Domů     Kreuzwiesenalm, to je křižovatka vjemů a chutí v Jižním Tyrolsku
Kreuzwiesenalm, to je křižovatka vjemů a chutí v Jižním Tyrolsku
od 23.8.2022
1

Hledáte tip na dokonale osvěžující, zpomalující a léčivou dovolenou v druhé části léta i nadcházejícího podzimu?

Co třeba v nedotčené horské přírodě s vybranými gastronomickými zážitky… Přesně takovou nabízí vyhlášená chata Kreuzwiesenalm na vysokohorské pastvině Lüsner Alm blízko Brixenu v Jižním Tyrolsku.

Kdo ji někdy navštívil, považuje ji za krajinářské dílo. Výhledy na okolní svahy Dolomit, Plose, Sarntalu i Stubaiských Alp jsou zcela výjimečné. Nostalgii a romantiku dávno zašlých časů probouzí sama historie stavení.

Dědeček současného majitele Johann Hinteregger nalezl jedinečnou polohu na přechodu z Lüsenu do Pusteru ve výšce 1924 metrů nad mořem s až patnácti hodinami slunečního svitu denně a vystavěl zde dům v letech 1932-33. Hospodařil zde a zároveň provozoval pohostinství.

O využití brzy projevil zájem lyžařský cech Jižního Tyrolska a začal si zde pronajímat pokoje pro výpravy lyžařů, předchůdců dnešních skialpinistů.

Od nepaměti je chata také oblíbeným místem setkávání hudebníků, muzikální vlohy mají Manuel a Michael Hintereggerovi, posoudíte sami, rádi vám zahrají.

V roce 2005 byla celá přestavěna v harmonii přírodního kamene a voňavého modřínového dřeva, své návštěvníky rozmazluje také saunou i bowlingem.

Především ale vyhlášenou gurmánskou kuchyní a zdejšími jiskřivými víny, která vám nabídne vládkyně kuchyně a vlastně celého domu Martha Hintereggerová. Každé jídlo se tu připravuje podle tradičních receptů z místních produktů a s láskou.

„Na vrcholu seznamu ingrediencí je místní sýr, k němu se přidává maso ze zdejšího chovu i zelenina z okolní země – pórek, kedlubna, cuketa, savojské zelí, modré zelí nebo červená řepa.

K tomu samozřejmě speciální jihotyrolské knedlíky, středomořské těstoviny a lahodné dezerty,“ vypočítává s úsměvem.

Starší syn Johannes tu vyrábí sýry a mléčné produkty. Kdo okusil, posouvá si kompozicí z děl tohoto certifikovaného sýrového sommeliéra chuťové vjemy do jiné dimenze. Sýry připravuje podle tradičních metod s moderními hygienickými standardy. Ať už ten měkký plátkový, typický graukas, nebo Ziggolan.

„Do čistého mléka přidáváme horské bylinky. Při chovu krav dbáme především na kvalitu bez čísel dojivosti za každou cenu,“ říká.

Mléko zdejšího hnědého skotu, který se pase na svěžích loukách a nekrmí se siláží, obsahuje zdravé omega-3 kyseliny a je lépe stravitelné než jinde.

Dále používá přírodní syřidla a horskou pramenitou vodu, bochníky dozrávají na masivních horských smrkových fošnách v chladném sklepě bez klimatizace. Johannes vás sám hrdě provede svým královstvím.

Nemusíte se tu ale oddávat jen bakchanáliím, ale také aktivnímu pohybu. Na pěší túry vyrážíte z místa, kam se ostatní musejí vracet. Otevřeno mají až do konce října.

Přijedete vždy přes Brixen a z dostupných parkovišť počítejte vždy nejméně s hodinovým výšlapem po svých. Odměna však čeká zaručená…

Foto:
Lokalita:
reklama
Související články
Sýr je fenoménem švýcarské gastronomie. Vychutnávání sýra ve Švýcarsku se dá přirovnat asi k vychutnávání slivovice u nás či vína ve Francii. Švýcaři mají své oblíbené lahůdky, ale i lokální speciality. Některé ze sýrů se dosud vyrábějí tradičním způsobem, tedy ručně přímo na pastvinách. Takové sýry jsou k dostání jen na zdejších trzích. [caption id="attachment_87505" align="alignnone" width
Hlavní město našich východních sousedů potěší nejen milovníky historie, ale i cyklisty, romantiky nebo vyznavače dobrého jídla a pití. V Bratislavě naleznete několik hodnotných architektonických děl spojených s nedávnou minulostí. Mezi ty nejvýjimečnější jednoznačně patří budova obrácené pyramidy Slovenského rozhlasu na Mýtné ulici, nejstarší výšková budova v Bratislavě - Manderlák či komplex o
V posledních letech míří turisté nejen k moři nebo do hor, ale chtějí ochutnávat i neznámá jídla i nápoje, ať už v blízkých nebo vzdálených zemích. Říká se tomu gastroturistika a věnuje se jí čím dál více lidí. Proto jsme se rozhodli, že se tentokrát podíváme do některých sousedních zemí na to, co můžeme ochutnat. A sluší se dodat, že i milovníků čokolády a vína. Ve francouzské kultuře je gastro
Voňavý ostrov, Perla Středomoří či Kolébka vendety… tak se přezdívá Korsice, ostrovu ve Středozemním moři, na který jsou jeho obyvatelé patřičně hrdí a kde si turisté prožité dny nemohou vynachválit. Na tomhle ostrově si totiž dovolenou užije každý. Ať už dáváte přednost odpočinku a koupání v moři, nebo si ji chcete zpestřit různými výlety za poznáváním přírody či objevováním památek. Najdete tu
Španělské kuchyni vévodí olivový olej, česnek, čerstvá zelenina, ovoce, ryby a mořské plody, ale také hovězí či vepřové maso. Studené kuchyni vévodí tapas. Pro cestovatele jsou skvělou příležitostí jak ochutnat co nejvíce specialit během jednoho večera. A jak se dělají? Zavřete oči a promítněte si všechny oblíbené dobroty. A teď zmenšete velikost porce na malý dezertní talířek. A máte tapas. Ja
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
Taburet jako praktický doplněk
panidomu.cz
Taburet jako praktický doplněk
Není nic příjemnějšího, než se po náročném dni uvelebit do sedačky a natáhnout si nohy. K tomu nám skvěle poslouží taburet, tedy stolička bez opěradla. Pro své malé rozměry a variabilní využití taburety doplňují lidská obydlí od nepaměti. Charakteristické především pro styl Ludvíka XIV. , dokonce i samotné slovo taburet má kořeny ve Francii. Dnes
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy