Domů     Švýcarské tradiční pochoutky
Švýcarské tradiční pochoutky

Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí?

Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu?

Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené ve Švýcarsku.

Švýcarský sýr

Tradice švýcarského sýru se předává po generace, ještě dnes se vyrábějí proslulé sýry podle tradičních receptur a každý švýcarský region má vlastní sýrové speciality, jedinečné stejně jako místní příroda.

V dřívějších dobách bylo cílem nasytit farmáře při jejich náročné práci s dobytkem, na polích a na horských pastvinách, zvaných Alpe, a sýr tak byl výtečnou součástí jídelníčku.

Ve Švýcarsku se dodnes uplatňuje tradiční způsob hospodaření – farmář má svou základnu ve vesnici v údolí, kde je i se svým dobytkem obvykle od poloviny září do května, po zbytek roku jsou ale krávy, kozy a ovce vyháněny do hor z jednoduchého důvodu, protože rozlohy pastvin v údolí jsou omezené a tady se pak v létě suší seno na zimu.

Jakmile tedy sdružení farmářů uzná, že v horách je už dost trávy, koná se tradiční Alpaufzug a kravičky se vydávají do hor, když se spase tady a vyroste tráva ještě o úroveň výš až do 2.000 m n.

m., což bývá na počátku července, žene se dobytek ještě jednou výš. Sýr, který se vyrábí přímo na salaších, se pak nazývá Alpkäse – je nejchutnější a také dražší, sýr z horských pastvin, který se zpracovává až v údolí se pak nazývá Bergkäse.

Až se vydáte do hor, nezapomeňte se zastavit v některé salaši a ochutnat sýry přímo na místě. Často se budete moci podívat i na tradiční výrobu sýru.

Nahlédněte pod pokličku!

Sýrová paleta Švýcarska nabízí více než 400 druhů sýrů, několik z nich má chráněnou značku AOP. Proslulé druhy jako Gruyère, Appenzeller a Emmentaler mají svá návštěvnická centra, ve kterých se seznámíte i se samotnou výrobou.

Sýrárnu najdete prakticky v každé větší obci, kde vás nechají nahlédnout pod pokličku.

Tradiční přípravu sýra v měděném kotli nad ohněm najdete již jen na málo místech, technika jednoznačně pronikla i sem, a tak dnes uvidíte moderní dokonale čisté provozy vybavené nerezovými nádobami.

Receptury ovšem zůstávají, sýry se vyrábějí z nepasterizovaného mléka, zrají na dřevě a všechny švýcarské sýry s ochrannou známkou AOP si tak zachovaly i svou jedinečnou chuť.

Fondue a raclette – švýcarská sýrová pohádka

Příběh zrodu tohoto tradičního pokrmu je velmi pragmatický – na salaši zbyly kousky různých sýrů a také tvrdší chleba. Sýry se postrouhaly, roztavily na ohni s přidáním vína, případně i s trochou pálenky, a do vzniklé směsi se pak máčely kousky chleba.

Základ pokrmu zůstal stejný, jen dnes se sýry pečlivě vybírají a sýrař vám připraví směs podle vašeho přání. V obchodech můžete koupit i již připravené trvanlivé směsi, které se hodí též jako výborný suvenýr z cesty.

Nejlépe ovšem fondue chutná přímo v horách hlavně v zimě. V Gstaadu nabízejí i takovou vychytávku, že mají caquelony (tedy nádoby na přípravu fondue) instalované v přírodě.

Vy si dole v městečku v sýrárně vypůjčíte batoh s výbavou a koupíte svou dávku sýru a fondue si pak už připravíte přímo v přírodě sami.

Dnes se připravuje i fondue masové ve vývaru (Chinoise) nebo v oleji (Bourguignonne) a čokoládové, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Švýcarská klasika je ale sýrové fondue, i když fondue chinoise je ve Švýcarsku také velmi oblíbené a v mnoha rodinách se připravuje i na Vánoce jako ideální společenské jídlo.

Sýr se musí správně tavit

V případě pokrmu raclette se horské národy často dohadují, kdo z nich ho vynalezl. Ať je to tak či onak, i zde byl důvod pragmatický.

Švýcarští horalé, tedy farmáři, když přebývali přes léto se svými kravičkami nahoře na salaši, měli k jídlu k dispozici jen sýr, který tam vyráběli, a pak něco trvanlivého – brambory nebo chléb.

Nahřát bochník sýra u ohně a rozpuštěný kousek setřít na uvařené brambory nebo krajíc chleba byl skvělý způsob, jak připravit rychle teplou a vydatnou večeři.

Dnes sýr grilujeme v racletovačích, ve kterých se nahřívají buď celé bochníky, takové se používají v restauracích, nebo na malých pánvičkách, to už je dnešní podoba pro domácí přípravu.

Raclette si nejlépe vychutnáte s malými vařenými bramborami ve slupce doplněné o kyselé okurky Cornichons a s nakládanými cibulkami – to vše můžete dochutit i čerstvě mletým pepřem nebo přímo směsí koření na raclette.

Raclette je název sýra i pokrmu a k přípravě se nehodí každý sýr, důležité je, jak se taví.

Švýcarská vína a pálenky

Pro mnohé bývá velkým překvapením bohatá produkce vín ve Švýcarsku.

Skvělé podmínky pro pěstování vinné révy jsou ve Wallisu v údolí řeky Rhôny, v Ticinu, kde se produkuje hlavně Merlot, a to v červené i bílé variantě, ale i v okolí Curyšského jezera a v Graubündenu.

Historické vinice nad Ženevským jezerem jsou dokonce zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, jsou totiž vybudovány v extrémně strmých svazích. Tradice pěstování révy a výroby vína ve Švýcarsku sahá až do římských dob.

Švýcaři si drtivou většinu produkce svých vín (skoro 98 %!) také doma vypijí a na export jde opravdu již jen minimum, i když to je také lahodné.

Ochutnávku spojenou s procházkou nebo projížďkou vinicemi Lavaux byste si neměli nechat ujít, protože o hrozny se tu starají hned „tři slunce“ – to první z oblohy, druhé se odráží od hladiny jezera a třetí je naakumulováno v kamenných zídkách.

Pojízdná palírna jede!

Ve Švýcarsku se daří i ovoci a kromě jabloní, hrušní, třešní nebo švestek se tu pěstují ve velkém i meruňky a maliny, ze kterých pak vznikají vynikající delikátní pálenky.

Za ochutnání stojí například produkty rodinné firmy Fassbind, která sídlí u Lucernského jezera. Palírnu je možné i navštívit a ochutnávat výrobky přímo na místě. Tyto pálenky navíc nejsou doslazovány cukrem, ale již jen dále zpracovaným ovocem.

Destilerie Fassbind má za sebou také bohatou historii a je s hrdostí označována za nejstarší švýcarskou palírnu. Její počátky sahají do roku 1865, kdy ji založil tehdy jen 17letý Gottfried Fassbind.

Již brzy po svém založení získala palírna za svou archivní třešňovici několik ocenění. Výjimečnosti zdejších produktů si všimli dokonce Napoleon, František Josef I., ruský car Mikuláš II. a další.

Během první světové války se stal dědic Siegfried Fassbind I. průkopníkem v exportu, když svoji třešňovici dodával i na západní frontu.

Po první světové válce si Siegfried všiml nedostatku palíren v Evropě, a vytvořil tak pojízdnou destilerii na železničních vagonech, která projížděla Evropou a destilovala to nejlepší ovoce, které cestou potkala. Tato mobilní palírna navštívila dokonce i Československo.

Foto: 152 Rundums: Switzerland Cheese Marketing AG Grand Entremont Giovanni: The Grand Entremont and its Raclette du Valais AOP – Grand Site du Gout Grand Entremont Pascal: Pascal Gertschen.ch Hotel Alpenland: Henrik Nielsen Photography Chalet max: Hirschen Wildhaus AG ST0034661: Switzerland Tourism / Marco Felix ST0037850: Switzerland Tourism ST 0037869: Switzerland Tourism ST 0037870: Switzerland Tourism SR045660: žádný ST 0047925: Switzerland Tourism ST0049318: Switzerland Tourism SR0058291: Swiss Panoramic Tours / Christophe Cosset
Štítky:
Lokalita:
Související články
Užhorod je malebné město na západě Ukrajiny, ležící v Zakarpatské oblasti přímo u hranic se Slovenskem. Díky své poloze – jen pár minut od hraničního přechodu ve Vyšném Nemeckém – je Užhorod často považován za „bránu do Ukrajiny“. Dlouhodobě byl známý svou vícejazyčnou a mnohonárodní atmosférou – mísí se tu vlivy ukrajinské, slovenské, maďarské, české i romské kultury. V posledních dvou letech se
Máte rádi pohodu u bazénu a vodní radovánky ať už s dětmi, nebo bez nich? V tom případě se na Slovensku budete cítit jako doma. V zemi se totiž můžete vypravit až do 40 termálních koupališť, lázní a aquaparků. V tamních léčivých pramenech zaručeně naberete energii. Mrtvé moře v srdci Slovenska Na jižních výběžcích Pohronské pahorkatiny můžete najít jednu z nejstarších obcí na Slovensku. Vesnice
Takovým se zdál ostrov Hispaniola v roce 1492 Kryštofu Kolumbovi, když jej objevil. A věřte nám, že, i vám se tu bude líbit. Dominikánská republika, zabírá přibližně dvě třetiny ostrova a je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky. A proč právě sem míří po celý rok řada turistů? Každý tu najde něco – nekonečně dlouhé písečné pláže, místa lákající k potápění, ale i t
Praha, dne 15. dubna 2025 – Německá pohádková stezka (Deutsche Märchenstraße), jedna z nejmalebnějších turistických tras v Německu, slaví své 50. výročí. Tato ikonická cesta spojuje desítky historických míst, která inspirovala pohádky bratří Grimmů a oživuje kouzlo klasických příběhů, které znají celé generace dětí i dospělých. Jubilejní rok přinese řadu speciálních akcí, které umožní návštěvníkům
Je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na své si zde přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi i vášniví golfisté. Dovolenou můžete strávit na jednom místě, nebo do ní zakomponovat sousední ostrov Reunion. Na Mauriciu se rozhodně nebudete nudit.   V  Indickém oceánu existuje ostrov, který vaše sny může změnit ve skutečnost. Po celý rok zde panují tropické teploty a slunečné počasí, dlouh
Kalendář akcí

Načítám aktuální data

reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaná zelenina
nejsemsama.cz
Grilovaná zelenina
Grilovat můžete podle libosti téměř jakoukoli zeleninu: kukuřici, lilek, cuketu, zelený chřest… Potřebujete: ✿ 1 lilek ✿ 1 cuketu ✿ 1 červenou papriku ✿ 1 žlutou papriku ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 1 mrkev ✿ 1 červenou cibuli ✿ olivový olej ✿ lžičku citronové šťávy ✿ středomořské koření ✿ čerstvé bylinky 1. Lilek nakrájejte na
Polytechnické vzdělávání: Cesta k praktickým dovednostem i soft skills
epochalnisvet.cz
Polytechnické vzdělávání: Cesta k praktickým dovednostem i soft skills
Polytechnické vzdělávání propojuje technické, praktické i tvořivé dovednosti. V dnešní době je důležité porozumět moderním technologiím, jelikož jsou stále běžnější součástí každodenního života. Komplexní řešení nabízí výuka robotiky. Začátek v útlém věku Robotika pro děti může být relativně jednoduchá – zaujme, zabaví a naučí přitom cenné dovednosti. Spojuje hru a učení, děti jsou aktivní, musí zapojit logické
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
historyplus.cz
Týral Karel Havlíček Borovský své přátele?
„Proč jsi přestal psát?“ ptá se vyčítavě mladý Havlíček přítele Jirgla. „Bolí mě ruka,“ zasténá dotázaný a promne si namožené zápěstí. Nato Havlíček pouze obrátí oči v sloup. Snad aspoň druhý kamarád dělá, co má nakázáno. Havlíček ví, že s lajdačením by to daleko nedotáhli, a chce z nich přece vychovat řádné vlastence.   Legenda
Dokonalá proměna belgického statku
rezidenceonline.cz
Dokonalá proměna belgického statku
Bydlení pro úspěšného mladého podnikatele v zemědělství má punc komfortu a domácké pohody. Příjemná atmosféra vyzařuje především z vysoce kvalitních přírodních materiálů, použitých k realizaci. Vášnivě zaujatá ukrajinská návrhářka Mila Podiablonska si poměrně rycpodlahovéhle vybudovala pevnou pozici nejen na domácím, ale také na mezinárodním trhu. Patří k designérům, jež bohatí klienti vyhledávají kvůli jejich neochvějnému
Kouřová hora Boreč: Místo, kde prý kněžna Libuše rozmlouvala s bohy!
enigmaplus.cz
Kouřová hora Boreč: Místo, kde prý kněžna Libuše rozmlouvala s bohy!
V létě je to nenápadný vrch nedaleko Lovosic, v zimě je zde však možno pozorovat zajímavý geologický jev, který se zasloužil o to, že se vrchu Boreč říká „kouřová hora“. Podle legendy zaujal i myticko
Manželství Benešové a Matonohy už funguje jenom na papíře?
nasehvezdy.cz
Manželství Benešové a Matonohy už funguje jenom na papíře?
Krásná blondýnka ze seriálu ZOO Nové začátky a její manžel, herec Tomáš Matonoha (54), mají podle některých lidí už v podstatě oddělené domácnosti. Nějakou dobu se spekulovalo o jejich rozvodu, zl
Tisíce let ve společné posteli: Jak si štěnice zamilovala člověka a nikdy ho neopustila
21stoleti.cz
Tisíce let ve společné posteli: Jak si štěnice zamilovala člověka a nikdy ho neopustila
Je to vztah starý čtvrt milionu let. A přestože je jednostranný, je stále pevný. Štěnice domácí (Cimex lectularius), drobný parazit, který leckomu po nocích pije krev, je s lidmi už tak dlouho, že se
Opečený sendvič s křupavou slaninou
tisicereceptu.cz
Opečený sendvič s křupavou slaninou
Slanina vás posílí na každé túře. Nejlépe chutná s čerstvým opečeným chlebem nebo bílým toustovým chlebem. Suroviny 20 dkg anglické slaniny 2 velká rajčata hrst čerstvé rukoly 1 lžíce másla
Muzikant nebyl podle představ mých rodičů
skutecnepribehy.cz
Muzikant nebyl podle představ mých rodičů
Babička plakala, máma byla zoufalá a táta si otevřel lahev, když jsem je seznámila s Romanem. Byl to výstředně oblečený hudebník. Měla jsem potíže s rodiči, kteří stále nějak nemohli uvěřit, že mému nápadníkovi buší pod drsnou skořápkou srdce hodného a laskavého člověka. Babička z něj málem dostala šok. Předtím mi pořád říkali: „Holka nešťastná, tak už si rychle najdi
Zvířecí říše a kulturní odkaz: Pozoruhodné příběhy z biologie, literatury a hudby
epochaplus.cz
Zvířecí říše a kulturní odkaz: Pozoruhodné příběhy z biologie, literatury a hudby
Ponořte se do fascinujícího světa, kde se setkávají neuvěřitelné zvyklosti živočichů, hluboké lidské příběhy vryté do umění a oslavy hudebních velikánů. Od prastarých tajemství páření termitů, které odhalila věda, přes jedinečnou možnost pozorovat hyeny v Zoo Dvůr Králové, až po dojímavé poesiomaty v Brně a připomínku českých hudebních géniů. Tento článek vás provede rozmanitostí života
Doplňte vitamin D
panidomu.cz
Doplňte vitamin D
Přezdívá se mu sluneční vitamin. Možná nejen díky jeho nejvýznamnějšímu zdroji. Déčko je totiž také hlavní pojistkou pro dobrou náladu. Většina světové populace má vitaminu D nedostatek. Bacily a viry tak mají velkou šanci tělo napadnout a skolit. Co je vitamin D Řadí se mezi vitaminy, ale je to vlastně v tucích rozpustný hormon seco-steroid
Další aukce Dorotheum nabídne zajímavé hodinky a doplňky
iluxus.cz
Další aukce Dorotheum nabídne zajímavé hodinky a doplňky
Milovníci mechanických hodinek a investičního potenciálu by si měli poznačit datum 26. června 2025. Právě tehdy proběhne ve vídeňském Paláci Dorotheum další aukce hodinek a doplňků, kterou pořádá jede
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz