Hledáte tip na dokonale osvěžující, zpomalující a léčivou dovolenou v druhé části léta i nadcházejícího podzimu?
Co třeba v nedotčené horské přírodě s vybranými gastronomickými zážitky… Přesně takovou nabízí vyhlášená chata Kreuzwiesenalm na vysokohorské pastvině Lüsner Alm blízko Brixenu v Jižním Tyrolsku.
Kdo ji někdy navštívil, považuje ji za krajinářské dílo. Výhledy na okolní svahy Dolomit, Plose, Sarntalu i Stubaiských Alp jsou zcela výjimečné. Nostalgii a romantiku dávno zašlých časů probouzí sama historie stavení.
Dědeček současného majitele Johann Hinteregger nalezl jedinečnou polohu na přechodu z Lüsenu do Pusteru ve výšce 1924 metrů nad mořem s až patnácti hodinami slunečního svitu denně a vystavěl zde dům v letech 1932-33. Hospodařil zde a zároveň provozoval pohostinství.
![](https://epochanacestach.cz/wp-content/uploads/2022/08/kreuzwiesenalm-hannes-niederkofler-8-768x512.jpg)
O využití brzy projevil zájem lyžařský cech Jižního Tyrolska a začal si zde pronajímat pokoje pro výpravy lyžařů, předchůdců dnešních skialpinistů.
Od nepaměti je chata také oblíbeným místem setkávání hudebníků, muzikální vlohy mají Manuel a Michael Hintereggerovi, posoudíte sami, rádi vám zahrají.
V roce 2005 byla celá přestavěna v harmonii přírodního kamene a voňavého modřínového dřeva, své návštěvníky rozmazluje také saunou i bowlingem.
![](https://epochanacestach.cz/wp-content/uploads/2022/08/kreuzwiesenalm-hannes-niederkofler-7-768x364.jpg)
Především ale vyhlášenou gurmánskou kuchyní a zdejšími jiskřivými víny, která vám nabídne vládkyně kuchyně a vlastně celého domu Martha Hintereggerová. Každé jídlo se tu připravuje podle tradičních receptů z místních produktů a s láskou.
„Na vrcholu seznamu ingrediencí je místní sýr, k němu se přidává maso ze zdejšího chovu i zelenina z okolní země – pórek, kedlubna, cuketa, savojské zelí, modré zelí nebo červená řepa.
K tomu samozřejmě speciální jihotyrolské knedlíky, středomořské těstoviny a lahodné dezerty,“ vypočítává s úsměvem.
![](https://epochanacestach.cz/wp-content/uploads/2022/08/kreuzwiesenalm-hannes-niederkofler-3-768x512.jpg)
Starší syn Johannes tu vyrábí sýry a mléčné produkty. Kdo okusil, posouvá si kompozicí z děl tohoto certifikovaného sýrového sommeliéra chuťové vjemy do jiné dimenze. Sýry připravuje podle tradičních metod s moderními hygienickými standardy. Ať už ten měkký plátkový, typický graukas, nebo Ziggolan.
![](https://epochanacestach.cz/wp-content/uploads/2022/08/kreuzwiesenalm-hannes-niederkofler-1-768x512.jpg)
„Do čistého mléka přidáváme horské bylinky. Při chovu krav dbáme především na kvalitu bez čísel dojivosti za každou cenu,“ říká.
Mléko zdejšího hnědého skotu, který se pase na svěžích loukách a nekrmí se siláží, obsahuje zdravé omega-3 kyseliny a je lépe stravitelné než jinde.
Dále používá přírodní syřidla a horskou pramenitou vodu, bochníky dozrávají na masivních horských smrkových fošnách v chladném sklepě bez klimatizace. Johannes vás sám hrdě provede svým královstvím.
![](https://epochanacestach.cz/wp-content/uploads/2022/08/kreuzwiesenalm-hannes-niederkofler-9-768x576.jpg)
Nemusíte se tu ale oddávat jen bakchanáliím, ale také aktivnímu pohybu. Na pěší túry vyrážíte z místa, kam se ostatní musejí vracet. Otevřeno mají až do konce října.
Přijedete vždy přes Brixen a z dostupných parkovišť počítejte vždy nejméně s hodinovým výšlapem po svých. Odměna však čeká zaručená…
![](https://epochanacestach.cz/wp-content/uploads/2022/08/kreuzwiesenalm-hannes-niederkofler-6-768x394.jpg)