskýtá krásný pohled na město). Nastal čas se podívat na druhou stranu řeky.

Prý nejkrásnější ulice v Budapešti se jmenuje Andrássyho a je podobná pařížským bulvárům. Stromy lemovaný bulvár zdobí nejen Maďarská státní opera a další kulturní svatostánky, ale i spousta krásných obchodů a příjemných hospůdek.

Vůbec kaváren a restaurací najdeme v Budapešti nespočet, ale možná bude užitečné se podívat po těch, které vyhledávají místní. Je to stejné jako všude na světě, domorodci vědí, kde se dobře a levně najíst.

Zlato maďarského kulinářství – polévka Halászlé

Ve městě existuje hned několik míst, kde si dát oblíbenou maďarskou specialitu zvanou Halászlé. Na vynikající rybí polévku však místní chodí do restaurace Pozsonyi Kisvendéglő.

Pokud však chcete ochutnat i něco jiného z výborné domácí kuchyně, určitě nesmíte vynechat restauraci Kádár Étkezde. Dát si zde můžete mimo například proslavený guláš.

Na kávu

Při cestování po městě je třebas odpočinout a zajít na kávu. Nezklamou vás staré kavárny jako třeba Kavárna Central, kde se už v roce 1887 scházela maďarská literární společnost. Další klasikou je Gerbeaud.

V budově, která vévodí náměstí Vörösmaty už víc než 150 let působí kavárna a cukrárna, která se už v XIX. století těšila světové pověsti. K příjemné náladě hostů, kromě vynikajících zákusků, přispívá i prostředí samo:

místnosti zdobí bohaté štukování, skvostné křišťálové lustry, stolečky s mramorovými deskami, stěny jsou vykládané brokátem a ušlechtilým dřevem, už chybí jen Dobošův dort na vašem stolku. Rádi byste něco obyčejnějšího? Prosím.

Oblíbenou kavárnou je zaručeně Espresso Embassy, kde si vychutnáte výběrovou kávu a ochutnáte domácí sladkosti. Pokud právě nestíháte, zajděte si na vyhlášenou polévku.

Rychle, ale přitom výtečně vám ji připraví v bistru Leves nebo v bistru Bors, kde si můžete vychutnat třeba polévku z čokoládového želé. Dalším oblíbeným místem, kde si dáte svačinku je podnik Butter Brothers.

Tajemně romantické Ruin Pubs

Kde jinde poznat, jak se místní lidé baví, než právě u sklenice dobrého vína. Ruin Pubs, neboli hospody v neopravených domech, vznikly až v 21. století. Celkový dojem by měl v návštěvníkovi vyvolat nejdřív pocit údivu, avšak po chvíli nadšení.

Po městě je jich hned několik. Nejznámější je Szimpla Kert, kde si například můžete vychutnat pivo ve starém Trabantu.

Tržnice

Pokud máte zálusk na nákup vyhlášených maďarských specialit, nesmíte vynechat Velkou tržnici. Tady najdete vše, co hrdlo a žaludek ráčí od různých druhů paprik po známé maďarské pálenky i víno.

Objevíte tu i další známé i neznámé lokální potraviny třeba různé klobásky, čabajky a salámy. Tak vám nakonec asi bude přece jen trochu líto, že jsme si stejně jako Maďaři tržnice nezachovali. Inu jiný kraj…

V nejlepším je třeba skončit. Možná se vám zdá, že jsme více jedli než chodili městem, ale v Budapešti je tolik zajímavých věcí, že se to prostě najednou stihnout nedá. Takže o lázních, Margitině ostrově, muzeích a dalších památkách někdy příště.

Rada: Maďarština prý není těžká, ale když ji neumíte, je to peklo. Proto neuškodí, když se naučíte alespoň pár slov třeba na https://www.pruvodce-budapest.cz/slovnik a potěšíte sebe i místní.

Co je co?

Gulyás – nejtypičtější maďarský pokrm. Na rozdíl od našeho guláše jde v podstatě o vydatnou polévku z hovězího masa, brambor a cibule, to vše okořeněné sladkou nebo pálivou paprikou.

Pastevci v pusztě si ji vařili v kotlíku zvaném gulyás a právě odtud pochází název jídla.

Pörkölt –je bližší tomu, co nazýváme gulášem my. V pörköltu je maso (lze použít jakékoliv), rajčata, cibule, česnek a mletá červená paprika, dále může být přidaná zakysaná smetana. Je-li v pokrmu smetana, používá se pro omáčku s paprikou spíše název paprikás.

Szegedínský guláš – přidává se do něj navíc zelí. Údajně ho vymyslel archivář József Székely jako recept z nouze, když zjistil, že má doma už jen trochu guláše a zelí, odtud také původní název Székely goulash. Jinak je pojmenování spojováno s městem Szeged.

Halászlé – hutná rybí polévka z několika druhů ryb s rajčaty a zelenými paprikami a kořeněná mletou paprikou. Sama o sobě se dá jíst jako hlavní jídlo. Původně šlo o jídlo maďarských rybářů, které se vařilo u řeky v kotlíku nad ohněm.

Lecsó – zeleninový pokrm z rajčat, paprik a cibule, servírovaný s masem.

Kolosvárské plněné zelí (koloszvary töltött káposzta) – plněný zelný list, který je dalším maďarským národním jídlem. Uvnitř je nejčastěji mleté maso s rýží, vajíčka, cibule a dalšími přísadami.

Lángos – placka z kynutého těsta smažená ve vrstvě oleje. Prodává se na ulici v rychlém občerstvení v mnoha variantách, např. se zelím, česnekem, ovčím sýrem, šunkou nebo koprem. Také lángos je ve světě rozšířeným jídlem, které však pochází z Maďarska.

Palacsinta – palačinky se podávají s mnoha náplněmi. Proslulé jsou Gundelovy palačinky nazvané podle slavného kuchaře, který působil v posledních letech Rakouska-Uherska.

Obsahují náplň z vlašských ořechů, pomerančové kůry a rozinek, to vše je přelité čokoládou.

Somlói galuska – vynikající tradiční dezert obsahující piškotové těsto, vanilkový a čokoládový krém, vlašské ořechy a rozinky.

Pogácsa (pogáč, pagáč) – kulaté sladké nebo slané pečivo z kvasnicového těsta, které se jí teplé.

Dobos-torta – piškotový dort ze šesti vrstev těsta proložených čokoládovým krémem a politý karamelovou polevou. Jmenuje se po slavném cukráři Józsefu Dobosovi.

Svou cestu do Budapešti si snadno naplánujete s průvodcem po Maďarsku nakladatelství JOTA, nebo se podívejte na Invia.cz

Text: Eva Hořánková, Invia.cz

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
Majestátní Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a jeho návštěvu bychom si neměli nechat ujít nejen pro jeho unikátní dispozici a bohatou historii, ale i pro úžasné výhledy na šumavskou krajinu, které se nabízejí přímo z hradu nebo z jeho okolí. Už v době vlády krále Jana Lucemburského se hornické městečko Kašperské Hory dočkalo nebývalého rozkvětu. Jak bohatlo a zvyšoval se po
Celé generace hradních pánů toto místo obývaly, zvelebovaly a bránily a díky tomu si my, jejich vzdálení potomci, můžeme užívat krásu staré architektury vetknuté do jednoho z nejmalebnějších koutů přírody. Historii hradu Velhartice se podařilo vysledovat až k jeho založení na sklonku 13. století, stoprocentně potvrzeného však máme prvního oficiálního majitele, kterým se v roce 1318 stal Bušek z V
Odolal požárům, nezískal ho utiskovatel Chodů Lomikar, sloužil ke skladování soli, seděli v něm úředníci a učily se v něm děti. To všechno ve své historii zažil Chodský hrad, v němž dnes chodské tradice nalezly ten nejlepší domov. Tam, kde dnes leží Domažlice, bývala ještě v polovině 13. století nikterak významná osada, do níž se čas od času sjížděli lidé z okolí na trhy. Král Přemysl Otakar II.
Když se otevřou brány památek, začne se psát nová kapitola. Hrady, zámky, kostely i zapomenuté zříceniny vítají návštěvníky a znovu vyprávějí své příběhy. Vysočina zve k objevování míst, kde minulost mluví k přítomnosti a kde se mezi zdmi z kamene a legend odehrává nezapomenutelný zážitek. Objevte hrady, zámky a místa, která nespí – jen čekala, až je někdo znovu uslyší. Příběhy, které nezap
Po staletí se lidé v určený čas vydávají na cesty, aby vyjádřili svou víru, modlili se či prosili Boha o odpuštění. Čekají na ně posvátná poutní místa, na nichž stojí slavné kaple, kláštery nebo kostely. Tak jako na Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku. Bylo nebylo, kdysi dávno putoval krajem řeznický tovaryš. Únava ho zmohla tak, že na úpatí kopce Chlumu usnul. Když se probudil, našel vedle sebe v lí
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
epochaplus.cz
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
Nafukovací nemusí být jen matrace nebo plavací kruh. Možností je mnohem víc a na vodu se některé z nich ani nedostanou… Díky lehkosti a skladnosti však svému účelu slouží skvěle! Tank odkdy: 1942 Jak vyhrát bitvu, nebo celou válku? Jedním z osvědčených prostředků je odedávna lest! Zkrátka nenápadně oklamat nepřítele. S originálním nápadem přijdou během
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
nasehvezdy.cz
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
Tohle manžel herečky Jany Švandové (77) ze seriálu Jedna rodina neuslyší rád. Na otázku, proč se před sňatkem s developerem Pavlem Satoriem (75) dvakrát rozvedla, měla jasnou odpověď: „Protože v té
Pikantní kuře
nejsemsama.cz
Pikantní kuře
Maso vybírejte nejlépe u řezníka nebo farmáře. Budete mít jistotu o kvalitě i čerstvosti. Místo pomerančů můžete maso zkusit péct třeba také s broskvemi nebo jablky. Ingredience na 4 porce: 4 kuřecí prsa 50 g koření garam masala sůl pepř 1 lžička mleté skořice 2 lžíce hladké mouky 2 pomeranče 2 cibule několik snítek rozmarýnu Postup: Pomeranče a cibule nakrájejte na kolečka.
Cuketová buchta s citronovou polevou
tisicereceptu.cz
Cuketová buchta s citronovou polevou
Chcete udělat radost mlsným jazýčkům? Pak pro vás máme chutnou buchtu. Ingredience 400 g cukety 2 vejce 300 g cukru krupice 230 ml oleje 400 g hladké mouky 6 g jedlé sody 4 g kypřicího prá
Moderní technologie a zdraví: Online svět nabízí praktické benefity
panidomu.cz
Moderní technologie a zdraví: Online svět nabízí praktické benefity
Internet a různé digitální vychytávky mění náš každodenní život. Měnit mohou i způsob, jakým se staráme o své zdraví. Přináší řadu výhod, spousta věcí je v dnešní době jednodušší, na výběr je ze spousty možností a vždy tak můžete najít tu pravou pro sebe. K lékaři rychle a jednoduše Ačkoli na internetu najdete spoustu informací, vychytávek a
Elixír života a vášně
rezidenceonline.cz
Elixír života a vášně
Moderní dům, zařízený luxusními ikonickými solitéry, překvapivě působí dojmem starobylé solidnosti. Zadání klientů bylo zdánlivě komplikované – přáli si vytvořit interiér v novém domě, který by ale působil dojmem letité zabydlenosti, nebyl výstřední, současně i po nějakém čase stále aktuální. Mladý pár hodně cestuje a velmi dobře se orientuje ve světě designu. Také proto architekt
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
skutecnepribehy.cz
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
Byla jsem šťastná, že ten úžasný kousek po tetičce můžu mít doma právě já. To zrcadlo bylo nádherné. Do naší rodiny ale vneslo jenom nenávist. Mou velkou vášní je starožitný nábytek. Jenže na to, abych si takové kousky nábytku mohla pořídit, jsem bohužel nikdy neměla dost peněz. Jen tu a tam si koupím nějaký drobný kousek,
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
historyplus.cz
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
Zdatný a rozvážný podnikatel, mecenáš umění, politik, hospodář, otec českých lyžníků a nadšený propagátor turistiky. Jan Nepomuk Harrach je osvíceným šlechticem a jeho činorodost udivuje dodnes. Výraznou stopu zanechal hlavně v Krkonoších. Hrabě Harrach (1828–1909) se narodil ve Vídni jako syn vzdělaného, vlastenecky orientovaného Františka Arnošta z Harrachu (1799–1884) a jeho manželky Anny Marie Terezie (1809–1881),
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
epochalnisvet.cz
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
Čeští vědci ročně objeví a popíší desítky nových druhů organismů. Každý nově popsaný druh rozšiřuje poznání o přírodě a nabízí potenciál pro využití v medicíně, zemědělství i ochraně přírody. Tisíce jich ale ještě zůstávají neobjeveny.   Mnohé z nich z přírody mizí dříve, než je vůbec stihneme poznat. Taxonomie, která je základním kamenem pro jakýkoliv výzkum biodiverzity,
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
21stoleti.cz
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ate
Co s námi dělají negativní energie?
enigmaplus.cz
Co s námi dělají negativní energie?
Nemůžeme je vidět a obvykle je ani nevnímáme. Přesto jsou různé energie všude kolem nás a z dlouhodobého hlediska jejich působení může člověka ovlivnit víc, než by se na první pohled zdálo. Negativním
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz