Domů     Když se řekne Opočno…
Když se řekne Opočno…
od 11.6.2021
1

Když se řekne Opočno, nejspíš se každému vybaví překrásné zámecké nádvoří s výstavnými arkádami. Zámek v Opočně ovšem může nabídnout mnohem víc než možnost na vlastní oči spatřit výjev z turistických prospektů.

Kdybychom měli tu schopnost prolétat staletími a sledovat, co je kde zajímavého, nejspíš by nás zaujalo, co se děje nad skalnatým údolím Zlatého potoka na jižním konci Opočna.

Už někdy v polovině 11. století bychom tu spatřili hradiště střežící zdejší obchodní stezku proti výbojným polským knížatům.

Byli bychom pak svědky ničivého požáru, který zanechal hradiště v troskách, a sledovali bychom také na jeho místě budování kamenného gotického hradu rodu Drslaviců.

Drželi bychom úspěšně palce jeho obyvatelům při obléhání Janem Žižkou a ronili bychom jistě slzy, když byl po jeho smrti přece jen dobyt a vypálen Žižkovými radikálními příznivci zvanými sirotci. Od té doby už by nás ale pohled na Opočno jen a jen těšil.

Pro vodu je tady věž

Po poboření hradu zůstaly z kdysi pyšné pevnosti jen zlomky. Třeba okrouhlá věž s arkýřem, kterou odborníci považují i v evropském měřítku za vzácnou a která byla možná takzvanou věží studniční, určenou k zásobování hradu vodou. I ona se ale později v období renesance dočkala stavebních úprav.

Do těch se nejvíce pustili Trčkové z Lípy – mocný rod, který Opočno a celé okolní panství na konci 15. století získal za 20 000 uherských zlatých.

Z Opočna se mělo stát reprezentativní centrum, a tak se hrad začal pozvolna měnit ve výstavný zámek. Právě tehdy se poprvé objevily později tak slavné monumentální arkády a fasády se sgrafitovou výzdobou.

Osvícený Vilém Trčka nasbíral inspiraci při svém pobytu v Itálii, a tak přidal i třeba kapli Nejsvětější Trojice s renesanční rodovou hrobkou.

Celý svět v jednom parku

Další změny v podobě zámku už obstaral další významný šlechtický rod. Colloredové z Wallsee ale nezačali právě šťastně. V roce 1690 jim nedávno nabytý majetek zničil rozsáhlý požár, a tak byli k přestavbě vlastně přinuceni.

Pojali ji v barokním duchu, jak velela doba, Fasády už dostaly současný vzhled a zámek se proměnil v dvoupatrovou budovou tvořenou třemi křídly. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na park.

Obdélnou renesanční zahradu založili už Trčkové, Colloredové ale v dosud neupravené části pozemku zřídili anglický park, který – opět v duchu doby – vybavili romantickými stavbami a vodopády.

Díky své šťastné poloze se park může pochlubit několika odlišnými klimatickými oddíly umožňujícími pěstování zcela odlišných druhů. Chladnější a stinný severní svah obsadily především jehličnany, pozvolnější a slunný svah jižní je domovem listnatých stromů.

Tam, kde se na dně údolí lesknou hladiny rybníků na Zlatém potoce, jsou zase podmínky pro teplomilnější dřeviny a v prostoru před trčkovským letohrádkem se usadily exotické druhy včetně jinanů dvojlaločných nebo zeravů japonských.

Popravčí meče i vzácné knihy

Pokud se dost nabažíme krásy opočenského zámku zvenčí, můžeme v obdivu pokračovat i v interiéru. Tady na návštěvníky čekají rozsáhlé sbírky v čele s kolekcí historických zbraní, jednou z nejvýznamnějších v rámci celé České republiky.

Na své si v ní přijdou milovníci snad všech dob a regionů. Jsou tu ukázky práce nejvýznamnějších puškařů, ale také renesanční kuše či gotická kopí. Hodně prostoru věnovali autoři zdejších sbírek lovu, o čemž svědčí třeba výběr loveckých tesáků nebo trofejí.

Nechybějí vzorky plátové zbroje šlechtické i žoldnéřské a za zbraně jistě můžeme považovat i kolekci německých či francouzských popravčích mečů.

Procházka zbrojnicí nás pomyslně zavede nejen do Evropy, ale i do Japonska, Číny, Barmy, Thajska, Indie, Indonésie, Turecka a dalších zemí.

Obdivovatelé umění budou určitě blahořečit Colloredům za jejich rozhodnutí soustředit na sklonku 19., století na Opočno svou vyhlášenou sbírku obrazů, kterou tenkrát už více než století pečlivě skládali.

Katalog sestavený v roce 1929 čítal 471 položek a dnes si nejzajímavější kousky můžeme prohlédnout ve dvou zámeckých sálech.

Škoda jen, že se nepotvrdila naděje, že jeden z obrazů by mohl být dávno ztraceným dílem samotného Hieronyma Bosche nazvaným Dvanáctiletý Ježíš v chrámu.

Vědecký rozbor barev a dendrochronologická analýza nakonec Boschovo autorství neprokázaly, ale je možné, že obraz je alespoň dobovou kopií ztraceného originálu.

Josef Colloredo-Mansfeld, významný představitel rodu, proslul na počátku 20. století svými cestovatelskými výpravami po celém světě.

S manželkou Yvonne navštívil několikrát Ameriku, pobýval na Aljašce, ale známé jsou také jeho africké výpravy.

Díky němu se Opočno dnes pyšní významnými etnografickými sbírkami zahrnujícími kromě trofejí africké a severoamerické zvěře také oblečení, keramiku nebo košíkářské zboží Indiánů a předměty denní potřeby afrických kmenů.

A ještě v jedné oblasti hledá Opočno jen těžko konkurenci. Takzvaná francouzská knihovna Colloredů čítá kolem 12 tisíc svazků.

Věčné vzpomínky na zlou Mandu

V průběhu dějin zde panující panující rody Trčků a Colloredů se střetávají v pověsti vztahující se k farnímu kostelu, který vznikl z původní kaple svatého Ondřeje. Do zdi jsou tam zapuštěny tři náhrobní kameny s vytesanými podobiznami rytířů. Představují Trčky z Lipé, kteří jsou zde pochováni.

Traduje se, že když se na Opočně na přelomu 17. a 18. století usadil hrabě Jeroným Colloredo, významný představitel rodu a úspěšný diplomat, nelíbily se mu vzpomínky na rod Trčků, a tak nechal náhrobní kameny z kaple vylámat a pohodit na ulici.

Od té doby ho ale začaly pronásledovat děsivé sny, v nichž se mu zneuctění rytíři zjevovali a pronásledovali ho se zbraněmi v ruce. Nakonec mu nezbylo nic jiného než nechat kameny vyhledat a kajícně je nechat opět zazdít na původní místa.

Od té chvíle směl opět usnout klidným spánkem. Také další místní legendy se vztahují k rodu Trčků. Třeba ta, podle níž Mikuláš Trčka z Lípy pojal za ženu mladičkou Kateřinu ze Šellenberka.

Na novomanželku ovšem silně žárlil a jednoho dne opravdu zjistil, že se tajně schází s mladým rytířem Šanovcem.

Toho nechal popravit a svou ženu krutě zaživa zazdít do silné zámecké zdi. A pokud jste příznivci genderové vyváženosti, pak jistě oceníte i pověsti o zlé Mandě, choti Jana Rudolfa Trčky.

Ta prý neváhala nařídit všem psům v panství useknout jednu nohu, aby nemohli plašit lesní zvěř a rušit tak panské lovce dodávající zvěřinu na její stůl. Sám její muž také musel zasáhnout, když příliš tvrdě odírala poddané na daních.

Nechal tenkrát sedláky přivézt na voze polena, na která se tradičně pomocí vrubů zaznamenávaly jejich dluhy, a ta polena proti vůli své nelítostné manželky nechal na zámku spálit.

Za tento čin si od poddaných vysloužil věčnou lásku, zatímco jeho choť už navždy zůstala zlou Mandou.

FOTO: Shutterstock

Foto:
reklama
Související články
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce 1976 uza
Barokní sloup Nejsvětější Trojice vysoký 35 metrů, nejvzácnější stavbu svého druhu u nás, najdeme na olomouckém Horním náměstí. Byl vysvěcen v roce 1754 za přítomnosti císařovny Marie Terezie, měl být vyjádřením díků za ukončení morové epidemie a svým uspořádáním se odlišuje od podobných památek. V jeho spodní části monumentu s bohatou sochařskou výzdobou je umístěna kaple, v níž se v minulosti k
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned ně
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu, který za to slíbil vybudovat sídlo za jedinou noc. A hned se pustil do
Gotická Vlkova věž v centru města Znojma je místem zasvěceným vínu. Platí to již 12 let a za tu dobu si zde vína s označením VOC Znojmo zvykli ochutnávat a nakupovat nejen místní, ale i četní turisté, kteří do našeho města zavítají často právě kvůli vínu. Již od 1. dubna, kdy Informační centrum VOC Znojmo zahajuje 12. sezónu, Vlkova věž opět vítá své návštěvníky, ať už jde o jednotlivce, kteří z
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
epochaplus.cz
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud. Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno